Jelentkezz be Regisztrálj

Látni & látszani!
Írta 2006. március 18. - 00:56

Most már tényleg karácsonyfát lehet csinálni a bringából.
A korábbi ledekkel azonos tulajdonságu 5mm 20fok 50.000mcd-s fehér ledet már 68.-/db áron lehet kapni.
Szinte alig hiszem el, volt amikor a harmada fényerõvel világító ledekért darabonként 400,-Ftot fizettünk.
Most viszont annak megfelelõ fényerõ kb. annak az árnak 5%-ba kerül.
Nagyon gyorsan fejlõdik a félvezetõ technika és hihetetlenül olcsókká válnak a jó fényü ledek.
Szerintem már tányleg érdemes és nagyon gazdaságos kicserélni a régi gyenge ledes lámpák fényeit ilyen olcsó hatékony dolgokra.
Elérhetõség pedig -> ITT <-
Írta 2006. március 17. - 19:45

csak azt gondoltam mert arra járt akitõl kaptam,
de CE jelzés van a dobozon, az középEurópa jele (ha jól tudom).
Írta 2006. március 17. - 17:56

Igen, persze usa-ból hozták, itt a középsõ olyan....elem nélküli lámpákból ... esetleg gyártanak vmi normálisat is?
A másik kettõ az orosz meg a cseh.

az us.-ban van benne egy kicsi akkucsomag és azt lehet feltölteni 1 perc alatt nyomkodással kb. 25 percnyi világításra. Egészen komoly fénye van sötétben.
A lámpa szétszedve is látható a következõ címen:
http://kep.tar.hu/tmscsaba/50148383#2
Írta 2006. március 17. - 17:16

Írta 2006. március 17. - 08:23

Tökéletesen, ahogy mondod.Szimpla parasztvakítás, szvsz.
Még annyit hozzá tennék, hogy talán ezt árulják a piacokon 1000,-Ftért...
Itt azért kerül többe mert az árus egyéb költségeit is te fizeted.
Persze ha személyesen meg tudod nézni vásárlás elõtt és erõsebb, az más.
Írta 2006. március 17. - 00:01

nagy fényerejû lézer leddel szerelt
Szimpla parasztvakítás, szvsz. A lézer monokromatikus. A fehér fény nem monokromatikus. Q.E.D.

X.
Merida Speeder__________________________Magellan Serpens --> Merida XC-Mission
Járt utat járdáért el ne hagyj!
Írta 2006. március 16. - 23:27

Ez alatt semmiképp sem a valódi koherens poláros és monokromatikus lézerfény értendõ.Balu1:
Ez mit jelent:
nagy fényerejû lézer leddel szerelt
Már csak azért sem mert (magyarul) annak egy szine ill. keskeny hullámhossza lenne, ami minden lézerre jellemzõ.
Szerintem ez csak egy reklámszöveg lehet amivel arra próbálnak utalni, hogy erõs összetartó fénysugárral világít.
Esetleg sötétben a levegõben lévõ porszemeken meglátszik a szóródó fénye.
Sokaknak csak ennyit jelent a lézerfény.
Nekem van egy marokkal nyomkodható indukcióval tölthetõ lámpám aminek szintén meglátszik a fénye a levegõben, pedig csak egyetlen huzallábas led van benne.
Látni kellene mûködés közben.
Össze kellene hasonlítani valami ismert fénnyel, hogy mennyire erõs, valóban megéri-e.
Gondolom azért nincsenek benne 50cd-s ledek.
Írta 2006. március 16. - 22:38

Írta 2006. március 16. - 00:23

Nem szabad a lámpa kategóriákat keverni.Nos mit mondjak a lamparol. Inkabb csalodott vagyok, mint nem
Ok gondoltam, hogy nem valtom meg a vilagot, na de..
A hat ledes fejlámpát (0,4-0,6W hajtástól függõen) nem szabad összevetni a többtíz Wattos luxeoncsoporttal.
Még akkor sem jöhet egymás közelébe ha a tiéd a kisebb áramu hajtás mellett világíthat 70-80 lumen/W -al 20-23 mA körül,
(a hatásfok jelleggörbén ez látható).
Azt pontosan meg lehet látni, hogy a huzalkivezetésü led hatásfoka is csökken nagyobb meghajtás esetén,
amíg a nagyon meghajtott luxeonok a különösen nagy áramu meghajtás miatt viszont
max. 40-50lumen/W-al alakítják fénnyé a betáplált energiát, hiszen az a luxeon
kb. 20W összteljesítménnyel fût és világít.
Ebbõl a hõ az átalakított teljesítmény elég nagy részét kiteszi.

