Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Azt a fóliát esetleg áztasd be brigecolba vagy olajba és majd egyszer amikor lesz idõd és kedved, megint meg lehet próbálni leszedni róla. Hátha fel lazul. Úgy látszik, ezek nem egyformák.

A szóró elõtét jött meg? Ha kicsi az azért nem szerencsés mert eltakarja a fény széleit,
vagyis levesz belõle. Az fény veszteség lenne.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

Végül sikerült leszedni a képet a fóliáról?

dehogy, esélyem sincs :)
az a foncsor is megjött dx-rõl, amit linkeltél, de az meg kicsi.
most extra kevés idõm van, majd talán hétvégén.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Manac

Manac

vendég

• fórumtag
  • 22 hozzászólás

semennyit.sot el is tuntek.
en is lecsereltem agydinamora mert a dorzsi borzalmas volt.hangos visszafog es pislakol.

Akkor csodák nincsenek. Kapni még lehet minden esetre....

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.636 hozzászólás
semennyit.sot el is tuntek.
en is lecsereltem agydinamora mert a dorzsi borzalmas volt.hangos visszafog es pislakol.

regi/hibas agyvaltokat veszek.

Manac

Manac

vendég

• fórumtag
  • 22 hozzászólás

Elötte azért próbáld ki, a sima dip foglalatos ledek nem éppen a veretes teljesítményükrõl híresek. Nem véletlen terjednek a power ledes cuccok.

Azt sejtem, hogy nagy fénye nem lesz. Hûtés nélküli megoldásban gondolkodom és kis teljesítményben, amit sima ceruza akksival meg lehet hajtani.

Power LEd-del nem szórakoznék, hiszen tényleg olcsóbb (32USD), ha egy komplett akksis lámpát rendelek, töltõvel cakk-pakk.

Más.
V klasszikus dörzshajtású dinamók mai változatai mennyire használhatók.? Utoljára a Bakony Mûvek zürnyögõ, pislákoló dinamóit használtam, nem tudom, hogy azóta mennyit fejlõdött a tudomány.

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Tehát huzallábas LED-nél inkább az elõtétellenállásban kell gondolkodni.

Elötte azért próbáld ki, a sima dip foglalatos ledek nem éppen a veretes teljesítményükrõl híresek. Nem véletlen terjednek a power ledes cuccok.

Manac

Manac

vendég

• fórumtag
  • 22 hozzászólás

Egyszer valakinek agygenerátorhoz (agydinamóhoz) pontosan ilyenbe építettem ledeket.
Egy alumínium lemez vitte a hõt egy nagyon kicsi bordához, ami a lámpa hengeres hátsó részének tetején volt.

.....

Köszi a választ.
Tehát huzallábas LED-nél inkább az elõtétellenállásban kell gondolkodni.

Említetted a DealExtreme oldalról történõ rendelést. Van velük tapasztalatod? Ahogy látom, PayPal-al is lehet fizetni.
Hollandiábó, Angliábol rendeltem már cuccokat, de Európán kívülrõl nem.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Egyszer valakinek agygenerátorhoz (agydinamóhoz) pontosan ilyenbe építettem ledeket.
Egy alumínium lemez vitte a hõt egy nagyon kicsi bordához, ami a lámpa hengeres hátsó részének tetején volt.
A led 4 chipes Cree led volt. A ledeket agygenerátorról hajtottam.
Az áram korlátozást az agy generátor véges teljesítménye adta.
Vagyis bárhogy is pörgött a kerék, a led egyre nagyobb terhelést jelentett neki.
Azok powerledek voltak és többet bírtak mint amit az agydinamó leadni képes volt.
Ahhoz képest igen szép fénye volt kicsit meglökve is a délutáni nap fénye mellett egy árnyékos falon, néhány méterrõl.

A kérdésedre a válasz:
A huzal kivezetésû led darabonként 0,05-0,07 Wattos.
Kb 10 db ilyen led vesz fel fél Wattot.
Ahhoz 3 db AA elemet kell sorosan kötni és soros ellenállással lehet beállítani a led áramát.

