Jelentkezz be Regisztrálj
Látni & látszani!
Írta 2007. március 21. - 18:02
Nem tudjátok véletlenül, hogy hol lehet a legolcsóbban kapni az alábbi ledekkel szerelt lámpatípust?
GU10 LED
Írta 2007. március 21. - 16:55
-Hûtés: részben igazad van, a közvetlen hûtés jóval hatékonyabb, mint egy "zárt rendszer", de azért a dobozon keresztül is ad le hõt.
Azért zárt dobozban is van értelme annak a hûtõbordának, mert ha úgy veszem, hogy X vattot, Y hõleadású dobozon akarok eldisszipálni, akkor ugye visszafelé gondolkodva kapok egy fix belsõ léghõmérsékletet.
Innéttõl kezdve ugye már ugyanúgy beleszól a kristályhõmérsékletbe, hogy mekkora hõelvezetésû hûtõfelületre rakod, hogy a kristály csak néhány fokkal, vagy jelentõsebben magasabb lessz, mint a környezõ levegõ.
-próbáltam, Max állásban, talán 10C fokkal volt melegebb a borda, mint a környezet; és kb. 40 fokos volt a doboz kívülrõl (menetszél nélkül). Szerintem valószínüleg belül se éri el a megengedett 85 fokot a borda hõmérséklete.
-Valójában alulról, a kapcsoló mellett van egy kis szellõzés (igaz ez csak a pontatlanság számlájára irandó:zawstydzo ), de tényleg még lehetne mellé néhány furatot csinálni /alulról csak nem csurog bele a víz, még menetszélnél sem/, így lenne némi légcsere is.
Írta 2007. március 21. - 03:00
..fõleg apámtól örököltem az ilyen elektronikai érdeklõdést.Balu, te ilyen elektronikai mérnök vagy vagy micsoda?
Van amirõl bizonyítványt szerzel, ..aztán pár év múlva kérdezhetnek felõle..
Van amit megtanulsz és a szakma szabályai szerint gépiesen elvégzed.
Van ami csak úgy ösztön és megérzés szinten jön. Tudod, mert az nem lenne másképp logikus.
Aztán minél többet gondolkozol rajta annál több hasonlóan logikus megoldást találsz.
Viszont minden a fizikai alapelvekre épül ezért nem lehet nagyon eltévedni benne.
Olyan ez az egész fizika mint egy építõ játék, egy nagy lego.
Eddig az elsõ kérdésedre a válasz és az OFF.
Megadják a felvett elektromos teljesítményét Watt-ban...még csak most kezdtem bele az építgetésbe, és igazából nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy LEDeknél hogy van megadva a teljesítménye, és hogy melyik az a LED, ami elfogadható fényerõt ad?
A leadott fényteljesítményét lumenben.
Egy Watt elektromos teljesítményhez számszerüen meghatározható, hogy
elméletileg milyen legnagyobb lumen érték, vagyis szemünkkel érzékelhetõ fényteljesítmény tartozik.
Ez azért nem ilyen egyszerû mert több mindentõl függ.
A szemünk az 550 nanométeres hullámhosszú zöld színre a legérzékenyebb.
Ezen a hullámhosszon 1W energia elméleti maximumként 680lm fényteljesítményként érzékelhetõ.
A vörös és a kék színnek megfelelõ hullámhosszok felé csökken a szem fényérzékenysége.
Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a fényforrás spektrális eloszlását kell
figyelembe venni a közelítõen pontos Watt lumen átszámításhoz.
Vehetünk egy átlagot a könnyebb számítás érdekében ami 200-300 lm/W között helyezkedik el.
Mivel a fehér ledek szín spektrum eloszlására a kék kiugrás jellemzõ ezért
tovább pontosítva ebben az esetben vehetjük 200-250lm/W-ra az elméleti értéket.
Az elméleti lumen/Watt érték lenne a 100%, ami nem létezik.
A fényforrásoknak van egy vesztesége amit nagyrészt hõ formájában sugároznak le.
Minél nagyobb teljesítménnyel hajtunk egy ledet, annál rosszabb hatásfokkal mûködik,
vagyis annál jobban melegszik és egyre kevesebb pluszban betáplált energia alakul fénynyé.
Néhány példa:
A Cree-e P4 fényességü 80-87lm/W-os led a fenti következtetés szerint
36%-át hasznosítja fény formájában a betáplált energiának.
