Idézem onnan:
Most egy kínai lámpában lévõ tükörrel fogok kisérletezni ami eredeti állapotában is elég jól vetít. (Chriss látta napali fénynél)
Viszont csak a tükör használatával nem lehet kihasználni az összes elõre jutó fényt
mert ami nem ütközik a tükör falának az szórtan lép ki elöl a ledbõl.
Persze ez nem törvényszerü, lehet változtani rajta.
Ha egy megfelelõ méretü és gyujtótávolságu optikai lencsét teszünk a tükör közepébe
ami csak a közvetlenül szabadba lépõ fényt fókuszban hasznosítja akkor
a kiszóródó veszteség minimálisra csökkenthetõ, legalábbis egyelõre elméletben.
A többi majd kiderül ha elkészítem az összeállítást a fenti ötletem szerint.
Az ottani hozzászólásom eredeti szövege vagyis a témához kapcsolódó fent idézett rész eredetiben
a h.sz. végén sötétkékkel kiemelve a következõ címen is elérhetõ:
http://forum.terminal.hu/viewtopic.php?p=780574#780574
Most két lehetõség van.
Esetleg olvastad az egy héttel korábban írt hozzászólásom a terminálon,
vagy pontosan ugyanarra ráéreztél. Melyik igaz?

Ezzel a bizonyos kicsi lencsével...

korábban is kisérleteztem de tükör nélkül és egészen jól vetített,
az volt a hibája, hogy mellette is elszökött valamennyi fény.
Itt lejjebb látszik a kisérleti összeállítás, még tükör nélkül:

Ez önmagában így vetített:

Egyébként azóta kipróbáltam (múlt héten) de csak kézzel tartottam fókuszban a tükröt és egy csipesszel próbakáppen a tükör közepébe ezt a lencsét, mindent fókuszban és azonos pozícióban tartva, hogy egy helyre és viszonylag kis pontba vetítsen. Arról nem készült kép mert mindent a helyén kellett tartani és csak egy pillanatra hoztam össze a távolságokat, fókuszpontokat azonos helyre de jó volt az eredmény.
A lencse mellett nem volt széttartó szóródás és a tükör közepén sem ment ki fókuszálatlan fény. Szóval mûködik ez az optikai rendszer, csak precízen össze kell rakni. Ebbõl sem lesz tömeggyártás, viszont egyértelmü, hogy ilyen módon is ki lehet küszöbölni a kis méretü könnyû lencse és a könnyû tükör hibáját. ...egymással.
Majd ha elkészül akkor össze tudom vetni a gyári cree optikával, melyik mit tud.
Sõt a nagy nehéz üveglencsével is össze lehet majd hasonlítani, ami eddig a legjobbnak bizonyult.
Ezután lehet majd igazán véleményt alkotni róla.
Ezt még én sem tudom, a többihez képest hogyan alakul.