Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás

Nem jó a link.

Mondta, hogy ő itt (a Látni&Látszani-n) megpróbál eladni belőle... Gondolom nem kellett neki a negatív reklám, amiben még egy huzal kivezetésű ledekkel szerelt lámpa is túlvilágítja összességében.

Nagy sor nem lett volna érte.  :P

(amúgy ki vesz meg ilyen hülyeséget ?)

Marci

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Egyszer még régebben, amikor mentünk fel a teleholdasra a lámpáink fényét összevetni, akkor jött valaki egy Lupine Betty 7-el. Éppen Fenyőgyöngyénél jártunk, ott meg szokott pihenni a társaság. Valaki mondta, hogy hozott magával egy Betty7-est és majd megmutatja a fényét ha felértünk.

Mondtam, hogy kapcsolja be már most, hadd nézzem meg hogy világít a híresség.

Nekem akkor még a közel 200 db huzal kivezetésű ledből álló hosszú led sor volt fent.

Felkapcsoltam a sok huzal lábas leddel.

Aztán mondtam, hogy most világítson ő is oda az út széli erdő részre, miután lekapcsoltam a sajátomat.

A Bettynek volt egy kicsi szúró fény többlete, de oldal irányban és félkörben jóval kevesebbet világított az enyémnél. 

A sokledes lámpám elárasztotta az egész erdő részt szinte városi közvilágításhoz hasonló fénnyel és még két oldalra, 160-170 fokban az erdőbe is bevilágított valamennyire (a huzal lábasra jellemező két oldalsó tüske), amíg az övénél csak a közepén volt egy erős nagyon szűk fénycsóva, ami a távolba elvitt. Ez jelentett nála egy kis többletet, de a mellette lévő területek a Betty-nél viszonylag sötétek maradtak.

Amikor fent voltunk, a többi lámpához képest is össze vetettük. Azért elég jól világította Betty-ke, de az akkori enyémnek a szélesen világító felül határolt fényéhez képest... szóval amikor kértem, hogy csináljunk egy összehasonlítást fotón, ahol csak az én fényem és az ő fénye látszik egymás mellett, és elő vettem a kamerát, már nem volt hajlandó hozzá járulni az összehasonlító fényképezéshez, inkább be se kapcsolta többé a Betty-t !  :D

Úgy látszik jobbnak találta a 196 db huzal kivezetésű led fényeloszlását ahhoz képest. :)

Mondta, hogy ő itt (a Látni&Látszani-n) megpróbál eladni belőle... Gondolom nem kellett neki a negatív reklám, amiben még egy huzal kivezetésű ledekkel szerelt lámpa is túlvilágítja összességében.

Itt látszik az akkori 196db huzal kivezetésű ledekkel szerelt lámpám fénye, még a régi Rekettyés büfénél fotózva.

lu10jnu0an00g5j30erz.jpg

Itt van ugyanez mozgóban, billentés közben.

Kicsit várni kell mire betöltődnek a mozgási fázisok, aztán érdemes frissíteni, (még egy ENTER a címsorra)

http://keptarhely.eu...9v00k4xoy7.gif 

A mostaninak nincs olyan szép világítási képe, mint annak volt.

Balu1 módosította - 2016. december 19. - 13:28

• marton kedveli ezt

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Lupine Betty R 7

Ugyan a leírt adatok hihetőek, de nem fog az a picsányi kis hűtés lecsöpögni ekkora fűtéstől? :D

Ha túlmelegedik visszavesz a teljesítményből. Menetszélnél ez nem nagyon fordul elő. főleg mert feltehetően akkor kell ennyi fény amikor sötét van, vagyis éjszaka, amikor hűvösebb van. Ha megállsz akkor meg mindegy hogy visszakapcsol vagy nem.

Mindenesetre az elég biztos hogy jól megcsinálták a hűtését, nem úgy mint némely koppintás, aki többek között ilyen részleteken spórol.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Lupine Betty R 7

Ugyan a leírt adatok hihetőek, de nem fog az a picsányi kis hűtés lecsöpögni ekkora fűtéstől? :D

RelakS módosította - 2016. december 18. - 14:58

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás

Mobilban a Sony-t kihagyom több cégkultúrás ok miatt (csak egy példa: rootkit a zene CD-n, hazudtak róla, botrány után be kellett ismerniük, kénytelenek voltak tisztítóprogramot csinálni, de csak akkor kaptad meg ha megadtad a személyes adataidat, aztán kiderült hogy még lopott GPL kód is volt benne, a Playstation Linux/Hotz per fiaszkó, a Sony Pictures hack után kitudódott szemétségek stb.). A Microsoft-ot is tömkeleg okból úgy ahogy van, de azt nem nehéz mert a Windows Mobile már meghalt, egy százalék töredéke alatt van a piaci részesedésük. Teleszkópban nincs különösebb plusz vagy minuszról tudomásom, de feltehetőleg egy DT Swiss magasabb szinten működik mint egy Suntour például.

Vállalom hogy sznob vagyok...de ájfonom van. És azért írok ilyen korán/későn, mert egy szülinapról jövök és nem vagyok álmos. Szóval, most a bulin átélhettem a Windows Mobile élményt. Egyik haver most cserélte le az egyik csúcs telót (900as széria), mert annyi baja volt vele. Másik haver meg büszkén mutatta a 640est - hát borzasztó volt.....túlbonyolított, lassú. Mondjuk az a csempe dolog nem is lenne hülyeség (nekem tetszett) de ....  Ne is csodálkozzál az 1%-os részesedésükön. Nemsokára még annyi sem lesz.

El ne hidd, hogy a többi telót olyan nagyon etikusan gyártanák és csak az iPhone gyártója bánik szörnyen a melósokkal. De az ájfon körül minden hírnek számít szerintem.

