Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8729 replies to this topic

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
kene par p4-es led
ha vkinek van folos irjon man privit

botban nincs, osz csak megrendelesre akarnak hozni vagy mi.

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Dinamóról fog menni a ledsor ? Erre kiváncsi vagyok.
Végülis mehet róla, gondolom megvan az egyenirányítás (gretz).
Az áramot úgyis lekorlátozza a feszültség emelkedéssel arányosan növekvõ led terhelés.
Esetleg a kondi helyett, netán mellette valami akku amit megfelelõ áramkorláton tölt a dinamó (generátor), hogy az akkutöltés üres állapotban se vegye el a teljes energiát a világítástól.
Érdekes ötlet!

ZIL

ZIL

vendég

• fórumtag
  • 30 posts
Hello mindenki!
Gratula minden építgetõnek, és ragasztgatónak :) !
Már a jó múltkoriban engem is elkapott a hév, de alapanyaghiány miatt csak most kezd kész lenni a lámpám. Dinamós elsõ lámpa Sz.P. ledekkel. 62 db van állandó üzemre kötve+ 1 kék(az a burnyák irritáló színû) lesz még a helyzetjelzõ és állófény. A lámpa házát egy régi bádog dinamós lámpa háza adta, az elõtétüveg 0-ás szemüveglencse+ tükörfólia 'foncsor'. Aktív hûtésként egy 4cm átmérõjû venti van benne 0,3W körüli max teljesítményen, egyenlõre direktbe kötve, a stabilitásról és fõleg az állófényrõl 40k mikrofarád kondi gondoskodik. Elméletileg ez majd több mint 5 perc állófényre lesz elég és ehhez mindössze 4másodpercnyi menetre lesz szükség (ez persze csak papíron létezik lévén nem 25km/h-val indul az ember, de lényeg hogy tutira mûködni fog ha végre belekerül). Az elsõ teszt már megvolt és hát 3W+ led nem hazudtolja meg magát :) . Ha minden igaz 20km/h fölött már 300 lumen körül jár a cucc. Max teljesítményfelvételét 4W-ra terveztem 20mA/led mellett, bár ez már 30+ tempó. De hát sosem árt az óvatosság :) , pláne hogy annál hatékonyabb normál körülmények közt. Na eleget fostam a szót, talán a teliholdason már kint lesz, ha valakit érdekel...
én meg megyek keresni egy jó dinamót...
hali

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
jah tényleg megvan köszi!

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

H.Zoli

H.Zoli

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,857 posts

..de tényleg egyedi lett, talán még elkötni sem akarják annyira mert sok macera lenne ha le akarnák szedni az egyedi azonosító mintát. :bananadan

Ez is az egy cél volt a láthatóság mellett. Bár nem egy értékes gép, de azért jó lenne ha a miénk maradna!

Joe! Olvass vissza a Ki milyen bringával .... topikban.

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
aaztaduurva!!ez nagyon jóóól nézz ki nagyon faszaa!!!:D
akarok ilyet énis!:D
bringásboltba lehet kapni?

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
..de tényleg egyedi lett, talán még elkötni sem akarják annyira mert sok macera lenne ha le akarnák szedni az egyedi azonosító mintát. :bananadan

H.Zoli

H.Zoli

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,857 posts

Nagyon hatásosak ezek a fényvisszaverõk, de ilyen ötletesen még nem láttam felrakva.
Ezek különbözõ színüekbõl kivágott körök, vagy ilyen pöttyös minta volt a fólián?
Szerintem egyenként tetted fel. :) http://img0.tar.hu/k...mg/29619830.jpg

Köszi, igyekeztem valami egyedit csinálni a Zasszony városi cirkálójából. Hatféle színû fóliából vágtam ki 12mm-es köröket és egyenként ragasztottam fel. Úgy 630-650 db van rajta. El lehet molyolni vele egy ideig, nekem a kivágás és a felragasztás 4-5 órát vett igénybe.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Nagyon hatásosak ezek a fényvisszaverõk, de ilyen ötletesen még nem láttam felrakva.
Ezek különbözõ színüekbõl kivágott körök, vagy ilyen pöttyös minta volt a fólián?
Szerintem egyenként tetted fel. :) http://img0.tar.hu/k...mg/29619830.jpg

era

era

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,531 posts
Nagyon klassz a bringa. Ilyen "kivilágítást" elfogadnék én is. :)
Az biztos, hogy észreveszik Krisztit az utakon.

