Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.636 hozzászólás
nincs valakinek egy balos dinamoja elfekvoben?
(meghalalom:D)
aprokat nezegetve ez a dorzsdinamo dolog teljesen kihaloban van.
google meg csak auto generatolokat dobal.

helyi boltban meg csak teljes szetteket arulnak horror arakon.

regi/hibas agyvaltokat veszek.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Látom DöG úr megelõzött és mindent elmondott.

Egyébként a hûtésre minden lednél oda kell figyelni, mert azon is múlik a led élettartama.
Arra is figyelni kell, hogy a lednek jó legyen a hõ kapcsolata azzal a felülettel, ami továbbítja a hõjét, különben a jókora felület sem ér sokat. De önmagában ez így még sokat nem ér, ha a hõt leadó felület nem elegendõ a lesugárzásához. A hûtõ felület méretezésénél figyelembe kell venni, hogy a lámpát csak menet közben használod, vagy egy zárt, nem mozgó levegõjû helyiségben is akarod-e mûködtetni. A legkisebb légáramlat is jelentõsen megnöveli a hõ leadást. Amikor haladsz a bringával, akkor alig langyosodik, de ha megállsz akkor akár túl is melegedhet. Ha meg beviszed egy szobába, akkor inkább ahhoz kell méretezni a hûtõ felületet.
Ha az elegendõ, akkor mindenhol megállja a helyét hûtés szempontjából.

Még annyit, hogy a ledbõl ahogy látom 170° széttartású fény lép ki.
Ez nem igazán lencséhez való, ehhez tükröt kell használni, esetleg tükör és lencse kombót.

Ezek csak ilyen részlet kérdés szösszenetek ami az idõk folyamán itt-ott szembe jött velem.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

LWW5AM-KXLX-5K8L-Z (Golden DRAGON Plus) OSRAM | SOS electronic ez?Horizontális vetítés 120,vertikális 70 fok.Ilyet még nem láttam!

Ennek a 3 lednek ugyan úgy kell hûtés,hûtõbordára szerelni?

Igen, természetesen kell hûtés! Amit eddig használtál, az "star"-ra szerelt powerled volt, azaz "MCPCB"-re (alumínium hordozójú nyák) forrasztott powereled "EMITTER". Pl. Luxeon Rebel ES4000°K stáron
Ha nem találsz gyárilag szerelt powerledet, akkor neked kell felforrasztanod a ledet. Nagyobb ledek vörösréz lemezre is ráforraszthatók házilag. Forrasztásról Balu tud mesélni... :)
Néhol árulnak üres stárt is, csak kérdéses hogy a venni szánt ledhez jó lessz-e? pl. aluminium_alapu_nyak_k2_emitterhez akár jó is lehet...
Vagy ragasztani is lehet, spéci hõvezetõ epoxi ragasztóval (drága, hamar bedöglik)...

Jónak tûnik ez a 3W-os Osram led, úgy látom start is árulnak hozzá: :)
De azért egy XML lenne az igazi! CREE XM-L FDH-tól (Farnell mgyar disztibútora) /A típusszám hátulról 4-5. betûje a hatásfok (bin) kód; vége pedig a színezet (labeling) kódja...

Louis

Louis

törzsvendég

• fórumtag
  • 802 hozzászólás
XPGWHTL1-0000-00F51 CREE | SOS electronic - Elektronikai alkatrszek nagykereskedelem igen jó paraméterekkel rendelkezik,csak nem elérhetõ,
NPW-RS6-AKL-1 DOMINANT SEMICONDUCTORS | SOS electronic - Elektronikai alkatrszek nagykereskedelem is nagyon jó,raktáron is van.LWW5AM-KXLX-5K8L-Z (Golden DRAGON Plus) OSRAM | SOS electronic - Elektronikai alkatrszek nagykereskedelem ez?Horizontális vetítés 120,vertikális 70 fok.Ilyet még nem láttam!

Ennek a 3 lednek ugyan úgy kell hûtés,hûtõbordára szerelni?
Magellan-os

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Nézem a led adatait..

