Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.683 hozzászólás

És egyébként mekkora különbség van fényerõben egy mj808e és egy olyan klón lámpa között?

Egészen minimális, szinte nincs is. Az egyik egy kicsit fókuszáltabb fényû de ott is alig van eltérés.
Marci

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

És egyébként mekkora különbség van fényerõben egy mj808e és egy olyan klón lámpa között?

SSC P7-es 4 chipes led kicsit régebbi fejlesztés, picivel rosszabb a hatásfoka (egyébként drágább is). CREE XM-L 1 chipes ledek a jelenleg legnagyobb hatásfokúak, kicsit jobban fókuszálható, mint a 4 chipesek (és olcsó is). :)
A fény szinezete, és a tényleges hatásfok az példány (bin) függõ...

Én Pinyo lámpáit láttam élõben teleholdason. Az XM-L-es erõsebben, de picit kellemetlenebbül világított (túl spotos, kicsit szinezett fény), picit nagyobb felület -kevésbé melegszik-. Kivitelre a drágább Megacshine-féle "elsõ generációs" Lupine Tesla klón igényesebb.

Lámpateszt by Pinyo
akku visszajelzésrõl
Feltöltött kép

Szabii

Szabii

törzsvendég

• fórumtag
  • 349 hozzászólás

Mindkettõ van a haveri körben. Bármelyiket veszed, jó választás.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.683 hozzászólás
Mindkettõ van a haveri körben. Bármelyiket veszed, jó választás.
Marci

bedia01

bedia01

vendég

• fórumtag
  • 112 hozzászólás

És melyik fényforrás mellett döntöttél ?

MJ-808 HA-III SSC P7-C (SXO)3-Mode 900-Lumen LED Bike Light Set - Free Shipping - DealExtreme
Ez az olcsóbb kivitel:
XML-T60 1050LM 3-Mode White LED Bicycle Bike Light (4 x 18650) - Free Shipping - DealExtreme
még konkrétan nem tudom valameiket.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.683 hozzászólás

Na ugydöntöttem nem kisérletezek tovább !
Inkább veszek egy jó lámpát!
Igazad volt BALU 1 :-)

És melyik fényforrás mellett döntöttél ?
Marci

kozmax

kozmax

újonc

• fórumtag
  • 8 hozzászólás

Agydinamós lámpát senki nem használ? :)
Nekem egy B&M Cyo Cyo-m van, 1m-20méterig tökéletesen látok vele mindent, pedig asszem csak egy kis 1.25W-os 5mm-es optikás led van benne.
És a legjobb, hogy a fényelosztása a tükörrendszere miatt majdnem teljesen egyenletes, és 2 sávot simán bevilágit.
Már nemegyszer néztek rám furán az emberek, hogy nem-e valami robogó mászkál a járdán vagy bicikliúton XD
Hátul meg egy B&M Toplight Flat s plus van. Iszonyú nagy fénye van.
Állófényes az elsõ-hátsó is, és kb 10km/h-tól max fényerõn világit az elsõ is.
Másnak van ilyesmilye?
Mert itt mindig csak az akkus meg az elemes lámpákról van szó.

Én ugyanezt használom, és maximális megelégedettséggel. Baromira untam az elemekkel való vacakolást, és még nem is láttam velük. Bár akkoriban nem voltam még ennyire felvilágosodva e témában.
Meg én egész évben használom, és gyakorlatilag téli idõszakban reggel-este sötétben tekerek.

bedia01

bedia01

vendég

• fórumtag
  • 112 hozzászólás
Na ugydöntöttem nem kisérletezek tovább !
Inkább veszek egy jó lámpát!
Igazad volt BALU 1 :-)

dartsos

dartsos

törzsvendég

• fórumtag
  • 258 hozzászólás

köszi

igen, pont azt a 20 (már 23)+5 ezret találtam nagyon elszált árnak :) nekem most elég nagy a lámpám fényereje, és azt télen is csak 1, mésflk hetente kell tölteni, és fele az elsõ lámpának, még eneloopokkal is, a hátsónáé még kevesebb, plusz az agydinamó, fûzés..... ki se jön 35-bõl, fõleg ha könnyített modellt választok

ha a lámpa nagyjából annyiba fájna, mint az elemes testvérei, akkor talán megérné, mert amúgy én és a kedvesem is ki tudnánk használni az agydinamó elõnyeit

menet közben mennyit fog amúgy? észre lehet venni egyáltalán?

Attól függ ár tekintetében hogy ilyen elemest nézel....egy Cateye Singleshot is nagyon el van szállva...sõt ha azt nézem az összes Cateye...sõt, az én B&M lápám is, mert egy 300Ft-os led van benne, plus egykis elektronika, meg egy fémház, meg egy tükrös rendszer....meg persze sajnos a nevet is meg kell fizetni, de ez mindenhol igyvan.

