Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás
Semmi. Megrántod a féket és megállsz. Az utolsó fényes kép az útról megmarad a szemedben/agyadban de mondom, ebbõl nem lett balesetem. Többször jártam így terepen, mert az akksiból néha kijött a kábelem. Egy ideig egy darab szigszalaggal körbetekertem összekapcsolás után, aztán meguntam és megcsináltattam.
A 100as tempót természetesen csak képletesen írta dartsos sporttárs.
----------
Segítsetek már, lécci !
Azon filózom, szerintetek 7 db XM-L leddel már ki lehet merészkedni könnyebb terepre ? :confused:
Vagy ez még édes kevés ? ;) :)
http://dx.com/p/ultr...-x-18650-241291
Marci

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Mint írtam, 3000 lumenes lámpám van (és nem kínai). Túlzásnak tartom, hogy 100m-es látótávolságban "nappali fényben" látni vele. Széles, egyenes úton, ahol a fény visszatükrözõdik, igen. Ösvényen, technikás pályán, kanyarban nem. Egy lámpa kevés, mindig vetnek a tereptárgyak árnyékot, maradnak beláthatatlan foltok, a kanyarba pedig szimplán nem világít be. Másrészt, egy lámpával 100-al száguldozni öngyilkosság, ha valami miatt elalszik ekkora tempónál, akkor mi lesz?

dartsos

dartsos

törzsvendég

• fórumtag
  • 258 hozzászólás

Szia! Fel tudnál tölteni néhány fényképet arról, hogy a te lámpád este az erdõben vagy úton mekkora fényt ad alacsony/közepes/max módban?

Hello!
Most jelenleg nem, mert az akksiját már szétbombáztam, mert 5 percet birt egy töltéssel(1 cella zárlatos lett), és most várom az új akksikat, hogy akkupakkot csináljak hozzá.
3 üzemmódja egyébként annyi, hogy alsó led, 2 felsõ led, öszes led, és villogó, de azt nem használom, mert a fél bolygó megvakulna....
Szerintem szükségtelen a kép....túlzottan is nagy fénye van, nincs olyan élethelyzet, ahova kevés lenne....hegyrõl lefele 100-al is zúzhatsz lefele, akkoris látsz magad elõtt mindent.
Tökstötétben mint emlitettem, kb. 100 méteres az a látótávolság, amin belül mindent nappali fényben látok kb., de városon belül, forgalomban árnyékolni kell valamivel, mert senki nem nézi jó szemmel ezt a fényerõsséget, és nagyon elvakitja az embert.

renso

renso

vendég

• fórumtag
  • 14 hozzászólás

Hello!
Nekem ilyen 3 ledes lámpám van, igaz nem ilyen márkájú.
A fénye hatalmas...töksötétben kb. 100 méter amit elõre belátok....ezt ne úgy értsd, hogy éppen elvilágit addig...ez az a táv, amin belül ha jó a szemed, még a kis kavicsot is meglátod az úton.
Veszélyesen nagy a fénye, én inkább csak a 2 felsõ ledet használom, és leárnyékolom, hogy a szembejövõt ne vakitsa, mert 2 napig mig árnyékolás nélkül mászkáltam, sorba villogtak rám...és szembeállva vele megállapitottam, hogy ebbe nem lehet belenézni, mert kisüti a szemet.
Akksit valószinüleg valami ipari hulladékot kapsz hozzá, télen 2-3 led használata mellett 1-1.5 óra....erõsen javaslok hozzá egy jobb akkucellákból összeállitott akkupakkot.

Szia! Fel tudnál tölteni néhány fényképet arról, hogy a te lámpád este az erdõben vagy úton mekkora fényt ad alacsony/közepes/max módban?

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
en ezert sem gondolkodom tobbledes megoldasban - nincs szuksegem akkora fenyerore, meg az akkut is jobban eszi.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Emlékszem erre a képre. Ezek minõségi cellákból vannak, tudja a ráírt kapacitást?

tomidny

tomidny

maximus

• fórumtag
  • 13.954 hozzászólás
Van ezekben (SingFire) akkupakkokban védelem, nekem múltkor a szarul forrasztott drótozás miatt rövidre zárt az egész, elszállt az egyik IC, de már megrendeltem a helyettesítõ áramkört:
Feltöltött kép
(mondjuk megesküdtem volna, hogy ide is beraktam már ezt a képet, de úgy tûnik mégse)
És igen olyan "szõrösen" volt "beforrasztva" a csatlakozás... Mondjuk ez mûködött majdnem egy évig.
Bûnözõ vagyok.
Ordítok Füstölök

