Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8729 replies to this topic

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Balu1:

Ez mit jelent:
nagy fényerejû lézer leddel szerelt

Ez alatt semmiképp sem a valódi koherens poláros és monokromatikus lézerfény értendõ.
Már csak azért sem mert (magyarul) annak egy szine ill. keskeny hullámhossza lenne, ami minden lézerre jellemzõ.

Szerintem ez csak egy reklámszöveg lehet amivel arra próbálnak utalni, hogy erõs összetartó fénysugárral világít.
Esetleg sötétben a levegõben lévõ porszemeken meglátszik a szóródó fénye.
Sokaknak csak ennyit jelent a lézerfény.

Nekem van egy marokkal nyomkodható indukcióval tölthetõ lámpám aminek szintén meglátszik a fénye a levegõben, pedig csak egyetlen huzallábas led van benne.

Látni kellene mûködés közben.
Össze kellene hasonlítani valami ismert fénnyel, hogy mennyire erõs, valóban megéri-e.
Gondolom azért nincsenek benne 50cd-s ledek.

73Kacsa

73Kacsa

törzsvendég

• fórumtag
  • 639 posts
Balu1:

http://www.vatera.hu...php?cod=6683029

Ez mit jelent:
nagy fényerejû lézer leddel szerelt

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Nos mit mondjak a lamparol. Inkabb csalodott vagyok, mint nem
Ok gondoltam, hogy nem valtom meg a vilagot, na de..

Nem szabad a lámpa kategóriákat keverni.
A hat ledes fejlámpát (0,4-0,6W hajtástól függõen) nem szabad összevetni a többtíz Wattos luxeoncsoporttal.

Még akkor sem jöhet egymás közelébe ha a tiéd a kisebb áramu hajtás mellett világíthat 70-80 lumen/W -al 20-23 mA körül,
(a hatásfok jelleggörbén ez látható).

Azt pontosan meg lehet látni, hogy a huzalkivezetésü led hatásfoka is csökken nagyobb meghajtás esetén,
amíg a nagyon meghajtott luxeonok a különösen nagy áramu meghajtás miatt viszont
max. 40-50lumen/W-al alakítják fénnyé a betáplált energiát, hiszen az a luxeon
kb. 20W összteljesítménnyel fût és világít.
Ebbõl a hõ az átalakított teljesítmény elég nagy részét kiteszi.

Feltöltött kép

Ha volna 12-14W körüli összteljesítményü (nem túlhajtott) huzallábas akkor már össze lehetne vetni a fényerõt (saccra).

hmm Felfelemeg ok volt a fejlampa. Bar mar gondolkozok, hogy ki kellene belole csapni a 35os ledeket es 70eseket belevagni.
Vagy meg megvarom a Cateye lampabol mi lesz a 125os ledek cserejevel. De sok csodat ott sem varok.

Természetesen a ledek számán nagyon sok múlik.
kisebb széttartásu leddel távolabbra látsz de kisebb a megvilágított terület.
Esetleg kombinálni is lehetne a szélesebb és szûk fényü ledet, ha van helye több darabnak (nem csak 6 v. 10db legyen)
..vagy power led kell de valamivel kajakosabb akksival (a fent leírtak miatt).

Nekem nem kell Pinyo, meg Wolfheart meretu lampa, de latni azert szeretnek.

Látni szeretnék = több led.

Az O lampajuk mellett az enyem sehol sem volt
Ezt eddig is tudtam, de tapasztalat akkor is keseru:)

Használj 40 ledet, (50cd-s és 125cd-s kombinációt).
Az 50-es közelebbre nagyon jó, a 125-ös viszont messzire visz.
Pl. 25db 50cd-s és 15db 125cd-s.
Akkor már látsz annyit amennyi neked kell, akár lefelé is.
(persze 20Wattosokkal való összehasonlítás nélkül)

73Kacsa

73Kacsa

törzsvendég

• fórumtag
  • 639 posts
http://bringazas.blo...holdas-tra.html

Ime a link a tegnapi turarol.

