Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8729 replies to this topic

renso

renso

vendég

• fórumtag
  • 14 posts

Volt nekem egy Lupine Betty-m egy rövid ideig, az 1850 lumenes, 22 fokos lencsés változat. Próbálgattam az XPG-s Wilmával (1000 lumen, spot lencse), aztán eladtam, mert rájöttem, hogy kissé túlzás arra, amire használnám (meg nem tetszett az sem, hogy nem volt távkapcsolója, mint a régi modelleknek). De két szempontból mégiscsak jó ennyi fény:

...

Csak egy kérdés: honnan volt 300 000 forintod egy lámpára?

renso

renso

vendég

• fórumtag
  • 14 posts

Maximálisan egyetértek, ugyanerre jutottam magam is.

Most már a 4. terepezõs telem jön, ebbõl a 3., amit 2 db nagyteljesítményû lámpával tervezek átvészelni. Az egy Magicshine MJ-808 a kormányon és a sisakon is kevés volt, illetve sokszor és sokan írtuk, hogy egy lámpával az a probléma terepen, hogy a tereptárgyak árnyékot vetnek, nem látsz "mögéjük" és ez menet közben nagyon zavaró, bizonytalanná teszi az embert és a szem is próbál jobban fókuszálni, ami fárasztó. A 2 db lámba, azaz 1 db a kormányon és 1 db a sisakon egy új világot nyit meg, a fény 2 szögbõl érkezik, ráadásul a fejen lévõ több magabiztosságot ad azzal, hogy a fej elfordítására mindig oda irányíthatjuk a fényt, ahová nézni szeretnénk. Sokat kísérleteztem ezzel, nekem úgy vált ez be, hogy a fejlámpa inkább szúrt fényt adjon, a kormányon lévõ pedig szórt fényt.
...

Elég, ha a kormányon van egy jó lámpa. Fölösleges a sisakra is rakni még egy lámpát.

Tény, hogy jobb megvilágítást kap az ember, ha a kormányon és a sisakon is van lámpa, de ez a jobb megvilágítás nem jelentõsen jobb. Nincs akkora elõnye, hogy megérné.

(has)Pókember

(has)Pókember

törzsvendég

• fórumtag
  • 486 posts
Hm, nekem teljesen más számok jönnek ki:

Lumicyle: 285 GBP + 10 GBP posta

Dinotte - a postaköltség 25 USD, de szerintem az árra rájön az ÁFA (ez a 27%?), és erre az emelt összegre a vám (5-6%?). Legalábbis nem olyan rég még így volt - lehet, hogy azóta változott. Ezzel a számítási módszerrel máris 340 USD-nél tartunk...

Szerk: ez alapján csak 150 EUR felett van vám:
http://www.posta.hu/...zeles120101.pdf
de a 27%-os Áfát sehogy nem tudod megúszni (hacsak nem felülsz a repülõre, de az többe kerül :-)).

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts
Elgondolkodtatott a teszt, amit küldtél.

Jelenleg ebben a sorrendben tetszenek a lámpák:
1. Light and Motion Seca Enduro 2000: 2000 lumen - $723 (27% vámmal)
Ha nem kerülne ennyibe, ezt venném.

2. Lumicycle Explorer Enduro: 2400 lumen - 335 GBP
Nagyon szimpatikus, de az ár még mindig sok.

3. Dinotte XML-3: 1500 lumen - $291 (27% vámmal)
Árban és minõségben a nyerõ. Fõleg, hogy van tapasztalatom Dinotteal, erre húzok. A másik lámpámmal való összepárosítás talán nem jó ötlet. Az fényesebb, attól tartok ahhoz szokik a szemem és ezzel nem látok majd jól. Ebbõl viszont kettõt is vehetnék a Lumicycle áráért.