Ha volna 12-14W körüli összteljesítményü (nem túlhajtott) huzallábas akkor már össze lehetne vetni a fényerõt (saccra).
Természetesen a ledek számán nagyon sok múlik.hmm Felfelemeg ok volt a fejlampa. Bar mar gondolkozok, hogy ki kellene belole csapni a 35os ledeket es 70eseket belevagni.
Vagy meg megvarom a Cateye lampabol mi lesz a 125os ledek cserejevel. De sok csodat ott sem varok.
kisebb széttartásu leddel távolabbra látsz de kisebb a megvilágított terület.
Esetleg kombinálni is lehetne a szélesebb és szûk fényü ledet, ha van helye több darabnak (nem csak 6 v. 10db legyen)
..vagy power led kell de valamivel kajakosabb akksival (a fent leírtak miatt).
Látni szeretnék = több led.Nekem nem kell Pinyo, meg Wolfheart meretu lampa, de latni azert szeretnek.
Használj 40 ledet, (50cd-s és 125cd-s kombinációt).Az O lampajuk mellett az enyem sehol sem volt
Ezt eddig is tudtam, de tapasztalat akkor is keseru:)
Az 50-es közelebbre nagyon jó, a 125-ös viszont messzire visz.
Pl. 25db 50cd-s és 15db 125cd-s.
Akkor már látsz annyit amennyi neked kell, akár lefelé is.
(persze 20Wattosokkal való összehasonlítás nélkül)
Írta 2006. március 15. - 14:58

Ime a link a tegnapi turarol.
Nos mit mondjak a lamparol. Inkabb csalodott vagyok, mint nem? Ok gondoltam, hogy nem valtom meg a vilagot, na de.. hmm Felfelemeg ok volt a fejlampa. Bar mar gondolkozok, hogy ki kellene belole csapni a 35os ledeket es 70eseket belevagni. Vagy fogom es futo fejlampanak jo lesz igy ahogy van, mert biciklizni meg mindig edes keves.
Vagy meg megvarom a Cateye lampabol mi lesz a 125os ledek cserejevel. De sok csodat ott sem varok.
Nekem nem kell Pinyo, meg Wolfheart meretu lampa, de latni azert szeretnek.
Az O lampajuk mellett az enyem sehol sem volt;) Ezt eddig is tudtam, de tapasztalat akkor is keseru:)
Írta 2006. március 13. - 13:09

Jovo heten ugyis mennek fel par ledert.
A heten keszul el az idei bringam:)
Írta 2006. március 13. - 12:03

Szûcs Péter a fórumosoknak árengedménnyel adja az 50cd-s fehér ledeket
mert jónéhányan vásároltunk már tõle innen és a forum.terminalról bringások.
Most a régi 180,-Ft helyett 135,-Ft-ért megkaphatjuk.
Viszont a levelében kéri, hogy aki innen jön az
hivatkozzon rám "balu1"-re mert akkor áll a kedvezmény.
elérhetõség pedig -> ITT <-
Írta 2006. március 12. - 22:26