- Áram 1 W 350 mA
- Fényerõsség 25 Lumen

A 25 lumen fényû a lehetõ leggyengébb teljesítményled amit csak el tudok képzelni.
Amikor gyenge, rossz hatásfokú ledekrõl beszélek, akkor 40 lumenesre gondolok Wattonként. Ez pedig 25. A halogénnél kicsivel jobb. Szerintem cseréld ki sürgõsen valami led mércével mérhetõ jobbra! Abból is legalább 3 Watt fölött érdemes lennie (mint mondod is) ahhoz, hogy tényleg használható fénye legyen.

Pl. egy XP-G ledet már 1000,-Ft alatt, különbözõ árakon lehetett kapni egy idõben. Most nem tudom mennyi és itthon hol árulják.
Annak kb. 130 lm a fénye 1 Watton és 5-6 W körül bírja (1.5A).

Ami korszerû ledben a csúcs az a 25 lumennel szemben 130 - 150 lumen Wattonként.
Akár a kínai piacon lehet már kapni olyan lámpát is amiben 1200,-ért tényleg relatív jó fényû és használható led van és még szép is.
Kb 200 lumenes lehet, lencsével fókuszálva és zoomos. Igaz, nem kormányra szerelhetõ és nem is vízálló, viszont lencsével szépen vetít.

Ha más nem de már a ledet megéri belõle másik lámpába felhasználni, ha azt nézem, hogy a 25 lumenes led úgy magában is ennyibe került a link szerint.

Ja ami még kimaradt, a foncsor helyett v. mellett legalább próbának tegyél elé egy erõsen domború (sík-domború) nagyító lencsét, próbálgatva, közelebb-távolabb tartva. Csak ismerd meg mennyi fényt vetít úgy. Szerintem többet de élesen határolt lehet a fény körvonala. Ha elég nagy kört vetít, akkor nem zavaró, csak ha szûkre állítod a fénykévét.

Érdemes legalább kipróbálni az ilyen trükköket, hogy lásd a lehetõségeket, mit lehet még kihozni másképp.

Louis

Louis

törzsvendég

• fórumtag
  • 802 hozzászólás
Balu!
Az akku 6V-os,3.2Ah-ás UPS gyártmányú,a led pedig ez,csak meleg fehér:
1W Power LED

Igazából mûködik jól a lámpa,semmi gond vele.Használom tavaly nyártól,bírja a hideget,meleget!:D
Lehet,hogy marad ez a felállás egy más színhõmérsékletû leddel,ami esetleg 3W-os.És csiszolok a foncsorozáson is.
Magellan-os

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Szerintem ha jársz Pesten akkor érdemes lehet ide benézni: Akku-Elem Kft. - Global Akku WebShop Õk biztosan segítenek.

Ismerem is õket, nem messze vannak melóhelytõl. :) hx a tippet, nem is jutottak eszembe, bár logikus, h nem csak nicd akkukkal foglalkoznak már.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Szerintem ha jársz Pesten akkor érdemes lehet ide benézni: Akku-Elem Kft. - Global Akku WebShop Õk biztosan segítenek.

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Szét lehet szedni persze, de a cellákra forfülezve vannak (ponthegesztés?), azt nehezebb szétszedni.
Viszont az a jó benne, hogy egyben van, mert ilyen akku egyénileg összerakva sokkal drágább.
Pl li-ion.addel.hu -ról kértem elõször ajánlatot és 10000 Ft-ot ajánlottak, +3500 Ft elektronika és még munkadíj (kb. árak, régen volt már) :( .

Tehát akkor ez nekem felesleges, plusz sajnálnám is szétbarmolni. :)
Milyen 18650-es akkukat ajánlotok? Jó lenne, ha itthon is lehetne kapni. Nem feltétlen kell, h védett legyen, bár ha a védelem a buta mélykisütés ellen is véd, akkor nem árt. Olyan töltõt néztem ki, ami hõmérsékletet is figyel.

