Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8729 replies to this topic

H.Zoli

H.Zoli

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,857 posts

Megváltam tõle és vettem egy VC IPC-1L töltõt.
Ezen az újon nem tudom, milyen a kisütés, illetve hogyan állítható a töltõáram.

A lehetõ legjobb töltõt vetted, olvasd el a használati utasítást, minden le van benne írva.

Tufa

Tufa

vendég

• fórumtag
  • 12 posts
Sziasztok

Küllõ prizma helyett van valaki aki felni csíkot használ? Fényvisszaverõs fajtát. Mit szól-szólhat hozzá a rendõr?

Sanya35

Sanya35

vendég

• fórumtag
  • 15 posts
Volt nekem is ilyen Lidl töltõm (illetve nem pont ilyen, hanem egy régebbi verzió), abban az nem tetszett, hogy nem feszültséghatárig sütötte ki az akkukat, hanem idõre (15 vagy 30 perc, már nem emlékszem pontosan). Fényképezõgép pl: 1,22 volt környékére merít, onnan az adott idõ alatt nem tudta kisütni rendesen az akksikat. Másik, hogy a töltõáramot a berakott cellák száma alapján állította be. 2db Ni-Mh = 1A, 4db Ni-Mh = 500mA ..... Megváltam tõle és vettem egy VC IPC-1L töltõt.
Ezen az újon nem tudom, milyen a kisütés, illetve hogyan állítható a töltõáram.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
nekem ez a lild-os most azt csinalja hogy beteszem az aksit refresheli majd battery defectet jelez.
ha a tolton hagyom atvalt toltesre majd jelzi hogy feltoltotte.
(zsir ujak az aksik es a 12bol legalabb 8 nal jelez defectet.minden kompatibilitasi feltetelt betartok.)

a leiras nem mesel a battery defect jelzesrol csak a tobbirol.
en ertelmezem felre a defect szo jelenteset?kereknel sem jelent jot gondolom itt sem jelent mast.

egyebkent furcsa mod elso toltes utan kivittem az autot es kb a masodik tank benzin utan (kb 20 perc hasznalat) a vevoben! kimerultek az elemek.
igaz ott csak 4 elem van mig az adoban 8.de akkor is fura es ijeszto mert ilyenkor iranyithatatlana valik az auto es csak az adoban van merules figyelmezteto.
lehet kell egy multimeter.

regi/hibas agyvaltokat veszek.

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis
Én is beruháztam egy lidl féle töltõre.
Érdekes volt (de teljesen érthetõ), hogy az egyébként együtt használt és együtt töltött aksikat a cellánkénti töltéskor másképpen kezelte. Tetszik.
Arra leszek még kíváncsi, hogy mit szól majd néhány régebbi, elhasználódott aksihoz (üresjárati feszültségük alapján még jó, de a használat során gyanúsan hamar lemerültek).

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Cella állapotát rövid idejû áramméréssel szoktam tesztelni (rövidzár!). Frissen töltve, 5-10A fölött még biztos jó erõben van a cella (újszerû állapot). 2-3A még elmegy; alatta vagy nincs feltöltve rendesen az akku (régen töltött, memo effektus...

Így szoktam nézni én is, de sohasem hagyom rajta sokáig.
Kijelzi az értéket és le is veszem a mérõ vezetéket.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 posts

Szépen elmagyaráztad de nekem még ez is kínai volt. :) De ez nem a te hibád !
Szóval, ezt a lemerítést most próbáljuk meg teljesen kispolgári, elektronikához kicsit sem értõ lúzer szintjére lefordítani ! AA aksikkal, mikor a fényképezõgépem már azt mondja, hogy "Cserélje ki az elemeket!" mi a teendõm, hogy merítsem õket az újratöltés elõtt ? Én eddig úgy csináltam, hogy beraktam õket egy elemlámpába és hagytam, amíg világított. Mikor kialudt a lámpa, vártam kicsit és újra bekapcsoltam, mert ekkor "feltámadtak" az aksik és megint világított a lámpa egy ideig.
Ez kb. használható módszer vagy valahogy máshogy kéne ?

