Jelentkezz be Regisztrálj
Látni & látszani!
Posted 2006. August 14. - 15:45
Miért is írom?
1.) "Szóval a kilós kenyérnél számoljunk csak 80 dekával, vagy 60-al?... mert a többit megette az egér."
A "jeled 50cd" fantázianevet a ledes kereskedõ találta ki, kétes specifikációja szerint is min. 40cd, max. 50cd, mért értéke 41cd. Azért ez "kicsit" nagyobb szórás, mint a kilós kenyér 99-101 dekája.
2.) "Mivel 20 ill. 24 fokos ledet nézünk ezért a hátra és oldalra szóródó "veszteség" a 20 fokra esõ fényerõ mérésénél nem került az érzékelõre a térszög megadással meghatározott területen kívüli fényhez társul az adat, ezért nem is számszerüsíthetjük, vagyis a 20 fokba jutó fényt határozzák meg mivel oldalt és hátul nem mérnek."
Téves, mert nem a 20 ill. 24 fokba esõ fényerõ mért értéke a speckókban megadott Candela érték. A ledeknél megadott candela (cd) adat mindig a pontosan középpontba esõ maximális intenzitás. Szóval nemhogy oldalt és hátra nem mérnek, hanem csak egy mérés van, éspedig éppen tengelyirányban. A vonatkozó CIE 127 szabvány szerint egészen pontosan egy 100mm-re lévõ kör alakú, 1 cm2 felületû fényérzékelõt használnak.
3.) "Abból számítottam ki a neten található egyenlettel a lumen értéket,
ami szorosan szög és candela függõ adatból származik."
Ez a képlet _nem_ használható a konkrét fényerõ profil ismerete nélkül.
(Ha pedig most azt írom le neked, hogy a lumen érték az említett képlettel mégis számítható, ha a térszög mentén végigintegrálod az egyes szög irányokba mért intenzitást, súlyozva az adott térszögszelet által fedett gömbfelület darab területével, akkor azt mondod, hogy túl tudományos és ködösítek. Oké, akkor ködösítek, amit nem értesz meg, az attól még létezik a matematikában és fizikában)
4.) "Sajnálom, hogy ezt le kell irnom de így teljes a kép."
Mélyen egyetértek. Párszor már vitatkoztunk, írtam neked linkeket, de azóta sem vetted a fáradságot, hogy utánanézz. Szomorú.
Bocs, de azért vettem a bátorságot a reagáláshoz, mert azért a világítástechnika matematikájában és módszertanában úgy érzem, kicsit jobban képben vagyok. Mindig úgy érzem magam, mintha egy önjelölt feltalálónak, akinek a rögeszméje, hogy 1+1=3, még nekem kellene bizonyítanom az ellenkezõjét. Fárasztó.
Posted 2006. August 14. - 15:17
Talán 1500 candelát? Láma vagyok a témában, és a cateye honlapon ezt a modellt nem találtam, nem egy mai darab.
Posted 2006. August 14. - 14:42
Szóval a kilós kenyérnél számoljunk csak 80 dekával, vagy 60-al?... mert a többit megette az egér."Jeled 50cd"-nek nevezett lednél számoljunk csak a valós 41 cd fényességértékével, ne 50-nel (azért ez 20% torzítás)
Mivel 20 ill. 24 fokos ledet nézünk ezért a hátra és oldalra szóródó "veszteség"..hiába ilyen hatékony a huzallábas led, ha az 5,59 lumenbõl csak 3,57 lumen jut a középsõ 100 fokos (+/-50 fokos) kúpba, a többi elszóródik a maradék irányokba (pl. hátra is, ami számunkra tök felesleges).
a 20 fokra esõ fényerõ mérésénél nem került az érzékelõre a térszög megadással
meghatározott területen kívüli fényhez társul az adat, ezért nem is számszerüsíthetjük,
vagyis a 20 fokba jutó fényt határozzák meg mivel oldalt és hátul nem mérnek.
