Jelentkezz be Regisztrálj

Látni & látszani!
Posted 2006. March 11. - 22:04

Nekem teszt nem volt tegnap.. de sztem ma sem lesz...
lasd:
http://forum.bikemag...hread.php?t=725
Ma tetanuszt kaptam a vallamba. Jobb bokamon kutyaharapas.
Posted 2006. March 11. - 15:47

kiegészítõ szinekhez, hogy ne legyen lilás a fény.
A zöld az különösen kedvezõ az itthoni hégyszázvalahány forinthoz képest
mert száz körül lesz majd, mint a piros. Árat még csak kb. tudott mondani.
Posted 2006. March 10. - 12:24

Nincs fordítva bekötve?Nos a 6 ledbol 5 led vilagit. Vegul belekerult az osszes led. 4 db 35os 2 db 50es led. Egyik 35os nem vilagit. ezt kell meg megneznem.
Addig jó, hogy az elsõt meg lehet különböztetni a többi egyformának tûnõtõl.A fotokkal kapcsolatban: igen gondoltam, hogynem teljesen reprezentativ a fotozas miatt. Ellenben osszehasonlitani teljesen jo, honnan indult, s hova erkezett a lampa.
Viszont azok között nem igazán veszem észre mennyi a változás.
Eleinte én is sokat vacakoltam mire megtaláltam mit hogyan állítsak a kamerán, hogy a kicsi külöbség is szembe tûnjön. A képeknek kicsit sötétnek kell lennie. A sötéthez képest mindíg látszik ha világosodik, de a világos már nem tud tovább világosodni, legfeljebb még jobban kifehéredik, ami nem annyira észrevehetõ a képen.
Hûtés nélkül nekem is úgy tûnik de ha egy áramló levegõvel körülvett fém felülethez tudod rögzíteni akkor nincs vele gond.Korabbrol van fotom a 27 ledes [297 cd] zseblampamrol is foto. Nos a mostani fejlampammal az 5 vilagito leddel nagyjabol ugyanoda erkeztem meg.
Es ez tetszik.
A fent emlitett 0.5wattosnak irt ledrol olvastam a masik forumban. Ott szoktam azert olvasni figyelni! De nekem soknak tunik az a 150mA....
...de legalább 40-50cd-sre, hacsak nem olyan van benne már eredetileg is.:chin:Most Ocsem mar lereagalta a fotokat. Most vesz 21 ledes katonai zseblampat.. s mar pedzegette nekem mi lenne ha kicserelnenk benne a ledeket:)
Azért írom, hogy bármelyiket mert a 40-candelásnak valamivel szélesebb a fénysugara.
Na meg ha túl lilás akkor legalább 2 zöld 18.000mcd-s ledet be lehet építeni kettõ fehér helyére. Úgy tapasztaltam, hogy párhuzamosan köthetõ. A zöldtõl kellemesebb lesz a fénye.
Mondanám, hogy erõs fényü pirosat is érdemes mellé tenni de mivel annak 2V körül van az üzemi feszültsége ezért bonyolítná a dolgot. A saját lámpámba biztos, hogy be fogok építeni valami erõs fényü piros és zöld ledeket, hogy kellemesebb legyen a szine. A korábbiban is volt, azért olyan hófehér a fénye a fotón. Különben lilás lenne.
Most éppen ettõl áll a projekt mert még nem tudom milyen led lenne a legoptimálisabb színkiegészítésre ami mégjobb fényerõvel rendelkezik. Még várom az értesítést, hogy Sz.P. tud-e szerezni valami jót szinesben is.
A fejlámpában (a fotón) lehet jól látni a kiegészítõ szineket.
Jó lesz az, majd meglátod!Most egyenlore itt tartok. Ma este kimegyek a Hajogyari szigetre az erdosavba este megnezni hogy vilagit mit sikerult elernem. Bar a fotok alapjan jo lett alampa, azert tudom nagy remenyeket ehhez meg nem kell fuzni. Ez a fenyero meg keves a vaksotetben terepen. De kiegeszito fenynek mar jo lehet.
Minél sötétebb van kint annál jobban látszik a fénye.
Kiváncsi leszek a véleményedre.
Mondjuk néhány darab (5-10 esetleg 20db:slonko: ) 125cd-s azért nem ártana távfénynek. A békák napszemüvegben ugrálnának félre ötven méterre elõtted, ...na nem ebben a fagyban.
Posted 2006. March 10. - 09:50

