Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8736 replies to this topic

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Néhány nappal ezelõtt (kb. egy hete) a forum.terminal-on éppen errõl írtam lényegét illetõen ugyanezt.
Idézem onnan:

Most egy kínai lámpában lévõ tükörrel fogok kisérletezni ami eredeti állapotában is elég jól vetít. (Chriss látta napali fénynél)

Viszont csak a tükör használatával nem lehet kihasználni az összes elõre jutó fényt
mert ami nem ütközik a tükör falának az szórtan lép ki elöl a ledbõl.
Persze ez nem törvényszerü, lehet változtani rajta.

Ha egy megfelelõ méretü és gyujtótávolságu optikai lencsét teszünk a tükör közepébe
ami csak a közvetlenül szabadba lépõ fényt fókuszban hasznosítja akkor
a kiszóródó veszteség minimálisra csökkenthetõ, legalábbis egyelõre elméletben.
A többi majd kiderül ha elkészítem az összeállítást a fenti ötletem szerint.

Az ottani hozzászólásom eredeti szövege vagyis a témához kapcsolódó fent idézett rész eredetiben
a h.sz. végén sötétkékkel kiemelve a következõ címen is elérhetõ:
http://forum.terminal.hu/viewtopic.php?p=780574#780574

Most két lehetõség van.
Esetleg olvastad az egy héttel korábban írt hozzászólásom a terminálon,
vagy pontosan ugyanarra ráéreztél. Melyik igaz? :D

Ezzel a bizonyos kicsi lencsével...
Posted Image
korábban is kisérleteztem de tükör nélkül és egészen jól vetített,
az volt a hibája, hogy mellette is elszökött valamennyi fény.

Itt lejjebb látszik a kisérleti összeállítás, még tükör nélkül:
Posted Image

Ez önmagában így vetített:
Posted Image

Egyébként azóta kipróbáltam (múlt héten) de csak kézzel tartottam fókuszban a tükröt és egy csipesszel próbakáppen a tükör közepébe ezt a lencsét, mindent fókuszban és azonos pozícióban tartva, hogy egy helyre és viszonylag kis pontba vetítsen. Arról nem készült kép mert mindent a helyén kellett tartani és csak egy pillanatra hoztam össze a távolságokat, fókuszpontokat azonos helyre de jó volt az eredmény.

A lencse mellett nem volt széttartó szóródás és a tükör közepén sem ment ki fókuszálatlan fény. Szóval mûködik ez az optikai rendszer, csak precízen össze kell rakni. Ebbõl sem lesz tömeggyártás, viszont egyértelmü, hogy ilyen módon is ki lehet küszöbölni a kis méretü könnyû lencse és a könnyû tükör hibáját. ...egymással.

Majd ha elkészül akkor össze tudom vetni a gyári cree optikával, melyik mit tud.
Sõt a nagy nehéz üveglencsével is össze lehet majd hasonlítani, ami eddig a legjobbnak bizonyult.
Ezután lehet majd igazán véleményt alkotni róla.
Ezt még én sem tudom, a többihez képest hogyan alakul.

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 posts
Egy újabb balga ötlet:
Optikának egy mély tükröt használva (oldalra kilépõ fény fókuszálása), az elõre szóródó tetemes mennyiségû közvetlen fény nincs fókuszálva.
Ez fókuszáható egy kisméretû, "erõs" gyûjtõlencsével, a tükör mélyébe nyúlva, a LED-hez közel elhelyezve.
Nagyon olcsó változat: egy 10mm-es, víztiszta házú LED elejét lefûrészelni, azt használni lencsének.:)

Az ötlet kipróbálásra vár, várom a vállalkozókedvûek tapasztalatát! :air:

tittyman

tittyman

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,950 posts
Ha vagyunk többen is én vennék néhány apróságot.... :)
Had legyen nagyobb a doboz
:) Tittyman kongashow!! :bananadan:cheers:

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts

Lehet csemegézni....
http://www.besthongkong.com/
már csak a megrendelés lenne zökkenõmentes és olcsó:)

vkit erdekel?
rafussak a skacokra?