4. Spider Eyes - 300 GBP
Nem sokat tudni róla, csak az a pár kép van, azok is a gyártótól. Meglehetõsen lutri.

Haha, Dinottém volt még a hõskorban, sõt, a hátsó lámpám még most is megvan :-)
Európában hozzájutni nehéz, fõleg az a probléma, hogy a kábelek és akksik minõsége nem a legjobb, ami nem gond, ha az USÁban vagy, mert írsz Robnak egy levelet, hogy nem mûködik valami, és postafordultával ingyen és bérmentve küld másikat. Na ez a tengerentúlról már nem olyan egyszerû...

Úgy tûnik, egyelõre 300 font körüli összeg az, amibe kerül a kívánságod. Itt van például ez a néhány fotó, a legújabb eresztésrõl:
The best mountain bike lights face the MBUK test!

Ez alapján a Lumicycle (angol cég, még bõven a halogén korszakban kezdték az ipart) lámpája nagyon jó teljesítményt nyújt, ár/érték arányban talán a legjobb.

ui: az igazi férfiak ilyet tesznek a sisakjukra:
Entry
Spider Eyes : Troutelights

ehhez én még túl hátulgombolós vagyok, de azért egyszer megnézném élõben, mit tud :-)

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts
A lámpákban használt LED-ek teljesítményadatainak már utánanéztem. Ezek az elméleti maximumok, de a hatásfok nem 100%-os. Az optikán van fényveszteség. Feltételezem, hogy a maximumon hajtott LED-ekkel tartósan nem lehet megfelelõ hatásfokot elérni a melegedés miatt. Láttam olyan lámpát, ami pillanatnyilag (percekre) le tud adni magasabb fényerõt is.

Úgy gondolom, a lámpák nagy részében tömeggyártott, olcsó mûanyag lencséket alkalmaznak (ez igaz a márkás, aranyárú lámpákra is). Egyébként a 3 LED-es lámpáknál nem annyira szerencsés, mert a fény egy része így felfelé világít és elvész, elõre viszont keveset látni be velük (a nagy fényerõhöz képest), mivel nem spotlámpák. Sokkal jobbnak tartom, amikor két vagy több, egymással nem párhuzamos lencse van, amivel nagyobb vetítési szöget és jobb mintázatot lehet elérni. Például egy három ledes lámpánál az egymás melletti kettõ széttartva terítsen és világítson be középtávra, a felsõ pedig spot szerûen elõre. Egyetértek az elõttem szólókkal, a mintázat legalább annyira fontos mint a fényerõ.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Az XM-L led adatlapja szerint az XM-L T6 led 700 mA áramon 280 lumen fényt teljesít. Ezt veszik ott 100%-nak.
Az adatlap grafikonja szerint 3 Amper áramon 325% fényt ad le a led, vagyis 3.25-ször 280 = 910 lumen

Ezt a ledet kicsit túl lehet hajtani egészen 3.5 Amperig jó hûtés mellett.
Azon az áramon kb 20-25 %-al lehet nagyobb a fényárama.
Vagyis jó hûtéssel, max+ meghajtás mellett kb. 350%-a vehetõ ki a 700 mA-es (100%-os) meghajtáshoz képest.
Az a T6-os lednél 980 lumen fényt jelent.

Az XM-L U2 led 700 mA áramon 300 lumen fényt teljesít. Ezt veszik az adatlapon 100%-nak.
Tehát 3 Amper áramon 325% fényt ad le a led, vagyis 3.25-ször 300 = 975 lumen

Az U2 lednek 3.5 Amper áramon kb további 20-25 %-al lehet még nagyobb a fénye.
Vagyis jó hûtéssel, max+ meghajtás mellett kb. 350%-a vehetõ ki a 700 mA-es (100%-os) meghajtáshoz képest.
Az az U2-es lednél (maximum +) 1050 lumen fényt jelent.

Ezt sajnos kicsit bonyolultan adják meg, de utána lehet számolni a LED bin kód táblázat ( pdf 3.lap), és
a hatásfok grafikon (pdf 5.lap alján a hatásfok görbe) alapján.