A DT nagyon jó példa ! Fél éve vettem egy bringát, DT teló és DT kerékszett van benne. A teló (XMM) működésre egy nagy fos a 6 éves RS Rebámhoz képes, a kerékszettben (M1900) meg most döglődik a hátsó szabadonfutó (még nincs benne 4000km) Múlt héten a 2 fokban kellett 15 percig szerelnünk az erdő közepén, azt hittem letörik az ujjam a végére. Felhívtam a nagykert.."Jaa, hát ez a széria ilyen.." Danke schön, DT Swiss !

A világmegváltásról annyit, hogy egy svájcban élő magyar büszkén mesélte, ők mennyire vigyáznak a hazai termékekre. Hát persze, a havi 4000 Frankból már könnyebb kifizetni a jóval drágább termékeket. De a magyar kispolgárnak erre nem nagyon van pénze, mert ez a tudatos magatartás jóval drágább dolog. Szerintem sokan csinálnánk de így nehéz.

Én aztán nem fogom önfeláldozni magam a hazai kiskerek/nagykerek boldogságáért. Egyszerűen nincs rá kedvem. Mi német, angol webshopból rendelünk amit tudunk, mást meg Kínából. Hát nem ezért EU, hogy unión belül vámmentes a vásárlás ?

Azért a kisebb dolgokat persze itthon vesszük, szóval járunk mi itt is bringaboltba de a nagyobb, drágább dolgokat szigorúan külföldről.

A szélmalomharc egy szép dolog, hősökre mindig szükség van.

• Balu1 kedveli ezt
Marci

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Ez már egy "szent őrület", hogy itt ilyesmivel kell foglalkoznunk, amikor sokunk örül annak is ha nem kell többet kiadnia és nagyon kedvező áron meg tud venni egy erős fényű lámpát a hegyek közé és még marad mellette kajára is egy kis pénze. Senki nem akarja megváltani a világot (már rajtad kívül).

Tényleg kell itt oltogatni a jónépet, hogy reformáljuk meg a világ gazdaságot és adjunk inkább ötször annyit a márkásabb holmiért, de pénzt nem adsz hozzá csak tanácsot. 

Tanácsot könnyebb adni mint "kalácsot" vagy a "kalácsra" valót, az is igaz!

Az megint más dolog, hogy az a lámpa ami nekem a kormányon van, úgy összességében, a ház a billentő rész mechanikai gépmunkája anyaggal benne van vagy 25e Ft-ba és az akkuk legalább 30e, a három töltő a ledek és egyéb dolgok még 25e Ft-ba kerültek. Szóval kb 80e Ftból jött ki a három külön leddel és három akkuval az egy reflektor fejben össze állított, kormány markolat mellől billenthető, állítható széttartású lámpa. Na de ez teljesen egyedi darab, olyan amit magamnak akkor megálmodtam.

Viszont ha egy gyárira van valakinek szüksége, akkor szerintem válogasson egyrészt a pénztárcája szerint másrészt az egyéb dolgok iránti igényei szerint, pl. legyen-e márkaneve, vagy csak világítson jól.   

Szerintem akkor is ez a világ gazdasági lesz az utolsó szempont, hogy a kis kínainak nagyobb lesz-e a varosában a légszennyezés vagy sem. Azzal foglalkozzon Chyna! ..vagy az adott ország, ahol működnek ezek a cégek.

Az már nem a mi problémánk, én pedig nem vagyok Terézanyu és nem hiszem, hogy sok ember akad aki azzá szeretne válni ! 

A Lupine Betty árából már vehetünk egy használt autót, mert annyiért már egészen jó állapotút lehet kapni, már ha valakinek szüksége van havi 62e Ft rendszeres kiadásra a fenntartásához és az üzemeltetéséhez (a statisztika szerint kb. ennyiből jön ki egy gk. fenntartás havonta, ha valaki még használja is). 

.

Tényleg nem tudom mi ezzel a világ megváltással a célod, de szerintem ezek csak naiv ábrándos álmok.

• marton kedveli ezt

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

A Lupine egy véglet. [..] Olyasmi, mint a Ferrari a kocsik közt.

Szerintem egyetértünk, én a Bugattihoz hasonlítottam.

Arra még mindig nem kaptunk választ, hogyan tudnánk változtatni a világon ? A kiskínai lámpámnál pl remélem nem úgy, hogy Lupine-t kell vennünk.

Ha nagyon leegyszerűsítjük a dolgot: ha nem muszály ne fogyassz, ha kell mondjál le róla. Ami azt jelenti hogy ne vegyél "ocsó" lámpát. Lupine-t se, csak valamit ami mögött olyan cég áll aki emberként bánik az emberekkel. Ez azt jelenti hogy rendesen fizet a dolgozóknak, gondol a környezetre és az emberiség jövőjére is. Ez pl. kizárja a Hon Hai Precision Industry Co.-t, más néven Foxconn-t, akinél többek között az Apple gyártat. Tehát nem veszel iPhone-t mert a Foxconn-nál olyan embertelenek a körülmények hogy hálókat húztak fel az épületeikre mert annyi az öngyilkos dolgozó. Ha itt is egyszerűsítünk akkor ez azt jelenti hogy helyi vagy legalábbis Európai érdekeltségű, lekövethető, valamilyen szinten Európai normáknak megfelelő szociális és környezetvédelmi szabályozás alá eső cégeknél, üzleteknél, üzletláncoknál kéne vásárolni. Nem a Kínai piacon, DX-en, eBay-en, aliexpresszen stb.