Itt egy házilag is elkészíthetõ akku kisütõ kapcsolás, leírással: hobbielektronika.hu/cikkek/nikkel_akkumulatorok_kisutese.

OFF:
Cella állapotát rövid idejû áramméréssel szoktam tesztelni (rövidzár!). Frissen töltve, 5-10A fölött még biztos jó erõben van a cella (újszerû állapot). 2-3A még elmegy; alatta vagy nincs feltöltve rendesen az akku (régen töltött, memo effektus... (a rövidzár rajta hagyásakor szépen felmegy a zárlati áram) -vigyázni, nehogy túlforrósodjon a cella!!!-; vagy öreg a cella (kisütés/töltés után sem tud A-es áramot produkálni) /órába, kisrádióba még jó lessz.../
Egyébként erõsen kisütött akkunak megnõ a belsõ ellenállása, így AA cella esetén árammérõvel (rövidzár) kisütéskor figyelve könnyebben észlelhetõ a túlmerítési határ (rohamosan csökken a rövidzárlati áram), mint a cella végfeszültséget nézve...

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

megvettem a lidl-os toltot.a bajcsyn meg volt 5-6db.
...
nagyon koszonom a tippet.

Akkor ez jó vétel volt. Igazán nincs mit.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

szepen felismerte a glitter akkukat eloszor refresh-elte majd szepen feltoltotte mindet.
ki is lett probalva es nem volt veluk gond.

azt hiszem hamarosan az osszes elemet akkura cserelem ha mar van egy jo tolto.olcsobb mint elemeket venni.

az alacsony önkisülésû aksik meg hasonlóan jól használhatóak, mint az elemek

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
szepen felismerte a glitter akkukat eloszor refresh-elte majd szepen feltoltotte mindet.
ki is lett probalva es nem volt veluk gond.

azt hiszem hamarosan az osszes elemet akkura cserelem ha mar van egy jo tolto.olcsobb mint elemeket venni.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

A töltõm egy elég egyszerû modell, nincs rajta kisütõ funkció, ezért szarakodok a lámpás merítéssel. Csak a fényképezõ miatt meg nem akarok új töltõt venni.

Pedig meggondolandó. AA és AAA akkukat mindig fogsz tölteni, amíg világ a világ. Azok elég sok féle dologba mûködnek.
Akár fotós cucchoz vagy lámpába, esetleg újabb holmiba is lehet olyan. Szerintem megéri beruházni egy jó darabba ami már biztonságosan kezeli az akkukat.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

Már írtam régebben is,hogy milyen jó a Sigma Pava lámpám,akukkal és elemekkel is,érdekelne hogy másnál is jól szuperál-e?Bocsi ha hülyén fogalmaztam volna meg a kérdésemet.Csak érdekelne más tapasztalata is meg a véleménye is.

Neke van, öcsémtõl kaptam. A rögzítése borzalom, a fénye szép. Magamnak inkább Cateye-t vennék

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,662 posts
A fényképezõ elemcserekor megkérdezi, éppen mit rakok bele, aksit v. elemet. A töltõm egy elég egyszerû modell, nincs rajta kisütõ funkció, ezért szarakodok a lámpás merítéssel. Csak a fényképezõ miatt meg nem akarok új töltõt venni. Úgyis már 7 éves a gép, ki tudja, meddig megy még.
Szóval, azt mondod, nem kell õket totálisan lemeríteni ? O.k., így teszek legközelebb.
Köszi !
Marci

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Ezekkel az általad leírt módszerekkel elvileg el kell, hogy érhessük a közel "rendesen" kimerült állapotot, de nem teljesen.
Pontosabban lehet, hogy túlságosan mélyen lemerül és károsodik, de az is lehet, hogy mégsem eléggé és nem egyformán merülnek ki a cellák.
Ezt csak spéci elektronika tudja nagyon pontosan kontrollálni.