Az adatlap itt érhetõ el: Cree Component XLamp XM-L LEDs
Közvetlen link: /XLampXML/adatlap.pdf

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1,373 posts
  • LocationVeresegyház
Na a lámpa téma megoldva. Némi kreativitással sikerült fixálnom a fejlámpámat a gépen. Ennél olcsóbb megoldás aligha lesz. :)

Feltöltött kép

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts
Köszönöm, ez nagyon hasznos! Ezek a cégek teljesen rejtve maradtak, lehet még a végén ebbõl lesz valamelyik. Jelenleg ez a lámpám van. Viszont vannak olyan dolgai ami miatt ebbõl a lámpából többet nem szeretnék és csak másodiknak lesz jó (nem részletezem, de ha valaki kívácsi rá, leírom), e-mailezés folyik a gyártóval de nem erõltetik a dolgot..

Nekem a Dinotte 200L-bõl van kettõ, amihez nem volt akksi, a saját NiMh akksijaimmal megy. Mindig tökéletesen annyi volt az akku üzemidõ, amit vártam tõle (még kicsit több is - hozzátéve profi töltõm van), lemerüléskor pedig felezi, negyedeli a fényerõt és nem hagy ott a sötétben. Most az asszony bringáján van, amennyit õ megy, neki bõven elég. Itt a kábelekkel semmi gond nem volt, csak néha a csatlakozóval (olyan mint a 9V-os elem csatlakozója), amit enyhén visszahajlítottam feszesre és kész.

Európában hozzájutni nehéz, fõleg az a probléma, hogy a kábelek és akksik minõsége nem a legjobb, ami nem gond, ha az USÁban vagy, mert írsz Robnak egy levelet, hogy nem mûködik valami, és postafordultával ingyen és bérmentve küld másikat. Na ez a tengerentúlról már nem olyan egyszerû...

Úgy tûnik, egyelõre 300 font körüli összeg az, amibe kerül a kívánságod. Itt van például ez a néhány fotó, a legújabb eresztésrõl:

Ez alapján a Lumicycle (angol cég, még bõven a halogén korszakban kezdték az ipart) lámpája nagyon jó teljesítményt nyújt, ár/érték arányban talán a legjobb.

Entry
Spider Eyes : Troutelights

ehhez én még túl hátulgombolós vagyok, de azért egyszer megnézném élõben, mit tud :-)

(has)Pókember

(has)Pókember

törzsvendég

• fórumtag
  • 486 posts

http://troutie.com/Blog/Entry/16
http://troutie.com/P...il/Spider-Eyes-

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts
Köszönöm mindenkinek a sok hozzászólást és elnézést, hogy mindenre nem reagálok. Miután tulajdonosa vagyok egy papíron 3000 lumenes (valójában talán 2000 lument tudó lámpának), amin a fényerõ két fokozatban szabályozható, tudom miért kell nekem ekkora teljesítmény és miért kell ebbõl mégegy. Korábban 2*200 Dinotte lumenem volt (tehát valóban ennyi), pontosan tudom mi a különbség a két fényerõ között és az átmenetet is érzem. A Dinotte és az olcsó alternatíva között a minõségi eltérés meglehetõsen nagy, ami a lámpa használhatóságát nagy méretékben javítja. Nem írnám le újból, miért jó a nagy teljesítmény, amit már szépen összefoglaltatok néhányan itt a fórumon. Természetesen az összes tényezõt figyelembe véve (szem alkalmazkodása, terepviszonyok, lámpa tömege, ára, stb.), ezeket a saját bõrömön tapasztaltam meg. És természetesen minden lámpát lehet kisebb fényerõvel használni, aminek az elõnyei a többszörös akku üzemidõ és a melegedés megszûnése.

