Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

gtitdi

gtitdi

fórumtag

• fórumtag
  • 62 hozzászólás

Valóban "bunkóság" járdán biciklizve még csengetgetni is. Semmi keresnivalód ott. Vagy, ha mégis ott mész, akkor CSEND a neved és addig vársz, ameddig esetleg elengednek. Kresz szerint is csak kivételes esetben mehetsz járdán. Hozzáteszem, én is sokáig járdáztam Pesten (most is néha száz méteres távokon, ha úgy adódik), félve a forgalomtól, de végül mégis a főúton közlekedem hosszú ideje. Sokkal hatékonyabb, mint járdán csoszogni. Figyelni kell, folyamatosan radarozni körbe, ennyi a titka. Nyilván vannak bunkó autósok.. akikkel nem tudsz mit kezdeni. 

Nálam most nagyobb probléma, hogy az itt átadott új bringaúton mindenki jár, akinek semmi keresnivalója ott. Nem osztott bringaút, tehát csak kerékpárosoknak kijelölve, táblával is.. egy-egy sávban. Szóval autós!!!! (ha még egyet látok feljelentem rendőrségen), lovasok!!!, motoros, kutyás, görkoris, gyerekes család, gyalogos kis csoportban, nagy csoportban).  .. és baromira fel vannak háborodva, hogy félre kell állni.. és én vagyok a bunkó tapló paraszt, ha a kerékpárúton a csengetésem ellenére nem lehúzodó emberkéket kicentizem. 

Úgyhogy tervezem egy ilyen Hornit beszerzését a csengő mellé :) és továbbra is centizem a renitets delikvenseket.

szia,megrendelted azóta?(mindjárt ki guglizom,mennyi,honnan stb ,de nagyon tetszik (bár legútobb Erzsébeten a bicikli úton bekaocsoltam a biciklire is szerelhető ebayról rendelt lámpámat villogó módban és ilyedtében mindenki eltakarodott a bicikli útról,már amikor 30 méterre megközelitettem,)...de sajnos ez csak sötétben hatásos,azért gondolkodok én is ilyesmin.

https://www.dropbox....yr9w/x2JnMX3vX3

26" gepida asgard pro-rock shox xc32-deore-Schwalbe

https://www.dropbox....30 18.57.53.jpg

gtitdi

gtitdi

fórumtag

• fórumtag
  • 62 hozzászólás

sziasztok,erről a lámpáról van valakinek tapasztalata,vagy bármi infó? sajnos nem volt időm informálódni,mert 8 perc volt a licitből és viszonylag jó áron 24 dolcsi ért elhozható volt,ezért érdeklődök utólag...

tehát a lámpa:

http://www.ebay.com/...sd=171308353930

26" gepida asgard pro-rock shox xc32-deore-Schwalbe

https://www.dropbox....30 18.57.53.jpg

(ex)Cat

(ex)Cat

törzsvendég

• fórumtag
  • 357 hozzászólás

Jól néz ki! Lehet én is csinálok ilyet, mert a BRM 300-tól már menni kell éjszaka is, ahhoz meg minél jobban látszódni lenne célszerű. 

trek8k

trek8k

vendég

• fórumtag
  • 145 hozzászólás

Nem rossz ötlet, fényképed van róla?

https://drive.google...dit?usp=sharing

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Nagyon erős a tépőzár, nem kell félni, hogy elenged. Napi használattal már több, mint 1 éve bírja a dzsuvát is.

Nem rossz ötlet, fényképed van róla?

