Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8736 replies to this topic

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts
Lehet praktikusabb egy megfelelõen foncsorozott lámpa, ami terít rendesen, plusz egy fejlámpa, ami oda világít, ahová fordítod a fejed, ez viszont fókuszáltabb fényt ad. Meg ugye az aaa akkukat egy normális pilács full fényen 1-2 óra alatt kiüríti.

Louis

Louis

törzsvendég

• fórumtag
  • 802 posts

3w power ledben az annyi, mint egy 30w-os izzó. Egy autóban 65w-os van, szóval 3w megfelelõen jó power ledekkel brutális.

Üdvözlet!
Ha már a témánál(3W-os led) vagyunk!Aki jártas benne és épít/épített lámpát,ebbõl a ledbõl hideg fehér,semleges vagy meleg fehéret ajánlanátok???Nekem a semleges fehér tûnik jó válasznak,legalább is Kelvinekben kifejezve.
Most egy 1 W-os meleg fehér led(star) van beépítve,de kicsit nagyobb fényerõt akarnék!Ez sem rossz egyébként! :-)
Egyébként így teljesít most,bár a kép nem adja vissza teljesen a "tudását":
https://picasaweb.go...606381676781666
Magellan-os

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

3w power ledben az annyi, mint egy 30w-os izzó. Egy autóban 65w-os van, szóval 3w megfelelõen jó power ledekkel brutális.

Számoljunk utána. A halogén izzó hatásfoka kb 19-23 ~ 21 lumen Wattonként. 30 X 21 = 630 lumen
--- 30 Wattos halogén izzó 630 lumen..

Egy nem halogén izzó hatásfoka kb. 14 lumen Wattonként. 30 X 14 = 420
--- 30 Wattos hagyományos izzó 420 lumen.

Egy XM-L led 3 Watton kb. 420 lument képes leadni.
--- Egy 3 Wattos hatékony teljesítmény led 420 lumen, 25 celziusz fokos kristály réteg hõmérséklet mellett.
Mivel ennél a led chip jóval melegebb, ezért ebbõl még le kell vonni a termikus grafikonon látott értéket, ami itt kb 15%
Szóval nagy vonalakban azért majdnem igaz lehet.

Ezt össze hasonlítjuk egy korszerû leddel, aminek itt láthatók a fõbb paraméterei:
Ennek alapján kalkuláltam. Igaz, azt csak utólag számoltam hozzá, hogy a chip réteg hõmérséklet
legalább 100 celziusz körüli, ami szerint a 420 lumenbõl levonhatunk legalább 15%-ot.

Egy jó led az XM-L fényességi csoportjai:
(minél hatékonyabb a LED, annál hidegebb a színe)
Feltöltött kép

A max. 3 Amperhez és kisebb áramokhoz tartozó fényesség arányok,
ahol 100%-nak vehetjük a 700 mA-en megadott fény teljesítményt (lument).
Feltöltött kép

A led hõ elvezetésétõl is függ, hogy mennyivel kevesebb a fény, ami ki jön belõle.
Feltöltött kép

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

Manac

Manac

vendég

• fórumtag
  • 22 posts

Nagy átlagban 2x55W van a kocsikban. Lehet kapni 65W vagy kicsit nagyobb teljesítményû izzókat is, de azt sem a foncsor sem a kapcsoló nem díjazza.

És persze egyre megszokottabb a xenon is (35W).

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

tegnap este sotetben mentem haza 8 kilometeren.
beszaras mit ki nem hoztak abbol a 3W-bol a nemetek.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
tegnap este sotetben mentem haza 8 kilometeren.
volt szerencsem nezelodni kinek milyen lampaja hogy vilagit.
volt koztuk egy reelight is.hat eleg szar fenye volt.igaz szurkuletben lattam de akkor is csk pislakolt pedig ment vagy 15 el.

es volt egy aminek feltunoen nagyon jo volt a szorasa.a pirosnal meg is interjuvoltam es kiderult hogy egy Busch & Müller agydinmorol hajtva. beszaras mit ki nem hoztak abbol a 3W-bol a nemetek.
abszolut gyoztes vilagitas a tegnap latottak kozt.

regi/hibas agyvaltokat veszek.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Tehát huzallábas LED-nél inkább az elõtétellenállásban kell gondolkodni.

Igen, így egyszerûbb.
Kb 27% így a számítható vesztesége (a 3.3 V - 1.2 Volt aránya alapján).
Nagyobb mint egy aktív átalakító áramkörrel, de annál is lenne valamekkora veszteség.