Sokat nézelõdtem, de a kínai lámpák sem nyerték el a tetszésem. A hulladék akku és töltõ pótlásával már nem olyan olcsó az áruk. A 3 LED-es lámpákhoz megadott 2500-5000 kínai lumenek erõs optimizmussal 1500-2000 körül lehetnek valójában hideg állapotban. Az olcsó lámpáknál a hõelvezetés sem minõségi megoldás, ráadásul divat a LED-ek túlhajtása (amit a neves gyártók kerülnek), a melegedéstõl romlik a hatásfok és csökken a fényerõ. Tehát valójában még ekkora fényerõvel és akku üzemidõvel sem számolhatunk. Ezen kívül itt még szembe kell nézni a gagyi összeszerelési minõséggel és a befürdési faktorral (néhány hulladék árából már jót lehet venni). Az egy ledes, párezer forintért kapható, 900 lumen reális fényerõsséget leadó lámpákban látok még rációt, ez nekem viszont kevés.

Az MTBR tesztbõl kiindulva kevés gyártó készít papíron 1500 lumen felett tudó lámpákat és mégkevesebb, amelyik valójában is tud ennyit. Az a néhány modell, ami tényleg jó, $1000+ áron kapható, teljesen irreális, akármit is tud.

A Magicshine legfényesebb lámpája papíron 2200 lumen, az MTBR mérés szerint <1500. A fényerõvel itt még nem lenne gond, de ezért a teljesítményért bazi nehéz és drága is.

Egyelõre a nyerõ a Dinotte XML-3 valódi 1500 lumennel. Tudja valaki, hogy ezt Európában be lehet-e szerezni? A "vám" ugyanis még 27%.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

Én most ezzel szemezek:
2X CREE XML U2 LED Head Front Bicycle Lamp Bike Light Headlamp Headlight 4000Lm | eBay

Arra gondoltam, hogy összekötném inkább egy 7.4V-os LiPO-val, olyan 4.000mAh körülivel, 40-50C. Úgy gondolom többet bírna vele mint a 18650-es pack-al. Vélemény?

Szerintem ez reálisan 1000-1400 lumen lehet. Mintha láttam volna ugyanezt olcsóbban is.

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1,373 posts
  • LocationVeresegyház
Én most ezzel szemezek:
2X CREE XML U2 LED Head Front Bicycle Lamp Bike Light Headlamp Headlight 4000Lm | eBay

Arra gondoltam, hogy összekötném inkább egy 7.4V-os LiPO-val, olyan 4.000mAh körülivel, 40-50C. Úgy gondolom többet bírna vele mint a 18650-es pack-al. Vélemény?

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 posts
  • LocationMecsek
Igen, ez aluházas. Van ezekben mûanyag?
Nem lehet valami jó a hûtése

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
ez meg aluhazas? - a fotorol ugyan nehez megallapitani, de mintha nemelyik mar muanyag lenne.

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 posts
  • LocationMecsek
Ezzel CREE LED XM L T6 LED 1600LUMEN Bicycle Light Headlight Headlamp 8 4V 6400mAh | eBay

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
milyen lampaval hasznalod?

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 posts
  • LocationMecsek
Az új lencse egy fokkal jobb! Szépen szór, most legalább be lehet látni a kanyarokat is. Eddig a középsõ állásban használtam a gyári lencsével, de mivel az új lencse természetesen elnyel egy kis fényt most a legerõsebb állásban van. A tereptárgyakat nem nagyon lehet értelmezni és a száraz ruttyós talaj közt nem láttam nagy differenciát, így telibe vertem egy mély sártengert :)
Feltöltött kép

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts
Szép összefoglalás. Egy lámpa már van, valószínûnek tartom, hogy ez 3000 helyett 2000 lumen körül lehet valójában. Ehhez hasonló fényerejû kellene mellé. A Magicshine 2200 lumen helyett <1500, ehhez képest nagyon nehéz és sokba kerül. Ha ennyire zsebbe kell nyúlni, akkor már inkább Dinotte, 1500 lument tud a tesztek szerint.

Egyelõre az érdekelne, hogy a ráírtaktól függetlenül, elfogadható áron valódi 2000 lumen körüli lámpát tudok-e találni.