A lámpán látszik, hogy mindenképp jól alakul, de a fotókon csak akkor látszik a különbség ha egy kicsit (mindegyiket egyformán) alulexponálod.
Persze csak annyira, hogy ne fehéredjen ki teljesen a megvilágított felület képe.
A "jól" exponált tesztfotókon a lámpa fénye annyira fehér, hogy nem látszik különbség az árnyalatnyi eltérések között.
Azóta sikerült rendbe hozni?
Sõt, most találtunk olyan ledet ami összfényerõben vagy 5-szörös fényteljesítménnyel világít,
150mA-el hajtható és 50° a széttartása. Az ára kicsit borsosnak tûnik (600,-pénz) .
Ennél a fényerõ csak 42cd de nagyon szélesen világít körben.
Nos a 6 ledbol 5 led vilagit. Vegul belekerult az osszes led. 4 db 35os 2 db 50es led. Egyik 35os nem vilagit. ezt kell meg megneznem. A fotokkal kapcsolatban: igen gondoltam, hogynem teljesen reprezentativ a fotozas miatt. Ellenben osszehasonlitani teljesen jo, honnan indult, s hova erkezett a lampa.
Korabbrol van fotom a 27 ledes [297 cd] zseblampamrol is foto. Nos a mostani fejlampammal az 5 vilagito leddel nagyjabol ugyanoda erkeztem meg.
Es ez tetszik.
A fent emlitett 0.5wattosnak irt ledrol olvastam a masik forumban. Ott szoktam azert olvasni figyelni!

Most Ocsem mar lereagalta a fotokat. Most vesz 21 ledes katonai zseblampat.. s mar pedzegette nekem mi lenne ha kicserelnenk benne a ledeket:)
Most egyenlore itt tartok. Ma este kimegyek a Hajogyari szigetre az erdosavba este megnezni hogy vilagit mit sikerult elernem. Bar a fotok alapjan jo lett alampa, azert tudom nagy remenyeket ehhez meg nem kell fuzni. Ez a fenyero meg keves a vaksotetben terepen. De kiegeszito fenynek mar jo lehet.
Posted 2006. March 10. - 01:44

Bizony a tavaszi-nyári éjszakákra érdemes valami jó lámpát összehozni, én is most építem át az enyémet még nagyobb fényüre.Az utóbbi napokban jutott eszembe hogy milyen jó lenne csinálni egy nagy fényerejû keróslámpát, nézegettem is a neten és mondhatni szép választék van a ledek között.pl 1 W-os led már kapható foglalattal együtt néhány ezer forintért.
Van valamilyen elképzelésed, hogy milyen tokba tervezed beépíteni a ledeket és akkut v. elemet?
Ledes lámpát töbféleképpen lehet építeni, szerintem mindegyik esetben nagyon hasznos ha
a pillanatnyilag beszerezhetõ legjobb hatásfokkal világító ledet építjük be.
Építhetsz teljesítmény leddel is lámpát de akkor számolni kell a hûtéssel.Úgy látom nem csak én nem akarok kiadni 20000 ft-ot ,3000 ft-nyi ledért és egy vízálló dobozért.Inkább csinálok egyet, de valszeg nem 1W-osat mer oda már komplikált a hûtõfelület.
Viszont a korszerü huzal láb kivezetésü ledekkel is jó fényerejü lámpákat össze lehet hozni.
Igaz ott is adódhat hûtés igény, de az a tervezésen (leden átfolyó áramon) múlik.
Pl.: 15db huzalábas led már 1W teljesítményt jelent és kb 3W halogénnek felel meg.
Az viszont igaz, hogy (amint írtam a különösen nagy fényüekbõl) kell megtömni
pl. egy régebbi lámpa tokját mert csak akkor ilyen hatásos.
Persze valami egészen egyedi dizájnt is ki lehet találni mint én tettem.
Igaz nálam a célszerüség hozta a formát. Egy vonalban helyeztem el a ledeket a kormány elõtt.
A saját billenthetõ ledsorom: http://img.tar.hu/tmscsaba/size2/14689187.jpg
A következõkben a szabadon maradt részt is kihasználom 3-szor erõsebb fényü ledekkel.
Az kb. 6-9-szeres fényerõ, pedig a mostani sem piskóta.
Ez a mostani (tavalyi) fény: http://img.tar.hu/tmscsaba/size2/15217362.jpg ..igaz, itt a fejlámpa is világít ami mindját látható.
Fejlámpa kísérletek: http://kep.tar.hu/tmscsaba/50129564#2
Fejlámpa nélkül csak az elsõ fény piros és zöld kiegészítõ színü ledekkel: http://img.tar.hu/tmscsaba/size2/15217359.jpg
Cateye átépítés-I: http://kep.tar.hu/tmscsaba/50032081#2
Cateye átépítés-II: http://kep.tar.hu/tmscsaba/50225740#2
Lámpa építõ társasággal fény teszt: http://img.tar.hu/tmscsaba/size2/15219930.jpg középen én..
http://kep.tar.hu/tmscsaba/50124069#2
Mind az ötünk fénye a margitszigeti romoknál (teljes sötétben) http://img.tar.hu/tmscsaba/size2/15201709.jpg .
...csak néhány kép kedvcsinálónak.
Persze nem feltétlen ilyennek kell lennie de a többi már rajtad múlik.
Sokféle megoldás lehetséges. Mindíg a célszerüség az elsõ szempont, a többit ki kell találni.
Most nem megyek bele részletekbe mert inkább a konkrétan felmerülõ ötletedre, ill. a vele kapcsolatos további kérdésekre szeretnék válaszolni.
Szerintem annak több a haszna, mint ha csak általánosságokban beszélek.
Itt úgyis már sok építéssel kapcsolatos infó megjelent, azon el lehet indulni agyalni valamit.
Ha valami elképzelésed van és kérdés merül fel, nyugodtan írj.
Posted 2006. March 09. - 23:09

