Jelentkezz be Regisztrálj

Látni & látszani!
Írta 2013. április 12. - 23:50

Írta 2013. április 12. - 23:09

A 2 lámpával már mehetsz jó gyorsan a terepen, anélkül, hogy meglepetések érnének.

Kb. én is olyan magas vagyok, úgyhogy, ha nem akarok barkácsolni, nekem is vennem kell majd.
Csak akkor meg 90 centi fog kilógni.

Azon gondolkodom, hogyan lehetne stabilan rögzíteni a kormányra?
Két gumit is adnak hozzá, gondolom, a kisebbikkel is próbáltad, de az sem stabil.
Írta 2013. április 12. - 22:09

Amúgy van még 2 hozé lámpám is, de ezeket annak a kiegészítésére vettem. Az egyik a sisakon, a másik a kormányon, és így éjszaka terepen már nem is annyira izgalmas a dolog

(meg ezek elvileg erõsebben világítanak, bár már a hozé is elegendõ volt)
A töltõ teljesen kompatibilis az akku csomaggal, 8.4V-tal tölti fel és kikapcsol ha végzett. Villásdugó átalakítót azt kell hozzá venni...
A fejpántra nem igazán lehet rakni az akksit, de a hátizsák váll pántjára, mellzsebbe teljesen jó gyalogláshoz. De most megnéztem, tényleg csak kb. 10cm hiányzik nekem az övön való viseléshez (175centi magas vagyok).
Az a hosszabbító ugyanolyan csatlakozó rendszerû, mint a lámpáé, és nem csúszik szét, meg elvileg vízálló. Én fogok rendelni egyet.
Írta 2013. április 12. - 21:13

Eddig nem használtam olyan sokáig, hogy az akku idejét le tudjam mérni, és csak azért nem kapcsoltam be (persze már megfordult a fejembe
)
Ráadásul max. fényerõn se sokat használtam, mert általában elég volt a leggyengébb fokozat is.
Elég rövidek a kábelei, ha nem vagy extrém módon alacsony, akkor nem lehet az övre rakni az akksit és a fejre a lámpát(Viszont van hozzá méteres hosszabbító.)
De azt azért tudod, hogy amit kinéztél, az pont nincs?De tényleg csak a színben különböznek a SingFire SF-90-es lámpák... Akksi, töltö, rögzítés, doboz, stb. mind ugyanaz.
Tényleg elfogyott, jó hogy szóltál - különben nem tûnt fel.

Gondolkodtam az aranyos karimájún, az jól néz ki?
És mihez használsz két lámpát?

Európai villásdugó-átalakítót adnak hozzá?
A töltõ kompatibilis a lámpával?

Soknak tûnik azaz 1 méteres hosszabbító (és drága is). A lámpából kijön 40 cm, az akksiból is 40 cm (a leírás szerint), csak egy kicsi hiányzik. Kínában gyártották, õk alacsonyabbak.

Fejpánt hátsó részére lehet rögzíteni az akksit?
Nem húzza le nagyon a fejet az akksi+lámpa súlya?

(Ezen a dx.com oldalon még jó árban van ez a lámpa, más helyeken a hasonlóak drágábbak.)
Írta 2013. április 12. - 20:40

Eddig nem használtam olyan sokáig, hogy az akku idejét le tudjam mérni, és csak azért nem kapcsoltam be (persze már megfordult a fejembeVégre van olyan ember, aki az általam kinézett lámpát vette.
Örülök, hogy írtál, így legalább könnyebb lesz a döntésem.
Szóval akkor még ez sem eléggé szór, biztos nem elég göröngyös a foncsor.
Az akksijával mennyire vagy megelégedve?
Lemérted már, hogy hány órán át képes világítani a felöltött akksival a különbözõ üzemmódokban?
Ha merül, gyengül a fénye és a villogó üzemmód esetén a villogás üteme?
Úgy lehet használni, hogy az akksit övre rögzíteni és az áramot a fejhez vezetni?
Azt egybõl kiszúrtam, hogy gyenge a kormányra rögzítés, és nem értem, hogy a kitalálója miért a gumis rögzítést választotta. Se nem praktikus, se nem erõs.

Ráadásul max. fényerõn se sokat használtam, mert általában elég volt a leggyengébb fokozat is.
Elég rövidek a kábelei, ha nem vagy extrém módon alacsony, akkor nem lehet az övre rakni az akksit és a fejre a lámpát

De azt azért tudod, hogy amit kinéztél, az pont nincs?