Egyébként ha szabadon pörgetem a kereket, világitás nélkül is fog vissza valamennyit, de rákapcsolva is forog szépen...de amúgy tele van tömve zsirral, menet közben meg kb semi ellenállást nem érzek, de biztos van neki valamennyi, de a dörzsdinamóéhoz hasonlitva elenyészõ.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Itt a linkje:
Busch&Müller Lumotec IQ Cyo RT senso plus LED-es fényszóró T-vel - BikeStore24.hu Magyarország legnagyobb választékú Onlineshopja

Én még tavaly 20-ért vettem, de hát új év, új árak...
A hátsó lámpa volt 5 ezer, plusz az agydinamó 9 ezer, plusz küllõk, igy 35-bõl megúsztam az átalakitást.
Igen, ennyiért bõven kijött volna egy magicshine is, de mivel fõleg télen van hamar sötét és elég hideg, jobb megoldásnak láttam egy agydinamós rendszert.
A lámpa fénycsóvája trapáz alakú, az enyémbe van közeli terület megvilágitás is, tehát 1 méter sötét csak a elõttem, onnantól trapézosan egyre nagyobb felületet világit meg.
Az állófényét a lámpa alján található 4 ledbõl 2 adja, a másik kettõ csak menet közben világit, de kb annyit világit igyis álló helyben mint egy rosszabb többledes elemes biciklilámpa.

Elõtte egy Police "50"W-os lámpám volt, azthiszem az 3 wattot tud, de egyrészt zabálta az elemet, fõleg nagy fényerõn, és a szórása elég kicsi, inkább pontban világit, ettõl most ez a megoldás sokkal jobb, mert ugyanaz a fényerõm van, de többször nagyobb területen.

köszi

igen, pont azt a 20 (már 23)+5 ezret találtam nagyon elszált árnak :) nekem most elég nagy a lámpám fényereje, és azt télen is csak 1, mésflk hetente kell tölteni, és fele az elsõ lámpának, még eneloopokkal is, a hátsónáé még kevesebb, plusz az agydinamó, fûzés..... ki se jön 35-bõl, fõleg ha könnyített modellt választok

ha a lámpa nagyjából annyiba fájna, mint az elemes testvérei, akkor talán megérné, mert amúgy én és a kedvesem is ki tudnánk használni az agydinamó elõnyeit

menet közben mennyit fog amúgy? észre lehet venni egyáltalán?

dirobi

dirobi

vendég

• fórumtag
  • 139 hozzászólás
Ugyanilyet rendeltem én is. Már tavaly nyár óta hajtok egy agydinamós bicajt. Eddig egy halogénes lámpám volt. Gondoltam, most kicserélem egy LEDesre. Nézegettem én is a dinamós lámpákat de csak a B&M lámpák gyõztek meg. Van a családban egy B&M Ixon Iq elemes lámpa. Annak is 40 LUX a fényereje, mint ennek, és igen meggyõzõ.

Itt a linkje:
Busch&Müller Lumotec IQ Cyo RT senso plus LED-es fényszóró T-vel - BikeStore24.hu Magyarország legnagyobb választékú Onlineshopja

dartsos

dartsos

törzsvendég

• fórumtag
  • 258 hozzászólás

én is gondolkoztam már agydinamós megoldás, de értelmesb áron nem találtam hozzá rendes elsõ, ledes világítást, állófénnyel

a fentebb említett B&M milyen árban volt?

Itt a linkje:

Én még tavaly 20-ért vettem, de hát új év, új árak...
A hátsó lámpa volt 5 ezer, plusz az agydinamó 9 ezer, plusz küllõk, igy 35-bõl megúsztam az átalakitást.
Igen, ennyiért bõven kijött volna egy magicshine is, de mivel fõleg télen van hamar sötét és elég hideg, jobb megoldásnak láttam egy agydinamós rendszert.
A lámpa fénycsóvája trapáz alakú, az enyémbe van közeli terület megvilágitás is, tehát 1 méter sötét csak a elõttem, onnantól trapézosan egyre nagyobb felületet világit meg.
Az állófényét a lámpa alján található 4 ledbõl 2 adja, a másik kettõ csak menet közben világit, de kb annyit világit igyis álló helyben mint egy rosszabb többledes elemes biciklilámpa.

Elõtte egy Police "50"W-os lámpám volt, azthiszem az 3 wattot tud, de egyrészt zabálta az elemet, fõleg nagy fényerõn, és a szórása elég kicsi, inkább pontban világit, ettõl most ez a megoldás sokkal jobb, mert ugyanaz a fényerõm van, de többször nagyobb területen.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
én is gondolkoztam már agydinamós megoldás, de értelmesb áron nem találtam hozzá rendes elsõ, ledes világítást, állófénnyel

a fentebb említett B&M milyen árban volt?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Hátsó lámpában láttam sõt javítottam már ilyen állófényeset de tényleg már mondta valaki, hogy elsõben is van gyári ami ezt tudja.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.683 hozzászólás
Nincs megálláskor sötét ! Azt írja a kolléga, hogy ezek már állófényesek, megállás után néhány percig világítanak.
Marci

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Már én is gondolkodtam rajta, fõleg mostanában amikor már kezdenek több évesek lenni a lítium-ion akkuk és némelyik túl hamar feladja a harcot a téli hidegben.
- Az egyik korábbi 6+ óra helyett két órán belül kimerül.
- A másik kicsivel tovább bírja.
- Még a harmadik az ami végül kihúz a bajból, talán azért mert a sötétben maradástól való félelmemben kis fokozatra kapcsolok.