Ha ez nem hagy teljesen hidegen saját magadnak kell időt fektetned az informálódásba minden kiadás előtt. Ez nem önfeláldozás, hülyeség, naivitás, hanem józan ész, és egyáltalán nem bonyolult. Például amikor élelmiszert veszel, megnézed a címkét hogy honnan jön, milyen anyagok, szinezékek, tartósítók vannak benne és ha nem tetszik vagy nincs rendesen feltüntetve más alternatívát választasz, vagy kihagyod úgy ahogy van. Ha valami van benne amit nem ismersz, rákeresel. Ha lámpát veszel, kideríted ki gyártja, miket írnak róluk, ha nem lehet akkor kihagyod mert a transzparancia hiánya is ok a mellőzésre amivel te gazdasági nyomást tudsz gyakorolni annak orvoslására.

Ha erre nincs időd, kedved, pénzed, akkor ne siránkozz hogy milyen könyörtelen, igazságtalan a világ, mert te tehetsz róla hogy olyan marad vagy tovább romlik.

A 9900 mAH-s akksiról még annyit hogy érdekes részlet a videóból: állítólag az MH370-es 2 tonna LiIon akksit fuvarozott, de sose derült ki hogy van e köze a szerencsétlenséghez. Annyi már kiderült (saját kutatásaikból) hogy az adott Apple és Samsung mobilok akksijai azért gyulladtak ki/robbantak fel mert túl szorosra tervezték a toleranciákat a maximális kapacitás és helykihasználás jegyében, ami tipikus egy olyan cégkultúránál ahol a nyereség felülírja a biztonságot. Nem lehet mindent bojkottálni, de tökéletesen meg lehet élni a Facebook nélkül is :)

Egyenesen kínából rendelek de csak azért olcsóbb, mert kihagytam 2 nagykereskedőt és egy kiskereskedőt akitől ugyan úgy egy kínai terméket kapok, amit elvileg akár ugyanabban a gyárban készítenek mint az enyém, csak nincs ráírva hogy SIGMA és 9ezer helyett 28ezeret fizettem érte.

Cserébe a te szükségleted egy lánc szabályozáson ment keresztül ami biztosít egy csomó mindent az itt élő embereknek, többek között neked is. Megélhetést, szociális beruházásokat stb. (ez alá esik minden ami nem feltétlen azonnal "nyereséges", pl. egészségügy, oktatás, infrastruktúra stb.), de azt is hogy egy adott beszerző, viszonteladó is nyomást gyakorol a talán egyébként teljesen érdektelen gyártón, mert a helyi szabályozások, emberek elvárásainak legalább neki érdekében van megfelelni.

Mondj már néhány példát lécci ! Mondjuk egy mobiltelefonnál hogy tudnék tudatosabban választani ? Vagy egy teleszkópnál ?

Úgy hogy tájékozódsz, lásd fenn. Neked kell, ha most ráguglizok hogy egy adott teleszkóp ügyében mit érdemes tudni akkor lehet hogy adok neked egy példát. De a sok sok más kiadásodnál nem én fogok utánajárni és ha az még menne is a százezer más embernek se mert fizikai lehetetlenség. Annyinak elég kell lennie hogy elültetem a csírát, gondolkozz, tájékozódj, ne hagyd magad rábeszélni hogy nincs választásod, hogy meg kell hódolni mert máshogy nem lehet.

Mobilban a Sony-t kihagyom több cégkultúrás ok miatt (csak egy példa: rootkit a zene CD-n, hazudtak róla, botrány után be kellett ismerniük, kénytelenek voltak tisztítóprogramot csinálni, de csak akkor kaptad meg ha megadtad a személyes adataidat, aztán kiderült hogy még lopott GPL kód is volt benne, a Playstation Linux/Hotz per fiaszkó, a Sony Pictures hack után kitudódott szemétségek stb.). A Microsoft-ot is tömkeleg okból úgy ahogy van, de azt nem nehéz mert a Windows Mobile már meghalt, egy százalék töredéke alatt van a piaci részesedésük. Teleszkópban nincs különösebb plusz vagy minuszról tudomásom, de feltehetőleg egy DT Swiss magasabb szinten működik mint egy Suntour például.

• Kisherceg és peppe kedveli ezt

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Vannak olyan pl.18650-es akkuk amiben belül csak egy egészen kicsi valódi akku foglal helyet, ami legfeljebb 500mAh-ás a 2500 helyett. Azokra írják rá előszeretettel, hogy 3800, 5600mAh, ami irreálisan magas egy ekkore mérethez. Ezek csak arra jók, hogy eladják vele a lámpákat és egy ideig még használni is lehet vele ezeket, de meg sem közelítik üzemidőben a valódi kapacitású akkut, csak annak az ötödét, a 20%-át.

5600mAh? Amatőr...

9900mAh-s 18650-es akku teszt :D

• Balu1 kedveli ezt

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás

Na akkor zárjuk rövidre a dolgot, úgy látszik egyetértesz velem, lutri :) Abból indulok ki hogy azzal is egyetértesz egy Lupine nem lutri.

Ha te Kínából egyenesben veszed az olcsót, akkor leszarod az egész infrastruktúrát ami nálunk legalább a látszatát próbálja kelteni hogy nem gyilkoljuk halomra egymást a kényelmünkért. Az a mérhetetlen önindoktrináció zavar a legjobban hogy "de hát nem tudok rajta változtatni, mindent ott csinálnak". Ha nem adsz esélyt neki akkor nem is lesz máshogy.

A Lupine egy véglet. Megtestesít egy sznobista túlzást, amiben van egy jó adag polgárpukkasztás. Erre néhány embernek szüksége van, valamit kompenzálnak vele (én megvehetem te kis lúzer, neked nem lesz ilyened, be-be-beee)  Olyasmi, mint a Ferrari a kocsik közt. Persze, egy hatalmas teljesítményű csodás szerkezet de kb tök fölösleges, az emberek 99,99% tök boldog egy töredék árú termékkel.