Ezért is merem mindenkinek ajánlani ezt az átalakítási módot és ezeket a ledeket.Sokkal jobb mint a mostani lampam:) szepen messzire is vilagit, amin meglepodtem.
Viszont nagyjabol erre szamitottam. Szep szep, de a szomszede szebb:)
Sokan kérdezik itt, hogy kinek mi a véleménye errõl vagy arról a ledes gyári tipusról.
Azt lehetne korrekt módon válaszolni, ha jobb ledeket tesz bele akkor jobb lesz az álltalánosan boltban kaphatóktól.
Persze arra is kell gondolni aki más területen van otthon és nem a technikában.
El lehetne indítani egy vállalkozást ahol régi tipusu lámpákat lehetne feljavítani.
Na persze én ahhoz túl lusta vagyok, már így is lettek volna felkérések szerelésre.
Így mint Natinak is egy-egy példányban megcsinálom mert tetszik, hogy hú de jó lett,
és közvetíti a véleményeket, hogy a bringás túrákon mit szólnak hozzá.
Sõt a harmadik lámpáját is már kértem tõle, mert azt is tele tömöm valami jó leddel ami kicsit szélesebb szögben fog világítani.
Azt is egyszer megcsinálom de nem volna türelmem hozzá, hogy üzletbõl szereljek.
Ezzel én is így vagyok amióta elkezdtem a lámpaépítést.Ha 6 led helyett 12 led lenne benne ugyanilyen elosztasban, mar jobb lenne;)
Illetve ha lenne ben mondjuk 4-5db 125os led.
A legelsõ kisérleteken túljutva az elején 20db 3.500mcd leddel kezdtem a komolyabb felépítésü lámpát össze rakni.
Aztán jöttek a 16 cd-s ledek, abból van 60db +40 a fejlámpában (szinekkel keverve).
Most jön az 50 cd-s led 120db két sorban kb 3-5 darabonként 1 piros és 1 zölddel felváltva.
A csík legalján ha elfér akkor lesz 30 vagy 32 db 125 cd-s még szúrófénynek
A szines kiegészítõ ledek használatakakor elveszíteném a fényerõ 20-25%-át
habár lesz amibél könnyen és gond nélkül veszíthetek.
Majd kiderül mi lesz a legjobb, még úgyis meg kell várnom a szines ledeket.
Írta 2006. március 12. - 21:06

Meglepo modon meg messzire is lehet vele latni.
Persze nem volt teljesen korrekt az egesz, mer majdnem telihold van es kod is volt, ami szorta a fenyt.
Viszont szep fenye van.
Bar ha kritikus akarok leni ennyire is szamitottam.
Szep szep, de a szomszede szebb.
Ha 2-3x ennyi led lenne benne, akkor mar igazan jo lenne. Vagy ha 4-5db 125os led lenne benn, akkor szebb fenye lenne
Na majd a kovetkezonel
Írta 2006. március 12. - 20:53

Sokkal jobb mint a mostani lampam:) Bar nem volt teljesen korrekt a teszt, mert majdnem telihold van ugye... meg kod is volt, ami szorta a fenyt. Ellenben szepen messzire is vilagit, amin meglepodtem.
Viszont nagyjabol erre szamitottam. Szep szep, de a szomszede szebb:)
Ha 6 led helyett 12 led lenne benne ugyanilyen elosztasban, mar jobb lenne;)
Illetve ha lenne ben mondjuk 4-5db 125os led.
Írta 2006. március 12. - 17:24

Miután felérsz még megteszel lassan öt kört a tér körül mire lehülsz annyira, hogy bemenj a recepciós lányhoz.Ja Peternel jartam mar. Jo az felfele biciklizendo utszakasz
Azt a panelt méretre vágva a kész lámpatestben is lehet használni.Lassan nekem is be kell szereznem 1 simapanelt amit emlitettel.
Igazabol maga a felfogatas es a lampatest kialakitasa az ami elgondolkoztat.
Írta 2006. március 12. - 16:01

Igen, az elõfordul, hogy elnéztem én is de már jobban oda figyelek.
Majd szólok ha megérkeznek a piros zöld 15-17cd-s ledek és ha érdekel akkor lehet érte menni.
Este tenyleg kinezek mar a Hajogyarira, ha esik ha fuj a szel:)
Kivancsi vagyok
Ja az elobb megneztem az atfolyo aramot. 130 mA..
Szoval teljesen jo 6 leden [igaz meg csak 5 vilagit].
Ja Peternel jartam mar. Jo az felfele biciklizendo utszakasz;)
A Zold led jobban erdekel, nekem annyira nem maceras a szerelese. Meg csak az elejen jarok enneka lampa dolognak.
Hja en nem is neztem annyira a huzallabakat:) 6bol 5x jol raktam be... Az utolsot akkor lehet este megbuherem.
Most egy masik munkan gondolkozok.
Ez a led kciserelosdi a legegyszerubb lampa tunning. Na ugye most nekem van meg egy 27 ledes panelem, meg 2 halogen lampam [1.5-2 wattosak kb], lampatesttel, meg a korabban emlitett huzallabas ledek. Ezekkel akarok majd kezdeni valamit. Lassan nekem is be kell szereznem 1 simapanelt amit emlitettel.
Igazabol maga a felfogatas es a lampatest kialakitasa az ami elgondolkoztat.
Írta 2006. március 12. - 00:37

