Jelentkezz be Regisztrálj
Látni & látszani!
Írta 2013. szeptember 13. - 22:46
Írta 2013. szeptember 13. - 22:29
Inkább az akkust, ezt nagyon hamar lerántja.Volt hasonlóm is
Írta 2013. szeptember 13. - 22:25
Review of Ebay: 1800 Lumen CREE XML T6 LED Bicycle HeadLight Lamp
pl errol eleg jokat irnak, es nem akkus.
Buy Flood-to-Throw Zooming Cree P4-WC 3-Mode LED Bike Light with Mount (3*AAA)
hatso villogoban? mar vettem jopar felet, de mindegyiknek a tartoja vacak igy jott a kepbe a villogos nyeregcso, ami viszont nem olcso.
Írta 2013. szeptember 13. - 22:18
Írta 2013. szeptember 13. - 22:13
Buy SingFire SF-90 Cree XM-L T6 4-Mode 1000lm White Bicycle Headlamp - Silver + Grey (4 x 18650)
Írta 2013. szeptember 10. - 00:15
Ezután egy évvel már a Chipcad-ben is kezdtek árulni valami hasonló, egy fókusz pontba vetítõ, tükör-lencse kombó optikát, ami ezen az elven mûködött.
A mûködése:
Ami fény a paraboloid tükör közepén, a falát nem érintve közvetlenül a ledbõl lép ki az nem érne el semmilyen fókuszáló eszközt és így alap esetben szélesen szóródna és vakítaná a szembe jövõket.
. . . A szélsõ gyengébb terített rész ami leginkább kontrollálatlanul vakíthat.
Itt jön a lencse szerepe. Az egyébként elõre szélesen, fókuszálatlanul kiszóródó fény útjába, a ledhez viszonylag közel helyezzük el egy lencsét úgy felfüggesztve, hogy az távolra fókuszálva kivetítse a ledbõl középen kilépõ fény mennyiséget, és olyan átmérõvel, ami éppen képes befogni a tükröt nem érintõ fény jelentõs részét.
Ettõl erõsen lecsökken (szinte megszûnik) a szélesen kiszóródó fény (ha megfelelõ a lencse átmérõ és a gyújtó távolság aránya) és a lencsén keresztül leginkább távolra, egyetlen szûkebb csóvába, egy középsõ fény foltba jut el minden, kivéve, ahol a lencsén reszeltünk, hogy szórjon lefelé is.
Amivel még kiegészíthetem, hogy az így kapott, viszonylag szûk kör alakú fény csóvát egy függõleges optikai rács-szerû lencse sorhoz hasonló lappal vízszintesen kicsit szét húzzuk, akkor barátibb lesz a fény csóva szélessége.
Ennek a leírása a következõ oldalon és annak környékén olvasható, képeken látható. Errõl ott már írtam.
-->http://forum.bikemag...tml#post1186558<--
-- http://forum.bikemag...tml#post1186558 --
Egyébként azt bírom DöG úrban, hogy mindig megragadja a klasszikus gyakorlatban nem használatos dolgokat és abból valami új, használhatót fel tud építeni. Kreatív! Az nagyon klassz ha valaki másként használja a fizikát, mint ahogy eddig azt szokták a gyakorlatban és nem ragaszkodik a régi szokásokhoz.
Erre van egy idézetem:
"Ne arra menj, amerre az ösvény vezet.
Helyette menj arra merre nincs út, és
hagyj magad mögött egy ösvényt."
Ralph Waldo Emerson, szerzõ, költõ, filozófus
/1803-1882/
Jól mondom, DöG úr?
Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.
Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !
A találmányok már csak ilyenek..
Írta 2013. szeptember 09. - 21:42
Ha ez tükrös lámpa (nem polymer optikás), akkor én külsõ ellenzõ helyett inkább belógatott lencsével próbálkoznék (esetleg mini 1/2 árnyékolóval*...) Így jóval hatékonyabb, és a tükörrõl jövõ fény sem csökkentiKöszönöm az észrevételeket!
Elsõ blikkre ezt volt a legegyszerübb megvalósitani, de mint mindenrõl kiderül, ez is fejleszthetõ
Egyébként a kapcsolási sorrendje a lámpának: 1 led(alsó), 2 led(elsõ kettõ), összes led, villodó, kikapcs.
Tehát nem gond, hogyha 2 leddel kell használni, eddigis úgy csináltam, mert csak úgy ért valamit az árnyékolás.