Arra még mindig nem kaptunk választ, hogyan tudnánk változtatni a világon ? A kiskínai lámpámnál pl remélem nem úgy, hogy Lupine-t kell vennünk.

Egyenesen kínából rendelek de csak azért olcsóbb, mert kihagytam 2 nagykereskedőt és egy kiskereskedőt akitől ugyan úgy egy kínai terméket kapok, amit elvileg akár ugyanabban a gyárban készítenek mint az enyém, csak nincs ráírva hogy SIGMA és 9ezer helyett 28ezeret fizettem érte.

Mondj már néhány példát lécci ! Mondjuk egy mobiltelefonnál hogy tudnék tudatosabban választani ? Vagy egy teleszkópnál ? Vagy mondj bármit ! Tényleg érdekel.

A világgazdasági dolgokban amúgy tökre értelek, ezer dologban egyet is értek veled.

marton módosította - 2016. december 10. - 00:27

Marci

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Szóval attól, hogy kínai termék, akár lehet nagyon jó de csapnivaló is.

Na akkor zárjuk rövidre a dolgot, úgy látszik egyetértesz velem, lutri :) Abból indulok ki hogy azzal is egyetértesz egy Lupine nem lutri.

Színnel nem is foglalkoztam, nyílván ott is lesz szórás és azt jobban is fogod látni mint a hatékonyságot, vagy élettartamot.

Az hogy a félvezető gyártásban nincs köze a LED-eknek a számítógépes chip-ekhez egyszerűen tévedés. Az OSRAM 2012-ben (talán még most is) Szilicium chip-ek gyártására szánt gyártási sorokat használt. A gyártási módszerek nagyon hasonlóak, a nagy különbség ott van hogy a LED egy (relatív) nagy dióda, a számítógépes chip meg sok kicsi tranzisztor és esetleg hogy a LED-eknél eddig legalábbis főleg Gallium-ot használtak alapul, bár ott is fejlesztik a Szilicium-ra épített változatokat. Az hogy egy CPU jóval nagyobb komplexitással bír nem azt jelenti hogy a LED-es gyártás holt egyszerű; tervezés terén részben, a gyártás terén viszont nem. Mivel a gyártási technológia ennyire hasonló, igenis hasonló problémákkal kűzdenek, többek között a minőségi szórással. Továbbá a LED-ek is a komplexitás felé haladnak, lásd egyre nagyobb felbontású TV-k egyre nagyobb felbontású háttérvilágítással, intelligens fényszórók autókban (számítógépes vezérléssel pixel-enként szűrik ki az eső csöppeket hogy ne vakítson közelről), IoT/miniatürizáció és a LED "pixel"-be épített (félvezető!) intelligencia mindenféle rugalmas felületvilágítás/projekció céljából stb.

@marton: nominális, nem "normális".

"Az ár kereskedelem függő."

Keynes után szabadon? Szabad piac nem létezik, tessék fellapozni a LIBOR botrányt, vagy sok más "összeésküvési elméletet". Az mindegy hogy tény és nagy ritkán még mindig leültetnek valakit, persze hogy kit és mikor az megint más téma.

Azon vitatkozhatunk hogy a nyolcvanas évek óta nem történt semmi a világgazdasággal (több, egyre nagyobb csőd volt, a 2008-asra talán még emlékszik valaki. A következő már készül, negatív kamatok mondanak valamit?), de ez megint hosszadalmas.

Az hogy millió Kínai kapott relatív jó állást és hogy mennyire jó lett nekik mint országnak vagy népnek megint vitatható (főleg annak a függvényében hogy máshol ettől hogy alakult a gazdaság és emiatt a geopolitika, ill. már folyamatban lévő, de leendő háborúk is). Ott is kialakult egy elképesztő különbség a szegény és gazdag között, hatalmas buborékokat fújtak a szellemvárosokkal teli ingatlanpiacon és versenytempóban teszik tönkre a környezetünket (nem csak a sajátjukat!). Csak úgy találomra beírtam a keresőbe hogy "Kína, szmog". Egy pár idézet a találatokból:

"A súlyos légszennyezés átlagosan 25 hónappal rövidíti meg az emberek életét a szervezet számításai szerint."

"Ez nem hiba, ez bűncselekmény."

"Még nem fordult elő olyan, hogy nyolcéves kislánynál diagnosztizáljanak tüdőrákot Kínában. Az eset érthető módon sokkolta az embereket. A kislány orvosai a szennyezett levegőre mutogatnak; a probléma ugyanakkor még ennél is komolyabb: az országban percenként hat embernél mutatják ki a daganatos betegség valamilyen formáját és évente kétmillió kínai hal meg rákban. A szmog a kínai sajtó szerint már nemzetbiztonsági kockázatot jelent, a kormány pedig elismerte: ijesztő problémáról van szó."

Ha te Kínából egyenesben veszed az olcsót, akkor leszarod az egész infrastruktúrát ami nálunk legalább a látszatát próbálja kelteni hogy nem gyilkoljuk halomra egymást a kényelmünkért. Az a mérhetetlen önindoktrináció zavar a legjobban hogy "de hát nem tudok rajta változtatni, mindent ott csinálnak". Ha nem adsz esélyt neki akkor nem is lesz máshogy.

• Kisherceg kedveli ezt

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Pontosan ez az !

Nem a félig selejteket lopják ki a gyárból, nem is lehetne, hanem inkább az olcsóbb bin-eket vásárolják fel nagyobb tételben olcsóbban és abból raknak össze valamit. Erre a lámpára egyes gyártók minden realitástól távoli adatokat írnak rá, amit az adott led nem is képes teljesíteni. 

Bármit ráírnak és biztos van aki el is hiszi, mert nem ismeri a valódi lehetőségeket és a korlátokat, csak egy jó lámpát akar és elhiszi amit ráírtak a kínaiak a termékükre.

Vannak olyan pl.18650-es akkuk amiben belül csak egy egészen kicsi valódi akku foglal helyet, ami legfeljebb 500mAh-ás a 2500 helyett. Azokra írják rá előszeretettel, hogy 3800, 5600mAh, ami irreálisan magas egy ekkore mérethez. Ezek csak arra jók, hogy eladják vele a lámpákat és egy ideig még használni is lehet vele ezeket, de meg sem közelítik üzemidőben a valódi kapacitású akkut, csak annak az ötödét, a 20%-át.

Egyébként vannak korrekt kínai termékek is és vannak gyenge, kinézetre látványos de csak dizájn szinten mutatós darabok, ami valami fényt ad, de soknak köze nincs a jó, technikailag megfelelően kivitelezett lámpához.

A kivitele egy agyon bordázott mutatós burkolatot mutat, miközben belül a led termikus kapcsolata nem biztosított a külső felülettel, helyette egy kis fém csésze biztosítja az egész hűtést, ami négy vékony fogas lécen keresztül, szinte komolyabb kapcsolat nélkül, majdnem lebegve mozog a zoom állító gyűrűvel állíthatóan a belsejében. A 10 Wattos ledet meg éppen annyi áramon járatják, ahol még nem melegszik nagyon, igaz, épen ezért a fénye is kevés. Szóval a külső sokszor csak egy az eladást könnyítő mutatós burkolat, aminek nincs gyakorlati funkciója.

Szóval attól, hogy kínai termék, akár lehet nagyon jó de csapnivaló is. Ez a mindenféle különböző emberek által létrahozott gyátók különböző hozzá állásából adódik. Van aki lámpát akar a kezünkbe adni és van aki azt mondja, hogy fizessék ki, aztán már akár tönkre is mehet, az neki egyáltalán nem számít.

Akárhogy is van, azt mára tudomásul kell vennünk, hogy elárasztották a világot az olcsó és vegyes minőségű kínai termékek. Az, hogy felismerjük mit érdemes megvenni és mit nem, már feltételez egy kis gyakorlatot, mert sok jó dolog is van köztük, de nagyon sok dolog alkalmas a megtéversztésre is. 

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Írjátok ezt a led túltolást.

Szerintem nem csinálnak ilyet. A sokledes csodalámpáimnak kb légvédelmi ágyú szintű fénnyel kellene rendelkezniük, de lehet, ha meglátnátok, némi számolgatás után max röhögnétek. Eleve a belerakott akkumulátor mennyiség nem képes a szükséges teljesítmény leadására, a hűtés elégtelenségéről meg ne is beszéljünk.

Ehelyett megveszi nagy tételben a randa színű CREE ledet (nem csodálkoznék, ha a legkutyaütőbb binek lennének), még a dátumot is hozzáadja, mögé írja, hogy lument, és kész a csodalámpa.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Egyébként ha megnézed az általad küldött PDF -et, akkor abban is megtalálod a szín táblázat részleteit,

de fekete vonalakkal jelölve szimbolikusan, a betű jelzéseket is ott láthatod mellette, ami erre utal.

az ilyen eltérő színhőmérsékletű és eltérő szín árnyalatú ledeket válogatják szét és jelenítik meg az ott található táblázatokban.

Ansi-white.jpg

Nem akarlak ezzel megbántani, de ez már tényleg túlzás, amit bele magyarázol a dolgokba.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

...Gyakorlatilag ugyanaz a táblázat amit te már említettél, egy különbséggel: két oszlopra osztották a "Luminous Flux" értékeket, tui. minimum és maximum az adott áramerősségnél, egy bin-en belül. Magyarul egy bin-en belül hivatalosan van 20 Lumen különbség, ami 4-7% szórásnak felel meg. Ezt a Cree állítja, nem én találtam ki.

Ott a különböző szín árnyalatok vannak külön tárgyalva. 

Ha megfigyeled "the chromaticity kits" szavakat megtalálod.

Az egyes táblázatok mellett sorban ott vannak azok a jelzések, ami a led szín árnyalatára jellemző. 

Egyébként azt én is leírtam, hogy a lednek van valamennyi meghatározott szórása egy csoporton belül a gyárilag megadott értékhatárok között.

.

Ezt korábban írtam ha megnézed:

Egy nevesebb gyártó márkás ledjénél vagy bele fér azokba a gyárilag meghatározott tűrésű paraméterekbe amit el lehet adni, mert benne van az átfedéssel meghatározott értékek között, 

vagy megy vissza a 2412381-20161208-4hPxxG.jpg recycle bin -be, a selejt újrahasznosításba alapanyagként, amit tisztítani kell és szét kell választani megint alkotóira az újra felhasználáshoz. Nem véletlenül olyan drágák a ledek. 

A LED-nél ez messze nem annyira kritikus, nem fog felborulni a bringád ha egy kicsit kékebb vagy halványabb a fénye, tehát lehet benne nagyobb szórás. 

Attól nem fog felborulni, viszont a led akkor nem T6 hanem U2 csoportba tartozik, már ha a fényessége is bele fér abba a kategóriába.

ha nem fér bele sehova, pl a fényessége nincs meg ahhoz, hogy magasabb bin-be kerüljön, csak a színhőmérséklete magasabb kékesebb, akkor az selejt.

.

Akkor hogy hogy ilyen olcsók a DX-esek? Lehet hogy ott pont nem játszanak ezek a paraméterek meg a viszonteladó hírneve?

Nem olcsók azok, inkább a más forrásokból beszerezhető ledekre tesznek túl magas haszonkulcsot, azért drágábbak jóval. Az ár kereskedelem függő.

Sőt éppen azért ilyen irreálisnak tűnően drágák a binekbe sorolt ledek, mert a szabványon kívülieket (amit nem lehet besorolni

az általuk meghatározott csoportok egyikébe sem) azokat nem adják el hanem újra felhasználják alapanyagként.

.

Akkor mondd már el hogy melyik része a mese, vagy csak szeretsz sértegetni? 

Nem akarok én senkit sértegetni, csak nem szeretem keverni a valóságot a városi legendákkal.

Amikor olyan dolgokat olvasok, amelyik írás egy processzor piaccal hasonlítja össze a ledeket,

akkor nem tudom megállni szó nélkül. A prociknál tényleg úgy van, de a ledeknél nem.

Nem véletlenül kerül annyiba, (olyan sokba) még a legolcsóbb forrásból származó teljesítmény led is, pedig egyetlen félvezető szerkezetet tartalmaz + egy egyszerű filléres védő dióda chipet.

Ezeket komolyabban, bátrabban válogatják mert egyszerűbb a felépítésük és kisebb a hiba százalék, viszont itt is meg kell fizetni az árukban a hibásan legyártott és újrahasznosított anyagú ledek munkadíját is. 

Ha a procikat ilyen szigorúan akarnák válogatni, akkor bőven sokkal több menne a selejtbe, amit lehet még használni, mert a jóval összetettebb felépítése miatt jóval nagyobb a "hiba" százalék. A proci hiba nem feltétlenül a működés képtelenséget jelenti. A LED ebből a szempontból egyszerűbben osztályozható. Vagy bele fér valamelyik kategóriába, vagy selejt. Általában bele fér 

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás

Nézd Tekergek ! Biztosan azért, mert Lámpatopic, ezért itt most csak a ledekben látod a világvége összeesküvés megtestesülését.

De figyelmeztetlek, MINDEN egyes tárgy körülötted ugyan így készül, kb UGYANOTT !

És ekkor nem értjük MI, a buta és tudatlan Nép, hogy tudnánk jófej módon megfordítani ezt az önsorsrontó öngyilkos rohanást a pusztulásba ??

Hát ha minden ott készül, mit tehetünk ? Az Ikea termékeitől a Pinarello bringáig, a létező összes mobiltelefontól a bringás cipődig, ruhádig mindened ott készül és még nem omlott össze a rendszer a 80as évek óta. (már kisiskolás koromban néztük az edzőcipők cimkéit, távolkeletiek voltak már akkor)

Erre állt be  világgazdaság és kész. Magyarország is egy Kína, az olcsóbb termelés miatt jön ide egy rakás világcég gyártatni, nem ? És ez jó mindenkinek. Azt hiszed kinaiak milliói nem örülnek, hogy van jól fizetett állásuk ? Erre is gondolj ! Ez nem vicc, ott még az is jó fizetésnek számít.

Kutyát nem érdekli, hogy a kínaiak túltolják a ledeket és nem lesz tartós évtizedekig. Ritkán megyünk vaksötét éjszakai erdőben, így ez az olcsó szar is sok örömet fog okozni még évek múlva is. Ha minden nap ezt használnám, vennék egy nagyon extra tartós cuccot. (ami amúgy szintén kínában készülne :P ) Azért is veszünk occó kínai cuccokat, mert nem biztos hogy kihasználnánk egy nagy márka jóval drágább modelljét ami "elvileg" tartósabb cucc. Az évi 2 lyukfúrásomra nem fogok venni egy Makita csúcsmodellt, arra tökéletes a barkácsáruház saját "márkás" szarja is. Szóval van létjogosultsága az olcsó termékeknek is.

És mi az, hogy "normális ár" vs "valós költség" ? Ez tényleg nem jön át.

Úgy látom senkinek.

Persze rajtad kívül !

marton módosította - 2016. december 09. - 00:14

• Balu1 kedveli ezt
Marci

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Ez amit itt analógiaként megpróbálsz "eladni", az csak gyermekmese.

Akkor mondd már el hogy melyik része a mese, vagy csak szeretsz sértegetni? Egy random ötperces keresés eredménye: http://www.cree.com/...ning/dsxpl2.pdf - tessék megnézni a 14. oldalt. Gyakorlatilag ugyanaz a táblázat amit te már említettél, egy különbséggel: két oszlopra osztották a "Luminous Flux" értékeket, tui. minimum és maximum az adott áramerősségnél, egy bin-en belül. Magyarul egy bin-en belül hivatalosan van 20 Lumen különbség, ami 4-7% szórásnak felel meg. Ezt a Cree állítja, nem én találtam ki.

És ez a hivatalos szórás a konzervatív, teljesen garantált használatnál, csakis a fényhozamra vonatkozóan, élettartamról stb. nem is beszéltünk.

A számítástechnikai oldalon ez azt jelenti hogy vannak viszonteladók akik nagyban rendelnek CPU-kat, ezeket felturbózva letesztelik és a legjobbakat megtartják személyes használatra és/vagy külön eladják feláron, az alja meg megy a dömpingbe (mert nekik is megéri ha a stabilabbakat adják saját néven, pl. olyan országok felé ahol hm, nem nyugati kereslettel rendelkeznek és pl. spórolnak a tápegységen vagy nem olyan tiszta az áramellátás maga). Erről nem tehet a gyártó, főleg ha nem hivatalosan történik vagy egyáltalán nem is tudnak róla. Szerinted a LED oldalon ez hogy működik? Ugyanazok az emberi érdekek és gazdasági nyomás érvényesülnek.

Lehet, hogy a több millió tranzisztort tartalmazó chipeknél a gyengébbeket is felhasználják mert nagyon sok selejt adódna.

Ez így van, főleg video chip-eknél, de még CPU-knál is szokták úgy eladni hogy egy vagy több rész/mag ki van kapcsolva, pont azért mert a többi még működik és túl nagy lenne a selejt máshogy. Arra is van példa hogy ha egy sorozatban van hibás példány, az összesben ugyanannyit kikapcsolnak, és ezeket ha szerencséd van vissza lehet kapcsolni. Ez is szórásfüggő. Erre pont jó analógia a 100W-os LED-en belüli sejtek közötti különbséget ecsetelő videó. Eladják mert működik, ha ráraksz 100 W-ot akkor nem (annyira) feltűnő hogy mennyire hatékonytalan.

Ott elég ha egyetlen tranzisztor nem működik megfelelően, már gond van vele.

Azért van hatalmas margó beépítve és ezért alakult ki egy jelentős közösség aki ezt kihasználja. Az Intel/AMD még rá is játszanak a 'K' sorozatokkal, az alaplap gyártók már szó szerint évtizedek óta gyártanak a felturbózásra alkalmas alaplapokat stabilabb áramszolgáltatással, hivatalos/ajánlott áramerősségek túllépési lehetőségeivel, hűtőtest gyártók akik minderre rájátszanak, tesztprogramok amik a végsőkig hajszolják a különböző chip karakterisztikákat stb.

A LED-nél ez messze nem annyira kritikus, nem fog felborulni a bringád ha egy kicsit kékebb vagy halványabb a fénye, tehát lehet benne nagyobb szórás. Lásd a fenti táblázatot, az Intel nem teheti meg hogy úgy adja el a procit hogy ugyanazzal a tipusszámmal ez most 4%-al lassabb, az 7%-al gyorsabb. Ezek a különbségek ott is jelen vannak, csak azt senki sem nézi hogy most épp 40 vagy 42 Watt-ot használ, legalábbis átlagfelhasználóknál/asztali számítógépnél.

Nem véletlenül olyan drágák a ledek.

Akkor hogy hogy ilyen olcsók a DX-esek? Lehet hogy ott pont nem játszanak ezek a paraméterek meg a viszonteladó hírneve?

Látom, szereted elengedni szabadjára a fantáziádat.  :)

Számítógépes oldalon tapasztalatból beszélek, a többit szvsz alátámasztottam tényekkel és/vagy logikával. Ha valamit kétségbe vonsz szívesen válaszolok, de konkrétumokat kérek, nem ad hominem-eket.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Ez amit itt analógiaként megpróbálsz "eladni", az csak gyermekmese. 

Lehet, hogy a több millió tranzisztort tartalmazó chipeknél a gyengébbeket is felhasználják mert nagyon sok selejt adódna. Ott elég ha egyetlen tranzisztor nem működik megfelelően, már gond van vele.

.

Egy nevesebb gyártó márkás ledjénél vagy bele fér azokba a gyárilag meghatározott tűrésű paraméterekbe amit el lehet adni, mert benne van az átfedéssel meghatározott értékek között, 

vagy megy vissza a 2412381-20161208-4hPxxG.jpg recycle bin -be, a selejt újrahasznosításba alapanyagként, amit tisztítani kell és szét kell választani megint alkotóira az újra felhasználáshoz. Nem véletlenül olyan drágák a ledek. 

Egy neves gyártó nem vállal ilyen kockázatot, amibe akár tönkre is mehet az egész cég, mert kiengedett nem a specifikációnak megfelelő terméket némi aprópénzért.

Ezt egy távolkeleti gyártónál könnyen előfordulhat, hogy kiadja olcsóbban,

de a CREE biztosan nem !

Az meg már nem a gyártó felelőssége ha a tajvani rizs-szalma kalapos

ráírja a 910 lumenes lámpára, hogy 5000 lumen.

Egy a lényeg, a magára valamit adó led gyártó nem ad ki az általa meghatározott csoportokba be nem illeszthető példányt, nem hazardírozik a nevével. Nem éri meg neki, hogy a hitelét veszítse. Ami nem használható előírás szerint az megy a "Recycled bin" -be a szemét vödörbe, újra hasznosítandó alapanyagnak.

Látom, szereted elengedni szabadjára a fantáziádat. :)

Az nem is baj, lehet fantáziálni, képzelődni, csak ne vedd olyan komolyan, én se teszem. :)

Balu1 módosította - 2016. december 08. - 04:50

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Az a helyzet, hogy Tekergek nem hiszi el a kínai árakat, béreket, a nyugati színvonalhoz mér mindent.

Tisztában vagyok velük, és próbálom elmagyarázni hogy mi a különbség a nominális árak és a valós költségek között, de nyilvánvalóan nem jön át.

"A félvezető technológia, amit használnak"

Nyilván ennek van szórása. A jobban sikerült darabok nem egy dzsunkán kötnek ki.

Pontosan.

Ez a "használt félvezető technológia" a ledeknél kb olyan, mint a nagy látványos UFÓ-król szóló filmek, [..]

Akkor magyarázzam el hogy hogy néz ki egy Szilicium henger amiből korong alakú rétegeket vágnak és azt hogy munkálják meg, milyen minőségi különbségek jelentkeznek a korong közepe és széle között, és hogy a szélén miért még nagyobb a szórás stb.? Ez miért lenne szerinted valami összeesküvés elmélet? Igen, van szórás, még az egyes bin-eken belül is.