Újabb hírek szerint megjelent a 115lm/W hatásfoku led is.
Ez már a betáplált energia 50%-át hasznosítja fény formájában.
A régebben használt Luxeon ledek 40lm/W hatásfoka 17% energiát alakított fényé.
A Luxeon K2 jól meghajtva 25 lm/W vagyis 11% hatásfokkal mûködött, mint a nem túlfeszített halogén izzók.
>>Ide kattintva fénytani alapfogalmak összefüggéseit tanulmányozhatod<<
Most ennyit, majd még írok errõl.konkrétan egy ehhez hasonlót szeretnék építeni:
http://www.siliconch...12/article.html
csak éppen nem USBs verziót, hanem ceruzaaksisat/12Vos tápegységeset több darab LEDdel...valamennyire értek az elektronikához, de sajnos LEDekkel még nem foglalkoztam behatóbban...nagyjából milyen árban mozognak ezek?
Írta 2007. március 20. - 19:47
3 cella kell neki ~3,6V
vmi aramkorlatozo azt cso
NE ÍGY! NE ÍGY!
lor-inc g-boxx designer. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...
Írta 2007. március 20. - 18:35
Balu, te ilyen elektronikai mérnök vagy vagy micsoda?
én még csak most kezdtem bele az építgetésbe, és igazából nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy LEDeknél hogy van megadva a teljesítménye, és hogy melyik az a LED, ami elfogadható fényerõt ad? konkrétan egy ehhez hasonlót szeretnék építeni:
http://www.siliconch...12/article.html
csak éppen nem USBs verziót, hanem ceruzaaksisat/12Vos tápegységeset több darab LEDdel...valamennyire értek az elektronikához, de sajnos LEDekkel még nem foglalkoztam behatóbban...nagyjából milyen árban mozognak ezek? ezen kívül Budaörsön/XI. kerben jófajta elektronikai boltot ha tudna valaki mondani, azt is megköszönném...
üdv,
dave
Írta 2007. március 20. - 18:08
- megfelelõen beállított optikátTegyük azért hozzá a fair-play jegyében (bár kétségtelen, hogy nagyságrendekkel költséghatékonyabb építeni, mint venni - ez mondjuk mindig így lesz), hogy 100eFt-ért nem 3 darab ledet kapsz egy nyákra forrasztva, hanem jó esetben:
Ez adott egy ledhez illõ darab esetén,
más esetben vannak lámpa építéskor is állítási lehetõségek.
Létezik az optikára felpattintható elõtét ami megváltoztatja a széttartás szögét.
Aki kért, ilyent is kapott.
Nyilván én sem csak úgy összelapátoltam.
- törésálló burkolatot (meg vízhatlant is, de az alap)
Orig. gyári keró lámpát hallottam ripityára törni..
Az enyémhez gyári alu lámpa házat és régebben mûanyag burkolatot használtam.
A tokon belül is mindent vízmentesítek, de a tokba sem igazán juthat bele víz.
Azért merülni nem lehet vele.
- szabályozást (az alkatrészköltség után talán a második legfontosabb elõny a HID-del szemben): több fokozatú fényerõ,
Van a két lednél három fokozat.
A két véglet az 1:4 fogyasztás ami közel ~1:3 fényerõ aránynak felel meg.
Teljesítmény felvételben mindegyik fokozat az elõzõ kétszerese.
Ehhez idézek:
Balu1:
Csodát csináltál.
Összehaonlítottam a Petzl Myo XP fejlámpámmal hát jóval erösebb(mármint amit te csináltál), még legkisebb fokozatban is.
villogó üzemmód
Ez fõleg városban jó, más fények mellett jobb láthatóságot biztosít.
Fejlámpát városban nem igazán használunk, többek között ezért sem került bele.
- okos kormány- és sisakrögzítéseket
Nem kormánylámpának készült, oda világít ahova nézel.
Erre a célra egy gyári eredeti állítható fejpánt szolgál.
- LiIon akksit (jelen esetben kettõt) szintén kulturált rögzítési megoldásokkal
Kettõ átkapcsolható AA méretü Nimh akkucsomagra volt igény.
Az 8db akku, 7-8000,-Ft
Idézek:
Ugy használtam, hogy az egyikre felraktam a szóró lencsét, és így nagyon jó volt, mert közelre is rendesen láttam, meg messzire is világitott.