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Ezek a lámpák vannak olyan minõségûek, hogy szabad velük foglalkozni? Milyen áron lehet teljesen megbízható minõségû (túltöltés és egyéb védelemmel ellátott) akkupakkot venni? A meglévõ 3000 lumenes mellé lehet beruháznék egy hasonló teljesítményûre, fejlámpaként. Egyébként ekkora teljesítménynél ne csodálkozzatok a 1-1.5 órán. Az akksim akkora mint két másik és vagy fél kiló, azzal bír papíron 3 órát (valójában szerintem nincs annyi).

dartsos

dartsos

törzsvendég

• fórumtag
  • 258 hozzászólás

Ezt azért kérdeztem, mert találtam egy képet, ami szerint ilyen nagy fényt tud adni ez a lámpa:

SingFire SF-544 CREE XM-L-T6 4-Mode 2500lm White LED Bicycle Light - DX | Flickr - Photo Sharing!

Szóval a kérdés az, hogy kamu ez a kép, vagy valóban ilyen nagy fényt ad a lámpa? (Valaki meg tudja erõsíteni?) Mivel errõl a lámpáról az interneten sehol sem lehet találni tesztképet/tesztvideót mûködés közben.

Hello!
Nekem ilyen 3 ledes lámpám van, igaz nem ilyen márkájú.
A fénye hatalmas...töksötétben kb. 100 méter amit elõre belátok....ezt ne úgy értsd, hogy éppen elvilágit addig...ez az a táv, amin belül ha jó a szemed, még a kis kavicsot is meglátod az úton.
Veszélyesen nagy a fénye, én inkább csak a 2 felsõ ledet használom, és leárnyékolom, hogy a szembejövõt ne vakitsa, mert 2 napig mig árnyékolás nélkül mászkáltam, sorba villogtak rám...és szembeállva vele megállapitottam, hogy ebbe nem lehet belenézni, mert kisüti a szemet.
Akksit valószinüleg valami ipari hulladékot kapsz hozzá, télen 2-3 led használata mellett 1-1.5 óra....erõsen javaslok hozzá egy jobb akkucellákból összeállitott akkupakkot.

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

Ezt azért kérdeztem, mert találtam egy képet, ami szerint ilyen nagy fényt tud adni ez a lámpa:

SingFire SF-544 CREE XM-L-T6 4-Mode 2500lm White LED Bicycle Light - DX | Flickr - Photo Sharing!

Szóval a kérdés az, hogy kamu ez a kép, vagy valóban ilyen nagy fényt ad a lámpa? (Valaki meg tudja erõsíteni?) Mivel errõl a lámpáról az interneten sehol sem lehet találni tesztképet/tesztvideót mûködés közben.

A lámpát nem, de a benne levõ ledeket ismerem! 3×XM-L led~2500lumen, a fénymennyiség kb. reális lehet (=2-3db halogénes autólámpa; 2×23Wattos kompaktfénycsõ...). :)

renso

renso

vendég

• fórumtag
  • 14 hozzászólás

Van itt valakinek ilyen lámpája?

Buy SingFire SF-544 CREE XM-L-T6 4-Mode 2500lm White LED Bicycle Light - Black (4 x 18650)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Amit korábban kifelejtettem, hogy a tükröt elõször ki kell venni, hogy a helyére beférjen egy sík-domború lencse, aminek az átmérõje ezt megengedi. Úgy már elég közel kerülhet a ledhez, hogy jól vetítsen.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

renso

renso

vendég

• fórumtag
  • 14 hozzászólás
Van itt valakinek ilyen lámpája?

Buy SingFire SF-544 CREE XM-L-T6 4-Mode 2500lm White LED Bicycle Light - Black (4 x 18650)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Esélytelen. Én is szûknek találtam a lámpám fényét, próbálkoztam mindennel, elé raktam mindent, ami létezik de semmi. Még bringalámpa lencsét is, amire gondolsz de semmi hatás. Tényleg csak a fényerõt tudtam lecsökkenteni.

Ezen azért csodálkozom, mert én már régóta próbálgatom (sok éve) ezeket és mindent kikísérleteztem. Ez úgy ahogy leírtam, kiválóan mûködik nálam.

Szerintem az lehet a hiba ott, hogy a lencse fókusz távján (gyújtó távolságán) kívül kerül a led. Vagyis a led-lencse távolság túl nagy.
Fókusz távon kívülre tett lencsével nem fog mûködni.

Megoldás:
Közelebb kell tenni a lencsét a ledhez.

Ilyeneket használok
A led kb 20-25 mm-re van tõle fókuszban és annál közelebb a nagyobb széttartáshoz.
A további közelítéssel növekszik a fény széttartása.

A lencse távolabb nem lehet, mert akkor nem mûködik, ill. ahhoz kevésbé domború lencsére lenne szükség.
Akkor viszont a fényt már csak részben fogná be.