Ezt csak most vettem észre, hogy írtad.lasd:
http://forum.bikemag...hread.php?t=725
Ma tetanuszt kaptam a vallamba. Jobb bokamon kutyaharapas.
Vegyél borsszóró palackot. Nem kell bántani õket ha nem muszáj,
de ha veszélyes a szitu akkor inkább azok mint te...
Így már én is megúsztam egy tuti harapást.
Írta 2006. március 11. - 23:30

Igen, az elõfordul, hogy elnéztem én is de már jobban oda figyelek.Forditve bekotve? Labai?
Attól kellemesebb a szine, sõt még a fényérzet is nagyobb, szerintem.Majd megnezem, most pihenozok
A zold led erdekelni kezdett
Viszont a piros színbõl is kevesebb van a fehér ledek fényében mint az a természetes színérzethez kellene.
A pirosat viszont csak teljesen külön körben lehet megtáplálni mert kb 2V körül érzik jól magukat a fehér 3,2-3,6 Voltjával szemben.
Pl. ha 4 ceruza elemmel mûködik a lámpád (az 6V, akkunál 4,8V) akkor 2 pirosat sorosan
is lehet kötni és egy külön ellenállást még sorba mert úgy 4V-ról is mehet és kisebb az ellenálláson a veszteség.
Ezekkel úgy szoktam próba összeállításokat építeni, hogy veszek elõre kífúrkált próbapanelt ésHja van meg 4 db 125os ledem meg 4db 70es. Ezekkel kell majd meg kezdeni+ a 2db 50-essel. S kezdhetek beszerezni meg ledeket:)
elõször csak befûzõm a ledeket, hogyan helyezkedne el.
A kivezetéseket a próbához nem is forrsztom a panelba hanem csak egymáshoz,
ahogy be kell kötni, aztán megtáplálom és nézem, hogy milyen fénye van.
Ha valamelyik összeállítás megtetszik akkor úgy összerakom véglegesen.
Össze lehet építeni különbõzõ széttartásu ledeket, mert
az kiszolgálja a közeli nagyobb széttartásu igényt
megvilágítja a közepes távot és a távoli fényt is megadja.
Ilyenkor hozzá szoktam tenni a tanácsok mellé, hogy valami hõvezetõ fémmel össze kell kötni a
ledek negatív kivezetéseit a huzalláb töve közelében, de inkább azt mondom, hogy
ne hajtsd jobban a gyári adat +25 de max. +50%-ánál (25-30mA) és akkor
nem feltétlen fontos komolyabb hõvezetéssel foglalkozni.
Majd szólok ha megérkeznek a piros zöld 15-17cd-s ledek és ha érdekel akkor lehet érte menni.
Itt valahol korábban leírtam a címet, de azt hiszem voltál már Péternél ledért ..a Naphegy téren..
Azért ott jóval olcsóbb mint az alkatrész boltokban és erõsebb is a fénye mert nem elfekvõ készletbõl árulja.
Írta 2006. március 11. - 22:17

Nincs fordítva bekötve?
Na meg ha túl lilás akkor legalább 2 zöld 18.000mcd-s ledet be lehet építeni kettõ fehér helyére. Úgy tapasztaltam, hogy párhuzamosan köthetõ. A zöldtõl kellemesebb lesz a fénye.
Mondjuk néhány darab (5-10 esetleg 20db:slonko: ) 125cd-s azért nem ártana távfénynek. A békák napszemüvegben ugrálnának félre ötven méterre elõtted, ...na nem ebben a fagyban.
Forditve bekotve? Labai? Majd megnezem, most pihenozok
A zold led erdekelni kezdett

Hja van meg 4 db 125os ledem meg 4db 70es. Ezekkel kell majd meg kezdeni+ a 2db 50-essel. S kezdhetek beszerezni meg ledeket:)