Abból számítottam ki a neten található egyenlettel a lumen értéket,
ami
szorosan szög és candela függõ adatból származik.
Amirõl te beszélsz az akkor lenne igaz, ha a kristály össz lumenjébõl indulnánk ki.
Az még veszteséget szenved a fénytörõ anyagon és valóban az egyéb irányokban kilépõ szóródásokon.
Azután mérik a ledet adott szögtartományon belül.
Itt a tényleges meglévõ adott térszögre esõ fénybõl számoltam vissza a fényteljesítményt, ami valós mért adat.
Na de gondolj bele, ha ez így is lenne, mint írod akkor
a powerledeknél mekkora veszteségeket kellene leszámolni?
Pontosabban ott kell is mint optika vesztesége
(mert azt optika nélkül mérik, mivel nincs ráöntve)
az optikából a fekete keret felé jutó fények stb. Az már veszteség.
Ha lehet csak gyakorlatiasan próbálj gondolkodni.
Csak az elméleti boncolgatás nagyon meg tud vezetni, fõleg ha nem hiteles alapokon nyugszik.
Vedd figyelembe az összes benne rejlõ részletet és akkor megint ott vagyunk ahol kezdtük,
sõt talán még inkább igaz amit írtam. netán keveset is számoltam mert nem vettem figyelembe a luxeon optika veszteségét.
Ezen kívül...
Ha tovább nézzük a táblázatot akkor van ott olyan led is amire azt írják, hogy
"MP JA 15.000 mcd 10mm" és "61.700 mcd"-vel világít a táblázat szerint.
15cd-s és utána a veszteségektõl felment 61.700-ra?
Ott valami nagyon nem korrekt.
Szóval ne tessék megint ködösíteni félinfók alapján, ha lehet.
Pinyo: Azt már tapasztaltam, hogy te nagyon sok mindent nagyon szépen és precízen megcsinálsz
de az elméletbe gyakran bele keveredsz, illetve idõnként féloldalasan nézed a dolgokat.
Sajnálom, hogy ezt le kell irnom de így teljes a kép.
Posted 2006. August 14. - 12:49
- (kérdés) a fenti adatokból a 21 ledre hogy jött ki a 100,8 lumen?
- ha már adatokat idézünk, a népszerû nevén általunk "Jeled 50cd"-nek nevezett lednél számoljunk csak a valós 41 cd fényességértékével, ne 50-nel (azért ez 20% torzítás)
- nem keverendõ a lumen (össz fényesség) a sugárirányba esõ max. fényintenzitással (candela). A "Jeled 50cd" esetében a fenti adatok: 41,1 cd csúcsintenzitás, 5,59 lumen össz fénykibocsájtás.
- hiába ilyen hatékony a huzallábas led, ha (a fenti Jeled 50cd-nél maradva) az 5,59 lumenbõl csak 3,57 lumen jut a középsõ 100 fokos (+/-50 fokos) kúpba, a többi elszóródik a maradék irányokba (pl. hátra is, ami számunkra tök felesleges). Így a 82 lumen/watt hatékonyságból csak nagyjából a 65%-a, ami hasznos, azaz 52 lumen/watt. Persze ez még mindig jobb, mint a manapság olcsón elérhetõ powerledeké.
(Csak pontosítás végett írom le ezeket, mert messze nem ilyen drámai a különbség a powerledek és a huzallábasok között, mint ahogy lefested)
Összefoglaló táblázat:
http://candlepowerfo...94&postcount=59
Posted 2006. August 14. - 10:57
Ez biztosan jó lehet 'valamire', de minden fényforrásnak meg van a maga célja.Ezt talaltam a vateran:
http://www.vatera.hu/item/view/real.php?cod=11026727
Egy kis széttartásu fénycsóva nem igazán a közeli tereptárgyak között való közlekedésre való.