Ez azért nem annyira egyszerû, habár nézõpont kérdése.
A ledek 20-25 mA melletti nyitó feszültsége nem feltétlenül teljesen azonos.
Ilyenkor a ledeken átfolyó áram se lesz teljesen egyforma. Nem túl nagy a különbség.
(van aki azt mondja, hogy ledenként kell ellenállást beépíteni)

Ha ezt nem vesszük figyelembe, akkor is mûködik és akár lehet teljesen párhuzamosan is kötni a ledeket.
Ha azt vesszük alapnak, hogy 10 db ledet kötünk párhuzamosan és 25 mA lehet a ledenkénti áram friss elemeknél,
akkor 10 db led esetén 250 mA árammal számolhatunk.

Tehát a max. tápfeszültség 4,5V.
Az elméleti áram 250 mA.
A led üzemi áramhoz tartozó nyitó feszültsége kb. 3,3V

Tehát a 4,5V tápból a ledek elhasználnak 3,3 Voltot.
A különbség ami fenn marad az 1,2V. Ezt kell nekünk megetetni egy ellenállással.

Vagyis 1,2V / 0,25A = 4,8 Ohm.
A szabvány amit árulnak az 4,7 Ohm. olyant kell venni.

A teljesítménye is számolható.
Tehát 1,2 Volt és 0,25 Amper.. 1,2 X 0,25 = 0,3 Watt melegszik el az ellenálláson.
Ha veszel egy 4,7 Ohmos és kb 1 Wattos ellenállást, az biztosan nem fog megpörkölõdni mert 3-szor többet elvisel.
Wattban nagyobbat lehet használni, csak az Ohm értéke a lényeges.

Azért valaki számoljon utána mert már nekem késõre jár és álmos lettem..

Vagy ellenállás helyett lehet használni kapcsoló üzemû áram határolt tápegységet.
A DealExtreme -rõl lehet mindenfélét rendelni, de szerintem ilyen kis áramra nem árulnak, szóval legegyszerûbb az ellenállás.

Manac

Manac

vendég

• fórumtag
  • 22 hozzászólás
http://www.aktivspor...&page=prod_info

Sziasztok!

A fenti lámpát szeretném LED-esíteni, inkább látszani mint látni alapon.
A kripton izzó helyébe tennék egy vagy három huzallábas LED-et, tehát nem akarnám hûtõbordával szétbarmolni a lámpát.
Van esetleg valakinek hadrafogható kapcsolási rajza a LED meghajtására? 2-3db AA Ni-Mh akksiról hajtanám, azt hiszen tán 0,5W az ilyen huzallábas ledek maximális teljesítménye.

Napok óta bújom a topicot, de megoldást erre az esetre nem találtam.

Köszönöm a segítséget.

Manac

Manac

Manac

vendég

• fórumtag
  • 22 hozzászólás
Mármint ilyen kínai pwerled lámpa combód?

Menet közben még nem próbáltam, de állóhelyzetben relatíve jól szórta a fényt. Egyenlõre a viszonylagosan nagy fényteljesítményével vagyok elbûvölve.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Végül sikerült leszedni a képet a fóliáról?

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
nekem is ilyesmim van, a hibája a túl fókuszált fénye.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Manac

Manac

vendég

• fórumtag
  • 22 hozzászólás
4.13 V kapocsfeszültséget mértem => párhuzamosan van a 4 cella kapcsolva, sajna.

andersen

andersen

törzsvendég

• fórumtag
  • 349 hozzászólás

Medzsik, asszem ennyi agónia után tényleg le kéne mérnem a pakk feszültségét...

8.4V-osnak hirdetik ezeket az akkucsomagokat, de ez kb az elméleti max töltéskor, névleges cellafeszen 7.2 V körül lehet. 4 cella esetén kettõ-kettõ párhuzamosan, majd a párok sorban. 18650-es Li-ion cellákból építve.

andersen

andersen

törzsvendég

• fórumtag
  • 349 hozzászólás

Mennyit bírnak ezek a lámpák vagy mi az ami elszaródhat benne? Lehet veszek én is egyet csak jó lenne tudni mennyire megbízható.