(Igaz, azután otthon amikor felmelegednek, akkor teljes fénnyel mûködik megint mindhárom, de az más kérdés.)

Szóval ezért egyre komolyabban megfordult már a fejemben, hogy az elsõ kerékbe beszerelek majd egy agydinamót, ami folyamatosan szinten tartja az akkukat menet közben. Éjszaka viszont teljes fényerõvel is világíthatok az akkukról, legfeljebb ha idõ elõtt lemerülnek az öreg akkuk, akkor még mindig ott van az agygenerátor. Az is igaz, hogy annak a teljesítménye kb 3Watt és a lámpám ennek a tízszeresét is tudja, de még mindig jobb a semminél.
A ledes világításnak meg van az az elõnye, hogy kisebb teljesítményû áramforrás esetén önszabályzóan annyi teljesítményre áll be ami a rendelkezésére áll. Ha meg netán még van egy nap amit végig tekerek, akkor még fel is tud töltõdni valamennyire az akku.

Ezen kívül láttam már a neten 12V 0.5A-es kerékpár generátort is, ami 6 W-nak felel meg.
Annak viszont az az óriási hibája, hogy hagyományos dörzskerekes típus, ami azért épp eleget fog a keréken, az agydinamóhoz képest mindenképp.

Persze lehet agydinamót használni csak úgy önmagában is, csak akkor számítani kell a sebesség függõ fényerõre, megálláskor a sötétre ami szerintem nagyon zavaró lehet.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.683 hozzászólás
Nem mondta senki, hogy nem lehet használni de nem oda való. Montin is azért nagyából mindenki a lehetõleg könnyû cuccot szeretné megvenni. (nem az extrém szétkönnyített cuccokra gondolok, hanem mondjuk SLX-XT szintre). Én hetente járok haverokkal munka után tekerni a Budai hegységbe vagy a Börzsönybe. Mászáskor 4-5 km/h-val mászunk, az már lehet, hogy kevés az agydinamónak. (éppen ezért sem értelek, miért pont az országútit zárod ki, mikor ott SOHA nem mennek 4-5 km/h-val) A súlyát meg cipelje, aki akarja. És van neki valamennyi ellenállása is, mikor mûködik - úgy tudom. A MagicShine aksija lehet, hogy súly de nem kell egész évben minden tekeréskor nálad legyen. A DT-Revo küllõm és Reba telóm mellett meg nem mutatna jól az Agydinamó. :-) XT agyamnak 14mm-es alu tengelye van a merevség miatt, ez is jobb terepen a telónak és a tárcsának.
Hozé lámpám van, 3-4 tekerés után szoktam csak tölteni. Soha nem féltem, hogy lemerülök.
Marci

dartsos

dartsos

törzsvendég

• fórumtag
  • 258 hozzászólás

Agydinamót túrázók vagy városi bringások használnak. Országútisok és montisok elemes, aksis lámpákkal járnak. Talán ezért esik kevesebb szó az agydinamóról.

Országúti rendbenvan....de a montis használatot nem tartanám kizártnak.
Egy Deore vagy Alfine agydinamó 500-550g, és tárcsafékes verziója is van, a tárcsás ilyen súlyú.
Az enyém egy olcsóbb változat, 800g-os, de nekem nem számit a súly.
Egy tárcsás agy 200g, ergo 300-350g a súlykülönbség, ami szerintem egyáltalán nem vészes, és mondjuk a magicshine-nál is az akkuk ugyanennyit nyomnak kb.
Fényerõben, töksötétben 30m-t is elvisz a lámpám, de úgy hogy 1 méterrel magam elõtt is tisztán látok mindent, és 2 sáv széles a fénycsóva...szerintem erdõben ez bõven elég, én városban kivilágitatlan részen úgy megyek mintha nappali világosság lenne. És mindig az embernél van, nemkell elemmel és akksival veszõdni, meg félni hogy mikor merül vajon le.
Szóval nem értek egyet, hogy montira ne lehetne való éppenséggel.
Az már másik kérdés, hogy terepes használatot mennyire bir egy agydinamó, errõl nemtudok nyilakozni, nem DH-ra való az biztos :)

bedia01

bedia01

vendég

• fórumtag
  • 112 hozzászólás
TrustFire CREE XML-T6 + XPE-R2 3-Mode 1800-Lumen 3-LED White Bike Light w/ Batteries Pack - Free Shipping - DealExtreme
szerintetek?

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.683 hozzászólás
Agydinamót túrázók vagy városi bringások használnak. Országútisok és montisok elemes, aksis lámpákkal járnak. Talán ezért esik kevesebb szó az agydinamóról.
Marci