Írta 2013. április 12. - 20:28

Nekem pont a héten jött meg két ilyen lámpám is (arany és piros színben)...
Végre van olyan ember, aki az általam kinézett lámpát vette.

Szóval akkor még ez sem eléggé szór, biztos nem elég göröngyös a foncsor.
Az akksijával mennyire vagy megelégedve?
Lemérted már, hogy hány órán át képes világítani a felöltött akksival a különbözõ üzemmódokban?
Ha merül, gyengül a fénye és a villogó üzemmód esetén a villogás üteme?
Úgy lehet használni, hogy az akksit övre rögzíteni és az áramot a fejhez vezetni?
Azt egybõl kiszúrtam, hogy gyenge a kormányra rögzítés, és nem értem, hogy a kitalálója miért a gumis rögzítést választotta. Se nem praktikus, se nem erõs.
Írta 2013. április 12. - 19:19

Nekem pont a héten jött meg két ilyen lámpám is (arany és piros színben). Szépen világít, csak kicsit túl keskeny a fénycsóva, és középen nagyon erõs a fénye. Emiatt a fénycsóva udvara kevésbé látszik, mert a szem jobban rááll a fényesebb részre. Pedig az is megfelelõ lenne. A legkisebb fokozat is nagyon erõs, a villogás meg inkább bulira használható, mert túl gyors, és nagyon erõs.Szerintetek ez elfogadható választás annyi pénzért?:
Buy SingFire SF-90 Cree XM-L T6 4-Mode 1000lm White Bicycle Headlamp - Silver + Grey (4 x 18650)
A kormányra rögzítés is elég gyenge, még bringaúton is elmozog picit, terepen az se lenne jó.
De mindent összevetve ennyi pénzért nagyon jó vétel! A hibáit meg viszonylag könnyen meg lehet szokni, illetve meg lehet oldani

Írta 2013. április 12. - 19:00

Most venni akarok egy akksisat, de úgy akarnám, hogy elsõsorban fejlámpaként (gyalogtúrához), másodsorban kormányra szerelhetõ bicólámpaként egyaránt funkcionáljon.
Szerintetek ez elfogadható választás annyi pénzért?:
Buy SingFire SF-90 Cree XM-L T6 4-Mode 1000lm White Bicycle Headlamp - Silver + Grey (4 x 18650)
----
Valaki itt írta az egész éjszakás gyalogtúrát. Eddig azt hittem, csak az én fejembõl pattant ki ilyesmi.

--
Balu1, hogy az egyenletes (nem gödrös) foncsorú lámpát kedveled inkább?
Írta 2013. április 12. - 10:23

Balu1, "Fejre bringázáshoz jó a tükrös vagy a nagy lencsés "
És szerinted milyen tükrös jó: sima vagy narancsozott?
Hogyan néznek ki azok a speciális vetítési képpel rendelkezõ lámpák? Tudnál mutatni?
(Ha jól sejtem azoknál az elõtét átlátszó plexi belsõ felülete recézett (vagy mi a neve) is.
Ha tükröset használsz, akkor egyenletesebb eloszlási képet mutat a mikro "gödrös" felületû tükör,
aminek a falában apró kicsi egyenlõtlenségek vannak Az könnyebb is mint az üveg lencse, habár magam részérõl azt kedvelem inkább.
Ahogy mondod, a fénytörõ rendszer különbözõ irányokba eltérõ mennyiségû fényt juttat.
Elõre távolabbra többet és közelre lefelé egyre kevesebbet és szembe a szem magasság fölé ha lehet ne jusson fény, legfeljebb csak a reflektor jellegû, külön kapcsolható lámpánál. Oldalra is kell jusson valamennyi. Annyi mindenképp, hogy jól láthassanak minket onnan is.
A vetítési képet a tükör kialakításával is tudják befolyásolni és a kilépõ "plexi" elején lévõ fénytörõ formák is erre a célra vannak kialakítva. Képeket... most hadd ne keresgéljek.
Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.
Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !
A találmányok már csak ilyenek..
Írta 2013. április 11. - 21:32

5
Re: stellaz 2013-03-26, 10:56
Milyenek azok a spottos lámpák?
hogy csak egy szûk körben világít, ami nem jó, mert körülötte semmit nem látsz
Írta 2013. április 11. - 21:15