Az ahogy látom, nagyon kis széttartásu fény nyalábot nyom, vagyis
közelre mindíg csak egy felvillanó vakító sziporkázó kicsi fénykör esik,
ami azért nem igazán ad teljes képet és jó áttekinthetõséget.
Nézzük az energia viszonyokat, mint fogyasztás és fényteljesítmény.
Az a 2,1W powerled 40-50lm/W fényhasznosítással dolgozhat optimális esetben,
(talán annyival sem) ez jellemzõ a tömegcikk kategóriáju powerledekre.
Ha van ennél újabb jobb az biztos, hogy jóval többe is kerülne.
Ennek alapján 84 - 105 lumen között lehet az össz fényteljesítmény.
Számoljuk ki a huzallábas ledet ami 50 candela fényerõt hoz létre 20 fok széttartás mellett.
A fenti adatok alapján 21db 20mA-el hajtott lednél 100,8 lumen jön ki, tehát
majnem azonos a fényteljesítmény de van néhány hatalmas különbség.
A luxeonos fejlámpa 2,1W-ot fogyaszt.
A 21 ledes 1,4W fogyasztás mellett tudja ugynezt jó ledekkel, vagyis elemtakarékos.
A 21 ledes lámpát is lehet 50%-al jobban hajtani, akkor (a powerleddel) azonos fogyasztás mellett legalább 130-140 lumen az elért fényteljesítmény, ami persze más szétartás mellett nagyobb területet világít meg a 100 méteres értelmetlen fénycsóva helyett.
Na de végülis minden fényforrásnak megvan a maga célszerü felhasználási területe.
Van eset amikor arra lehet szükség.
A huzallábas ledek széttartása nagyobb, vagyis közelre nem egy szikázó fehér keskeny fényvillanást látsz a környezetbõl (miközben fordítod a fejed) hanem nagyobb területet világít be jól látható fényerõvel.
A luxeon fejlámpánál írják is:
"sötétben köd mentes környezetben is 80-100m fénycsóvát hagy maga után!"
...viszont ez közelre már nem igazán jól használható.
Ahhoz milyen keskeny fénycsóva kell, hogy ilyen távolra is még "fénycsóvának" nevezhetõ megvilágítást nyújtson. Ilyen lámpa közelre egy sziporkázó kis kört világít, persze ha messzire kell nézni arra már tényleg jó lehet.
Viszont terep bringázásnál a közvetlen környezetnek nem csak egy kis vakító szeletét kell látni hanem inkább a közeli dolgokat szélesen.
Posted 2006. August 13. - 22:57
az árakat a piac diktálja de verseny helyzet van.
Aki jobbat készít olcsón az jut nyerõbb helyzetbe.
igaz, a márkának valós érték nélkül is ár fokozó hatása van.
Most elköszönök.
Több bölcsességet ma már nem írok, különben is a beképzeltségemnél csak a szerénységem lehet nagyobb!
Jó éjt mindenkinek!
Ezt talaltam a vateran:
http://www.vatera.hu...hp?cod=11026727
erdekes:)
Posted 2006. August 13. - 22:18
az árakat a piac diktálja de verseny helyzet van...Csupan meglepodtem a Cateye es egy webrol rendelheto 3-4 ledes bringalampa arkulonbsegeben...
Aki jobbat készít olcsón az jut nyerõbb helyzetbe.
igaz, a márkának valós érték nélkül is ár fokozó hatása van.
Most elköszönök.
Több bölcsességet ma már nem írok, különben is a beképzeltségemnél csak a szerénységem lehet nagyobb!
Jó éjt mindenkinek!
Posted 2006. August 13. - 22:17
30-35cd-s?? Izomból termeled te az energiát, hogy ilyen gyenge ledekkel tervezel?
Bocsi a megbotránkozó formáért de szerintem 50cd-s led alá ne menj mert az energia pocsékolás.
Mindíg a lehetõ legjobbbal érdemes tervezni mert egy idõ múlva már megint újabbak, jobbak jönnek ki.
Tudom mi a lenyeg:)
Csak irom, hogy aki nem eleg pepecselos, az a 19 ledes panelt egy 27 ledesre cserelheti. amiben alapbol 35 cds ledek vannak:)
Asszem nem tudom magam lebeszelni 1 fejlamparol, s utana meg raveszem magam egy 50cds ledekbol allop lampa epitesere..
Posted 2006. August 13. - 22:11
kacsapajti: Szerintem ne foglakozz néhány ledes cuccokkal.
Éppen most voltam kint a piacon és elfogyott nekik a 19 ledes de viszont majd lesz 21 ledes hasonló áron ezen a hétvégi piacon.
Vegyél majd hét végén 21 ledeset és tömd tele 50cd-s ledekkel.
Az sem baj ha külön AA-s elemtartót vagy hasonlót kötsz rá de akkor a rá vonatkozó energia átadási különbségeket megfelelõen urani kell.
Arra mar rajottem, hogy par led nemold meg semmit sem.. vagy minimum 20 db 50cds led+ egy 3 wattos luxxeon led fejlampaba vagy ennel tobb.
Csupan meglepodtem a Cateye es egy webrol rendelheto 3-4 ledes bringalampa arkulonbsegeben...
Posted 2006. August 13. - 22:04
30-35cd-s?? Izomból termeled te az energiát, hogy ilyen gyenge ledekkel tervezel?Most gondolkozom, hogy Peter emlitette regen amikot voltam nala, hogy ugye lehet Nala kapni 21 ledes panelt is, amiben asszem 30 v 35 cds ledek vannak 21 db.
Bocsi a megbotránkozó formáért de szerintem 50cd-s led alá ne menj mert az energia pocsékolás.
Mindíg a lehetõ legjobbbal érdemes tervezni mert egy idõ múlva már megint újabbak, jobbak jönnek ki.
Posted 2006. August 13. - 21:12
kacsapajti: Szerintem ne foglakozz néhány ledes cuccokkal.Megneztem az oldalt en is. MOst nezem 1200ert az 5 ledes kerekparlampa tokre megeri.. Ahhoz kepest a Cateye a hasonlo lampajat 4-5 korul tolja... vagy meg feljebb... Az Auchanba meg 1900 ert lehet kapni valami gagyi lampat.. kesz nyeremeny
Éppen most voltam kint a piacon és elfogyott nekik a 19 ledes de viszont majd lesz 21 ledes hasonló áron ezen a hétvégi piacon.
Vegyél majd hét végén 21 ledeset és tömd tele 50cd-s ledekkel.
Az sem baj ha külön AA-s elemtartót vagy hasonlót kötsz rá de akkor a rá vonatkozó energia átadási különbségeket megfelelõen urani kell.
Bocs de most egy kis sört bedobtam (ritkán) és nehezebben megy a fogalmazás, mivel a Dreher az fogalmazásgátló hatásu, de azért igyekszem a lehetõségekhez képest pontosan fogalmazni, úgysem sikerül. :szampan:
Az elmúlt három héten 24-24eztem munkában, most le kell kicsit ereszteni.
Aztán már végre a satját lámpámat is fel kell rakni a bringára és arról is lesznek fotók.. egyszer.
Most viszont támogatjuk a távoli bringás haverok lámpa projektjeinek a kivitelezését,
csak elõbb látnom kell mit tud egy ilyen gyári "holdfénygenerátor" a három db AAA-s elemmel.
Posted 2006. August 13. - 18:05
Posted 2006. August 13. - 17:52
Posted 2006. August 13. - 17:46
Így néz ki, csak 19 ledesben:
(és nem kormányra való hanem siskra)
http://photos.allegr...755/114757557_1
...hát akkor már csak az a lehetõség van ami még maradt.
En ilyen 6+1 ledes lampaban csereltem anno a ledeket ki. Kozepre a halogen helyere betettem egy 70 cds ledet 10mm-est. s a 6 ledet 3 db 35cds es 3 db 50 cds-re csereltem. Igy mar alkalmassa valt esti futasra..
Most gondolkozom, hogy Peter emlitette regen amikot voltam nala, hogy ugye lehet Nala kapni 21 ledes panelt is, amiben asszem 30 v 35 cds ledek vannak 21 db. [vagy 27?] Szal a 19 ledesnel mar az is megoldas, ha a panelt csereli az ember.. s kimeri az aramot, nemde?
Posted 2006. August 13. - 10:10
Hmm..Na ez az amit a piacon láttam!
Most akadtam rá a korábban említett http://www.trambulin.extra.hu/ -n
Ez tényleg fejlámpa. Igaz, ott ennek 1500,-Ft az ára.
Már nekem is izgatja a fantáziám, hogy ebbõl mit lehet kihozni, illetve milyen led van benne.
De jó, hogy beleolvastam a topicba, ez érdekes lehet. Kiváncsian várom az eredményt.
Ezek vajon szórt fényt adnak? Mert nekem inkább olyan kéne.
Posted 2006. August 13. - 09:26
Most akadtam rá a korábban említett http://www.trambulin.extra.hu/ -n
Ez tényleg fejlámpa. Igaz, ott ennek 1500,-Ft az ára.
Már nekem is izgatja a fantáziám, hogy ebbõl mit lehet kihozni, illetve milyen led van benne.
Posted 2006. August 13. - 09:03
Viszont ahogy elnézem ez kormánylámpa és nem fejre rögzíthetõ.
Konásjózsi:
Azon gondolkodom, hogy kimegyek a piacra (mivel ma vasárnap van) és veszek egy ilyent,
legalább meg tudom nézni milyen ledek vannak benne.
Ha gyengék akkor fel lehet tuningolni az itt korábban leírt ledekkel,
/20fok (50cd), ez van most nekem/ ami persze külön anyag költség lenne. Annak korábban 120,- körül vettem darabját,
csak azután ment le nagyon az ára.
Ha rá tudom szánni magam erre az egész dologra akkor csinálok tesztfotót milyen a saját ledje és mit tudnék bele tenni.
Ha ez neked segítség, megbeszélnénk mennyibõl jön ki az átalakítás ha egyáltalán szükséges.
Aztán ha tetszik akkor akár le is küldhetném utánvéttel ami átvételkor fizetendõ.
Persze ennél talán egyszerûbb ha onnan rendeled, habár az ott kormánylámpa ahogy látom. Na meg a ledek fényét kellene látni.
Na majd alakul valahogy, talán kimegyek érte.
ha neked nem kell, akkor sem lesz kidobva.
:lampa:
Posted 2006. August 13. - 05:38
Posted 2006. August 13. - 01:20
Annak végülis örülnék ha ez segítene.Huh hát a kösz a választ azhiszem ma többet tanultam a LED-ekrõl és az elektronikáról mint valaha:D
Az tényleg nem igazán továbbépítésre való.A lámpámba viszont nem nyúlkálnék bele szívesen... Bár ->ebbe<- nem is hiszem hogy túl sok ledet lehetne még pakolni amugy se.
Hoppá, azt nem is néztem, hogy hiába magyarázom a piacot, pedig az jó lett volna neked.Valszeg lor-ral kellene összehozatnom valamit ha vállalja õ úgyis miskolci.
Így néz ki, csak 19 ledesben:
(és nem kormányra való hanem siskra)
http://photos.allegr...755/114757557_1
...hát akkor már csak az a lehetõség van ami még maradt.
Arrafelé nincsenek ilyen hétvégi piacok ahol mindent árulnak?
Valami más nagyobb város a közelben? nem igazán vagyok arra ismerõs piacügyileg.
Szerintem nézz körül a környéken ilyen helyeken, piacnapokon. Lehet, hogy rálelsz.
Posted 2006. August 12. - 23:40
Valszeg lor-ral kellene összehozatnom valamit ha vállalja õ úgyis miskolci.