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Viccen kívül: a másikon mindig minden van, biztonságos és szabályos is. A versenygépre nem kerül fel olyan dolog amit nem tudok egy mozdulattal leszedni, ami nem azt jelenti hogy nem rakok fel elöl hátul lámpát, és ha úgy adódik nem hordok magamon visszaverő szalagot/mellényt/ruhát amin van ilyesmi. Csengőt nem szerelem át, attól nem lesz balesetem, büntetést vállalom mert a többiért (küllő/első/hátsó prizma) úgyis megbüntetnének. Amúgy erre nem a városi használat jellemző és elvétve megyek olyan hosszú túrára vele hogy éjjel érek haza, hatékony/működő lámpát viszont (ha nem felejtem el felrakni) akkor is mindig viszek. Ha találok használható megoldást a prizmá(k)ra (könnyű súlyban/felrakás/levételben is) akkor azon elgondolkodom, de ragasztani semmi kép nem fogok. Versenyen persze mindent leszedek, ott is van olyan hogy a pálya részleg közúton halad, de ha ott kezdenek büntetni akkor többszáz bringás lincseli meg őket :) Ez persze csak elméleti, rendes rendezésnél ők biztosítják azokat a szakaszokat/átkeléseket, vicces lenne ha hirtelen elkezdenének mindenkit felírni :)

Azt hogy egyeseket erdei lesből büntettek meg az megint más téma.

Ezt a bringát tényleg kár lenne csúfítani, de szerintem nem olyan borzasztó dolog az. A fejcsőre helicopter tape tetejére tettem a fényvisszaverőt, így tuti nem sérül a fényezés ha majd leszedem. A hátsó lámpa a nyeregcsőre megy és benne van a prizma gyárilag. A küllőn pedig szerintem eleve flancos a fényvisszaverő (most nincs kedvem fényképezni). 99%-ban én is erdőben megyek. A lakóhelyemtől 50m-t kell mennem kivilágított mellékúton, ahonnan már csak terep van. Néha azonban át kell mennem egyik ösvényről a másikra közúton. Rosszul is alakulhat, ami miatt a főúton kényszerülök menni. Ha a tesóékhoz megyek, 20-30% lehet aszfalt + néha a falvakon át jövök vissza az országúton. A biciklivel bármi történhet, elviszi az időt a javítás, világos helyett sötétben érek haza. Sosem lehet előre tudni. Még nem készülök donornak, sem matricának.

Én autózom is és gyakran látok biciklistákat, akik egyáltalán nem látszanak. Ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy még jóhogy nem az én sávomban jött, még jóhogy észrevettem időben, mert már lehet elcsaptam volna. Sajnos dudálni sincs értelme, általában nem jönnek rá miért dudálok és még nekik áll feljebb. Ami szintén nem poén, bicikliúton is volt ilyen, amikor lefelé menet a lámpafényemben hirtelen, pár méterről előbukkant valakinek a lába (persze azon sem volt fényvisszaverő), meg is ijedtem. Engem is veszélyeztet, nem látom és belemegyek.

freddyke módosította - 2014. április 24. - 22:25

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

..a küllő prizma ezzel nem megoldott és akkor úgyis megbüntetnek.

Azt talán még érdekes lenne tudni hogy a büntetés arányos e a hiányzó darabokkal, vagy éppen a kerülettől függ ahol megbüntetnek..

Na meg attól, hogy a rendőr jól érezte-e magát az asszonnyal, vagy felhúzta-e valaki nemrég, amiért "ki kell" tölteni a dühét a következőn is.

Ilyenkor jó ha már előre úgy kezdjük, napszaknak megfelelő udvarias köszöntés és udvarias "miben segíthetek" kérdés.

Igaz, úgy sem segíteni kell neki, legfeljebb készségesen együttműködni. Látja a jóindulatot és talán nem lesz olyan szigorú.

Sokszor beszólnak neki vagy olyan állításokat tesznek amivel hülyének nézik. Ezt kiszúrja és már dafke is keménykedni fog.

Ha meg valaki beszól neki, akkor példát statuál, hogy megmutassa, ő az úr és van hatalma.

De hiszen minden ember ilyen ha kicsi hatalmat kap.

Ilyen apróságokon is sok múlik, mint általában mindenhol az emberi kapcsolatokban..

Ez a tépőzáras küllő prizma tényleg jó megoldás, ha valaki nem akarja valamiért véglegesre felszerelni.