Írta 2013. április 11. - 21:02

DöG 2013-03-25, 22:03
Balu1 2013-03-26, 04:15
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat!
Azt hiszem, narancsos felületût veszek. 4 üzemmóddal: 3 erõsség+1 villogás.
Balu1, "Fejre bringázáshoz jó a tükrös vagy a nagy lencsés "
És szerinted milyen tükrös jó: sima vagy narancsozott?
Hogyan néznek ki azok a speciális vetítési képpel rendelkezõ lámpák? Tudnál mutatni?
(Ha jól sejtem azoknál az elõtét átlátszó plexi belsõ felülete recézett (vagy mi a neve) is.
Re: stellaz 2013-03-26, 10:56
Milyenek azok a spottos lámpák?
Írta 2013. április 11. - 19:36

Írta 2013. április 11. - 14:31

Írta 2013. április 11. - 00:46

Amit leírtál, azok után a réz lemezt kell fémtisztára lecsiszolni, vagyis el kell távolítani róla az oxid réteget, hogy
ezután be lehessen vonni könnyedén valamilyen "folyasztó" szerrel, hogy azután könnyen be lehessen futtatni a szükséges részeit cinnel.
A "folyasztó szer" egy olyan anyag, ami a tiszta felületet elzárja a levegõ oxigénjétõl forrasztás közben, miközben melegítjük pákával.
Ugyanis csak akkor fut szét az ón és akkor köt hozzá a fém felülethez, ha ott nincs fém oxid, csak a tiszta fém.
Különben a cin melegítéskor csak gurul és revésedik oxidálódik és kokszosodik a sok melegítéstõl és egyre inkább nem fut rá a felületre.
Viszont ha nem ad elég hõt a páka, akkor ragad a csúcsa és éppen csak kicsit olvasztja a cint de nem olvad meg megfelelõen a forrasztáshoz.
Ide kell egy kis hõ tartalék.
Érdemes ólom tartalmú cint használni, az könnyebben kezelhetõ.
Nagyon sokat forrasztottam pillanat pákával, sõt csak azzal forrasztok mindent.
Amikor kicsivel nagyobb hõ kellett, akkor rövidebb, vagy (és) kicsivel vastagabb vörösréz csúccsal dolgoztam.
Azt ajánlom ehhez a munkához.
Folyasztó szerként lehet használni fenyõgyantát, méhviaszt, gyertya viaszt vagy erre a célra árusított speciális anyagot is.
Ami kéznél van az jó lesz. Nekem mindegyik bevált.
A fém lemez melegítése elõtt tegyél alá valami hõszigetelõ anyagot, pl puhafa lapot.
Esetleg a réz lemez sarkaiba fúrj vékony lyukat és kis szögekkel rögzítsd az alatta levõ fához (ami a végére kicsit meg fog égni).
Vagy a réz sarkai mellé üss be kis szögeket, hogy ne mozduljon el, akkor nem kell átfúrni.
A lecsiszolt és zsírmentes, fém tiszta felületre cseppents a leírt folyasztó anyagok valamelyikébõl, a pákával melegítve egy keveset.
Amikor jutott rá egy-két csepp, akkor a fémet melegítsd tovább, amíg a viasz vagy gyanta végig nem kenhetõ rajta a páka csúccsal.
Legfõképp a forrasztandó felületre kell jusson, ahol majd be kell futtatni a fémet cinnel. Ehhez a mûvelethez nem kell nagy hõ.
Amikor a folyasztó szer fel került, melegíteni lehet tovább a réz lemezt és közben a páka és rézlemez találkozásánál egy kis friss gyantás cint kell adagolni.
..de félre lehet tenni a következõ mûvelethez, ha kicsit pihenni akarsz és át akarod elõtte gondolni..
Tehát a fa lapra rögzített réz lemezt felmelegíted annyira, hogy be tudd futtatni cinnel, különösen a leendõ led helyén és kicsit még valamelyik szélén, ahol majd fel fogod fûteni a led felhelyezése elõtt, (mert közben is kell majd melegíteni, amikor felhelyezted a ledet és még nem olvadtak össze az ónozott felületek, addig fûteni kell).
Tehát a cin rövidesen szétfut a vörösréz felületén. A pákával kapargatod a felületet, az segít a réz lemezen eloszlatni a cint.
Ott is be kell futtatni cinnel, ahol majd a led felhelyezése elõtt felfûtöd az egész lapot.
Nem a ledet kell majd felmelegíteni a pákával, hanem, a réz lemezt és amikor azon könnyen folyóan megolvadt a cin,
arra kell felhelyezni a beónozott aljzatú ledet, ami lassan átveszi a lemezen lévõ ón "tócsából" a hõt
és gyenge nyomással egybe folyanak a beónozott részek és a led fel ül a lapra.
Ez 4-8 mp-en belül bekövetkezik, ha eléggé felmelegítetted a réz lemezt elõtte.
Amikor a ledet le szorítod a rézre, azt ne a lencsénél nyomd rá, hanem mellette pl. egy csipesz száraival.
Ezután el is veheted a pákát és fújással lehetõleg gyorsan érdemes lehûteni a fémet legalább kicsivel hûvösebbre.
Azután már nem olyan sürgõs tovább hûteni, mert az már nem árt neki.
Kb ennyi a mûvelet.
Mielõtt a réz réz lemezzel a forrasztás elõkészületeihez fognál, szerintem készítsd el
a két felfogató furatot a széleire, hogy legyen mivel a hûtõ felületre szorítani.
A leddel szerelt réz lemez és a hûtõ borda közé használj
valamilyen hõ vezetõ pasztát, a jobb hõkontaktus érdekében.
Van itt egy videó.: cree led forrasztás pillanatpákával - YouTube
Ezt egyszer régen készítettem a bemutató kedvéért, hogy miként lehet pill.pákával ilyent forrasztani.
Ott nem vittem végig minden forrasztást, csak néhány mûvelet látszik a bemutató kedvéért.
Látom, megelõztek.
Végülis az úgy tökéletes, már ami a forrasztást illeti és még rövidebb is a leírás.
Habár ez meg részletesebb