Nos mit mondjak a lamparol. Inkabb csalodott vagyok, mint nem? Ok gondoltam, hogy nem valtom meg a vilagot, na de.. hmm Felfelemeg ok volt a fejlampa. Bar mar gondolkozok, hogy ki kellene belole csapni a 35os ledeket es 70eseket belevagni. Vagy fogom es futo fejlampanak jo lesz igy ahogy van, mert biciklizni meg mindig edes keves.

Vagy meg megvarom a Cateye lampabol mi lesz a 125os ledek cserejevel. De sok csodat ott sem varok.

Nekem nem kell Pinyo, meg Wolfheart meretu lampa, de latni azert szeretnek.
Az O lampajuk mellett az enyem sehol sem volt;) Ezt eddig is tudtam, de tapasztalat akkor is keseru:)

73Kacsa

73Kacsa

törzsvendég

• fórumtag
  • 639 posts
Na ez jo hir!

Jovo heten ugyis mennek fel par ledert.
A heten keszul el az idei bringam:)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Van egy jó hírem!
Szûcs Péter a fórumosoknak árengedménnyel adja az 50cd-s fehér ledeket
mert jónéhányan vásároltunk már tõle innen és a forum.terminalról bringások.
Most a régi 180,-Ft helyett 135,-Ft-ért megkaphatjuk.

Viszont a levelében kéri, hogy aki innen jön az
hivatkozzon rám "balu1"-re mert akkor áll a kedvezmény.

elérhetõség pedig -> ITT <-

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Sokkal jobb mint a mostani lampam:) szepen messzire is vilagit, amin meglepodtem.
Viszont nagyjabol erre szamitottam. Szep szep, de a szomszede szebb:)

Ezért is merem mindenkinek ajánlani ezt az átalakítási módot és ezeket a ledeket.

Sokan kérdezik itt, hogy kinek mi a véleménye errõl vagy arról a ledes gyári tipusról.
Azt lehetne korrekt módon válaszolni, ha jobb ledeket tesz bele akkor jobb lesz az álltalánosan boltban kaphatóktól.
Persze arra is kell gondolni aki más területen van otthon és nem a technikában.

El lehetne indítani egy vállalkozást ahol régi tipusu lámpákat lehetne feljavítani.
Na persze én ahhoz túl lusta vagyok, már így is lettek volna felkérések szerelésre.

Így mint Natinak is egy-egy példányban megcsinálom mert tetszik, hogy hú de jó lett,
és közvetíti a véleményeket, hogy a bringás túrákon mit szólnak hozzá.

Sõt a harmadik lámpáját is már kértem tõle, mert azt is tele tömöm valami jó leddel ami kicsit szélesebb szögben fog világítani.
Azt is egyszer megcsinálom de nem volna türelmem hozzá, hogy üzletbõl szereljek.

Ha 6 led helyett 12 led lenne benne ugyanilyen elosztasban, mar jobb lenne;)
Illetve ha lenne ben mondjuk 4-5db 125os led.

Ezzel én is így vagyok amióta elkezdtem a lámpaépítést.
A legelsõ kisérleteken túljutva az elején 20db 3.500mcd leddel kezdtem a komolyabb felépítésü lámpát össze rakni.

Aztán jöttek a 16 cd-s ledek, abból van 60db +40 a fejlámpában (szinekkel keverve).

Most jön az 50 cd-s led 120db két sorban kb 3-5 darabonként 1 piros és 1 zölddel felváltva.
A csík legalján ha elfér akkor lesz 30 vagy 32 db 125 cd-s még szúrófénynek

A szines kiegészítõ ledek használatakakor elveszíteném a fényerõ 20-25%-át
habár lesz amibél könnyen és gond nélkül veszíthetek.
Majd kiderül mi lesz a legjobb, még úgyis meg kell várnom a szines ledeket.

73Kacsa

73Kacsa

törzsvendég

• fórumtag
  • 639 posts
Na megvolt a teszt. Lenyegesen jobb a lampa, mint a bringalampa.
Meglepo modon meg messzire is lehet vele latni.

Persze nem volt teljesen korrekt az egesz, mer majdnem telihold van es kod is volt, ami szorta a fenyt.
Viszont szep fenye van.

Bar ha kritikus akarok leni ennyire is szamitottam.
Szep szep, de a szomszede szebb.