Általában közepes fokozatban használtam, csak néhány keményebb lejtön nyomtam fel legnagyobbra. Amikor megálltunk akkor pedig a legkissebet használtam.
Nem tudom meddig bírta volna az elem, de kb 2,5 órát világítottam vele, aztán beraktam a fényképezömbe és löttem vele vagy 100 képet. Ugyhogy azért bírják sokáig. A második elemtartora nem is kellett átkapcsolnom.
- töltõt az akksihoz
Az van a boltban 5-6ezerért.
- rendszert (nem kell külön levadászni az alkatrészeket, megrendeled és kész)
Igen, három-négyszeres áron..
- garanciát (mondjuk tõlünk nyugatabbra)
Adtam idõt tesztelésre.
Két-három hét után vissza lehetett küldeni.
Ha nem felel meg akkor ugyanazon külsõ állapotban
(mondjuk nem ment át rajta teherautó akkor) vissza vettem volna.
Kérdésedre a válasz a fent leírtak szerint alakul.Ha ezeket mind tudják az épített lámpáid (és esetleg még olcsóbbak is, mint a gyáriak), akkor õsszel én is meg foglak keresni... :-))
Itt a komplett lámpa mindenestõl: Katt a képre!
Az akku régi darab, csak a látvány kedvéért van benne.
Így néz ki a lámpa, még félkészen: Katt a képre!
Viszont amennyi aprólékos munka van vele, ha nem fõleg kedvtelésbõl építem hanem a
megélhetésem szeretném biztosítani belõle akkor valóban majdnem annyi ár jönne ki tényleges munkadíjként mint a gyárinál.
Ezért nem vállalok ilyent tömegesen.
Legfeljebb ha valami újabb korszerûbb technológia jön és kiváncsi vagyok
gyári lámpák megítélésében gyakorlott kerósok véleményére akkor néha bedobok egyet-egyet. De lusta is vagyok az az igazság.
Viszont az mégsem mindegy, nyolc akkuval és töltõvel együtt a két erõs leddel szerelt fejlámpa
nem üti meg árban a harmincast, annak is jó felét az akku cuccok teszik ki.
Szóval árban nagyon szerény voltam.
Írta 2007. március 20. - 10:24
Ezek szerint a 2 ledes 320 lumenes épített lámpát szinte ingyen adtam.
Nembaj, annak örülök, hogy jól tudják használni.
Az is sokat jelent ha látom az arcokon a megelégedést ami itt is lejött.
Na de ezzel együtt többet ennyiért nem építek (legfeljebb annak még egy ilyen párost aki már múlt év karácsony elõttõl vár rá).
Ha olvassa tudja kirõl van szó.
Tegyük azért hozzá a fair-play jegyében (bár kétségtelen, hogy nagyságrendekkel költséghatékonyabb építeni, mint venni - ez mondjuk mindig így lesz), hogy 100eFt-ért nem 3 darab ledet kapsz egy nyákra forrasztva, hanem jó esetben:
- megfelelõen beállított optikát
- törésálló burkolatot (meg vízhatlant is, de az alap)
- szabályozást (az alkatrészköltség után talán a második legfontosabb elõny a HID-del szemben): több fokozatú fényerõ, villogó üzemmód
- okos kormány- és sisakrögzítéseket
- LiIon akksit (jelen esetben kettõt) szintén kulturált rögzítési megoldásokkal
- töltõt az akksihoz
- rendszert (nem kell külön levadászni az alkatrészeket, megrendeled és kész)
- garanciát (mondjuk tõlünk nyugatabbra)
Ha ezeket mind tudják az épített lámpáid (és esetleg még olcsóbbak is, mint a gyáriak), akkor õsszel én is meg foglak keresni... :-))
Írta 2007. március 20. - 00:02
Ezek szerint a 2 ledes 320 lumenes épített lámpát szinte ingyen adtam.Újabb igényes játékos lépett az új ledekkel piacra:
http://www.dinottelighting.com/500L.html
Még mindig elég drága (átszámítva 100eFt környékén van), és nem is olyan erõs, mint a Lupine, de azért csak 450 lumen (ha jól látom, 3 ledes)
Nembaj, annak örülök, hogy jól tudják használni.