Lencse elkészítésérõl
A lencsével kicsit el is lehet irányból húzni a fényt; ha nincs teljesen felpolírozva, akkor továbbra is marad valamennyi szórt fény (csak nem vakítja annyira a szembejövõket, mint direktben)...
*Ha lencse helyett egy kisméretû, félkörös árnyékolót lógatsz be, akkor meg lehet oldani, hogy a felfelé szóródó fényt ne engedje ki:
-Elvileg ledre koncentrikus gömbcikkely mikrotükörrel vissza lehetne tükrözni a fényenergiát (a fényport gerjeszteni) (mint a halogén tompított izzóknál). A maximális hatásfok elérése érdekében :confused:
-Félkör alakú, mattfekete lemezkével kitakarható a szórt fény (talán picit nehezebb mechanikusan 3 szállal rögzíteni)...
-Vékony, kerek plexitárcsát belógatni, az alsó felét feketíteni (pl. mattfeketével lefújni, esetleg fekete alkoholos filccel színezni). A festékréteg lekaparható a nem kívánt helyen...
Utóbbi 2 megoldásnál kérdéses, mennyire fog (túl)melegedni az árnyékoló elem + tartó...?
Írta 2013. szeptember 09. - 21:00
Írta 2013. szeptember 09. - 20:48
A lámpához 2 soros cellafeszültségû akkupack kell (8,4V)! A linkelt pótakkuban pedig párhuzamosan kötött az összes cella (4,2V), így van rá esély hogy megközelítheti a 8Ah-t...
Oké, de a lámpának még mindig 8.4V kellene...ha pedig 8.4V-os az akkupakk, akkor 4 akkucellából sose lesz 8000mAh sem....azért irtam, hogy ez nem megfelelõ akkupakk, mert nem elõrelépés a gyárihoz képest, igaz a párhuzamos kötését nem vettem észre
Írta 2013. szeptember 09. - 20:42
A lámpához 2 soros cellafeszültségû akkupack kell (8,4V)! A linkelt pótakkuban pedig párhuzamosan kötött az összes cella (4,2V), így van rá esély hogy megközelítheti a 8Ah-t...Soha az életben nincs 8800mAh, mivel akkor egy cellának 4400mAh-nak kellene lennie, ami kb fizikális képtelenség...ennyi még akkorse lehetne ebben a méretben, ha a csomagolása is kapacitástároló lenne....
Ráadásul noname akkucellákból van összerakva, ami nagy eséllyel semmivel sem jobb mint amit a lámpához kap, és ugyanolyan hamar szétmegy....normáslis akkucellát kb. 10 dollár/db áron lehet kapni, nem 13 dollárért összeállitott akkupakkot....
Írta 2013. szeptember 09. - 20:11
Azért a sík tükröt próbáld ki, ami szorosan, vízszintesen van a led körüli paraboloid tükör felsõ szélével van egy vonalban.
Ez a megoldás kis méretû paraboloid tükörnél jól mûködik, viszont nagyobbnál már túlságosan hosszú terelõ kellene, hogy hatásos legyen. Viszont domború lencséhez már rövidebb sík tükrös terelõ is jó lenne.
Sõt, még 2003 körül az elsõ guruló és ledes szabadtéri kísérlethez én is karton lapra rögzítettem huzal lábas kék zöld és vörös ledeket szigszalaggal az elsõ próba útra, mert akkor még nem volt beszerezhetõ fehér led és próbáltam keverni a színeket.
Szóval kipróbálni, tanulni bármi jó. Aztán amikor kiderül mi a jó, hatékony és használható megoldás, akkor lehet véglegesen, masszívabb kivitelben is össze rakni.
A legelsõ kísérleteknél még Szegény Natival (Lens) próbálgattuk, hogy mennyire vakít szembõl ha én jól látok de felül terelõt használok a ledsor fölött. A jó dolgok úgy születnek ha kipróbáljuk ami logikusan adódik, amíg ki nem forrja magát.
Írta 2013. szeptember 09. - 06:55
"Úgy, hogy lejjebb billented a lámpa fejet a sík tükör lapostól terelõstõl (a képen),
de akár a terelõ tükör lapot is meg lehet külön próbálni szorosan a ledek tükör paraboloidja fölé billenteni és onnan feljebb emelni, amikor nincs szembe jövõ forgalom. A gyakorlat megmondja a jobb változatot..."