Ha 2-3x ennyi led lenne benne, akkor mar igazan jo lenne. Vagy ha 4-5db 125os led lenne benn, akkor szebb fenye lenne

Na majd a kovetkezonel

73Kacsa

73Kacsa

törzsvendég

• fórumtag
  • 639 posts
Na voltam kint a szabadban.

Sokkal jobb mint a mostani lampam:) Bar nem volt teljesen korrekt a teszt, mert majdnem telihold van ugye... meg kod is volt, ami szorta a fenyt. Ellenben szepen messzire is vilagit, amin meglepodtem.

Viszont nagyjabol erre szamitottam. Szep szep, de a szomszede szebb:)

Ha 6 led helyett 12 led lenne benne ugyanilyen elosztasban, mar jobb lenne;)

Illetve ha lenne ben mondjuk 4-5db 125os led.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Ja Peternel jartam mar. Jo az felfele biciklizendo utszakasz

Miután felérsz még megteszel lassan öt kört a tér körül mire lehülsz annyira, hogy bemenj a recepciós lányhoz.

Lassan nekem is be kell szereznem 1 simapanelt amit emlitettel.
Igazabol maga a felfogatas es a lampatest kialakitasa az ami elgondolkoztat.

Azt a panelt méretre vágva a kész lámpatestben is lehet használni.

73Kacsa

73Kacsa

törzsvendég

• fórumtag
  • 639 posts

Igen, az elõfordul, hogy elnéztem én is de már jobban oda figyelek.

Majd szólok ha megérkeznek a piros zöld 15-17cd-s ledek és ha érdekel akkor lehet érte menni.

Este tenyleg kinezek mar a Hajogyarira, ha esik ha fuj a szel:)
Kivancsi vagyok
Ja az elobb megneztem az atfolyo aramot. 130 mA..
Szoval teljesen jo 6 leden [igaz meg csak 5 vilagit].

Ja Peternel jartam mar. Jo az felfele biciklizendo utszakasz;)

A Zold led jobban erdekel, nekem annyira nem maceras a szerelese. Meg csak az elejen jarok enneka lampa dolognak.

Hja en nem is neztem annyira a huzallabakat:) 6bol 5x jol raktam be... Az utolsot akkor lehet este megbuherem.

Most egy masik munkan gondolkozok.
Ez a led kciserelosdi a legegyszerubb lampa tunning. Na ugye most nekem van meg egy 27 ledes panelem, meg 2 halogen lampam [1.5-2 wattosak kb], lampatesttel, meg a korabban emlitett huzallabas ledek. Ezekkel akarok majd kezdeni valamit. Lassan nekem is be kell szereznem 1 simapanelt amit emlitettel.

Igazabol maga a felfogatas es a lampatest kialakitasa az ami elgondolkoztat.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

lasd:
http://forum.bikemag...hread.php?t=725
Ma tetanuszt kaptam a vallamba. Jobb bokamon kutyaharapas.

Ezt csak most vettem észre, hogy írtad.
Vegyél borsszóró palackot. Nem kell bántani õket ha nem muszáj,
de ha veszélyes a szitu akkor inkább azok mint te...
Így már én is megúsztam egy tuti harapást.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Forditve bekotve? Labai?

Igen, az elõfordul, hogy elnéztem én is de már jobban oda figyelek.

Majd megnezem, most pihenozok
A zold led erdekelni kezdett :)

Attól kellemesebb a szine, sõt még a fényérzet is nagyobb, szerintem.
Viszont a piros színbõl is kevesebb van a fehér ledek fényében mint az a természetes színérzethez kellene.
A pirosat viszont csak teljesen külön körben lehet megtáplálni mert kb 2V körül érzik jól magukat a fehér 3,2-3,6 Voltjával szemben.

Pl. ha 4 ceruza elemmel mûködik a lámpád (az 6V, akkunál 4,8V) akkor 2 pirosat sorosan
is lehet kötni és egy külön ellenállást még sorba mert úgy 4V-ról is mehet és kisebb az ellenálláson a veszteség.

Hja van meg 4 db 125os ledem meg 4db 70es. Ezekkel kell majd meg kezdeni+ a 2db 50-essel. S kezdhetek beszerezni meg ledeket:)

Ezekkel úgy szoktam próba összeállításokat építeni, hogy veszek elõre kífúrkált próbapanelt és
elõször csak befûzõm a ledeket, hogyan helyezkedne el.