Direkt azért hasonlítottam a számítógépes felturbózáshoz (elnézést ha overclocking, binning stb. érthetetlen, nincs időm mindenre Magyar megfelelőt keresni - ha van, aki ezzel foglalkozik az tudja miről beszélek) mert ott ugyanazt a technológiát használják (nem UFO-kat) és ugyanaz a "vödrözés" van, és ugyanúgy mérhető, kézzel fogható szórás van, vödörtől függetlenül is.

Pontosabban két dolgot kéne szétválasztani:

1) a) Az adott bin a táblázatod szerint produkál egy garantált Lumen-t egy adott áramerősségnél.
 b ) A CPU gyártó egy adott Volt-nál produkál egy garantált, stabil MHz-et.

2) a) A Kínai csodalámpa rárak olyan áramot hogy "5000" Lumen legyen a 320-ból.
b ) Az overclocker rárak vízhűtést, vagy folyékony Nitrogént és csinál 50%-al több MHz-et.

Te az első esetről beszélsz ahol nincs lényeges külöbség egy "vödrön" belül. Az adott teljesítményt nagyjából nyújtják az adott áramerősseg mellett, kis, szemmel nem érzékelhető különbségekkel. A margók közötti eltérések rejtve maradnak. Ha viszont nem rendeltetés szerűen használod akkor lényeges különbségek jelentkezhetnek, az adott csoporton belül is.

CPU téren jó példa a Celeron 300A ami sokszor 450 MHz-et tudott a gyári léghűtéssel. Az 533-as ugyanazzal a félvezető technológiával (nem UFO-kkal, hanem 250 nanométeres "folyamat mesterséggel" (argh)) készült és nagy nehezen elment 800-ig, de már csak vízhűtéssel, mert gyakorlatilag az Intel maga használta ki a jelenlévő szórási határokat a számukra elfogadható margóig.

Ezt azt jelentette hogy minden chip tökéletesen működött 533 MHz-en, az alap áramerősséggel. De ha 800 MHz-en próbáltad használni jelentős különbségek nyilvánultak meg. Ha szerencséd volt és a korong közepéről kaptál egy chip-et, ugyanazon a sorozaton belül (bin-en belül, bár akkor egy bin az adott sebesség/tipusszámnak felelt meg, revizió megint más téma) ugyanúgy elérted a 800 MHz-et, de kevesebb Volt-on, kevesebb hővel, hosszabb élettartammal.

Egy az egyben ugyanaz történik a Cree és más LED-ekkel is ilyen többezer-Lumen-es kivitelezésben. A táblázatod szerinti kis szórást észre se veszed, egy bin-en belül főleg nem, de túlterhelve lutri lesz élettartam, fényhozam, akksiterhelés, hőtermelés és stabilitás szintjén. Lehet hogy sose fogsz rájönni hogy 20 év helyett 2 évig jó (vagy a tied épp 5-ig, a másiké fél éven belül megadja magát), vagy hogy egy jobb chip-pel hosszabb ideig tartana az akksid, vagy melegebb időben nem károsítaná önmagát annyira. De hát az mindegy mert ócsó, tízszer le lehet cserélni abból a pénzből (és mivel tisztában vannak a szórással, tízszer ki is cserélik akár "ingyen"), kit érdekel hogy tizszer dömpingölik a gyárban a szennyvízüket a folyóba, nem te kapsz tőle rákot.

Egyrészt honnan szereznének annyi használt ledet, [..]

Nem tudom honnan szeded a használtat. Hivatalosan eladott chip-ekről van szó amin belül szórás van, a bin-en belül is. Az nem azt jelenti hogy eladnak valamit ami nem működik, hanem hogy eladnak valamit ami tökéletesen működik az ajánlott árammal és többé kevésbé produkálja a reklámozott lumen-t, viszont ha nem 320-at produkál hanem "5000"-et, mert többszörös áramerősséget küldesz át rajta, akkor a fényerősségek között annál nagyobb szórás lesz és rohamosan rövidebb lesz az élettartama stb.

Már innen és más kerékpáros közösségekből is rengeteg ember vett olcsó DX-es lámpákat és meg vannak ezekkel elégedve. Ez így jól láthatóan csúsztatásra, szándékos ferdítésre alapul amit leírtál.

Na akkor hol tudom megnézni a többéves összehasonlító statisztikát, szignifikáns mennyiségű résztvevővel ami ezt a csúsztatást elhantolja?
Ha tényleg akarod tudni hogy repkednek az UFO-k vagy mi akkor ne anekdotális bizonyítékokra hagyatkozz hogy xy is vett és szerinte tök jó hanem vegyél 100 ilyet ami a DX-es képek alapján ugyanaz 10 különböző forgalmazótól és hasonlítsd össze hogy mennyi hőt termelnek, mennyi ideig tart az akksi ugyanannál a hőmérsékletnél stb. Mérd le fénykamrával hogy mennyi valós Lumen-t termelnek. Szerinted 1-2% lesz a szórás? Azért linkeltem be a 100W-os videót mert ott nyilvánvaló a különbség, a sorozatban és párhuzamosan bekötött LED-ek tömkelege felnagyítja a szórást.

Ami itt utána áll, hogy egyes ledek szerinted "földrengést és víz szennyezést okoznak, amíg a drágábbak nem okoznak ilyesmit", azt ugye Te sem gondolod komolyan?  :D

Tessék a szótárban felkeresni az analógia fogalmát :)
  • Kisherceg kedveli ezt

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Igen, nagyon kellemes lány és ahogy előadja.. Simogatja az ember... lelkét. :) 

szak

szak

vendég

• fórumtag
  • 350 hozzászólás

Köszi Balu, ilyen Mikulás kell nekünk.