Az is sokat jelent ha látom az arcokon a megelégedést ami itt is lejött.
Na de ezzel együtt többet ennyiért nem építek (legfeljebb annak még egy ilyen párost aki már múlt év karácsony elõttõl vár rá).
Ha olvassa tudja kirõl van szó.
Írta 2007. március 19. - 18:03
Újabb igényes játékos lépett az új ledekkel piacra:
http://www.dinotteli...g.com/500L.html
Még mindig elég drága (átszámítva 100eFt környékén van), és nem is olyan erõs, mint a Lupine, de azért csak 450 lumen (ha jól látom, 3 ledes), dupla LiIon akksi, és a korábbi Dinotte-nak megfelelõ minõség.
Mi lesz itt õszre-télre... reméljük, kezdõdik a lámpadömping :-)
Én meg remélem, hogy lenyomja a lámpadömping az árakat.
Írta 2007. március 19. - 15:24
http://www.gearrevie..._led_lights.php
Bár tulajdonképpen ez inkább visszatekintés, hiszen "2007" címszó alatt K2-es ledekkel felszerelt lámpákat sorakoztat fel... mikor már a Wilma is upgrade-elhetõ...
Írta 2007. március 19. - 14:42
http://www.dinotteli...g.com/500L.html
Még mindig elég drága (átszámítva 100eFt környékén van), és nem is olyan erõs, mint a Lupine, de azért csak 450 lumen (ha jól látom, 3 ledes), dupla LiIon akksi, és a korábbi Dinotte-nak megfelelõ minõség.
Mi lesz itt õszre-télre... reméljük, kezdõdik a lámpadömping :-)
Írta 2007. március 17. - 23:47
Azon nem látszik semmilyen optika, sem optikailag fókuszba vetítõ tükör.
Így is világít a led, közel 90 fokban szóródik a fénye.
Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy néhány méterre megvilágítja a környezetet szélesen,
viszont távolodva már csökken a fényerõ.
Valami komolyabb fókuszba vetítõ eszközt lehetne elé tenni.
Létezik hozzá való optika, pl. a sokat szidott régi cree optika.
Annál csak rosszabbak jöttek ki azóta (legalábbis amit én ismerek).
Esetleg próbálj elé valami vastagabb nagyító lencsét, ha van.
Szerintem ilyesmivel bátran kísérletezz. Ezt én is így csinálom.
Végig próbálok különbözõ lehetõségeket és ami a legjobbnak látszik és elérhetõ azt építem meg véglegesen.
Írta 2007. március 17. - 02:55
ha bevonod egy nagyon jó hatásfokkal tükrözõ öntapadó réteggel.
Öntapadó tapéta ártáblázata
tükör 45 cm széles 1720 Ft
...méterenként
Szerintem 20 centit is adnak belõle.
Boltok:
http://www.panton.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=2&Itemid=5
Írta 2007. március 17. - 01:39
Ha jól emlékszem ebben elég jó ledek voltak.nemtom volt-e már ))
http://www.flexiobt....&hiv=131&nmo=11
Persze látni, csak a hótgyenge lámpákhoz képest lehet vele.
Az alacsony árával szemben viszont tényleg jónak mondható.
Azért komolyabb fényü lámpához nem hasonlítanám.
Közben olvasgatom "DÖG" nick nevü kollega építgetését.
Igen jó ötleteid vannak, viszont egy kérdés azért felmerült bennem.
A hûtõborda megfelelõen intenzív szellõzését hogyan oldottad meg.
Ugyanis ha azt légmentesen zárva beépíted akkor csak a benti levegõt fûtõd
fel jó forróra de a ledtõl nemigazán vonja el a hõt.
:offtopic:
Errõl egy olyan eset jutott eszembe, amikor ki kellett menni egy nénihez
az öreg rádiójában skálaizzót cserélni régi kollegával és a rádió mögé néztünk...
Elõször alig tudtuk vissza tartani a nevetést, aztán elnézést kértünk mert elkezdtünk hahotázni.
A régi rádió mögött a földelés csatlakozó mellett a hátlapra volt nyomtatva
egy stilizált ságaréz színü vízcsap képe.
Abba a csatlakozóba egy banándugó volt bedugva ami az asztalka hátsó sarkára helyezett (mindentõl független) sárgaréz vízcsap darab menetes részéhez volt kötözve fémesen.