Említetted a DealExtreme oldalról történõ rendelést. Van velük tapasztalatod? Ahogy látom, PayPal-al is lehet fizetni.
Hollandiábó, Angliábol rendeltem már cuccokat, de Európán kívülrõl nem.

Ezeket nekem megrendelik. Amikor valaki egyébként is rendel, akkor többnyire csatlakozom.

V klasszikus dörzshajtású dinamók mai változatai mennyire használhatók.? Utoljára a Bakony Mûvek zürnyögõ, pislákoló dinamóit használtam, nem tudom, hogy azóta mennyit fejlõdött a tudomány.

A mechanikus dörzs kapcsolat mindig nagy veszteségeket tartogat.
Nedves idõben megcsúszik, ha nincs jól beállítva akkor is megcsúszik.
Amikor minden Ok vele, akkor meg fékez elég sokat.

A legjobb amikor nincs dörzs kapcsolat, hanem a mágnesek a fogó keréken vannak és
a tekercs megfelelõen kialakított vasa mellett sûrû pólus cserével mozognak, egy fordulat alatt legalább kétszer rövid ideig.

Pl a következõ oldalon is látható ilyen megoldás:
Kerékpáros lámpa - elem és dinamó nélkül? - Evobike

Feltöltött kép

Ugyanezt a sok mágnest ami itt egy rövid mûanyag sávon belül található, egy hasonló gyûrûben az egész kerék kör ívén végig fektetnénk,
akkor folyamatosan jóval nagyobb energiát termelne, viszont ez csak elméletileg jó így, mert megnövelné a kerék tömegét.
Ezt oldja meg jó kompromisszumokkal az "agydinamó". Súrlódás mentesen, sok mágnes pólust elforgatunk egy lágy vas fegyverzet mellett
és folyamatosan kihasználjuk az összes mágnes pólus erejét.

Szerintem ez a jó megoldás.
Viszont egy könnyebb súlyú "agydinamó" már 20ezer Ft fölött van.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Azt a fóliát esetleg áztasd be brigecolba vagy olajba és majd egyszer amikor lesz idõd és kedved, megint meg lehet próbálni leszedni róla. Hátha fel lazul. Úgy látszik, ezek nem egyformák.

A szóró elõtét jött meg? Ha kicsi az azért nem szerencsés mert eltakarja a fény széleit,
vagyis levesz belõle. Az fény veszteség lenne.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

Végül sikerült leszedni a képet a fóliáról?

dehogy, esélyem sincs :)
az a foncsor is megjött dx-rõl, amit linkeltél, de az meg kicsi.
most extra kevés idõm van, majd talán hétvégén.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Manac

Manac

vendég

• fórumtag
  • 22 posts

semennyit.sot el is tuntek.
en is lecsereltem agydinamora mert a dorzsi borzalmas volt.hangos visszafog es pislakol.

Akkor csodák nincsenek. Kapni még lehet minden esetre....

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
semennyit.sot el is tuntek.
en is lecsereltem agydinamora mert a dorzsi borzalmas volt.hangos visszafog es pislakol.

regi/hibas agyvaltokat veszek.

Manac

Manac

vendég

• fórumtag
  • 22 posts

Elötte azért próbáld ki, a sima dip foglalatos ledek nem éppen a veretes teljesítményükrõl híresek. Nem véletlen terjednek a power ledes cuccok.

Azt sejtem, hogy nagy fénye nem lesz. Hûtés nélküli megoldásban gondolkodom és kis teljesítményben, amit sima ceruza akksival meg lehet hajtani.

Power LEd-del nem szórakoznék, hiszen tényleg olcsóbb (32USD), ha egy komplett akksis lámpát rendelek, töltõvel cakk-pakk.

Más.
V klasszikus dörzshajtású dinamók mai változatai mennyire használhatók.? Utoljára a Bakony Mûvek zürnyögõ, pislákoló dinamóit használtam, nem tudom, hogy azóta mennyit fejlõdött a tudomány.

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

Elötte azért próbáld ki, a sima dip foglalatos ledek nem éppen a veretes teljesítményükrõl híresek. Nem véletlen terjednek a power ledes cuccok.

Manac

Manac

vendég

• fórumtag
  • 22 posts

Egyszer valakinek agygenerátorhoz (agydinamóhoz) pontosan ilyenbe építettem ledeket.
Egy alumínium lemez vitte a hõt egy nagyon kicsi bordához, ami a lámpa hengeres hátsó részének tetején volt.

.....

Köszi a választ.