A kivezetéseket a próbához nem is forrsztom a panelba hanem csak egymáshoz,
ahogy be kell kötni, aztán megtáplálom és nézem, hogy milyen fénye van.

Ha valamelyik összeállítás megtetszik akkor úgy összerakom véglegesen.
Össze lehet építeni különbõzõ széttartásu ledeket, mert
az kiszolgálja a közeli nagyobb széttartásu igényt
megvilágítja a közepes távot és a távoli fényt is megadja.

Ilyenkor hozzá szoktam tenni a tanácsok mellé, hogy valami hõvezetõ fémmel össze kell kötni a
ledek negatív kivezetéseit a huzalláb töve közelében, de inkább azt mondom, hogy
ne hajtsd jobban a gyári adat +25 de max. +50%-ánál (25-30mA) és akkor
nem feltétlen fontos komolyabb hõvezetéssel foglalkozni.

Majd szólok ha megérkeznek a piros zöld 15-17cd-s ledek és ha érdekel akkor lehet érte menni.
Itt valahol korábban leírtam a címet, de azt hiszem voltál már Péternél ledért ..a Naphegy téren..
Azért ott jóval olcsóbb mint az alkatrész boltokban és erõsebb is a fénye mert nem elfekvõ készletbõl árulja.

73Kacsa

73Kacsa

törzsvendég

• fórumtag
  • 639 posts

Nincs fordítva bekötve?

Na meg ha túl lilás akkor legalább 2 zöld 18.000mcd-s ledet be lehet építeni kettõ fehér helyére. Úgy tapasztaltam, hogy párhuzamosan köthetõ. A zöldtõl kellemesebb lesz a fénye.

Mondjuk néhány darab (5-10 esetleg 20db:slonko: ) 125cd-s azért nem ártana távfénynek. A békák napszemüvegben ugrálnának félre ötven méterre elõtted, ...na nem ebben a fagyban.

Forditve bekotve? Labai? Majd megnezem, most pihenozok
A zold led erdekelni kezdett :)

Hja van meg 4 db 125os ledem meg 4db 70es. Ezekkel kell majd meg kezdeni+ a 2db 50-essel. S kezdhetek beszerezni meg ledeket:)

73Kacsa

73Kacsa

törzsvendég

• fórumtag
  • 639 posts
Hja uj ledek nekem is kellenek majd. Valamikor fel is veszem a kontaktot, aztan bringazok 1et a mar megszokott utvonalon.

Nekem teszt nem volt tegnap.. de sztem ma sem lesz...

lasd:

http://forum.bikemag...hread.php?t=725

Ma tetanuszt kaptam a vallamba. Jobb bokamon kutyaharapas.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
úgy néz ki, hogy Péter tud majd szerezni 15 cd-s 20° pirosat és zöldet
kiegészítõ szinekhez, hogy ne legyen lilás a fény.

A zöld az különösen kedvezõ az itthoni hégyszázvalahány forinthoz képest
mert száz körül lesz majd, mint a piros. Árat még csak kb. tudott mondani.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Nos a 6 ledbol 5 led vilagit. Vegul belekerult az osszes led. 4 db 35os 2 db 50es led. Egyik 35os nem vilagit. ezt kell meg megneznem.

Nincs fordítva bekötve?

A fotokkal kapcsolatban: igen gondoltam, hogynem teljesen reprezentativ a fotozas miatt. Ellenben osszehasonlitani teljesen jo, honnan indult, s hova erkezett a lampa.

Addig jó, hogy az elsõt meg lehet különböztetni a többi egyformának tûnõtõl.
Viszont azok között nem igazán veszem észre mennyi a változás.

Eleinte én is sokat vacakoltam mire megtaláltam mit hogyan állítsak a kamerán, hogy a kicsi külöbség is szembe tûnjön. A képeknek kicsit sötétnek kell lennie. A sötéthez képest mindíg látszik ha világosodik, de a világos már nem tud tovább világosodni, legfeljebb még jobban kifehéredik, ami nem annyira észrevehetõ a képen.