A lámpán látszik, hogy mindenképp jól alakul, de a fotókon csak akkor látszik a különbség ha egy kicsit (mindegyiket egyformán) alulexponálod.Ismet itt a cim. Ujabb 3 foto. Mindig csakaprankent lepegetek elore:)
http://bringazas.blo...6/03/lampa.html
Persze csak annyira, hogy ne fehéredjen ki teljesen a megvilágított felület képe.
A "jól" exponált tesztfotókon a lámpa fénye annyira fehér, hogy nem látszik különbség az árnyalatnyi eltérések között.
Azóta sikerült rendbe hozni?A valtozas annyi, hogy osszehasonlitottam a bringalampam a fejlampa mostani allapotaval.
Tegnap beleraktam egy 50 cd-s ledet is. Rendben van a kapcsolas is. Most mar csak 1 dolog zavar, hogy 1 led valamiert nem vilagit (mar beraks utan sem vilagitott). Ki kell szednem megneznem jo-e amit beraktam, vagy a forrasztas nem tokeletes [nincs erintkezes], nemtom.
Abban a lámpában nem volt optika, csak a ledek elején ami van gyárilag.Balu: te az optikat teljesen kikaptad a korabban emlitett javitott Cateyebol? Mert nezem, teljesen ossze van epitve a panellal a tukor resz a bringalampanal.
A tükröt ki kellett venni mert így is éppen csak befért a 7 led.
Na meg egy átlátszó sík mûanyag lap volt elõtte ami a fénynek legalább 20%-át lekapta indulásképpen.
Azért iktattam ki.
Olyant érdemes venni amiben van 40-50cd-s led, vagy érdemes olyanra cserélni...erdemes a 27 ledes lampaban cserelgetni a ledeket a panelban [nekem 27x11cd-s ledek vannak benne gyarilag=297 cd osszerovel], vagy venni kell olyan panel, amiben benne van mar az uj 35os led?
...akkor már ne 35-öst tegyél bele, a fénybõl sohasem elég.
Esetleg néhány 18cd-s zöld ledet be lehet tenni a fehérek közé mert kellemesebb lesz a fénye.
Ez3ek megkaphatják ugyanazt a feszültséget mint a fehérek, legalábbis én párhuzamosan kötöttem (mértem közben) és jó.
Még megjegyzem:
A 40cd-s 25° széttartással világít.
Az 50cd-s 20° széttartásu.
A 125cd-s szúrófényü 12° széttartásu.
A 70-es az nem 12° széttartásu?Ha erdemes a kisebb panellal is foglalkozni, akkor hulyeseg, ha 3-4 70 cd-s ledre cserelek ki par ledet?
Az helyett inkább használj 125 candelás ledet.
Végülis ezt olyan alapon érdemes eldönteni, hogy hány fok széttartásut használj, hogy mennyit szeretnél szélesebben világítani és mennyit távolra szúrófénnyel.
Fejlámpában a szúrófény a lényegesebb, persze ha valamennyit szélesen világít az sem baj.
Végülis ahova nézel oda vetül az általad tervezett formáju fénycsóva.
A 12°-os led erõs fényü, messzire visz de kis területet világít meg.
A 25°-os már közelben gyorsabban gyengül, viszont az út egészét látod egyben a fényénél.
Sõt, most találtunk olyan ledet ami összfényerõben vagy 5-szörös fényteljesítménnyel világít,
150mA-el hajtható és 50° a széttartása. Az ára kicsit borsosnak tûnik (600,-pénz) .
Ennél a fényerõ csak 42cd de nagyon szélesen világít körben.
Beillesztek ide egy általam összeállított adatlapot az említett ledek egy részérõl fotóval:

A képen szereplõ értékek a neten elérhetõ infókra alapulnak,
vagyis a pontossága ennek megfelelõen pontos (vagy sem).
Posted 2006. March 08. - 08:36

A valtozas annyi, hogy osszehasonlitottam a bringalampam a fejlampa mostani allapotaval.
Tegnap beleraktam egy 50 cd-s ledet is. Rendben van a kapcsolas is. Most mar csak 1 dolog zavar, hogy 1 led valamiert nem vilagit (mar beraks utan sem vilagitott). Ki kell szednem megneznem jo-e amit beraktam, vagy a forrasztas nem tokeletes [nincs erintkezes], nemtom.
Mindenesetre igy 2db 35 es 1db 50es kicserelt leddel is mar szepen latszik az eredmeny, hogy mit tud majd a lampa, ha a maradek 2 ledet is kicserelem + ami nem vilagit az is mukodni fog.

Mas:
Balu: te az optikat teljesen kikaptad a korabban emlitett javitott Cateyebol? Mert nezem, teljesen ossze van epitve a panellal a tukor resz a bringalampanal.
Mas:
erdemes a 27 ledes lampaban cserelgetni a ledeket a panelban [nekem 27x11cd-s ledek vannak benne gyarilag=297 cd osszerovel], vagy venni kell olyan panel, amiben benne van mar az uj 35os led? 27x35cd...ki sem tudom szamolni:)
Ha erdemes a kisebb panellal is foglalkozni, akkor hulyeseg, ha 3-4 70 cd-s ledre cserelek ki par ledet?
Kacsa-Zoli
Posted 2006. March 06. - 17:37

Posted 2006. March 06. - 17:11

Ami még eszembe jutott, ha kiszedted a hat régi ledet és az eredeti ellenállást hagytad benne akkor az a kettõ újonan beépített led a megengedhetõ áram többszörösét kapja. Ez nagyon rövid led élettartamot jelent. Akát néhány órásat vagy néhány tízórásat, talán még annyit sem.
Mértél átfolyó áramot? ..az fontos!
Gondolom van mûszered, digimûszert már 700,-Ft körül árunlnak a Tescoban.
Persze biztosan van már ha ilyenbe bele kezdtél.
Mérés és beállítás nélkül csak rövid élettartamu lenne a látvány.
Csak azért jutott eszembe mert 2db 35 candeláshoz kicsit nagynak tûnik az a fényerõ.
Habár az eredetiek talán csak 10cd-sek lehettek és már gyengültek is valamennyit...
Azért mégis sok kettõ 35 cd-sbõl ekkora fényerõ. Mindenképp mérj rá mielõtt elszállna!
Merni meg nem mertem, de igazad van.
Amugy van muszerem, igaz analog.
Bar ha a 6 led benne lesz, akkor talan az atfolyom aram mar jo lesz.
De meg csak 3 ledet kaptam ki. A maradek 3 meg most jon.
Posted 2006. March 06. - 14:44

Mértél átfolyó áramot? ..az fontos!
Gondolom van mûszered, digimûszert már 700,-Ft körül árunlnak a Tescoban.
Persze biztosan van már ha ilyenbe bele kezdtél.
Mérés és beállítás nélkül csak rövid élettartamu lenne a látvány.
Csak azért jutott eszembe mert 2db 35 candeláshoz kicsit nagynak tûnik az a fényerõ.
Habár az eredetiek talán csak 10cd-sek lehettek és már gyengültek is valamennyit...
Azért mégis sok kettõ 35 cd-sbõl ekkora fényerõ. Mindenképp mérj rá mielõtt elszállna!
Posted 2006. March 06. - 13:53

Annak örülök amikor látom, hogy nem hiába ecseteltem a lehetõségeket.