Minõségi akkumlátort és töltõt itthon nem kapok?

Volt nekem egy Lupine Betty-m egy rövid ideig, az 1850 lumenes, 22 fokos lencsés változat. Próbálgattam az XPG-s Wilmával (1000 lumen, spot lencse), aztán eladtam, mert rájöttem, hogy kissé túlzás arra, amire használnám (meg nem tetszett az sem, hogy nem volt távkapcsolója, mint a régi modelleknek). De két szempontból mégiscsak jó ennyi fény:

1. A Betty teljes fényerõn olyan volt, mintha napsütésben tekernék. Ezt nehéz elmagyarázni, de teljesen természetesnek tûnt a fénye, nem tudom, hogy csak a ledek színe miatt, vagy a szóráskép miatt, vagy miért. Ezt a nézetemet osztotta például egy futó, akivel a Jánoshegyen "futottam össze", a hátam mögül jött, és önfeledten kiabált, hogy micsoda fénye van ennek a lámpának.

2. Ha nedves a talaj, akkor a fényerõ duplája kell minimum ahhoz, hogy ugyanolyan jól láss, mint szárazon. Így már nem is tûnik olyan butaságnak az 1000 lumenes lámpa, még hogyha egyébként 500 lument használsz is belõle normál körülmények között...

ui: ha 3000 lumen KELL, különben megölnek, akkor én biztosan a 880-as Magicshine-ból vennék két darabot - egyet a kormányra, egyet a sisakra. Ezek egyenként reálisan olyan 1500 lument tudnak, és a fényképek alapján nagyon jó a szórásuk.

A kínai sokezer lumenes csodalámpák adatait elsõ lépésben oszd el kettõvel, ez egy jó becslés lehet arra, hogy ideális körülmények között mennyit tudhat. Az 1000 lumen per XML led nem számol a meghajtás és a lencse miatti fényveszteséggel, valamint a hõ miatti teljesítménycsökkenéssel. Számtalan ilyen lámpát szedtek ízekre az mtbr szakirányú fórumain, rendszeres panasz pl. a hõvezetõ paszta teljes hiánya, a forrasztások minõsége, stb. Ettõl a lámpa maga még mûködhet, viszont az akkumulátorcellák híresen gagyi minõségûek, ritka az a pakk, ami egy évig mûködik. Persze lehet, hogy te pont kifogod a tutit, és akkor szuperolcsón lesz szuperlámpád... :-)

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 posts

A kínai sokezer lumenes csodalámpák adatait elsõ lépésben oszd el kettõvel, ez egy jó becslés lehet arra, hogy ideális körülmények között mennyit tudhat. Az 1000 lumen per XML led nem számol a meghajtás és a lencse miatti fényveszteséggel, valamint a hõ miatti teljesítménycsökkenéssel...

Tökéletesen egyetértek az elöttem szólókkat! :) Még annyit tennék hozzá, hogy mostanában szerencsére kezd divat lenni (fõleg több ledes lámpáknál), hogy Max fokozaton se fullra járatják a ledeket, így melegebb hûtõborda, rosszabb hõvezetésû MCPCB*, és elégtelen paszta esetén se csökken még drasztikusan a leadott fényerõ, és az élettartam... (viszont így nehezebb megsaccolni, hogy melyik lámpa mennyit tudhat).
*(pl, én még alu MCPCB-s XM-L ledet vettem, és még kiadós bordával is kb. fél áram fölött (adatlaphoz képest), igen csak konyul a hatásfokgörbe... és ennél még akadnak jóval rosszabb hõvezetéssel is.) :(

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 posts
  • LocationMecsek
Igazad volt :)
Bár ha találtam volna itthon hasonló lencsét, lehet bepróbáltam volna, így megrendeltem ami ma meg is jött.
Este rakok fel fotót az összehasonlítás végett, de elõtte tekerek egyet.

Köszi!