Ha meg egyszer feltette, akkor úgyis megszokja és a haverok is tudják, hogy bármikor leszedhető lenne és legfeljebb ők is felraknak valami hasonlót, azzal a felkiáltással, hogy "ez csak azért van, hogy meg ne büntessék és úgysem végleges".  :)

Legfeljebb tényleg a versenyen nem kell rá, de a közúti nem biztosított útvonalon bármikor kérhetik.

Balu1 módosította - 2014. április 24. - 09:02

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

trek8k

trek8k

vendég

• fórumtag
  • 145 hozzászólás

Ez sajnos elég gagyi, nem veri igazán jól vissza a fényt. A "wowow" márkájú 3M Scotchlite-os szalag az jóval jobb, azt használom most lábon, adott esetben karon. De a küllő prizma ezzel nem megoldott és akkor úgyis megbüntetnek. Azt talán még érdekes lenne tudni hogy a büntetés arányos e a hiányzó darabokkal, vagy éppen a kerülettől függ ahol megbüntetnek..

Én könnyen levehető küllőprizmát fabrikáltam magamnak régi pedálból kioperált 2 darab sárga prizmalapból, amelyek hátoldalára 3M-es ipari tépőzár darabokat ragasztottam. A tépőzár darabokat úgy vágtam ki, hogy 2 küllő beférjen közéjük. A prizma feleket ezután egyszerűen a küllőkhöz illesztettem, összenyomtam a tépőzárat, és kész is. Nagyon erős a tépőzár, nem kell félni, hogy elenged. Napi használattal már több, mint 1 éve bírja a dzsuvát is.

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Legfeljebb a kresz-nek nem felel meg ha nincs a küllőn is az előírás szerint, de legalább jól meglátnak a sötétben..

Ez sajnos elég gagyi, nem veri igazán jól vissza a fényt. A "wowow" márkájú 3M Scotchlite-os szalag az jóval jobb, azt használom most lábon, adott esetben karon. De a küllő prizma ezzel nem megoldott és akkor úgyis megbüntetnek. Azt talán még érdekes lenne tudni hogy a büntetés arányos e a hiányzó darabokkal, vagy éppen a kerülettől függ ahol megbüntetnek..

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Ezt máshogy értettem.

Viccen kívül: a másikon mindig minden van, biztonságos és szabályos is. A versenygépre nem kerül fel olyan dolog amit nem tudok egy mozdulattal leszedni, ami nem azt jelenti hogy nem rakok fel elöl hátul lámpát, és ha úgy adódik nem hordok magamon visszaverő szalagot/mellényt/ruhát amin van ilyesmi. Csengőt nem szerelem át, attól nem lesz balesetem, büntetést vállalom mert a többiért (küllő/első/hátsó prizma) úgyis megbüntetnének. Amúgy erre nem a városi használat jellemző és elvétve megyek olyan hosszú túrára vele hogy éjjel érek haza, hatékony/működő lámpát viszont (ha nem felejtem el felrakni) akkor is mindig viszek. Ha találok használható megoldást a prizmá(k)ra (könnyű súlyban/felrakás/levételben is) akkor azon elgondolkodom, de ragasztani semmi kép nem fogok. Versenyen persze mindent leszedek, ott is van olyan hogy a pálya részleg közúton halad, de ha ott kezdenek büntetni akkor többszáz bringás lincseli meg őket :) Ez persze csak elméleti, rendes rendezésnél ők biztosítják azokat a szakaszokat/átkeléseket, vicces lenne ha hirtelen elkezdenének mindenkit felírni :)

Azt hogy egyeseket erdei lesből büntettek meg az megint más téma.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Olyan kerékpárra, amit nem akarunk össze ragasztani mindenfélével, arra pl. fel lehet tenni acélbetétes visszaverős rugalmasan rátekeredő karszalagot bármelyik csőre. Van több színben, így előre hátra és oldara előírt színben világítót lehet tenni. Amikor ránk sötétedik, akkor kézre és lábra áttehető tetszés szerint. Tárolni viszont lehet a vázon, nyereg és kormánycsövön, stb. de akár maradhat ott éjszakára is és betölti a feladatát.