Aztán végül sûrûn elnézést kértünk, hogy a nekünk vicces megoldás láttán nem bírtunk magunkkal.
Off Vége
Ez mind csak arról jutott eszembe, hogy egy ilyen légmentesen befalazott
hõtõfelület is hasonló hasznot hajtana, ill. nem hajtana komolyabb hasznot.
Azért azt feltételezem, hogy készítettél szellõzõ nyíásokat, hogy a meleg levegõ távozni tudjon és friss hidegebb jusson a helyébe, hiszen a hûtésnek ez a lényege.
Azért rákérdezek, ezt hogyan oldottad meg?
Mégegy nagyon lényeges..
A fényt nem kell és nem szabad leárnyékolni, hogy máshova ne jusson, hanem a kilépõ lehetõ legtöbbet
nagyító lencsével vagy hozzá való optikával, esetleg tükörrel a szükséges irányba, vagyis elõre kell vetíteni,
méghozzá oly módon, hogy minél kevesebb fényt árnyékoljanak le a burkolat zárt részei.
Úgyis olyan kevés fényt tudunk létrehozni. Igaz, a leddel többet de éppen ezért
ha lehet az összes kilépõt hasznosítsuk és ne tegyünk akadályt az útjába, inkább
irányító optikai tagokkal juttassuk tereljük vagy tükrözzük a szükséges irányba.
...azon kívül minden egyéb /azt hiszem/ rendben is lenne
Írta 2007. március 16. - 23:28
Írta 2007. március 14. - 19:25
Az eredetiben egy 4.8V-0.5A=2.4W-os mikro halogén izzó volt. 4 ceruza elemmel 3 óra üzemidõt (NiCd akkuval 1óra) írtak rá.
Nagyon keskeny, 3000 kandellás pászmája volt, + egy halovány szélesebb pászma.
Úgy alakítottam át, hogy az eredeti halogénrészel is üzemképes maradjon.
-Kapott egy max 3W-os Cree Power LEDet. Egy To-220-as tok rézlapkájára forrasztva, majd régi proci hûtõborda 1/4-ére csavaroztam. Magasságban eltolva szereltem, hogy a búra ne engedje ki a felesleges, felfelé irányuló fényeket. A hûtõborda éppen becsúszik az elülsõ plexi búrába.
-Az új "tükröt" inkább fényterelõt fehérlemezbõl forrasztottam. széles szögben sugároz. Lehet akár alufóliából is csinálni, de akkor a hûtõbordát a plexi házhoz rögzíteni kell mechanikusan, mert most az támasztja elölrõl.
-A teleptartó érintkezõi, és a hûtõborda közé 3 réteg, megfelelõre kivágott nyákhulladék lemezt tettem, összeragasztva (érintkezõ + mechanikus tartó).
Utólag. a LED-del sorba tettem egy 3 állású kapcsolót, azt alul, némi pákás bûvészkedéssel sikerült elhelyezni, a legmélyebb ponton (remélem nem folyik be a víz :oczko:) .
-47 ohm= jól látszani
-100 mA-es multifuse- parallel 18 ohm= kb. 200 mA (12 óra)
-300 mA-es multifuse- parallel 10 ohm= kb. 400 mA (6 óra) /sacc. 5-600 mA-t szerintem még bírna hûtéssel a kostrukció -csak gyorsan merülne-/
NiMh ceruza akksikról fog üzemelni.
Fogyasztása kissebb mint az eredetinek (lemerült elemrõl LED még halványan, de világít, izzó NEM!!!)
Távolra nem sokat világít, de közel, és közepes távolságra erõs, és egyenletes fényt ad. tehát robogáshoz nem, de pl. terepen szerintem jól használható lessz.
Még ki kell próbálni!
Írta 2007. március 12. - 21:24
Ez amit belinkeltél, már nem rossz,Balu1:
http://www.osram-os.com/news/news-OSTAR-1000lumen.php?lan=eng&id=159
ez jo lesz.
ez már "H.I.D." környékén járó hatásfok:
"OSTAR is also settings new standards in efficiency, producing
75 lm/W from an operating current of 350 mA."
Amit én használok:
XR7090WT-U1-WC-P4 80.6-87.4 LM, XR-E WHITE, szintén 350 mA-en
Ez 1 Wattra átszámolva, 300mA-en azonos fényteljesítményt jelent.