Igazán nagyon jól megoldottad az átalakítást, látványos a különbség.
Gratula! :beer:
Azt még megkérdezem, hogy mennyi áram folyik át a ledeken?
Azért fontos ez, hogy ne csak rövid életü legyen a nagy fényerõ.
Kb. 30mA/db fölött már valami hõ lesugárzó felületrõl nem árt gondoskodni.
Persze alatta sem árt ha szellõzik egy kicsit
Egyébként tényleg látványos. Nemsokára öcséd is nekilát átalakítani.

Posted 2006. March 06. - 09:41

Az elso foton Ocsem ugyanilyen lampaja lathato 5 leddel vilagitva [??? cd-s ledekkel]
A masodik foton az en lampam lathato, amit modositottam. [meg nincs kesz!] Ket led vilagitott [35cd-s ledek], uj elemekkel, ugyanolyan fenykepezogep es tavolsag beallitasnal.
AMikor megneztem a fotokat, akkor rajottem jo uton haladok.

Valoszinu azert a fotok kicsit csalnak....[lehet nem a legjobb fotobeallitast alkalmaztam, de minden manualis volt].
Posted 2006. March 03. - 16:29

Egyrészt a régi ledek hatékonysága még gyengébb volt, másrészt a halogén még most is kevesebbet hasznosít.
Szóval minden érv az átépítés mellett szól.
Korábban itt szó esett a különféle márkáju fejlámpákról, hogy kinek mi a tapasztalata.
Nem is tapasztalat alapján de a mûködésébõl adódóan, a felhasznált alkatrészek átfutása miatti elavulást bele számítva az csak az "echte original" gyári lámpához ragaszkodó bringásoknak lehet megfelelõ.
A led technika rohamosan fejlõdik.
Ha ma megveszel egy gyári led lámpát ahhoz minimum egy éve gyártották a ledeket (ha nem régebben).
Aztán a tárolás, beépítés után a kész lámpa is áll egy ideig amíg eljut a vevõhöz. Mire megtalálod és megfveszed, legalább egy év eltelt.
Akkor viszont a 16cd környékén lévõ ledek voltak a legerõsebbek.
Ezért érdemes ezeket legalább led szinten, de akár teljesen átszerelni.
Posted 2006. March 03. - 16:11

Bármelyik elektronikai alkatrészeket árusító boltban találsz ilyen panelt amit méretre vágsz és lehet rá ledeket szerelni.Melyik boltrol beszelsz?
Itt van a példa, erre gondolok.

Ebbe kényelmesen lehet szerelni bármit mert könnyedén beültethetõ és elég stabil.
Igaz, hogy nem volt drága és ezekrõl a lámpákról jót mondanak,mas. A lampat a Hervisben vettem Kilimanjaro...akarmi neven, de egyik akkus oldalon fent van 6+1 ledes lampakent.
20. 6 + 1 / 6Led + Xenon izzós fejlámpa
3 nagyfényerejû Leddel és egy Xenon fényû izzóval
3 db AAA elemmel mûködik (nem tartozék)
Ár: 4.000 Ft + Áfa (Br. 4.800 Ft)
Hervisben 1800 volt.
de ez nem azt jelenti, hogy az egyre korszerüsödõ ledekkel ne lehetne túlszárnyalni.
Veszel egy olyan panelt mint az elején feltettem és tele rakod leddel,
a felsõ 3/4 része 10mm szúrófényüvel, amíg az aljsó maradék 50cd-s ledekkel lenne dugig.
Még egy-egy ellenállásnak el kell férnie benne és kész.
nem nagy munka de az eredmény meglepõen jó.
Persze csak akkor ha a legújabb ledeket használod, mint 40-50cd 20-25° és 120-125 cd 12°.
Gyengébb ledekkel az eredmény is olyan..
Posted 2006. March 03. - 13:26

Regebben ezt nezegettem:
2. Petzl MYO 5 fejlámpa
4db AA elemmel mûködik vízálló. 5LED és 1Xenon izzós. Súlya: 138gramm elemek nélkül
Posted 2006. March 03. - 13:23