Feltöltött kép

Ha a lencse túl távol van, akkor tényleg nem mûködhet.
Ha kisebb átmérõjû a lencse, akkor akár a lámpa fejbe is be lehet süllyeszteni, kicsivel mélyebbre, hogy a fókusz rendben legyen.

Szóval csak akkor esélytelen, ha a lencse túl messze van a ledtõl.
A lencsének mindig a fókusz távon belül kell lennie a ledhez képest.
Szerintem valamiképp próbáld egészen közel tenni és onnan lassan távolítsd, még ha le is kell szedni hozzá a lámpa fejét., hogy legalább meglásd a jó mûködést. Hiszen a cél szentesíti az "..."! Aztán a többit már úgyis kitalálod ahogy adja magát. Persze csak ha úgy, leszedett fejjel is világít és megmarad a hûtése és ha könnyen vissza tudod szerelni.

Szóval megoldható, ha a hasonlóan vastag lencsét közelebb tudod tenni, kb 15-20 mm-re a ledtõl.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás

1 db-ért tuti nem rendelek. Majd utána járok valami maszek megoldásnak. Talán van is itthon régi camping bringának az a króm köcsöglámpája, abba ha jól emlékszek mûanyag lencse volt

Esélytelen. Én is szûknek találtam a lámpám fényét, próbálkoztam mindennel, elé raktam mindent, ami létezik de semmi. Még bringalámpa lencsét is, amire gondolsz de semmi hatás. Tényleg csak a fényerõt tudtam lecsökkenteni.
Azaz, mégis csak találtam egy félig-meddig jó megoldást de az olyan ronda, hogy nem merem itt bemutatni, mert másnap kitiltanának a fórumról, egy levágott lófejjel ébrednék, stb. (de kérésre küldök fotót: marton80@hotmail.com címen kérhetitek)
Ráadásul, súlyosbító körülményként egy Hozé lámpával követtem el, amit látott is a Mester és ki is hagyott néhányat szegénynek a szívverése. Még 1x sorry. :-))
De hát mûködik. És a cél szentesíti az eszközt.
Marci

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Sok féle optika létezik ami ledhez készült.
Lehet, hogy "freddyke" is erre gondolt.

Azt még kihagytam, hogy magam részérõl akkora átmérõjû sík-domború lencsére gondoltam, ami a lámpa elején a fény kilépõ nyílására rászerelhetõ. Olyan, mint amihez hasonló a zoomos lámpákon szokott lenni.

Minél domborúbb a lencse, annál kisebbre szûkíti a kilépõ csóvát amellett, hogy még nincs oldalt túllépõ fénysugár és belül elnyelõdõ veszteség.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Ha a meglévõ lencse elé rakod, ott is nagyon sok mindennek kellene passzolnia, hogy az pont jó legyen, szerintem esélytelen.

A lényeg, ha XM-L ledet használsz, (ha az van a gyári lámpában), ill. 90 fokos széttartású bármilyen lednél,
a lencsét nem teszed távolabb, mint ahogy a 90 fokban kilépõ fény nyaláb szélei még elérik a lencse szélét, akkor
kapsz egy széttartást, amiben az összes, a ledbõl kilépõ fénysugár eléri a lencsét és annak nagy része át is halad rajta.
Ha az a széttartás megfelel és így használod, akkor tuti lesz.

Akkor lesz egyre növekvõ veszteséged, ha a lencsét még tovább távolítod, hogy szûkebb legyen a fény csóva.
Úgy egy ideig még erõsödik ugyan a szûkülõ fényed, de már elmegy a fény egyre nagyobb része a lencse mellett és az oldalt belül elnyelõdik.

A gyári zoomos lámpáknál is sajnos így van ez az esetek többségében.

Az XM-L led fény kibocsájtás szöge . . . . . adatlapról másolva:
Feltöltött kép

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

1 db-ért tuti nem rendelek. Majd utána járok valami maszek megoldásnak. Talán van is itthon régi camping bringának az a króm köcsöglámpája, abba ha jól emlékszek mûanyag lencse volt

Ledes lámpához másik lencse nem lesz jó, kár vele próbálkozni. Ezek a lencsék kifejezetten a led-ekhez, led panelokhoz vannak gyártva, a led-ekre illeszkedõ formában, hogy annak a fényét a leghatékonyabban kivetítse. Ha még jónak is tûnne, a fényerõt le fogja csökkenteni a béka ....e alá. Ha a meglévõ lencse elé rakod, ott is nagyon sok mindennek kellene passzolnia, hogy az pont jó legyen, szerintem esélytelen.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
most 6 fontert kinlodsz vmi barkacsmegoldassal? :) ha ezt az idot munkaval toltod, es rendelsz egyet, szerintem jobban jarsz.

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 hozzászólás
  • LocationMecsek