Legfeljebb a kresz-nek nem felel meg ha nincs a küllőn is az előírás szerint, de legalább jól meglátnak a sötétben..

http://www.fenyvissz...&category_id=87

acelbetetes_karszalag_002.jpg

.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

"...felraktam elöl/hátul is egy negyedtenyérnyi fehér/piros visszaverő matricát. A komolyabb gépre ilyenek persze nem kerülnek..."

Ezt máshogy értettem.

Pedig látszani mindenkinek kell a sötétben is, még akkor is ha netán kimerül az elem a kis ledes villogóban, versenystílus ide vagy oda.

Éppen erre való a prizma vagy prizma hatású felület. Jártam úgy én is még nagyon sok évvel ezelőtt Balatonról hazafelé, hogy már valahol Bp déli részén alig pislákolt a lámpám, aztán kialudt. Az még nem ledes volt és nem mai akkuról működött, hanem régi góliát méretű 4Ah-s NiCd cellákról ment. (Akkor még az számított jó kapacitásnak.) A dinamót azért utáltam, mert sokat fogott, rendszeresen meg-megcsúszott és éppen ezért nem mindig világított.

Hazaúton az utolsó 20 km-t már zabszem effektussal mentem végig, nehogy elüssenek. Nem mintha a "zabszem" valamit segített volna a dolgon.

Akkor még nem volt ilyen jó fényvisszaverő fólia, különben biztos nem maradt volna le már akkor a bringáról.

Az láthatóság szempontjából ér annyit, mint egy működő lámpa.

Az, hogy ki mit szól egy biztonsági kellék láttán, csak egy dolog.

Az, hogy megbüntet-e a rendőr a hiányáért, az megint csak egy dolog.

Az, hogy épségben haza érsz-e, vagy pedig jobb esetben "csak" sérülten visznek mert nem látott meg időben az autós, már komolyabb dolog.

Egyébként én is ki nem állhatom a sötétben rosszul látható ninja-bringásokat, amikor legalább egy fényvisszaverőt felrakhatna bárki mindannyiunk biztonsága érdekében. Annak még észrevehető súlya sincs.

NINJASBR_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A jó láthatóság érdekében legalább néhány prizma hatású öntapadót érdemes felragasztani,

ami minden irányból látszik, különben jó ha legalább ennyit látnak belőled, de leginkább ennyit sem.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Szerintem azért nem fognak elütni mert nincs rajta csengő B)

"...felraktam elöl/hátul is egy negyedtenyérnyi fehér/piros visszaverő matricát. A komolyabb gépre ilyenek persze nem kerülnek..."

Ezt máshogy értettem.

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

A komolyabb gép esetében az a fontosabb, hogy a kollégák mit gondolnak, minthogy elütnek-e?

Szerintem azért nem fognak elütni mert nincs rajta csengő B)

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Nem ezek fogják megmenti az életem de most már teljesen szabályos vagyok, felraktam elöl/hátul is egy negyedtenyérnyi fehér/piros visszaverő matricát. A komolyabb gépre ilyenek persze nem kerülnek, egyes kollégák kitagadnának aztán felejthetem a szélárnyékot :)

Sosem tudhatod, hogy mikor romlik el a lámpa (hátsó lámpánál simán felléphet kontakthiba és kialszik, hogy nem is veszed észre), vagy rossz látási viszonyok között ezen múlik, hogy észrevesznek-e vagy sem. Az autós is lehet figyelmetlen, sőt általában az. A komolyabb gép esetében az a fontosabb, hogy a kollégák mit gondolnak, minthogy elütnek-e? A bírságról nem is beszélve. Te tudod...

freddyke módosította - 2014. április 22. - 23:21

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

biztos jó dolog pöcsölni vele, de tapasztalatból mondom rohadtul semmi gond nincs a 150 ft-os gyári műanyaggal sem hosszú évek óta.