Írta 2013. április 10. - 23:38

Amúgy meg ha a led kibírta az ónozást, akkor ónozd be a rézlap felületét is, majd kezd el azt melegíteni és amikor elég meleg, akkor rányomod a ledet, majd gyorsan lehûtöd. Elõtte persze lehet, hogy nem árt kikísérletezni, hogy nagyjából mennyi ideig kell melegíteni a lapot, hogy a felületi ón megolvadjon.
Esetleg kifejezetten SMD alkatrészek forrasztásához használatos forrasztó paszta is jó lehet, a felületszerelt ledek is túlélik valahogy a forrasztást.
Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."
Írta 2013. április 10. - 22:00

Egy ilyen 3W POWER LED : 3W hideg fehér POWER LED emitter ledet szeretnék felforrasztani egy vörösréz lapocskára.A vörösréz lap kb.1 cm×2 cm-es,és a lapjára szeretném forrasztani a ledet.
Hogy csináljam,hogy a led ne menjen tönkre?A led hátát már befuttattam....Pillanatpákám van itthon,ollya' cserélhetõ vörösréz "drótos".

Írta 2013. április 07. - 17:33

..a nagyobbik testvérét használom második éve, nagyon meg vagyok elégedve vele, bár az outin elég ormótlan kinézetû. Ami fontos, ennyi pénzért ilyen teljesítményû lámpát, aminek ekkora fényereje van, nem találtok.megvettem a trelock 750 ls lámpát
Ridley Noah Fast
Írta 2013. április 07. - 17:13

Írta 2013. április 06. - 21:19

nos.. a kidolgozása elsõosztályú, nagyon igényes a rögzítõrendszere és a burkolat, tényleg profin van megcsinálva
a funkciói is nagyon jók, kétféle fényerõ és kétféle fényerõn való villogás, ennél több városban nem kellhet
a fényereje is nagyon jó, szépen is terít, városban a gyengébb, 15 lux megvilágítás is elegendõ ahogy néztem, a 30 lux meg már tényleg elég jó
én az elhagytott lighster helyett vettem, emez drágább, terítésben hasonlóak, a trelocknak azért erõsebb a fénye, de papíron kevesebb ideig is bírja, amiben viszont egyértelmûen jobb, az a funkciók sokasága és a rögzítõrendszere, illetve, hogy usb-n keresztül lehet tölteni a belerakott aksikat.
amúgy aldiban lesz jõvõhéten olcsó bringa lámpa, és ha a lidlisbõl indulok ki, akkor bestbuy lesz ez is