Említetted a DealExtreme oldalról történõ rendelést. Van velük tapasztalatod? Ahogy látom, PayPal-al is lehet fizetni.
Hollandiábó, Angliábol rendeltem már cuccokat, de Európán kívülrõl nem.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Egyszer valakinek agygenerátorhoz (agydinamóhoz) pontosan ilyenbe építettem ledeket.
Egy alumínium lemez vitte a hõt egy nagyon kicsi bordához, ami a lámpa hengeres hátsó részének tetején volt.
A led 4 chipes Cree led volt. A ledeket agygenerátorról hajtottam.
Az áram korlátozást az agy generátor véges teljesítménye adta.
Vagyis bárhogy is pörgött a kerék, a led egyre nagyobb terhelést jelentett neki.
Azok powerledek voltak és többet bírtak mint amit az agydinamó leadni képes volt.
Ahhoz képest igen szép fénye volt kicsit meglökve is a délutáni nap fénye mellett egy árnyékos falon, néhány méterrõl.

A kérdésedre a válasz:
A huzal kivezetésû led darabonként 0,05-0,07 Wattos.
Kb 10 db ilyen led vesz fel fél Wattot.
Ahhoz 3 db AA elemet kell sorosan kötni és soros ellenállással lehet beállítani a led áramát.

Ez azért nem annyira egyszerû, habár nézõpont kérdése.
A ledek 20-25 mA melletti nyitó feszültsége nem feltétlenül teljesen azonos.
Ilyenkor a ledeken átfolyó áram se lesz teljesen egyforma. Nem túl nagy a különbség.
(van aki azt mondja, hogy ledenként kell ellenállást beépíteni)

Ha ezt nem vesszük figyelembe, akkor is mûködik és akár lehet teljesen párhuzamosan is kötni a ledeket.
Ha azt vesszük alapnak, hogy 10 db ledet kötünk párhuzamosan és 25 mA lehet a ledenkénti áram friss elemeknél,
akkor 10 db led esetén 250 mA árammal számolhatunk.

Tehát a max. tápfeszültség 4,5V.
Az elméleti áram 250 mA.
A led üzemi áramhoz tartozó nyitó feszültsége kb. 3,3V

Tehát a 4,5V tápból a ledek elhasználnak 3,3 Voltot.
A különbség ami fenn marad az 1,2V. Ezt kell nekünk megetetni egy ellenállással.

Vagyis 1,2V / 0,25A = 4,8 Ohm.
A szabvány amit árulnak az 4,7 Ohm. olyant kell venni.

A teljesítménye is számolható.
Tehát 1,2 Volt és 0,25 Amper.. 1,2 X 0,25 = 0,3 Watt melegszik el az ellenálláson.
Ha veszel egy 4,7 Ohmos és kb 1 Wattos ellenállást, az biztosan nem fog megpörkölõdni mert 3-szor többet elvisel.
Wattban nagyobbat lehet használni, csak az Ohm értéke a lényeges.

Azért valaki számoljon utána mert már nekem késõre jár és álmos lettem..

Vagy ellenállás helyett lehet használni kapcsoló üzemû áram határolt tápegységet.
A DealExtreme -rõl lehet mindenfélét rendelni, de szerintem ilyen kis áramra nem árulnak, szóval legegyszerûbb az ellenállás.

Manac

Manac

vendég

• fórumtag
  • 22 posts
http://www.aktivspor...&page=prod_info

Sziasztok!

A fenti lámpát szeretném LED-esíteni, inkább látszani mint látni alapon.
A kripton izzó helyébe tennék egy vagy három huzallábas LED-et, tehát nem akarnám hûtõbordával szétbarmolni a lámpát.
Van esetleg valakinek hadrafogható kapcsolási rajza a LED meghajtására? 2-3db AA Ni-Mh akksiról hajtanám, azt hiszen tán 0,5W az ilyen huzallábas ledek maximális teljesítménye.

Napok óta bújom a topicot, de megoldást erre az esetre nem találtam.

Köszönöm a segítséget.

Manac

Manac

Manac

vendég

• fórumtag
  • 22 posts
Mármint ilyen kínai pwerled lámpa combód?

Menet közben még nem próbáltam, de állóhelyzetben relatíve jól szórta a fényt. Egyenlõre a viszonylagosan nagy fényteljesítményével vagyok elbûvölve.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Végül sikerült leszedni a képet a fóliáról?

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
nekem is ilyesmim van, a hibája a túl fókuszált fénye.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Manac

Manac

vendég

• fórumtag
  • 22 posts
4.13 V kapocsfeszültséget mértem => párhuzamosan van a 4 cella kapcsolva, sajna.