Nekem 2.5 éve van egy külsõre ugyanilyen, de SSC P7 leddel szerelt lámpám, akkor 50 USD + 25 USD postklts.-be került a bayen. Késõbb vettem egy extra akkucsomagot is.
Hiba nélkül mûködik, a fénye remek, akár éjszakai erdei csapatásra is. Persze az 1200lm a szokásos kínai lódítás. Kapott vizet is bõven, nem volt gond.
Kifogásolnivaló csak három dolog van:
1. Ha a bekapcsológomb színe pirosra vált, ez azt jelezné, hogy alacsony az akkuszint. Csakhogy az enyémen ahogy pirosat jelez, pár másodperccel késõbb kialszik a lámpa, mert az akku fesz küszüb alá zuhan, amikor maga az akkupak védelmi áramköre vágja le telepeket a kimenetrõl. Töltõre dugva kapcsol ki a védelem. Ezért is vettem második akkupakkot, ne érjen több ilyen meglepetés.
2. Nálam a fejpánt csecsemõfejre lett méretezve
3. Nem a lámpa hibája, de az analóg vezetéknélküli órám megbolondul (199 km/h), ha be van kapcsolva.

Amire még figyelni érdemes, teljes fényerõn ne használd állva / zárt helyen, túlmelegedhet, a menetszél hûti. Gondolom van erre is védelme, de inkább nem próbálnám ki...

Manac

Manac

vendég

• fórumtag
  • 22 hozzászólás
A telefonközpontokban sorosan kötött savas akkumulátorból áll össe az akkupak.

Mint írtam, nem ismerem a Li-Ion technológiát, de a savasól a Ni-Mh cuccokat igen. Ott a töltés áramgenerátoros megoldással történik, aminél a párhuzamos cellakapcsolás alkalmazása nem szerencsés.

Ugyanakkor a kis lámpánhoz adott töltõre 4.2 v kimenet van írva, tehát lehet, hogy Imi72-nek van igaza.

Medzsik, asszem ennyi agónia után tényleg le kéne mérnem a pakk feszültségét...

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Párhuzamos kapcsolásnál minden cella feszültsége azonos, így nincs potenciálkülönbség, tehát nem is fog áram folyni egyik cellából a másikba. A belsõ ellenállásból eredõ különbség inkább a soros kapcsolásnál nem jó, mert ilyenkor az egyedi cellák feszültsége fog eltérni (mind töltésnél, mind kisütésnél) + a gyengébb láncszem (a nagyobb belsõ ellenállású cella) akadályozza a többin átfolyó áramot.

Elviekben igazad lenne, de mint írtad, nem mindegyik akku egyforma, ergo kiegyenlítõ áramok csordogálnak. Ezért sem szoktak akkukat párhuzamosan kötögetni, hanem szépen sorban. Lásd plö telefonközpontok, egy-egy cella akkora, mint egy utazó bõrönd. Pedig az nem home kategória.

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Most éppen Maglód felé világítok Budapestrõl. Látod a csóvát?

Csukott szemmel nehéz lett volna. :)

Manac

Manac

vendég

• fórumtag
  • 22 hozzászólás
Köszönöm, mindíg tanul az ember.
Azért utántölteni valószínûleg érdemes lesz idõközönként. Az elsõ töltést sikerült elvégezni ma éjszaka, a töltö LED-je zöldre váltott. Jó jel.

A márkás cuccokban is párhuzamosan vannak az akkumulátorok kötve? A házi kivitelezésben milyn megoldásokat alkalmaztok?

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis

Ezeknél a Li-ion akksiknál nem gond a párhuzamos kapcsolás?
Ugye a 4 cellának nem lehet pontosan ugyanaz a kapacitása és a belsõ ellenállása,így önkisülés gyorsabban lezajlik. A töltésnél sem szerencsés a párhuzamos kapcsolás azt hiszem.

Párhuzamos kapcsolásnál minden cella feszültsége azonos, így nincs potenciálkülönbség, tehát nem is fog áram folyni egyik cellából a másikba. A belsõ ellenállásból eredõ különbség inkább a soros kapcsolásnál nem jó, mert ilyenkor az egyedi cellák feszültsége fog eltérni (mind töltésnél, mind kisütésnél) + a gyengébb láncszem (a nagyobb belsõ ellenállású cella) akadályozza a többin átfolyó áramot.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."