A lámpán található szám alapján megpróbáltam rátalálni a neten, hogy többet megtudjak de elsõre nem jött be semmi.
Nekem az a vélemlényem, hogy az eredeti panelt nem kellene bántani (legfeljebb ledcsere 50-esre).
Akkora kis helyen mint az a halogén, nem tudunk hasonló fényerõt leddel elérni (talán cree-vel hûtéssel..), egyébként ahhoz több hely kellene.
Egy elektronikai boltokban kapható perforált (elõre kifúrkált) panelbõl le kellene szabni egy olyan darabot ami bele fér a másik helyére.
Talán ez lenne a legcélszerûbb.
Melyik boltrol beszelsz?

mas. A lampat a Hervisben vettem Kilimanjaro...akarmi neven, de egyik akkus oldalon fent van 6+1 ledes lampakent.
Meg is talaltam kozben
http://www.addel.hu/...prcategory=7063
20. 6 + 1 / 6Led + Xenon izzós fejlámpa
3 nagyfényerejû Leddel és egy Xenon fényû izzóval
3 db AAA elemmel mûködik (nem tartozék)
Sûlya: 120 gramm elem nélkül
Ár: 4.000 Ft + Áfa (Br. 4.800 Ft)
Hervisben 1800 volt.
Posted 2006. March 03. - 11:21

Aztán jött más ötletem.
Nekem az a vélemlényem, hogy az eredeti panelt nem kellene bántani (legfeljebb ledcsere 50-esre).
Akkora kis helyen mint az a halogén, nem tudunk hasonló fényerõt leddel elérni (talán cree-vel hûtéssel..), egyébként ahhoz több hely kellene.
Viszont a másik lehetõség:
Egy elektronikai boltokban kapható perforált (elõre kifúrkált) panelbõl le kellene szabni egy olyan darabot ami bele fér a másik helyére.
Azt tele tömnéd 120-125 candelás ledekkel.
Persze az áramot egy közös ellenálláson be kellene állítani.
Van aki a ledenkénti feszültségejtõ ellenállásra esküszik, de ezzel nem lövünk nyulat,
a minimális különbség annyira nem zavaró a ledeknek sem.
Szerintem annyira nem térnek el a ledek egymástól, hogy problémát jelentene.
Hõelvezetés nélkül 25 mA-en járathatod darabonként.
Annyi szórt fénye közelre is van, hogy ne legyen teljesen sötét.
Legfeljebb néhány 50cd-s ledet beépíthetsz a lámpa alsó részébe.
itt már nem árt a két csoportnál külön ellenállással beállítani az áramot.
Talán ez lenne a legcélszerûbb.
Posted 2006. March 02. - 23:55

Na ime itt lathato a lampa, amit szerkesztgetek, meg a halogen is:
Posted 2006. March 02. - 13:41

A gyárban sem tudnak forrasztani?A mai nap is kicsit forrasztgattam. A tegnapi siker ellenere ma kicsit benaztam.
...az 5 vezetekbol tulkeppen 5 elengedte a forrasztast [origin], igy kenytelen voltam mind1iket megcsinalni ujra.