Annak elvileg elégnek kell lennie, ha a készülék azt jelzi, hogy lemerült, de az sem garancia semmire.
Az nem feltétlenül az akku feszültségét és annak az igényeit veszi figyelembe. Az sem biztos, hogy egyformára merülnek a cellák.
Sõt még az is erõsen valószínû, hogy inkább elemhez tervezték ezeket a kütyüket, ami kijelzi, hogy kimerült.
Szóval az a készülék igényeit figyeli és nem az akkuét.

Még a leginkább egy jó töltõ tudja kontrolláltan kimeríteni "teljesen" (közel elõírtan).

Egyébként nem kell minden használat után így formázni, csak minden valahányadik használat után.
Három-négy alakalommal rátöltesz és azután már érdemes formázni a töltõ "kisütõ" funkciójával.
Azt úgyis észre lehet venni, ha csökken a hasznos terhelhetõ kapacitása.
Akkor kicsivel gyakrabban érdemes formázni.

Azért írtam elméleti szempontból, mert az az optimális, de a gyakorlatban azért nem szokott senki annyit tökölni vele,
csak az akkuk élettartama úgy rövidebb.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,662 posts
Szépen elmagyaráztad de nekem még ez is kínai volt. :) De ez nem a te hibád !
Szóval, ezt a lemerítést most próbáljuk meg teljesen kispolgári, elektronikához kicsit sem értõ lúzer szintjére lefordítani ! AA aksikkal, mikor a fényképezõgépem már azt mondja, hogy "Cserélje ki az elemeket!" mi a teendõm, hogy merítsem õket az újratöltés elõtt ? Én eddig úgy csináltam, hogy beraktam õket egy elemlámpába és hagytam, amíg világított. Mikor kialudt a lámpa, vártam kicsit és újra bekapcsoltam, mert ekkor "feltámadtak" az aksik és megint világított a lámpa egy ideig.
Ez kb. használható módszer vagy valahogy máshogy kéne ?
Marci

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

"2. Mélykisülés. Sokan, sokat vitatkoztak már azon, hogy milyen feszültségig kell kisütni egy akkut, hogy teljesen kisütöttnek lehessen tekinteni. Gyakorlatilag mindegy, ugyanis a kisütési görbe utolsó szakasza annyira meredek, 0,9V-tól 0-ig, hogy ennek a résznek a kapacitása elhanyagolható. Fontos azonban az idõtényezõ, az akkunak az árt, ha hosszabb ideig 0,8-0,9 V alatti feszültségen marad. A kisütési feszültség pontos beállítása tehát nem fontos, viszont a kisütött állapot elérésekor azonnal le kell kapcsolni a terhelést.

Ez így van fõbb vonalakban ahogy leírtad. Viszont amit ezen belül figyelembe érdemes venni,
hogy kisütött akkunak számít, ha eléri maradandóan a 0.9-1.0 Voltot a cella feszültsége.
Kimerítésnél a terhelést nem kell azonnal lekapcsolni hanem lassan csökkenteni kell, hogy a feszültsége ne változzon,
viszont az akku lassan elérhesse maradandóan a ténylegesen kisütött 0.9-1.0 V körüli értéket.

Ha nem terhelhetõ a cella de üresen jóval magasabb a feszültsége az arra utal, hogy memória effektusos valamilyen mértékben.

Tehát azzal az 1 Volt körüli végfeszültséggel érdemes kimeríteni, ami azt jelenti, hogy kell egy feszültség figyelõ kisütõ kör,
ami egyre kisebb árammal terheli az akku kimenetét. Közben folyamatosan figyeli a feszültséget,
hogy ne essen 0.9 volt alá és ha kell akkor szabályozza (folyamatosan csökkenti) a terhelést.

Amíg nem merült ki teljesen, addig a kisütés megszakítása után ismét felugrik a terheletlen feszültség magasabb értékre, de nem lesz terhelhetõ.