Köszönöm szépen az alapos leírást! Megpróbálom majd hasznosítani a gyakorlatban is. Egyelõre csak fejlámpám van, azt szeretném valahogy megbûvölni, hogy a teljes fény és a "tompított" között lehessen váltogatni menet közben is.
Próbaként egy konyhai törlõkendõ tekercs belsejébõl rögtönöztem rá "simlédert" (le-fel tehetõ, és tologatható is rajta), csak hát a fejen furán néz ki.
Írta 2013. szeptember 08. - 20:00
Írta 2013. szeptember 08. - 20:00
Bocsi, tényleg ugyanazt linkeltem.
Itt van helyesen az akkupakk: Universal 8800mAh 4.2V Li-ON 18650 Battery Pack for 1200lm~5000lm T6 U2 P7 LED Bike Lamp - Green - Free Shipping - DealExtreme
Ez nem minõségi akkupakk, annyi vele a gond....
Soha az életben nincs 8800mAh, mivel akkor egy cellának 4400mAh-nak kellene lennie, ami kb fizikális képtelenség...ennyi még akkorse lehetne ebben a méretben, ha a csomagolása is kapacitástároló lenne....
Ráadásul noname akkucellákból van összerakva, ami nagy eséllyel semmivel sem jobb mint amit a lámpához kap, és ugyanolyan hamar szétmegy....normáslis akkucellát kb. 10 dollár/db áron lehet kapni, nem 13 dollárért összeállitott akkupakkot....
Inkább ez akkor már....ebbõl venni 2 párat, az kb 40 dollár, és összeállitani belõle egy akkupakkot....vagy venni belõle 3 párat, és akkor már lehet csinálni egy valódi 9000mAh környéki akksit, ami télen is szerintem birni fogja a 3 órát, nyáron meg 6 fele.
Genuine Panasonic 18650 3100mAh Rechargeable Battery with Protection Board - Green (Pair) - Free Shipping - DealExtreme
Írta 2013. szeptember 08. - 19:57
Írta 2013. szeptember 08. - 19:52
Írta 2013. szeptember 08. - 19:35
Bocsi, tényleg ugyanazt linkeltem.Melyik az az akkumulátor csomag? A hozzászólásodban mindkettõ link ugyanaz.
Itt van helyesen az akkupakk: Universal 8800mAh 4.2V Li-ON 18650 Battery Pack for 1200lm~5000lm T6 U2 P7 LED Bike Lamp - Green - Free Shipping - DealExtreme
Írta 2013. szeptember 08. - 19:22
Írta 2013. szeptember 08. - 19:10
Például ez a lámpa: Buy SingFire SF-544 CREE XM-L-T6 4-Mode 2500lm White LED Bicycle Light - Black (4 x 18650)
Esetleg pluszban ez az akkupakk (a hosszabb üzemidõ miatt): Buy SingFire SF-544 CREE XM-L-T6 4-Mode 2500lm White LED Bicycle Light - Black (4 x 18650)
És megúsztad az egészet 15e alatt
Persze ezeknek a lámpáknak az összeszerelési minõsége elmarad a Magicshine prémium kínai lámpáktól, de meglepõen jók amúgy és ár/érték arányban meg verhetetlenek. Ja és simán lehet tartalék cuccokat beszerezni hozzájuk
Melyik az az akkumulátor csomag? A hozzászólásodban mindkettõ link ugyanaz.
Írta 2013. szeptember 08. - 16:46
Például ez a lámpa: Buy SingFire SF-544 CREE XM-L-T6 4-Mode 2500lm White LED Bicycle Light - Black (4 x 18650)
Esetleg pluszban ez az akkupakk (a hosszabb üzemidõ miatt): Buy SingFire SF-544 CREE XM-L-T6 4-Mode 2500lm White LED Bicycle Light - Black (4 x 18650)
És megúsztad az egészet 15e alatt
Persze ezeknek a lámpáknak az összeszerelési minõsége elmarad a Magicshine prémium kínai lámpáktól, de meglepõen jók amúgy és ár/érték arányban meg verhetetlenek. Ja és simán lehet tartalék cuccokat beszerezni hozzájuk
Ezzel az akksival nehezen lesz meg a 3 óra üzemidõ...fõleg hidegebb téli napokon...ilyen fényerõ mellett jó ha másfél óra. Ezek általában levedlett laptopakksikból vannak összeállitva, jó eséllyel kibirnak fél-1 évet.
Egy minõségibb akkupakkot is össze kellene állitani, mondjuk panasonic akksiból, de még igyis belefér a 25-be.