H.Zoli

H.Zoli

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,857 posts
A Párom ha délutános, elég késõn jár haza és én meg féltem, nehogy elüsse valami barom. Úgy döntöttem nem elég elõre-hátra a két lámpa, ezért láthatóbbá tettem a városi bringáját minden irányból. Azt mondja, hogy amióta fel van matricázva a gép, sokkal nagyobb ívben kerülik ki este az autók. http://kep.tar.hu/krimih/50466465#2

kulitoko

kulitoko

törzsvendég

• fórumtag
  • 320 posts
Lehet csemegézni....
http://www.besthongkong.com/
már csak a megrendelés lenne zökkenõmentes és olcsó:)

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts
Hm, igazából gondoltam rá de csak egy röpke tizedmásodpecig, mivel sem mûszaki hozzáértésem nincs az elektronikus dolgokhoz, sem kedvem, de fõleg idõm :( , szóval maradnak a gyári lámpák, hacsak valakinek nincs kedve barkácsolni 1-et akkora árban mint ezek a Petzl lámpikonok...
off
Andris_Savaria: Most Zegen az XC kupán is elszabtam a láncot, de magával vitte a hátsóváltót,vagyis csak a -tartófület(pedig volt nálam szerszám :-/) De mind1 mert megvan az új gép, ezzel remélem nem lesznek ilyen gondok... Ld.:Ki milyen bringával nyomul topic, ja és notube rendszerem lesz szóval belsõt sem kell cipelnem...
on
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala

Sheriff

Sheriff

vendég

• fórumtag
  • 31 posts
Hi Mindenki.

Kicsit lassult a lámpaépítésem egyéb okok miatt, de kezdek újra felpörögni.
Nem tudtak a chipcad-nél adni P4-est, csak P2-est, de az is jól világít. Vettem 15-öt, egyik kollégának is kell jó világítás, gyártok neki egy 3 LED-est. Magamnak meg egy 9 ledeset, ha lúd, legyen kövér alapon. Ennél több már nem is férne az elsõ kosaram alá. Kb. 2A elosztva 3 ágra, kevesebb mint 700mA, így nem panaszkodhatnak, hogy túl lesznek hajtva.

Feltöltött kép

Feltöltött kép

Sikerült F.BS ragasztóval vízmentesíteni és hûtõbordán tartani a LED+lencsetartó+lencse komplexumot. Az alulemezbe flexszel belemartam a forrasztás és vezetékek helyét, majd pici leukoplasztdarabbal leragasztottam, nehogy hozzáérjen az alulemezhez a zárlat elkerülése érdekében. Majd pici szilikonzsír a jobb hõkontaktusért + rögzítés gyûrûrugós ruhacsipesz alkatrészekkel. Betaknyoltam a ragasztóval - jobb szó nincs, ami pontosabban leírhatná nem túl mesteres ténykedésemet -, egy napig hagytam száradni.

Fog még kapni egy burkolatot, kör alakú nyilásokkal a lencsék elõtt, és hûtõbordákat is akarok rászerelni a jobb hõleadás érdekében.

A fényét már este kipróbáltam, egy normál autófényszóró fényét produlkálta, kb. Meg vagyok elégedve. :)
Spindel bike a király. Legalábbis, csak az van. :)

Andris_savaria

Andris_savaria

read only

• fórumtag
  • 2,189 posts
ez az!!!
csinálj egyet magadnak...
és akkor marad pénzed is szerszámra..
és akkor nem kell feladnod láncszakadás miatt..
de ez csak egy ötlet volt!!:icon_roll
SOHA TÖBBET magyar országon!

Flickr

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Erre azért nehéz válaszolni, mert hozzá szoktam az olyan épített
lámpákhoz ami legkisebb fokozatban is túlvilágítja a Myo-Xp -t.
Errõl több.. >>ITT<<
Ha van kedved és valamennyi mûszaki érzéked építeni akkor segítünk tanácsokkal, tapasztalatokkal.

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts
Helló!
Szeretnék venni lámpát, a keróra, max 20 ezerért, nem tudom fejlámpa-e a megfelelõ megoldás, én ezeket néztem:

http://en.petzl.com/...t=554&Critere=0
http://en.petzl.com/...t=508&Critere=0

A második jobbnak néz ki, bár drágább is... Bármi ötlet jöhet, akár kormányra szerelhetõ is... THX :)
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

..elvileg 25 db ledem van benne..
3 db 1000mAh-s AAA-s aksiról hajtanám,ami ugye 3.6V
(az adatai szerint 3.2-3.6 között használ(andó)ható)

Világít az még 3,2V alatt is de halványabban.
Az akkut cellánként 0,9-1 Voltig lehet meríteni.