Korabbrol van fotom a 27 ledes [297 cd] zseblampamrol is foto. Nos a mostani fejlampammal az 5 vilagito leddel nagyjabol ugyanoda erkeztem meg.
Es ez tetszik.

A fent emlitett 0.5wattosnak irt ledrol olvastam a masik forumban. Ott szoktam azert olvasni figyelni! De nekem soknak tunik az a 150mA....

Hûtés nélkül nekem is úgy tûnik de ha egy áramló levegõvel körülvett fém felülethez tudod rögzíteni akkor nincs vele gond.

Most Ocsem mar lereagalta a fotokat. Most vesz 21 ledes katonai zseblampat.. s mar pedzegette nekem mi lenne ha kicserelnenk benne a ledeket:)

...de legalább 40-50cd-sre, hacsak nem olyan van benne már eredetileg is.:chin:
Azért írom, hogy bármelyiket mert a 40-candelásnak valamivel szélesebb a fénysugara.

Na meg ha túl lilás akkor legalább 2 zöld 18.000mcd-s ledet be lehet építeni kettõ fehér helyére. Úgy tapasztaltam, hogy párhuzamosan köthetõ. A zöldtõl kellemesebb lesz a fénye.

Mondanám, hogy erõs fényü pirosat is érdemes mellé tenni de mivel annak 2V körül van az üzemi feszültsége ezért bonyolítná a dolgot. A saját lámpámba biztos, hogy be fogok építeni valami erõs fényü piros és zöld ledeket, hogy kellemesebb legyen a szine. A korábbiban is volt, azért olyan hófehér a fénye a fotón. Különben lilás lenne.
Most éppen ettõl áll a projekt mert még nem tudom milyen led lenne a legoptimálisabb színkiegészítésre ami mégjobb fényerõvel rendelkezik. Még várom az értesítést, hogy Sz.P. tud-e szerezni valami jót szinesben is.

A fejlámpában (a fotón) lehet jól látni a kiegészítõ szineket.

Most egyenlore itt tartok. Ma este kimegyek a Hajogyari szigetre az erdosavba este megnezni hogy vilagit mit sikerult elernem. Bar a fotok alapjan jo lett alampa, azert tudom nagy remenyeket ehhez meg nem kell fuzni. Ez a fenyero meg keves a vaksotetben terepen. De kiegeszito fenynek mar jo lehet.

Jó lesz az, majd meglátod!
Minél sötétebb van kint annál jobban látszik a fénye.
Kiváncsi leszek a véleményedre.

Mondjuk néhány darab (5-10 esetleg 20db:slonko: ) 125cd-s azért nem ártana távfénynek. A békák napszemüvegben ugrálnának félre ötven méterre elõtted, ...na nem ebben a fagyban.

73Kacsa

73Kacsa

törzsvendég

• fórumtag
  • 639 posts

A lámpán látszik, hogy mindenképp jól alakul, de a fotókon csak akkor látszik a különbség ha egy kicsit (mindegyiket egyformán) alulexponálod.

Persze csak annyira, hogy ne fehéredjen ki teljesen a megvilágított felület képe.
A "jól" exponált tesztfotókon a lámpa fénye annyira fehér, hogy nem látszik különbség az árnyalatnyi eltérések között.

Azóta sikerült rendbe hozni?

Sõt, most találtunk olyan ledet ami összfényerõben vagy 5-szörös fényteljesítménnyel világít,
150mA-el hajtható és 50° a széttartása. Az ára kicsit borsosnak tûnik (600,-pénz) .
Ennél a fényerõ csak 42cd de nagyon szélesen világít körben.

Nos a 6 ledbol 5 led vilagit. Vegul belekerult az osszes led. 4 db 35os 2 db 50es led. Egyik 35os nem vilagit. ezt kell meg megneznem. A fotokkal kapcsolatban: igen gondoltam, hogynem teljesen reprezentativ a fotozas miatt. Ellenben osszehasonlitani teljesen jo, honnan indult, s hova erkezett a lampa.

Korabbrol van fotom a 27 ledes [297 cd] zseblampamrol is foto. Nos a mostani fejlampammal az 5 vilagito leddel nagyjabol ugyanoda erkeztem meg.
Es ez tetszik.

