Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8736 replies to this topic

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Balu1! Még egy kérdésem lenne. Pontosan milyen típusú multifuse biztit használtál? Nem vagyok elektronikai szaki -még :)-, nem szeretnék rosszat venni.

Éppen ma vettem fél marékkal ezekbõl mert tényleg jók ide. De legalább 4 akku az kell sorban.

Egyébként három fokozathoz sorosan kell kötni egy 900 mA-es, egy 400mA-es és egy 170mA-es multifuse-t.
A három állásu kapcsolót (ami középsõ állásban nem zár sehova, egyébként meg balra-jobbra zár) annak a középsõ kivezetését össze kötöd a 0,170-es multifuse szabad végével, ahova majd a fõ ki-be kapcsoló és a tápfesz jön..

A három állásu kapcs. egyik végét a 0,170-es másik végére kell kötni, oda amelyik a 0,400-as vége is jön.

A kapcsoló megmaradt szálsõ kivezetését a 0,400-as és a 0,900-as multifuse közös pontjára kell kötni.

A led egyik kivezetését a 0,900-as multifuse szabad végére kötöd és az akku csoporton zárod a kört.

Valami kicsi belsõ ellenállásu Amper mérõt kellene használnod ellenõrzéshez.
Rövid vastag vezetékkel digi multimétert 10A-es állásban.

Amikor bekapcsolod a kört akkor az áram elõször felugrik másfél Amperre is de kb 6-8 másodpercen belül vissza áll 1A alá, illetve a beiktatott multifuse áram értéke szerinti állásba.

Talán megtaláltad valahol itt korábban feltett skiccemet a bekötésrõl.
Ott még ellenállást használtam, na de mindíg tanul az ember valamit.
Valaki itt adta az ötletet. Akkor meg is jegyeztem, igazán jó ötlet volt,
szóval elismerésem annak aki ezt ajánlotta. Ki is volt..?:chin:

Még amit feltétlen meg kell jól építeni, a led hõelvezetése.
Addig nem is érdemes méregetni mert csak megsül a led, fõleg 1 A környékén.
A legelsõt kicsit nekem is sikerült elhalványítani. kicsi volt a hõvezetõ keresztmetszete 1A mellett.
Azt soha nem szabad elfelejteni, hogy a led eléggé hõérzékeny, vagyis ha nem vezetjük el a hõt akkor sérülhet.

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,695 posts
Balu1! Még egy kérdésem lenne. Pontosan milyen típusú multifuse biztit használtál? Nem vagyok elektronikai szaki -még :)-, nem szeretnék rosszat venni.
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 posts
Így is lehet: kínai fejlámpa átalakítása A jó benne, hogy kompakt, és úgy látom elég a fénye. :icon_smil
Még ki kéne kerón is próbálni. Praktikusabb lehet a sisakra rögzítés, mint ez a gumipántos.
Kicsit kicsi a talpa, és kinnt van a súlypont, így rögzítése nem elég fix, zötyögésnél beremeg, de mivel úgyis fénysávot vetít, talán nem annyira zavaró. Ebbe még nincs lencse, csak tükör, (meg az ovál elõtét), így elegendõ szórt fényt is ad, a fénysávon kívül. Ideálisan mégegy szúrófényû lámpával kiegészíthetõ, ami a fénysáv tetején messze elõre, az út végébe világít.
Ilyen közepes teljesítményû cucchoz minimum ceruza méretû cellák kellenek, és annyi cella, hogy névlegesig merülve, végig elegendõ legyen a fényerõ.(NiMh esetén 4db cella/LED). A ceruza akksijaim 0.5-1A környéki terhelést már eléggé nyögve bírják, (normál elemek egyáltalán nem tudnak ennyi, de félig merült alkaline elemek se) pláne hidegben.
Aki komolyabb teljesítményt szeretne, ahoz nagy akku, és súly jár (vagy vastag pénztárca). azt meg jobb a lámpától külön elhelyezni, mert súlya is van, de akkor meg drótozni kell.

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,695 posts
Ezt a bebiholmi.hu-h találtam: Seoul Semiconductor p4 42180

2000 Ft a kikiáltási ára :) Hmmm. Kell az a 200 lm fényerõ? :D
Sajna csak egy darab van belõle.
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Igen nagyjából jó, legfeljebb annyit tennék hozzá, hogy 4 db akkut használnék, mint használtam is.
Három akku kimerülés közeli állapotban már nem tudja elegendõ erõvel (árammal) megtáplálni.
Ha 4 db akkut használsz akkor teljesen kimerült állapotának közelében is biztosítja
az üzemeléshez szükséges nyitófeszültséget.

A 4 akku esetén viszont arra kell vigyázni, nehogy közvetlen megkapja a led az akku feszültséget
mert attól 'elszáll'. csak ellenálláson vagy megfelelõ mulifuse-n keresztül lehet bekötni.
Bekapcsoláskor így is felszaladhat az áram akár másfél Amperre is,
de viszont ilyenkor még minden hideg és mire átmelegedne a hûtõfelület
addigra a multifuse, melegedéstõl növekvõ ellenállása is felveszi a szükséges értéket.
Ez néhány másodperc alatt beáll. A fényerõ is valamelyest csökken a bekapcsolást követõ rövid idõszak alatt, mert beáll az üzemi áram.

Szóval ott tartottunk, hogy egy-egy leddel sorosan betennék (kapcsolóval átválthatóan)
megfelelõ értékü "multifuse biztosítékot".
Ez (mint írtam már) nem a klasszikus értelmében biztosíték, vagyis nem szakad meg az adott áram fölött,
csak megnövekszik az ellenállása, hogy ne legyen nagyobb az átfolyó áram a ráírt értéknél. Ezért jó nekünk.

WWW.lomex.hu oldalon rákattintasz a biztosíték elõtti + jelre, ekkor megnyílik a lista típusonként.
Láthatóvá válnak a multifuse fajták is. A bolt címét is megtalálod.

A következõ nagyon fontos a hõelvezetés. Azt már nagyon sokszor leírtam, hogy
a ledet hogyan szabad forrasztani és hogyan célszerü felrögzíteni.
Gyors forrasztás, forrasztó krém v. gyanta. Hõvezetõ paszta és egyebek..

Az elemtartót (akkutartót) meg kell erõsíteni mert megolvadhat.
A kontaktust adó rugók és a szegecselt átmeneti pontok nagy áramnál melegednek és ettõl megolvadhat a mûanyag burkolat.
Ez ellen úgy lehet védekezni, hogy minden szegecselt részt meg kell forrasztani
és az elem végéhez nyomódó kontaktrugót tartó lemeztõl egy hajlékony rézhuzalt kell kötni (forrasztani) a rugó akku felöli elkeskenyedõ végéhez.
Forrasztó krém v. gyanta használata és a forrasztás elõtti esetleges oxidmentesítás nagy elõnyt jelent, fõleg az ilyen gyenge acél ill. vas szerü anyagoknál, de szinte bárhol. Úgy jobban fut a cin.

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,695 posts
Nos, dûlõre jutottam.
Az a terv, hogy valami hasonlót építek, mint te (2 rúd fejlámpa, mer' tetszik :)).
1-1 Cree P4-es leddel. Egyenként 3 db 2600 mAh-s NiMH aksiról, sorba kötve.
Két fokozattal: 350 mAh és 700 mAh.
Eddig ez így elvileg jó?
White Horse

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Én is belevágom a fejszémet egy fejlámpa készítésébe (és leszögezem, lelkes amatõr vagyok).
Visszaolvastam 28 oldalt és sok okosat találtam :)
De azért maradt kérdésem.
Például, hogy amit csináltál fejlámpát, Balu1, az nagyon elegendõ fényt ad?

Itt találkozhattál olyan emberek véleményével akik élõben próbálták ezeket a lámpákat.
Abból egyértelmüen kiderül, hogy mennyire elég volt a fénye.

Pl itt van Konásjózsié akinek 25db 20fok 50 candelás ledet raktam össze.
Feltöltött kép

Aztán jöttek ezek a hatékony Cree-e 80 lm/W-os ledek és ebbõl kettõvel hoztam össze hasonlót.
Ha jobban meghajtod akkor ezekbõl többet ki lehet hozni, persze nagyobb fogyasztás mellett.

Egyszer szívesen össze hasonlítanám a kettõt.
Konásjózsi tudna errõl többet mondani mert Mikolcon van a
másik lámpából is és biztosan találkoztak már kivilágítva.

Ez a led pár hónappal késõbb jött ki miután elkészült Józsi lámpája.
Feltöltött kép
Ez egymagában akkora fényt ad le mint a (25db) csokor led 2/3-a.
Ehhez képest már közeljövõben megjelenik az ennél még erõsebb led.

Eleinte ennek felét se tudták elõállítani a powerledek.
Aztán késõbb ami (ehhez képest) a fele fényt leadta azt már éljenezték.
Azután hirtelen meglódult a hatásfok. Most itt tartunk és a technika rohamosan fejlõdik még tovább.

És érdemes egy vagy két p4-est beépíteni, vagy van huzallábas led, amibõl kicsivel több is tud ennyi fényt? Vagy azoknak már túl nagy lenne a fogyasztása?

Nem is fogyasztás lenne sok hanem ahogy észre vettem az újabb huzal kivezetésü ledeket nem szerelik a legújabb hatékony led chip-el,
vagy csak én nem találkozom vele.

Egyébként minél kisebb árammal hajtunk egy ledet, a betáplált energia
annál nagyobb része alakul át fény formájává és kicsi részébõl lesz hõ.
Végülis a betáplált kicsi energiából kicsi fény és hõ lesz de az arány is változik.

Minél jobban hajtjuk a ledet annál több lesz a keletkezõ hõ aránya a fényhez képest.

A régi gyenge hatásfoku ledeknél ez fokozott mértékben jelentkezett.
Viszont minél hatékonyabb ledeket használunk annál kisebb ez a veszteség is.
Vagyis manapság arányaiban nincs akkora jelentõsége mint korábbi egyébként is gyengébb ledeknél volt.

Sõt, a még korszerûbb ledeknél ennél is kisebb lesz a különbség, ha jól számolom..

Nézz szét a képtáramban, ott sok érdekes és talán hasznos dolgot is találsz.
Arra figyelj, hogy mindennek vannak fejlédési fejlesztési szakaszai.
Ezért megtalálható a kezdetleges megoldástól az eddig leg kifejlettebbig minden.

Üjabb képtáram: http://kep.tar.hu/balu-1
Régebbi képtár: http://kep.tar.hu/tmscsaba

Sok kérdésem lesz még, érzem én... :D
Köszi elõre is!

Ok, csak kérdezz.

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,695 posts
Én is belevágom a fejszémet egy fejlámpa készítésébe (és leszögezem, lelkes amatõr vagyok).
Visszaolvastam 28 oldalt és sok okosat találtam :)
De azért maradt kérdésem.
Például, hogy amit csináltál fejlámpát, Balu1, az nagyon elegendõ fényt ad? :)
És érdemes egy vagy két p4-est beépíteni, vagy van huzallábas led, amibõl kicsivel több is tud ennyi fényt? Vagy azoknak már túl nagy lenne a fogyasztása?
Sok kérdésem lesz még, érzem én... :D

Köszi elõre is!
White Horse

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

...ha most kezdeném totál máshogy csinálnék szinte mindent...
Hát ez volt a tanulópénz... jó drágán.

Még nekem is többször át kell tervezni ha valami nagyon újat építek, nem mintha elsõre nem mûködne,
de mindenen lehet finomítani javítani különbözõ szempontok szerint.

ZIL

ZIL

vendég

• fórumtag
  • 30 posts
Grat Dög! Szép lencse.
Mindenkinek kösz a tippeket a hûtésre! Az olajos különösen tetszett :) . A poén az, hogy amilyen súlya már most van a cuccnak, szinte mindegy is lenne.

Megtaláltam a dinamó tunningal kapcsolatos cikk egy angol változatát. http://www.pilom.com...nics/Dynamo.htm
Felettéb érdekes, bár a tesztkörülmények egy kicsit nehezítik az eredmények pontos értelmezését, legalábbis nekem.

Szerencsére ennek a jó kis combos AXA HR-nek egy korábbi változata van nekem is :D . Épp gondolkozok, hogy teljesen áttervezzem a lámpát, immár harmadszorra... Tényleg egy kicsit nehézkes a konstrukció, bár külcsínyre 5-ös. Ennek ellenére ha most kezdeném totál máshogy csinálnék szinte mindent... Hát ez volt a tanulópénz... jó drágán.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Még ki kell találni, hogy rögzíthetõ a tükör közepébe, s ki kell prószálni.

Sz`tem élével a fény felé nézõ vékony lapos (átlátszó) lapokkal lehetne a perem felõl
három v. négy tartón belógatni úgy, hogy a lapokat a fény az élében érje,
vagyis minél kevesebbet törjön meg belõle rossz irányban.
A nagyító oldalára meg talán valami átlátszó ragasztó cseppecskékkel, piros tubusos technokollal lehetne rögzíteni.

Ha lehet akkor NE pillanatragasztót használj mert az a környezetében bemattít mindent amire a gõze rácsapódik.

Tartó váznak lehetne még akár vékony fém lemezekbõl három db 2mm széles és szükséges mélységig
(szintén az élével a fény felé irányuló) tükörbe nyúló hosszú, hogy
felül még rögzíteni is lehessen, ha mégsem átlátszó anyagot használsz.

Az még nagyon fontos, hogy a ledbõl közvetlen a tükör falára vetülõ fénybe ne lógjon bele a lencse.
Csak azt a fényt kell annak kivetíteni ami egyébként fókuszálatlanul szórtan elõl lépne ki
minden irányban, így elvesztve az erejét és a jelentõségét.

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 posts
Proci ventillátor kissebb feszrõl: Én próbáltam sima ellenálláson fesz-t ejteni, nem vált be, el se indult. nagy elkóval el-el indult, megállt... :no: Szóval a lényeg, hogy kis belsõ ellenállású feszültség forrásról kell hajtani (pl. soros zener, stab,...)! 12V-os ventik típus, példány függvényében 6-8V-ról mûködni szoktak.

Más: a múltkori ötletem szerint csináltam egy 10 mm-es LED-lencsét, használhatónak tûnik.:)
A fókuszkép alapján az 5-ös powerLed-et, 90 fokos nyílású tükörben kb. jól lefedheti. Feltöltött kép
Végülis simán fûrész, reszelõ, kissé vizezett polírpapír is megfelelõ felületet biztosít. Még ki kell találni, hogy rögzíthetõ a tükör közepébe, s ki kell prószálni.

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,703 posts

Esetleg energia átvivõ rendszereken dolgozol, hogy ilyen "szakmába" vágó ötleted jött elõ?

nem, csak egyszer valahol olvastam egy projektrõl, amiben PC hûtését csinálták meg így, trafóolajjal feltöltve az egész tápegységet. (a ventik kiutálása, és ezáltal a csendesebb üzem volt a cél) minden részletre nem emlékszem, de arra igen, hogy ott elõtte még acetonban feloldott plexireszelékkel is levédték az egész áramköri részt, az alkatrészekkel együtt.
ugye milyen hasznos volt, hogy megjegyeztem? :D

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

trafóolajjal feltölt, hermetikusan lezár, könnyûségnek búcsút mond... :)

Ez jóóó :rofl: nem is azon fetrengek :icon_razz

Egyébként technikailag tényleg jó megoldás.
Az is igaz, én is szeretem a nem konvencionális de jól használható megoldásokat.
Nem feltétlen csak az a jó amit eddig már használtak azon a területen.
Viszont az ötlet (amit láthatóan félig tréfénak szántál) fél kiló trafó olajjal,
önmagában kissé mulatságosnak tûnt.

Esetleg energia átvivõ rendszereken dolgozol, hogy ilyen "szakmába" vágó ötleted jött elõ?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Balu1:
A ventit azért tartom fontosnak a lámpába mert kb 2-2,5W hõt termel menet közben. Mint már korábban említettem a cucc egy régi bádoglámpába van teljesen zártan beleépítve...

Így már értem.
Esetleg valami lemezbõl levegõ beömlõ- kiáramló nyílást is ki lehet alakítani.
Igaz, ott az esõ is bejuthat a menetszéllel.
Esetleg a bádog felületet is hozzá lehet kötni a melegedõ részekhez...?
Néhány Watthoz az is elég.

De tényleg, feltétlen kell az a régi lámpa dizájn?
Szerintem is nyitottan kellene összehozni legalább a hõleadó részét.

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,703 posts

Zil,
De ha nem megoldható a hõ burkolatra való kivezetése, akkor tényleg kellhet.

trafóolajjal feltölt, hermetikusan lezár, könnyûségnek búcsút mond... :)

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 posts
Zil,
A ventillátornak én is hagytam helyet a lámpámban. De be nem raktam, miután kiderült, hogy a menetszél 20-25W hõt is simán elvezetett.
De ha nem megoldható a hõ burkolatra való kivezetése, akkor tényleg kellhet. Azért csak át kéne építeni abból a régi bádoglámpából...

ZIL

ZIL

vendég

• fórumtag
  • 30 posts
Köszi a tippeket a ventire. Eredetileg én is gondolkoztam az 5V-oson (amikor még 3,4V-ra terveztem az üzemit, de csak nagyon drága darabokat talaltam és késõbb az is leesett hogy egy ilyen rendszerrel elégetném a dinamót...
Most mégis ez tûnik a legjobb megoldásnak ellenállással, szóval ha valaki tud olcsón ilyet akkor nagyon megköszönném.

Balu1:
A ventit azért tartom fontosnak a lámpába mert kb 2-2,5W hõt termel menet közben. Mint már korábban említettem a cucc egy régi bádoglámpába van teljesen zártan beleépítve. A panel hõleadó képessége éa a tokozásé is elég lenne a megfelelõ alacsony hõmérséklethez, csak épp a kettõ közt nincs semmi kapcsolat, már csak az elektromos szigetelés miatt sem. A venti csak azért kell, hogy a házon belül kevergesse a levegõt, a panel környéke ne tudjon túlmelegedni és a hõt jobban leadhassa a burkolat a külvilágnak.

6W-os dinamót forgalmaznak név szerint a Busch&Müller S12-õt. Ez egy 12V-os görgõs dinamó, melynek hatékonysága még az agydinamókét is jóval meghaladja, na meg persze az ára is.
De olvastam már olyan megoldásról is hogy normál dinamók teljesítményét tornázzák fel valamilyen külsõ segédelektronika használatával úgy 5-5,5W-ra. Sajnos a cikkbõl német nyelve miatt nem túl sokat értettem de talán az volt a dolog nyittya jogy a dinamó üzemi áramát fele-harmada szintre csökkentették. Azt nem tudom, hogy a hatékonyságra mindez hogyan hatott...

ZIL

ZIL

vendég

• fórumtag
  • 30 posts
Köszi a tippeket a ventire. Eredetileg én is gondolkoztam az 5V-oson (amikor még 3,4V-ra terveztem az üzemit, de csak nagyon drága darabokat talaltam és késõbb az is leesett hogy egy ilyen rendszerrel elégetném a dinamót...
Most mégis ez tûnik a legjobb megoldásnak ellenállással, szóval ha valaki tud olcsón ilyet akkor nagyon megköszönném.

Balu1:
A ventit azért tartom fontosnak a lámpába mert kb 2-2,5W hõt termel menet közben. Mint már korábban említettem a cucc egy régi bádoglámpába van teljesen zártan beleépítve. A panel hõleadó képessége éa a tokozásé is elég lenne a megfelelõ alacsony hõmérséklethez, csak épp a kettõ közt nincs semmi kapcsolat, már csak az elektromos szigetelés miatt sem. A venti csak azért kell, hogy a házon belül kevergesse a levegõt, a panel környéke ne tudjon túlmelegedni és a hõt jobban leadhassa a burkolat a külvilágnak.

6W-os dinamót forgalmaznak név szerint a Busch&Müller S12-õt. Ez egy 12V-os görgõs dinamó, melynek hatékonysága még az agydinamókét is jóval meghaladja, na meg persze az ára is.
De olvastam már olyan megoldásról is hogy normál dinamók teljesítményét tornázzák fel valamilyen külsõ segédelektronika használatával úgy 5-5,5W-ra. Sajnos a cikkbõl német nyelve miatt nem túl sokat értettem de talán az volt a dolog nyittya jogy a dinamó üzemi áramát fele-harmada szintre csökkentették. Azt nem tudom hogy a hatékonyságra mindez hogyan hatott...

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Áhhhá, szal te voltál az az UFO?

Tegnap volt a Night Fever, mi zúgattunk lefelé, véletlenül belenéztem az egyik lámpádba, utána vagy 10 mp-ig vakon repültem...

A balesetet nem láttam, meg nem is találkoztam vele. Mikor volt, és hol?

Elõször is bocsi, hogy nem kaptam le azonnal a fényt de
utána már a kapcsolókon tartottam a kezem és a billentõ karon.
Még tervezek rá egy "minden nagy fényt le" gombot kézközelbe
amit azonnal, a kormányt markolva is elérek és egy "mindent villant" gombot is.

Tegnap ott felfelé haladás közben megálltam és megfordítottam a bringát,
amikor többen jöttek lefelé a haladásuk irányába világítottam. Kiváncsi voltam a véleményekre.
A lefelé guruló csoportból egyik lány megjegyezte, azért nem jó ha ennyre látjuk az utat
mert minden gödröt meglátunk amibe bele megyünk! :icon_bigg

Az a fény ebbõl a ledsorból jött:
-- Egyébként a helyén van, ..az égen mint a nap! 8-) --
Feltöltött kép

Többi képet róla: http://kep.tar.hu/balu-1/50280850#2
A fénye mellett elhalványult a Cree-e P4 leddel készült egy ledes fejlámpám, pedig önmagában annak is van fénye.
Sok különbözõ lámpás fotókat lehet találni a képtáramban.

Egy régebbi képtáram címe:
http://kep.tar.hu/tmscsaba
Itt is van több lámpás kép.

A balesetrõl máshol írtam, itt:
http://forum.bikemag.hu/showpost.php?p=585897&postcount=105