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

ZIL

ZIL

vendég

• fórumtag
  • 30 posts
Jó dinamó alatt végsõsoron valamilyen agydinamót értek én is, csak most még szûkös a keret. Az állólámpa rész "áramforrásán" sokáig töprengtem én is. Az akkukat a kis töltési terhelhetõségük, túlzott kapacitásuk, súlyúk, érzékenységük miatt elvetettem. Így maradt a kondi. Elõször elkezdtem ultrakapacitásokat hajkurászni, de természetesen itthon ilyesmirõl még csak nem is hallottak. Aztán maradt a tojok az egészre verzió, csakhogy építés közben kiderült, hogy egy-két led számára normál kondik is képesek elegendõ ideig áramot biztosítani, szal most ez az aktuális terv. Sztem 5 perc jelzõfény éppen elég arra hogy elhúzzam a seggem a forgalmas útról, ha nem megyek éppen. Ha tekerek nem lesz gond a fénnyel, ha meg nem akarok tekerni akkor találhatok kompaktabb elemlámpát is mint az egész bicikli :) . Nem ringatom magam álmokba, ez a cucc terepes zúzatást nem viselné el, így aszfalton fogja leélni az életét. Arra majd talán egy másikat :) .

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Már a jó múltkoriban engem is elkapott a hév, de alapanyaghiány miatt csak most kezd kész lenni a lámpám. Dinamós elsõ lámpa Sz.P. ledekkel. 62 db van állandó üzemre...
...
.. én meg megyek keresni egy jó dinamót...
hali

Agydinamó még jobb lenne mert nincs súrlódás.
Volt itt már errõl szó. valamilyen akku még mindenképp jó lenne ha beterveznéd.
Legalább egy órát bírjon róla jó fénnyel, álló helyzetben.
Az is töltõdhetne a dinamóról trükkösen.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Épp most vettem két napja 9 db-ot kézalól, de abból már lenyúltak (elkértek) hármat.
A többi meg nekem kell így sorry most nem jön össze.
Szerintem fél-egy év múlva lesznek jobbak is.

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
kene par p4-es led
ha vkinek van folos irjon man privit

botban nincs, osz csak megrendelesre akarnak hozni vagy mi.

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Dinamóról fog menni a ledsor ? Erre kiváncsi vagyok.
Végülis mehet róla, gondolom megvan az egyenirányítás (gretz).
Az áramot úgyis lekorlátozza a feszültség emelkedéssel arányosan növekvõ led terhelés.
Esetleg a kondi helyett, netán mellette valami akku amit megfelelõ áramkorláton tölt a dinamó (generátor), hogy az akkutöltés üres állapotban se vegye el a teljes energiát a világítástól.
Érdekes ötlet!

ZIL

ZIL

vendég

• fórumtag
  • 30 posts
Hello mindenki!
Gratula minden építgetõnek, és ragasztgatónak :) !
Már a jó múltkoriban engem is elkapott a hév, de alapanyaghiány miatt csak most kezd kész lenni a lámpám. Dinamós elsõ lámpa Sz.P. ledekkel. 62 db van állandó üzemre kötve+ 1 kék(az a burnyák irritáló színû) lesz még a helyzetjelzõ és állófény. A lámpa házát egy régi bádog dinamós lámpa háza adta, az elõtétüveg 0-ás szemüveglencse+ tükörfólia 'foncsor'. Aktív hûtésként egy 4cm átmérõjû venti van benne 0,3W körüli max teljesítményen, egyenlõre direktbe kötve, a stabilitásról és fõleg az állófényrõl 40k mikrofarád kondi gondoskodik. Elméletileg ez majd több mint 5 perc állófényre lesz elég és ehhez mindössze 4másodpercnyi menetre lesz szükség (ez persze csak papíron létezik lévén nem 25km/h-val indul az ember, de lényeg hogy tutira mûködni fog ha végre belekerül). Az elsõ teszt már megvolt és hát 3W+ led nem hazudtolja meg magát :) . Ha minden igaz 20km/h fölött már 300 lumen körül jár a cucc. Max teljesítményfelvételét 4W-ra terveztem 20mA/led mellett, bár ez már 30+ tempó. De hát sosem árt az óvatosság :) , pláne hogy annál hatékonyabb normál körülmények közt. Na eleget fostam a szót, talán a teliholdason már kint lesz, ha valakit érdekel...
én meg megyek keresni egy jó dinamót...
hali

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
jah tényleg megvan köszi!