Vagyis az akku kapocs feszültségét addig (minimum) 0.9 Volton kell tartani (a terhelés kisüléssel arányos folyamatos csökkentésével),
amíg a cella maradandó feszültsége nem áll be fixen terheletlenül is legalább 1 V környékére.

Ez fizikailag azért fontos (azon a teljesítmény csökkenésen kívül, amit már mindenki ismer), mert az akkuban a teljesen le nem bontott és rátöltéskor óriásira hízlalt kristályok felülete jóval kisebb, mint a teljesítmény leadásra szolgáló sok kicsi kristályé volna (ami üzemszerû nagy áramú mûködést jelentene). Remélem elég logikusan magyarázom.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
"2. Mélykisülés. Sokan, sokat vitatkoztak már azon, hogy milyen feszültségig kell kisütni egy akkut, hogy teljesen kisütöttnek lehessen tekinteni. Gyakorlatilag mindegy, ugyanis a kisütési görbe utolsó szakasza annyira meredek, 0,9V-tól 0-ig, hogy ennek a résznek a kapacitása elhanyagolható. Fontos azonban az idõtényezõ, az akkunak az árt, ha hosszabb ideig 0,8-0,9 V alatti feszültségen marad. A kisütési feszültség pontos beállítása tehát nem fontos, viszont a kisütött állapot elérésekor azonnal le kell kapcsolni a terhelést.
A kisütési áramot is lehetõségeinkhez igazíthatjuk, gyakorlatban 1-5C ajánlható.
A Nimh akkuknak igen magas az önkisülési rátája. A pusholás még fokozza is ezt a hajlamot. Az akku akár néhány nap alatt mélykisülési állapotba kerülhet, az önkisülésnek köszönhetõen. A gyártók is azt javasolják, hogy ne hagyjuk az akkukat állni teljesen kisütve.
Az önkisülés mértéke erõsen hõmérsékletfüggõ, nyári tároláshoz érdemes, akár néhány napra is, hûteni az akkukat."

Sanya35

Sanya35

vendég

• fórumtag
  • 15 posts

Az állandó kisütést én is csináltam, de olvastam hogy nem szerencsés a NiMh-soknál ha mélykisül, márpedig a VC töltõ 0,90V-ig meríti mielõtt tölteni kezdi. 1V alatt úgy tudom már mélykisülésnek számít, igaz ebben a tartományban rövid ideig vannak csak az akkuk.

Az csak terhelés alatt annyi, vagy nem? Mert ilyenkor (VC szerinti 0,9V) ha kivettem a töltõbõl az akkut és rámértem, mindig többet mértem mint 0,9.
Hogy van ez?

Supernova1982

Supernova1982

vendég

• fórumtag
  • 61 posts
  • Location8448,Ajka-Bakonygyepes,Tóbereki.u.3.
Szia,nekem 22.2-es átmérõjü konzolcsövön van a lámpám felfogatva,és erõsen van-nem lötyög,de a két lyukat ami a gumik között van-sziloplaszttal nyomtam ki-ez is fog még pluszban is-és el is távolítható a lámpám így is károsodás nélkül,a töltése nálam mûködik,elemmel és akksival is használom.
A hátsó lámpám is SIGMA HIRO,szettben vettem külföldrõl.
Nekem tökéletesen mûködnek.

Nagy János

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts

Örülök ha segítettem.
Úgy látom a KÖZPONTI RÉGIÓ-ban kapható, de nézd meg a www.lidl.hu oldalon pontosan.

nos megneztem es azt irja a temekismerteto alatt hogy ruhazati es haztartasi cikket a kiraly utcai boltban (ide szeretnek menni mert bar ez is messze van de a tobbi meg fel ora tekeres lenne) nem tartanak.
vajon ez haztartasi cikk? (foggalmam sincs mi tartozik haztartasi cikk ala es a wikipedia sem ad egyertelmu a magyarazatot)

stellaz:koszi a tippet oda is benezek.