Jelentkezz be Regisztrálj
Látni & látszani!
Írta 2007. március 05. - 12:20
Kell 1db 15 ohm 0.25W-os ellenállás, és vele párhuzamosan egy100mA-60V "multifuse" regenerálódó biztosíték (Lomex 44-00-66 cikksz) /Bourns MF-R010 -valójában egy meredek karakterisztikájú PTK ellenállás-/
Össz. nincs 100Ft!
Ezt a komplexumot a LED-del sorbakötve a mért eredmény: 6V=260mA, 5V=230mA, 4V=200mA, 3.5V=135mA átfolyó áram :bananadan (4 cellánál 3.6V a 0% töltöttség, ez alá sütve az akku károsodhat!) A ledet hûteni kell!
Van egy jelenség, hogy a teli elemre kapcsolva 1-2 másodpercig (míg a ptk be nem melegszik) nagy áram folyik -max 0.6A- (LED-nek a megengedett 0.7 illetve 1A). Ezt a jelenséget az akku töltöttségének a megsaccolására is lehet használni: bekapcs után picivel mennyit csökken a fényerõ, -ha sokat: még sok a kraft, ha nem ,vagy alig, akkor már nem sok van hátra a végig.:okularnik
Írta 2007. március 03. - 22:40
Aki hasonlót akarna készíteni, talán jó ötleteket meríthet belõle.
A videó fájl a képre kattintva 20-25 sec idõn belül megnyílik.
A fa tömb forrasztás közben az ölemben volt egy fehér papírlapon,
azért mészik ki részben a kamera alól.
Forrasztáskor a kezet vagy szerszámot célszerü letámasztani.
Ahol fogom a beforrasztandó vezetéket ott látszik, hogy leszorítom,
illetve igyekszem a ledet tartó felülethez szorítani a kezet szerszámot
és mindent aminek az elmozdulása bizonytalam mûveletet eredményezhet.
Legyen egy biztos pont amihez képest már kézbõl is bátrabban manipulálunk.
Ezt így ölben forrasztáskor is meg lehet oldani, erre ott a fa tömb.
Ez csak egy demo, mivel éppen nem volt levágva a led aljára
forrasztandó vörösréz lemez darab, így az a videón nem került rá.
Egyébként az ónnal befuttatás után azzal kellene kezdeni,
a rézlemezt megcsiszolni, bekenni a pasztával és ónnal befuttatni.
A pákával hevítendõ oldalát is egy kis csepp formában érdemes
beónozni, hogy jobb legyen forrasztáskor a pákáról a hõátadás.
A vörösréz lemezt stabilan letámasztott kézben tartott fogóval csipesszel
az elõre ónozott led hûtõfelülete fölé helyezzük és kezünk billentésével
kissé felemelve tartjuk miközben a pákával felforrósítjuk,
miután kezd futni az ón, már rá lehet nyomni a led felületére
és rövid idõn belül összefutnak az elõónozott felületek.
Ezután gyorsan hehûthetjük fújással.
(ha elcsúszott akkor várjuk meg amíg kihül és
/megfelelõen elõmelegített pákával/ ) gyorsan válasszuk szét,
majd késõbb kezdjük újra.
Ha össze folyott két pont ami nem tartozik össze akkor bõven be kell
kenni forrasztó pasztával vagy pákával olvasztott fenyõgyantával a szétválasztás elõtt.
Ezután megolvasztáskor önmagától szátválik, szétfut az ón.
Egyébként némi gyakorlat után egybõl sikerülni szokott.
Ezután jöhet a bekötõ huzal forrasztása.
Azután a paszta vízzel lemosása, törlés szárítás majd az
elektromos potenciálon lévõ felületek lakkozása, bármilyen szigetelõ bevonattal.
Miután megszáradt, lehet tovább szerelni hõvezetõ ragasztóval,
hõvezetõ pasztával esetleg csavaros kötéssel megerõsítve. stb.
Írta 2007. március 03. - 14:25
Igaz az enyém egy vázátdobós zippzáras tatyóban került felszerelésre.
Na meg kb 70 deka és 22A/h-s 3,6V mellett. Ezzel 80W/óra teljesítményt hordoz.
Írta 2007. március 03. - 00:56
Jesszusmária. Én már egy 12V/7Ah akkuval is dõlöngéltem az úton, úgy húzott, Neked kettõ is van, meg egy acél tartó... Nem sok terepet látott, az biztos. De legalább áramvonalas.Itt van még két kép, de nem sikerült az elõzõ kettõvel együtt feltenni, mert vacakolt a fórum.
Kép1
Kép2
Hát, nem is annyira bonyolult. Egy kábelen a kornányhoz el kellett vinni a 12V-ot, onnan meg visszahozni a hátsó világítás vezetékét, és kész. A két aksit meg párhuzamosítottam, de külön 2,5A-es biztosítékuk van. Az elõre menõ 12V útjába egy kulcsos kapcsoló van beiktatva.
Egyébként már alakul a LED reflektorom, mint púpos gyerek a prés alatt, de mással is kell foglalkoznom, nem csak ezzel.
Írta 2007. március 02. - 06:06
Mennyit nyom összesen?