Uána számolva 350mA mellett 1,14W teljesítménynek felel meg.
Akkor viszont jobb amit én használok, mert a gyári adat lehet részükre kedvezõen kerekített érték,
esetleg teljesen más elektromos paraméterekkel rendelkezik a két led.
Eltérõ lehet az adott üzemi áramhoz tartozó nyitófeszültsége.
A következõ címen elérhetõ táblázat alapján ellenõrizhetõ a Cree:
http://forum.bikemag.hu/showpost.php?p=550765&postcount=2637
Nem tudok róla, hogy jó hatásfokuban ilyen itthon beszerezhetõ lenne.ilyet lehet valahol kapni itthon?
http://cgi.ebay.com/MR16-CREE-XLamp-XR-E-COOL-WHITE-240-LUMEN-5-000-Kelvin...
Egyébként sok helyen láttam már hasonlót de régi gyengébb ledekkel.
Annak nehezen lehetne megteremteni a hûtését...es bayonet-es formatumu powerledet? (olyan mint egy hagyomanyos halogen izzo, hengeres, es csucsos vegu polussal)
Nem kell nagy hûtõfelület ha csak 1 Watton jár ide néhány négyzet cm szellõzõ felület elég.
Több Watton már aránytalanul megnövekszik a hõkeltés ill.a hûtés igény, amit
egy hagyományos foglalatban nem lehetne megfelelõen üzemeltetni.
A ledeknél speciális módon kell ezt a problémát megoldani.
Vannak különbözõ hibrid megoldások amit korszerü intelligens áramkörökkel univerzáls felhasználásra készítettek elõ...vagy hogy mashogy lehet atalakitani egy sima halogenlampat ledesse? ez lenne az idealis:
http://news.thomasnet.com/fullstory/501005
vagy ebbol powerled, beepitett hoszabalyzoval
Ez csak részben oldja meg a fõ problémát mert az általad adott példában
"6,500 mcd and has viewing angle of 40°" az 20 fok széttartás mellett 23candela értéket jelent.
Ezzel szemben már múlt év elején használtam 20-24° és 50 candelás ledeket.
Az egy olyan hibrid megoldás ami végülis bizonyos célokra használható, de ha nagyobb fényerõt
szeretnél elõállítani az azóta tovább fejlesztett technikával akkor nem az a célra vezetõ megoldás, hogy
egy régi világítás technikai eszköznél bevált csatlakozást akarnánk ráépíteni az új technikára.
Az üvegbúrás izzónál meg volt annak a foglalatnak az elõnye és célszerüsége.
itt viszont sok szempontból mások az elvárások.
A ledhez ezért célszerûbb az igényeinek megfelelõ kialakításu rögzítést és burkolatot megépíteni
mert azon keresztül rögtön az a néhány mûködéshez elengedhetetnül szükséges feltétel is teljesül.
Írta 2007. március 12. - 16:35
http://www.osram-os....?lan=eng&id=159
ez jo lesz.
ilyet lehet valahol kapni itthon?
http://cgi.ebay.com/...1QQcmdZViewItem
es bayonet-es formatumu powerledet? (olyan mint egy hagyomanyos halogen izzo, hengeres, es csucsos vegu polussal)
vagy hogy mashogy lehet atalakitani egy sima halogenlampat ledesse? ez lenne az idealis:
http://news.thomasne...ullstory/501005
vagy ebbol powerled, beepitett hoszabalyzoval
Írta 2007. március 12. - 04:58
Itt számolgattam azzal amibõl építek:
http://forum.bikemag.hu/showpost.php?p=550765&postcount=2637
..igaz, én öt leddel számoltam mer nem szeretem a végletekig kihajtani a ledeket.
Arányaiban ilyen az is amit építettem igaz, kevesebb fogyasztással arányos fényteljesítménnyel.
kulitoko:
Egyébként jól néz ki a lámpa amit építettél.
Elõször azt hittem, hogy gyári.
Talán az akkunál látszik, hogy nem.
Írta 2007. március 12. - 01:30
1.31175109 * 10^-20 milligram a tomegveszteseg?
ennyivel konnyebb lesz a lampa hasznalat kozben
http://www.lupine-li...opic.php?t=1155
780 lumenes lesz az uj lupine wilma.
15wattbol, 4leddel
erre varrjanak gombot onok.