Szerintem csak siettek a betanított melósok.
Leírom hogyan célszerü jól forrasztani :
Ez másoknak is okozott már gondot.
A forrasztásnak van néhány trükkje amire érdemes figyelni, csak akkor lesz jó és az alakatrész sem melegszik túl.
Fémtiszta felületeket forrasszunk.
Tehát ha valami szennyezõdés ujjnyom v. oxidréteg van rajta azt
finom dörzspapírral v. más módon el kell távolítani forrasztás elõtt.
Vezetékek végét futtassuk be ónnal még forrasztás elõtt.
A beónozott véget sokkal könnyebb beforrasztani
A ledek lába enélkül is jól forrsztható.
Csak a megfelelõen felmelegedett és elõre beónozott gyantától gõzölgõ pákacsúcsot nyomjuk oda a forrasztandó pontra.
Még mielõtt átforrósodna a forrasztás helye, már
friss gyantás forrasztó ónnak kell ott lennie.
Addig kell a frissen gyantás cinnel befuttatott pákacsúcsot a forrasztás helyére nyomni amíg a gyanta nem párolgott /égett/ el.
Friss gyantás cin nélkül csak a korábban ónnal befuttatott felületet szabad forrasztani,mert az egyéb fémfelület (pl. réz) a hõtõl oxidálódik mielõtt bármi más történhetne vele, viszont az oxidos felületen nem fut el az ón.
Szóval megfelelõ hõmérséklet, frissen olvadt cin, tiszta fém felület és gyanta (a cin belsejébõl), gyors forrasztás ami lényeges.
Túl sokáig ne forrasszunk mert a réz fólia feljöhet a panelról, de a led sem szereti ha megégetik.
Egy érzékeny alkatrésznél 3-5 sec idõt szoktak megadni mint forrasztási idõt.
Ledeket én nem forrasztom tovább 1-2 sec-nál.
Ha elég meleg a páka akkor sikerülhet ez rövid idõ alatt frissen olvadó gyantás forrasztó ón használatával.
Nem is a forrasztandó felületet melegítem elõször hanem a gyantás cint közvetlen mellette, ha megfut már a forrasztás helyére folyhasson rá.
Így a ráfutó gyanta kizárja a levegõt mielõtt felhevülne a felület és nem tud oxidálódni a forrasztandó fém.
Ezek a forrasztás legfontosabb gyakorlati szabályai, csak így hirtelen kútfõbõl leírva.
Ezeket még gyerek koromban tanultam apámtól.
Még annyit hozzá tennék, hogy a józsef körúti vegyszer boltban lehet kapni forrasztó pasztát. Ha azzal vékonyan bekened a forrasztandó felületet akkor sokkal könnyebben végig fut rajta az ón. Mivel az a paszta elektromosan kicsit vezetõ tulajdonságu ezért nem árt vízzel lemosni a végén és szárazra törölni.
Azzal erõsebb lesz, az biztos.Erosodik a lampa fenye, bar meg elmarad a Cateye HL-EL 200tol. Ugy gondolom, hogy ha mind a 6 led helyere uj ledek kerulnek [van meg 50es ledem is Szucs Peter fele], akkor erosebb lesz alapbol a lampa, mint a Cateye.
Olyanból lesz majd az én elsõ ledsorom is végig két sorban 32 centin egymás alatt kirakva.
Alatta harmadik sorban távfénynek külön bekapcsolhatóan 30 db 120-125cd-s led lesz felrakva
Mindegyik sor külön bekapcsolható lesz mert csak a legfelsõ vakításbiztos
(szorosan fölötte terelõlap van felszerelve), vagyis városban csak azt használhatom,
az nem világít szembe.
Posted 2006. March 01. - 23:52

Középen a halogén hány Wattos?
Azért kérdezem, hogy hány darab (általunk ismert fényü) led tudná helyettesíteni.
Javaslom, hogy egyelõre hagyd meg a halogént középen amíg
jobbat nem találunk ki mert egy szál huzallábas leddel nem érsz el akkora fényerõt.
Nos a halogenrol feltoltok majd fotot, meg a lampa kinezeterol.
A mai nap is kicsit forrasztgattam. A tegnapi siker ellenere ma kicsit benaztam. Beraktam meg 2 db 35 cds ledet a regi ledek helyere, de csak a 2 vilagit belole. Lehet harmadikat nem forasztottam oda jol. Tetszett hogy az 5 vezetekbol tulkeppen 5 elengedte a forrasztast [origin], igy kenytelen voltam mind1iket megcsinalni ujra.
Erosodik a lampa fenye, bar meg elmarad a Cateye HL-EL 200tol. Ugy gondolom, hogy ha mind a 6 led helyere uj ledek kerulnek [van meg 50es ledem is Szucs Peter fele], akkor erosebb lesz alapbol a lampa, mint a Cateye. Ez kiegeszito fenynek jo lesz. A Cateye-t meg megturbozom a 10 mmes ledekkel.
Korabban vasaroltam Peternel 27 ledes zseblampat. Aztan az idok folyaman leesett es megszunt mukodni tovabb. Szetkaptam az egesz lampat, hogy mit tudok belole hasznositani. Maga a lampatesten+mikrokapcsolon kivul az egesz "lampafej" mukodik es jo. Sajna akkor meg csak 11 cd-s ledekkel szereltek a zseblampat, igy egy 297 cd fenyereju panelom van. Ezt akarom meg megcsinalni fejlampanak, s akkor a mostani amit szerkesztgetek jo lesz futashoz felampanak:)
Foto hamarosan.