Írta 2007. március 02. - 00:51
Hát, nem is annyira bonyolult. Egy kábelen a kornányhoz el kellett vinni a 12V-ot, onnan meg visszahozni a hátsó világítás vezetékét, és kész. A két aksit meg párhuzamosítottam, de külön 2,5A-es biztosítékuk van. Az elõre menõ 12V útjába egy kulcsos kapcsoló van beiktatva.
Egyébként már alakul a LED reflektorom, mint púpos gyerek a prés alatt, de mással is kell foglalkoznom, nem csak ezzel.
Írta 2007. március 01. - 11:41
Éppen akartam kérdezni, hogy melyik autó mûszerfala ilyen bonyolult.Egy csatlakozócsere miatt szétkaptak a hátsó csomag&akku tartós részét a bringámnak, készítettem néhány fotót is Nektek.
Írta 2007. március 01. - 11:34
Újkorában azért jobban tárolja az energiát mint késõbb. Nekem a markolós van és azon tapasztaltam.,
Lehet, hogy akksicsere lesz Nimh-ról Li-ion-ra mert az elõbbi a sok félig rátöltést nem szereti.
Igaz, az utóbbi a mélykisütéssel nincs jóba.
Máshol is árulják: http://www.hobbyrendeles.hu
Írta 2007. március 01. - 11:12
Írta 2007. március 01. - 09:56
http://www.permanent...egyeb/lampa.php
Ezt már láttam egy kollégámnál. Szerinte csak néhány percig kell tekerni, utána nagyon sokáig világít. Aki nem akar elemet venni, az aksit meg mindig elfelejti tölteni, annak ideális lehet. Vagy nincs is sokáig 200V közelében.
Írta 2007. február 26. - 20:03
Az már önmagában sem jelent jót, hogy csak kettõ db elem fér bele ami 3 Voltot ad le.
Létezik olyan áramkör ami el tudja látni a ledeket alacsonyabb feszültségrõl is megfelelõ árammal,
viszont akkor nagyobb lesz a fogyasztása. Két elemrõl nem fog sokáig mûködni.
Szerintem minimum 3 de legalább 4 elem vagy akku kell ahhoz, hogy megfelelõ ideig erõs fényed legyen.
Magam részérõl nem látom értelmét, hogy nekiláss az átalakításához.
Elvileg lehetne erõsebb ledeket beépíteni, de azok 3 Volt fölött kezdenek jól világítani.
Ha van benne az a "feszültség emelõ elektronika" akkor érdemes lehet a ledet jobbra cserélni,
de szerintem nem valószinü.
Írta 2007. február 26. - 17:36
ha egy ilyen lámpába: http://www.cateye.co...duct_detail/343 a késõbbiekben jobb ledeket szeretnék rakni, nagyon bonyolult mûvelet kicserélni õket, vagy megy viszonylag egyszerûen is?értem ez alatt hogy pl kiforraszt és új beforraszt, vagy teljesen újra kell építen a led tartó panelt belül?
Írta 2007. február 26. - 17:21
Írta 2007. február 26. - 08:59
Írta 2007. február 26. - 08:27
Fõleg, hogy kihasználod an gazdaságos üzemeltetés lehetõségeit is.
Akkor meg vagyok magammal elégedve :bananadan
Írta 2007. február 26. - 08:08
Általában közepes okozatban használtam, csak néhány keményebb leejtön nyomtam fel legnagyobba. Amikor megáltunk akkor pedig a legkissebet használtam.
Nem tudom meddig bírta volna az elem, de kb 2,5 órát viloágítottam vele, aztán beraktam a fényképezömbe és löttem vele vagy 100 képet. Ugyhogy azért bírják sokáig. A második elemtartora nm is kellett átkapcsolnom.
Írta 2007. február 25. - 22:28
Arra azért még kiváncsi lennék, hogy milyen állásban ment és egy akkucsomagról meddig bírta.
Kitartott-e reggelig fénye?
Írta 2007. február 25. - 20:40
Pénteken le lett tesztelve a Balu1 álltal készitett lámpa.
Nagyon jó fénye van, a keményebb leejtökön is megálta a helyét.
Az nem kifejezés... Nagyon el lett találva szerintem az a lámpa.
Írta 2007. február 25. - 17:52
Egyelõre azok között nem láttam nagyon újakat, de majd biztosan kijönnek üjabbak abból is.A 115 lm/W további durván 15-30% teljesítmény növekedés a mostani LED-ekhez képest.
Remélem azért a huzallábas LED-ek is fognak szépen lassan fejlõdni, mert arra is lesz igény.
Írta 2007. február 25. - 17:44
Remélem azért a huzallábas LED-ek is fognak szépen lassan fejlõdni, mert arra is lesz igény.
A luxeon.hu (lumileds.com) következõ cikkében pedig ez van:
"A legújabb fejlesztésû Luxeon LED-ek elsõ mintái hamarosan elérhetõek lesznek, a tömeggyártás 2007. 3. negyedévében kezdõdik."
Magyarul mire idér, az legjobb esetben is 2008 eleje. Addigra megépítem a Cree lámpám reményeim szerint...