Atombike

Atombike

vendég

• fórumtag
  • 129 hozzászólás
Szét lehet szedni persze, de a cellák forfülezve vannak (ponthegesztés?), azt nehezebb szétszedni.
Viszont az a jó benne, hogy egyben van, mert ilyen akku egyénileg összerakva sokkal drágább.
Pl li-ion.addel.hu -ról kértem elõször ajánlatot és 10000 Ft-ot ajánlottak, +3500 Ft elektronika és még munkadíj (kb. árak, régen volt már) :( .

A 2600mAh kb megvan, mert kicsit jobban bírja mint a 2300-as amit elõtte használtam, persze lemérni nincs lehetõségem. A linkelt akkut nem ismerem, nem vagyok szakértõ. Én csak bevásároltam anno 10db-ot, 4 megmaradt, ezt adom el most.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Igen a notikban magasabb feszültségre van igény a mûködéshez. Abba van egy áramkör ami teszi a dolgát.
Viszont ha ezt meg akarjuk spórolni (nem feltétlen anyagi okból, hanem mert épp nincs) és ha a töltõ is egy cellás, arra írtam.
A nagyobbat és a párhuzamosat is inkább arra írtam ha valaki külön pakkot rakna össze. :)

Két ilyen párhuzamosan kötött 7 db-os cella csoportot használok egyik lámpámban 7-7 db-os, egyedi multifuse védett párhuzamos cella csoport sorosan. Kettõ teljesen különálló töltõm van a feltöltéséhez.

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás
Balu1: Plusz, ha belegondol az ember, a notikban is úgy van, h plö 3-4 sorban, és vele még párhuzamosan is. Az akkuk méret jelöléség ismerem, a 18650 azért kell, mert az fér bele a pilácsomba. :) Tolómérõvel nem néztem meg, de a 26mm már tuti nem fér bele. :)

Atombike: az a 2600mAh az mennyire annyi? Miért ne ebbõl vegyek inkább: Mod akkumulátorok : TrustFire 18650 3000mah (Védett) ?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Létezik ilyen is, ami kicsivel vastagabb mint a 18650-es, viszont nagyobb a kapacitása.
A méret a jelzésében van. 26 mm az átmérõje és szintén 65 mm a hossza.
26650 Lithium Battery - Free Shipping - DX
Feltöltött kép
Ezt a típust valaki ajánlja az oldalon:
"(1 reviews) 100% of customers would recommend this product to a friend."
5000mAh 3.7V Rechargeable 26650 Lithium Battery - Blue Reviews - DX

Persze mivel ezeket egészen nyugodtan párhuzamosan lehet kötni, ezért az is jó ha meglévõ 18650-eseket párhuzamosan kötünk.
A soros kapcsolásakor már jóval több probléma adódhat annak ellenére, hogy a gyakorlatban inkább sorosan kötik õket az elérendõ magasabb feszültség igény miatt. Viszont akkor egy áramkörre van szükség ami az egyforma cella töltést szabályozza, különben néhány töltés-használat periódus után elmásznának egymástól a cella feszültségek a kicsi különbségek miatt. Egyes cellák túltöltõdnének és mások nem lennének teljesen feltöltve, a speciális áramkör nélkül.

Párhuzamosan kötve nincs ilyen gond vele. Viszont vigyázni kell, hogy ne kerüljön zárlatba mert tüzet is okozhat ha nincs védelme. Zárlat védelemnek megfelel akár cellánként egy-egy üzemi terhelés fölötti multifuse (megfelelõen biztonságosan szerelve) Zsugorcsõvel mindent érdemes a kötésnél külön szigetelni, mint az akku végén a negatívon feküdjön be egy zsugorcsõ darab a + kivezetése körül. Külön a multifuse is legyen (megfelelõ méretû) zsugorcsõben. Az egész még egy zsugorcsõvel lehet kívülrõl mechanikusan stabilizálva. Lagalábbis én így csinálom.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Nekem nem kell se energiatakarékos, se villogó. :)
Viszont a Trelock I-GO LS750 már drága (2x annyi mint a Lightster, ami 6300 Ft lesz).

nekem is csak azért lenne jó, mert télen is nyomom minden nap, és olyankor a reggeli szürke idõben elég lenne a villogó, meg nyáron szürkületben is hasznos lenne országúton, városban

estére már nekem sem kell

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Van megmaradt li-ion pack akkumlátorom: Li-ion pack 14,8V 2600mAh « dinamo / akku « LÁMPA « Kategóriák tallózása
Csak azért linkelem hátha nem mindenki nézi az apróhirdetést.