Én 10 db 100 forintosat vettem, még több mint a fele megvan :) Ezeket tényleg úgy találták ki hogy egyszer fölrakod aztán soha többet nem veszed le, ha megprobálod akkor kuka (egyirányú műanyag pöckök tartják). Amellett semmi bajom velük, a küllő festést kicsit megrágta itt ott de csak azért mert erőszakkal lehet csak leszedni. Visszaverésben nem sokkal rosszabb (de nem sokkal jobb se) mint a kaptármintás matricás féle, az messziről látszik jobban, ez meg a minta miatt szélesebb szögben.

Nem ezek fogják megmenti az életem de most már teljesen szabályos vagyok, felraktam elöl/hátul is egy negyedtenyérnyi fehér/piros visszaverő matricát. A komolyabb gépre ilyenek persze nem kerülnek, egyes kollégák kitagadnának aztán felejthetem a szélárnyékot :)

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

biztos jó dolog pöcsölni vele, de tapasztalatból mondom rohadtul semmi gond nincs a 150 ft-os gyári műanyaggal sem hosszú évek óta.

bár amennyire neked bejött a bringásélet, nálad még lehet az is el tudna romlani - szal lehet télleg jobban jársz a házibarkáccsal.

Az igaz, hogy pöcsölni kellett vele, de legalább kétszer akkora a felülete mint akármelyik gyári prizmának, a fényvisszaverő tulajdonságai is jobbak, a tömege a fele, flancosan néz ki és szerintem kétszer olyan tartós is.

A bringásélet nekem bejött, csak sajnos amióta urigeller a lakótársam minden váltómat elgörbíti. De csak a shimano feliratúakat. :)

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

A gyári egy darab, rideg műanyag. Amit én csináltam egy hajlékony lap, könnyebb, nem zörög, nem feszíti a küllőt, ha leszakad valószínűleg nem töri ki a küllőt. Majd csinálok képeket.

bár amennyire neked bejött a bringásélet, nálad még lehet az is el tudna romlani - szal lehet télleg jobban jársz a házibarkáccsal.

• zeezoltano és Vejne kedveli ezt
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Ilyen közelebbről.

DSCF8868_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Így sárgászöldnek néz ki. :) Jó ötlet, mert 360°-ban látszik. Én inkább maradok a csak sárga fényvisszaverőnél. A fényvisszaverő szalag (a matrica amit használok a saját "küllőprizmámhoz") akkor látszik leginkább, amikor a fény ugyanonnan jön (közelről nem úgy jön általában, hacsak nem szórt fény). Háromféle fényvisszaverő szalagom van, mindegyik más tulajdonságokkal rendelkezik. Legutóbb egy kamionos webshopból vásároltam egy E szabványost, ez szögből érkező fénynél kevésbé látszik, viszont ahogy mozog a fényforrás, úgy változik rajta a minta, ezzel nagyon látványossá válik, nagyságrenddel jobban látszik mint a többi. Rühellem ezeket a dolgokat, az egész csak azért kell, amikor véletlen az útra keveredek, ne legyen baj.

:blink: Szerintem ez nem a szabálysértéstől hanem inkább a biciklizéstől rettent el :o Ezért az összegért már lehet használható autót is venni..

Elég egyértelműnek tűnik hogy ezek az összegek az államkasszáról szólnak, nem a biztonságról  :(

Amikor az ország legszegényebb részében az életüket végigdolgozó embereket, akik mindig is biciklivel jártak a falukban 60 ezer forintokra bírságolják (a nyugdíjuk, keresetük nincs ennyi), arra már nem lehet mit mondani.

És erre fogtad magad és csináltál többféle műanyagból küllőprizmát :D

A gyári egy darab, rideg műanyag. Amit én csináltam egy hajlékony lap, könnyebb, nem zörög, nem feszíti a küllőt, ha leszakad valószínűleg nem töri ki a küllőt. Majd csinálok képeket.

freddyke módosította - 2014. április 21. - 11:15

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

A műanyag dolgokat, úgy mint küllőprizma, első-hátsó fényvisszaverő prizma, stb. nagyon rühellem, nincs az a pénz, hogy a kerékpárra bármi ilyesmit felszereljek.

És erre fogtad magad és csináltál többféle műanyagból küllőprizmát :D