A fent emlitett 0.5wattosnak irt ledrol olvastam a masik forumban. Ott szoktam azert olvasni figyelni!:) De nekem soknak tunik az a 150mA....

Most Ocsem mar lereagalta a fotokat. Most vesz 21 ledes katonai zseblampat.. s mar pedzegette nekem mi lenne ha kicserelnenk benne a ledeket:)

Most egyenlore itt tartok. Ma este kimegyek a Hajogyari szigetre az erdosavba este megnezni hogy vilagit mit sikerult elernem. Bar a fotok alapjan jo lett alampa, azert tudom nagy remenyeket ehhez meg nem kell fuzni. Ez a fenyero meg keves a vaksotetben terepen. De kiegeszito fenynek mar jo lehet.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Bocs, hogy csak nagysokára válaszolok.

Az utóbbi napokban jutott eszembe hogy milyen jó lenne csinálni egy nagy fényerejû keróslámpát, nézegettem is a neten és mondhatni szép választék van a ledek között.pl 1 W-os led már kapható foglalattal együtt néhány ezer forintért.

Bizony a tavaszi-nyári éjszakákra érdemes valami jó lámpát összehozni, én is most építem át az enyémet még nagyobb fényüre.

Van valamilyen elképzelésed, hogy milyen tokba tervezed beépíteni a ledeket és akkut v. elemet?
Ledes lámpát töbféleképpen lehet építeni, szerintem mindegyik esetben nagyon hasznos ha
a pillanatnyilag beszerezhetõ legjobb hatásfokkal világító ledet építjük be.

Úgy látom nem csak én nem akarok kiadni 20000 ft-ot ,3000 ft-nyi ledért és egy vízálló dobozért.Inkább csinálok egyet, de valszeg nem 1W-osat mer oda már komplikált a hûtõfelület.

Építhetsz teljesítmény leddel is lámpát de akkor számolni kell a hûtéssel.
Viszont a korszerü huzal láb kivezetésü ledekkel is jó fényerejü lámpákat össze lehet hozni.
Igaz ott is adódhat hûtés igény, de az a tervezésen (leden átfolyó áramon) múlik.

Pl.: 15db huzalábas led már 1W teljesítményt jelent és kb 3W halogénnek felel meg.
Az viszont igaz, hogy (amint írtam a különösen nagy fényüekbõl) kell megtömni
pl. egy régebbi lámpa tokját mert csak akkor ilyen hatásos.

Persze valami egészen egyedi dizájnt is ki lehet találni mint én tettem.
Igaz nálam a célszerüség hozta a formát. Egy vonalban helyeztem el a ledeket a kormány elõtt.
A saját billenthetõ ledsorom: http://img.tar.hu/tmscsaba/size2/14689187.jpg
A következõkben a szabadon maradt részt is kihasználom 3-szor erõsebb fényü ledekkel.
Az kb. 6-9-szeres fényerõ, pedig a mostani sem piskóta.
Ez a mostani (tavalyi) fény: http://img.tar.hu/tmscsaba/size2/15217362.jpg ..igaz, itt a fejlámpa is világít ami mindját látható.
Fejlámpa kísérletek: http://kep.tar.hu/tmscsaba/50129564#2
Fejlámpa nélkül csak az elsõ fény piros és zöld kiegészítõ színü ledekkel: http://img.tar.hu/tmscsaba/size2/15217359.jpg

Cateye átépítés-I: http://kep.tar.hu/tmscsaba/50032081#2
Cateye átépítés-II: http://kep.tar.hu/tmscsaba/50225740#2
Lámpa építõ társasággal fény teszt: http://img.tar.hu/tmscsaba/size2/15219930.jpg középen én..
http://kep.tar.hu/tmscsaba/50124069#2

Mind az ötünk fénye a margitszigeti romoknál (teljes sötétben) http://img.tar.hu/tmscsaba/size2/15201709.jpg .

...csak néhány kép kedvcsinálónak.

Persze nem feltétlen ilyennek kell lennie de a többi már rajtad múlik.
Sokféle megoldás lehetséges. Mindíg a célszerüség az elsõ szempont, a többit ki kell találni.

