Nem akarok lámpát venni,az biztos.Pont az a lényeg,hogy saját gyártású legyen. :-)
A lámpához az ötletet a Busch&Müller Ixon IQ adta.Azt nem tudom,hogy ezek a lámpák közvetlenül a bringa elé világítanak-e?Az enyém oda is egész jól világít.Ezzel a megoldással elégedett vagyok,legfeljebb a lámpa kinézetén,külsõ kialakításán változtatok majd.
Biztos,hogy cserélek benne ledet,csak még kérdés milyenre.A tápot egy 6V-os akksi adja.
Gratula, nagyon klassz lámpának tûnik,
ahogy látom, a hûtéssel se lessz gond... Kis lámpateljesítmény esetén elõnyösebb a hidegfehér fény, mivel abban a fényerõ tartományban arrafelé tolódik el a szem érzékenységi görbéje (holdfény). Viszont nagyobb fényerõnél kellemesebb érzetet ad egy melegebb árnyalat. Szerintem egy Neutral white led jó kompromisszum, és csak alig kissebb a hatásfoka, mint a hidegfehéreké.
Úgy tudom B&M-ék kb.10 méterre elõre irányozzák a spotot. Nagy tempónál 20-25méterre levõ részeknek is jól sejthetõnek kéne lenni.
Mivel elég nagy az optika, szerintem nagy leddel (10W-os) is elég spotos marad a távoli fény, de 5W alatt lehetõleg nem gondolkodnék...
Ha akksi nem birja, ezeket is lehet kissebb árammal hajtani. 6V akkufesz esetén már érdemes kapcsolóüzemû táplálást alkalmazni, így azonos ledáramnál már közel dupla uzemidõt lehet elérni! (pl.
Skory)
Ha
CREE ledekben gondolkozunk, XP-G, XT-E-nél nem adnám alább, de ha akksi bírja egy XM-L már tényleg fényárt csinál!
Az XT-E vel kezdõdõ, újabb sorozatú ledjeik (XP-G2, XM-L2...) már az új, szilíciumkarbid technológiájúak, így ezeknek kicsit még jobb a hatásfoka (illetve még kissebb az égésfeszültsége)
/Ezeknél, a régiekkel ellentétben már nem 25°C, hanem 85°C-on adják meg az adatokat/Szerintem optikán még esetleg érdemes lenne tuningolni. Vetítékbõl úgy látom, tiédnek is az a baja, mint a legtöbb tükrös lámpának: a fényeloszlás. A nagyon közeli rész túl van világítva, illetve a fókuszban is elég nagy a fényerõ,
viszont a kettõ közti területre jóval kevesebb fény jut.Segédlencsével megoldható az egész közeli részekrõl "elvonni" a fényt, és a középsõ tartományba
vetíteni!
Valószínûleg ilyen féltükörnél is megoldható ez valahogy... Én 10mm-es huzallábas led elejét szoktam levágni segédlencsének, és vékony nylon szállal lógatom a helyére. A lencse kialakításának asszimetriájával, a levágott rész méretével, és az elhelyezéssel 3D-ben játszva alakítható ki a szimpatikus szögû vetíték. Úgy kell bejátszani a dolgokat, hogy a tükörre menõ fénybe ne árnyékoljon, de led közvetlen szórt fényét viszont befogja...
Esetleg a lencse középsõ 1/3-adába még gömbölyõ reszelõvel egy függõleges vályat is elhelyezhetõ, így vízsintesen kissé szélesebben vetít... A tartóhornyot, egy V alakban nem teljesen leköszörült fûrészlappal szoktam kialakítani: sík felületre fektetem a fûrészlapot, és kellõ vastag alátéttel a lencsét is. A fûrészt huzogatva, és a lencsét lassan körbeforgatva egész jó horony alakítható ki! Én nem szoktam egészen felpolírozni a lencsét, hogy még azért közeli szórt fénybõl is maradjon kellõ mennyiségû.