Érdekelhet a dolog. A pakkot szét lehet kapni? Uis a pilácsba csak egyesével férnek a 18650-es akkuk. :)

Atombike

Atombike

vendég

• fórumtag
  • 129 hozzászólás
Van megmaradt li-ion pack akkumlátorom: Li-ion pack 14,8V 2600mAh « dinamo / akku « LÁMPA « Kategóriák tallózása
Csak azért linkelem hátha nem mindenki nézi az apróhirdetést.

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 hozzászólás

reálisan nézve a legjobb egy ligshter lenne, amin van energiatakrékos és villogó opció is :)

Nekem nem kell se energiatakarékos, se villogó. :)
Viszont a Trelock I-GO LS750 már drága (2x annyi mint a Lightster, ami 6300 Ft lesz).

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
fateromnak egy trelock 735-ös lámpát vettem karácsonyra, szerintem az ennek az elõdje (6 rugó most- ha van még- a dekéban töltõvel és aksikkal együtt, anyiért nagyon megéri), igényesen megépített lámpa, de kicsit szûk a vetítési képe és nem is túl logikus (közelre szûk, távolra széles),, ilyen szempontból jobb lámpa a ligshter, ami viszont elõnye, hogy van rajta energiatakarékos üzemmód is, ami a sigmáról kicsit hiányzik

ez a 750-es elég jónak tûnik, a 30 lux, az erõsebb is, mint a lighster, és ezen is van energiatakrékos opció, bár kicsit drágább is azért, ha ez a 750-es már szélesebben és "értelmesebben" terít, akkor biztosan jól használható lámpa, de az üzemidején meglátszik, hogy csak 3 AA elem megy bele, az papíron még eco módban is kevesebb, mint a sigmáé

reálisan nézve a legjobb egy ligshter lenne, amin van energiatakrékos és villogó opció is :)

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

Olvasgattam a topicot és a Sigma Lightster a best buy úgy 10 ezerig... Szükséges jobbat vennem a fent jegyzett Sigma lámpánál? Ha igen, ha nem, érdekességbõl mi lenne a következõ árkategóriás best buy lámpa? És az miben, hogyan nyújtana többet?

Velo Bringalámpa tesztet érdemes átolvasni, a jónak tûnõ dolgokat meg boltban megnézni-összehasonlítgatni...

Lighster fényét még nem láttam, de úgy hallottam 20-25+km/h-hoz már kérdéses a fényereje...Trelock I-GO LS750 hasonló árban, lehet még erõsebb fényû? (Nagytestvéréhez volt szerencsém, annak nem semmi fénye van!) :)
Feltöltött kép

Bár én még mindig kiváncsi lennék ennek a hasonló teljesítményû kínai lámpának a fényére, ha többivel valaki összevetné... :confused:

XC-997
-a boltban árulnak Trelockokat is éppen akciósan... (XC-997-nek elvileg nem csak dinamós változata létezik)

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás
18650-es li-ion cuccokba érdemes befeccölni pénzt? Plö a photon lámpámhoz van toldó, amivel beleférne. A 3db aaa akku az vmi 3300mAh, a li-ion cella ahogy nézem, max 3700mAh-át tud. Ez nyilván alig 10% diffi, ezen kívül nyernék a dolgon? Plusz vehetnék hozzá egy profi töltõt is (jelenlegim egy proci vezérelt cucc, kijelzõvel, egyenként tölti az akkukat).