Nem tom jó-e vagy kell elé ellenállás?szükség esetén meg tudom oldani a hûtést, vettem bordát, azt rá tom szerelni(pont akkora mint a terület a tetején:D!!!)

Ez attól függ, hogy mennyire hajtod, amirõl itt elõbb írtam.

Ellenállás helyett sz.tem tegyél be a körbe sorosan egy multifuse 0,5-ös biztit (PTK), emelkedõ hõmrséklet hatására növekedõ ellenállást. Ez egy spéci dolog ami egy bizonyos érték fölött kezd gyorsan változni, ezzel beavatkozik az átfolyó áram értékébe. Ezzel nem engedi 600 mA fölé menni az áramot, ami ledenként ~24mA. Amikor csökken az akku töltöttsége akkor úgyis kisebb áram megy át a körben.

kérlek végezz nekem egy rövid számítást....
max 2órát szeretném használni úgy, hogy jó fénye van, és nem baj ha nem merül le teljesen az aksi...

Legjobb megoldásnak vegyél 2700mA/órás akkut.

Ha mégsem akkor a jelenlegivel ha azt vennénk figyelembe, hogy a led merülõ akkuról is annyit fogyasztana mint teljesen feltöltött akku esetén akkor ledenként 20mA áram folyhatna át (az 25 lednél össz fél Amper), hogy 2 órán keresztül világítson.

De mivel az akku merülésével együtt csökken a led fogyasztása ezért még akár három v. több órát is világít a lámpád egyre gyengébben.

Még azt is hozzá kellene tennem, hogy az akkuk nem szeretik a 0,9-1Volt alatti kisütést ezért amikor annyira erõsen lecsökken a fényerõ akkor a lámpát az akku kímélése érdekében ne használd tovább.

Viszont ilyenkor már a fogyasztás is erõsen lecsökken, így szerintem annyit ki kell bírnia még halvány fénnyel is amíg haza érsz.
(hacsak nem többnapos túrára indultál).

Andris_savaria

Andris_savaria

read only

• fórumtag
  • 2,189 posts
az energizer csak azért volt benn,hogy tudjam hogy jó-e
elvileg 25 db ledem van benne..
3 db 1000mAh-s AAA-s aksiról hajtanám,ami ugye 3x1.2V=3.6V(az adatai szerint 3.2-3.6 között használ(andó)ható)
Nem tom jó-e..
vagy kell elé ellenállás?szükség esetén meg tudom oldani a hûtést, vettem bordát, azt rá tom szerelni(pont akkora mint a terület a tetején:D!!!)

kérlek végezz nekem egy rövid számítást,mert ahhoz kicsit hülye vok....
max 2órát szeretném használni úgy, hogy jó fénye van, és nem baj ha nem merül le teljesen az aksi...

PLS HELP!!!

köcce!
SOHA TÖBBET magyar országon!

Flickr

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Találtam egy nagyon egyszerû, olcsó , és jónak tûnõ megoldást, hogy az elem (akku) merülése közben is egyforma maradjon a fényerõ. Ez úgy lett belõve hogy 4db ceruza (2700mAh) akksival egy teljes éjszakányi ideig (12 óra lemerülés) egyenletes fényerõt lehessen elérni. Nekem 3W-os Cree LED-em van (Chipcad). :clap:

Kell 1db 15 ohm 0.25W-os ellenállás, és vele párhuzamosan egy100mA-60V "multifuse" regenerálódó biztosíték (Lomex 44-00-66 cikksz) /Bourns MF-R010 -valójában egy meredek karakterisztikájú PTK ellenállás-/
Össz. nincs 100Ft!:)
:okularnik

T. Dög úr:
Hú de nehéz finoman megszólítani a nick neveden,
..mintha valami sértõt mondanék de nem akarok. (Te dög) bocs.. :ubytek:

Na de váltsunk komolyra.
A "multifuse biztosíték" nevü PTK egészen jól bevált.
Nem kötök vele párhuzamosan semmit és pl egy 0,5-ös multifuse 600mA-es led áramot enged át.
Szóval jó volt az ötlet de lehet finomítgatni.

Andris_Savaria: egyébként ezt megfelelõ értékü multifuse biztivel akartam még neked ajánlani megoldásként.