Most nem megyek bele részletekbe mert inkább a konkrétan felmerülõ ötletedre, ill. a vele kapcsolatos további kérdésekre szeretnék válaszolni.
Szerintem annak több a haszna, mint ha csak általánosságokban beszélek.

Itt úgyis már sok építéssel kapcsolatos infó megjelent, azon el lehet indulni agyalni valamit.
Ha valami elképzelésed van és kérdés merül fel, nyugodtan írj.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Ismet itt a cim. Ujabb 3 foto. Mindig csakaprankent lepegetek elore:)

http://bringazas.blo...6/03/lampa.html

A lámpán látszik, hogy mindenképp jól alakul, de a fotókon csak akkor látszik a különbség ha egy kicsit (mindegyiket egyformán) alulexponálod.

Persze csak annyira, hogy ne fehéredjen ki teljesen a megvilágított felület képe.
A "jól" exponált tesztfotókon a lámpa fénye annyira fehér, hogy nem látszik különbség az árnyalatnyi eltérések között.

A valtozas annyi, hogy osszehasonlitottam a bringalampam a fejlampa mostani allapotaval.
Tegnap beleraktam egy 50 cd-s ledet is. Rendben van a kapcsolas is. Most mar csak 1 dolog zavar, hogy 1 led valamiert nem vilagit (mar beraks utan sem vilagitott). Ki kell szednem megneznem jo-e amit beraktam, vagy a forrasztas nem tokeletes [nincs erintkezes], nemtom.

Azóta sikerült rendbe hozni?

Balu: te az optikat teljesen kikaptad a korabban emlitett javitott Cateyebol? Mert nezem, teljesen ossze van epitve a panellal a tukor resz a bringalampanal.

Abban a lámpában nem volt optika, csak a ledek elején ami van gyárilag.
A tükröt ki kellett venni mert így is éppen csak befért a 7 led.
Na meg egy átlátszó sík mûanyag lap volt elõtte ami a fénynek legalább 20%-át lekapta indulásképpen.
Azért iktattam ki.

..erdemes a 27 ledes lampaban cserelgetni a ledeket a panelban [nekem 27x11cd-s ledek vannak benne gyarilag=297 cd osszerovel], vagy venni kell olyan panel, amiben benne van mar az uj 35os led?

Olyant érdemes venni amiben van 40-50cd-s led, vagy érdemes olyanra cserélni.
...akkor már ne 35-öst tegyél bele, a fénybõl sohasem elég.
Esetleg néhány 18cd-s zöld ledet be lehet tenni a fehérek közé mert kellemesebb lesz a fénye.
Ez3ek megkaphatják ugyanazt a feszültséget mint a fehérek, legalábbis én párhuzamosan kötöttem (mértem közben) és jó.

Még megjegyzem:
A 40cd-s 25° széttartással világít.
Az 50cd-s 20° széttartásu.
A 125cd-s szúrófényü 12° széttartásu.

Ha erdemes a kisebb panellal is foglalkozni, akkor hulyeseg, ha 3-4 70 cd-s ledre cserelek ki par ledet?

A 70-es az nem 12° széttartásu?
Az helyett inkább használj 125 candelás ledet.
Végülis ezt olyan alapon érdemes eldönteni, hogy hány fok széttartásut használj, hogy mennyit szeretnél szélesebben világítani és mennyit távolra szúrófénnyel.

Fejlámpában a szúrófény a lényegesebb, persze ha valamennyit szélesen világít az sem baj.
Végülis ahova nézel oda vetül az általad tervezett formáju fénycsóva.

A 12°-os led erõs fényü, messzire visz de kis területet világít meg.
A 25°-os már közelben gyorsabban gyengül, viszont az út egészét látod egyben a fényénél.

Sõt, most találtunk olyan ledet ami összfényerõben vagy 5-szörös fényteljesítménnyel világít,
150mA-el hajtható és 50° a széttartása. Az ára kicsit borsosnak tûnik (600,-pénz) .
Ennél a fényerõ csak 42cd de nagyon szélesen világít körben.

Beillesztek ide egy általam összeállított adatlapot az említett ledek egy részérõl fotóval:

Feltöltött kép

A képen szereplõ értékek a neten elérhetõ infókra alapulnak,
vagyis a pontossága ennek megfelelõen pontos (vagy sem).