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

H.Zoli

H.Zoli

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,857 posts

..de tényleg egyedi lett, talán még elkötni sem akarják annyira mert sok macera lenne ha le akarnák szedni az egyedi azonosító mintát. :bananadan

Ez is az egy cél volt a láthatóság mellett. Bár nem egy értékes gép, de azért jó lenne ha a miénk maradna!

Joe! Olvass vissza a Ki milyen bringával .... topikban.

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
aaztaduurva!!ez nagyon jóóól nézz ki nagyon faszaa!!!:D
akarok ilyet énis!:D
bringásboltba lehet kapni?

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
..de tényleg egyedi lett, talán még elkötni sem akarják annyira mert sok macera lenne ha le akarnák szedni az egyedi azonosító mintát. :bananadan

H.Zoli

H.Zoli

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,857 posts

Nagyon hatásosak ezek a fényvisszaverõk, de ilyen ötletesen még nem láttam felrakva.
Ezek különbözõ színüekbõl kivágott körök, vagy ilyen pöttyös minta volt a fólián?
Szerintem egyenként tetted fel. :) http://img0.tar.hu/k...mg/29619830.jpg

Köszi, igyekeztem valami egyedit csinálni a Zasszony városi cirkálójából. Hatféle színû fóliából vágtam ki 12mm-es köröket és egyenként ragasztottam fel. Úgy 630-650 db van rajta. El lehet molyolni vele egy ideig, nekem a kivágás és a felragasztás 4-5 órát vett igénybe.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Nagyon hatásosak ezek a fényvisszaverõk, de ilyen ötletesen még nem láttam felrakva.
Ezek különbözõ színüekbõl kivágott körök, vagy ilyen pöttyös minta volt a fólián?
Szerintem egyenként tetted fel. :) http://img0.tar.hu/k...mg/29619830.jpg

era

era

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,531 posts
Nagyon klassz a bringa. Ilyen "kivilágítást" elfogadnék én is. :)
Az biztos, hogy észreveszik Krisztit az utakon.

H.Zoli

H.Zoli

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,857 posts
A Párom ha délutános, elég késõn jár haza és én meg féltem, nehogy elüsse valami barom. Úgy döntöttem nem elég elõre-hátra a két lámpa, ezért láthatóbbá tettem a városi bringáját minden irányból. Azt mondja, hogy amióta fel van matricázva a gép, sokkal nagyobb ívben kerülik ki este az autók. http://kep.tar.hu/krimih/50466465#2

kulitoko

kulitoko

törzsvendég

• fórumtag
  • 320 posts
Lehet csemegézni....
http://www.besthongkong.com/
már csak a megrendelés lenne zökkenõmentes és olcsó:)

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts
Hm, igazából gondoltam rá de csak egy röpke tizedmásodpecig, mivel sem mûszaki hozzáértésem nincs az elektronikus dolgokhoz, sem kedvem, de fõleg idõm :( , szóval maradnak a gyári lámpák, hacsak valakinek nincs kedve barkácsolni 1-et akkora árban mint ezek a Petzl lámpikonok...
off
Andris_Savaria: Most Zegen az XC kupán is elszabtam a láncot, de magával vitte a hátsóváltót,vagyis csak a -tartófület(pedig volt nálam szerszám :-/) De mind1 mert megvan az új gép, ezzel remélem nem lesznek ilyen gondok... Ld.:Ki milyen bringával nyomul topic, ja és notube rendszerem lesz szóval belsõt sem kell cipelnem...
on
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala