OFF leszek kicsit:
Napi szintű budapesti bringásként is elfogadom, hogy egy gyakorlatlan, félő bringásnak elsőre ez úgy tűnik, hogy ez aztán maga a halál. Én is látok sok bringást, akinek az egész mozgásán látszik, hogy nagyon kis ügyetlenke. De sokat gondolkoztam, hogy most menjek oda hozzá és kezdjem el ellátni jótanácsokkal, tanítgatsam ?
Alapvető szerintem, hogy TE jól látszódj. Én nappal is villogtatom az első villogóm. A hátizsákomon fönt van az uv-zöld esővédő + estére brutál erejű a hátsó lámpám.
Nem magad elé, az első kerék előtti 10m-t kell figyelni, hanem jó előre nézni, figyelni az autók mozgását, az úthibákat, táblákat.
Nagyon fontos még a tempód ! Ne legyen nagy különbség a forgalom résztvevőinek tempója között. A forgalomban egyszerűen meg kell próbálni fölvenni a forgalom tempóját. Persze, te bringás vagy és nem tudsz egy autó tempójában menni. De pl. reggel a Kerepesi vagy Rákóczi úton alig mennek nálam gyorsabban az autók, buszok. (de itt vannak buszsávok, ott az autók nem zavarnak, a 7es buszt meg elengedem ha jön. A feketét nem, az nem gyorsabb nálam a sok megállója miatt)
Ahogy másik sporttárs is írta, az útvonalválasztás is jó ötlet. Pl. az Üllői útra én sem szívesen megyek ki a kocsik közé de ott pl. vannak párhuzamos, kis forgalmú utcák.
Bevallom, néha én is járdázom de ott, ahol a nullához közeli a gyalogos forgalom. Hungária krt külső szakaszai, Üllői út kifelé a Fradi pályától Kispest felé, Kerepesi út Stadionok és Örs vezér tér közti szakaszán alig járnak. (persze a Pillangó metró megállónál vigyázni ! )
De járdán nem csöngetünk, dudálunk. Viszont bringaúton én is csöngetek a gyalogosokra !
Hát, gyakorolni kell. Sok sikert !