Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8736 hozzászólás a témában

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás

Akkor maradunk az értetlenségnél, ahol próbáltam elmagyarázni hogy a sok plusz amit ráraknak nem csak rablás, hanem szabályozás, helyi munkabér, (elvileg) rendes garancia stb. Mintha úgy emlékeznék bringaboltban vagy valamiféle hasonló értékesítési területen dolgozol, téged nem ebből fizetnek véletlen? Szerintem még a legelején elhangzott hogy egy nagyker és a szabályok aminek ennek meg kéne felelnie, illetve a törvényhozás ami ezt elvileg szorgalmazza felülről (akiket te választasz) több nyomást tudnak gyakorolni a Kínai piacra mint ha mindenki ügyeskedik és kikerüli az egészet, nagy ívben lesz*rva a saját jövőjét is.

Nem kereskedelemben dolgozom de sok nagykeres ismerősöm van/volt és láttam elég nagykeres árlistát. A "drágamárkás" ára súrolja az én kínaimét. A "nem akarom az új házát,kocsiját fizetni" meg konkrét példa, látom a csókán milyen brutálisan szép bevételt hoz a nagyker. (jóóóó, tudom, miért nem csinálok én is egy nagykert.....blabla..)

A garis ügyben sincs teljesen igazad, nagyon sok a rossz példa, hogy addig vagy jó ember, míg megveszed a cuccot de problémánál már nehezen akarnak szóba állni veled. (persze van sok pozitív eset is.

Egyébként milyen szabályt sértek a kínai vásárlásommal ? Semmi sem tiltja. Milyen ügyeskedésről beszélsz ???

Ha meg a kínai lámpám nem tetszik, akkor megsúgom, hogy tonnaszámra rendelünk Németországból cuccokat. Azt már szabad szerinted ? Vagy azzal is rossz ember vagyok ? Az az EU. Tudom, éhen hal a magyar kereskedő....de ugye te sem mindent itthon vásárolsz.

De azt is mondtam, sok bennfentes infóm van Kínáról, mivel haveromék kínai cégeknek könyvelnek. Ők sokat tudnak az ottani viszonyokról, kína ügyében neki jobban hiszek. A szmog egy dolog, hidd el, hogy meg fogják oldani. Az ár meg, ami neked hihetetlen tényleg annyi. A mi európai agyunknak kb felfoghatatlan összegből legyártanak neked egy terméket.

Ha tényleg őszintén aggódni akarsz valakiért, akkor kezd Afrikával ! (Ne a dollárban ezermilliárdos Kínával) Ha sajnálni való milliókat keresel magadnak, ott megtalálod.

Marci

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Tegnapi hírek (érdemes megnézni a második képet a felhőkarcolóval): Pekingben a részecskeszmog a WHO által meghatározott maximumnak a 24x-ét érte el. Több mint 100 repülőjáratot törölni kellett, Tianjin-ben 300-at és lezárták az autópályákat mert egyszerűen nem látni a légszennyezéstől. Gyakorlatilag vesztegzár van.

Nem lehet betűzni, ezért linkelem: ez a Reuters aktuális képe a szituációról

Nem tudom te hogy vagy ezzel de ha én tudom hogy valaki szenved akkor ha mást nem legalább ha lehet hagyom azt amitől még jobban szenvedne. Nem csak nekem kell megmentenem az emberiséget, mindannyiunknak együtt.

Akkor nézzük meg mi maradt ránk még 2010 előttről, amit 6 év alatt még nem lehetett rendbe tenni.

Legelőször nem azt kellne kína helyett nekünk rendbe tenni? Kínát majd hagyjuk akkora, amikor itthon már minden rendben van és utána majd Eu-ban is minden rendben legyen, aztán lehet távolábbra is tekinteni, mit tudunk még rendbe tenni.

Egy a gond, ahhoz, hogy itt élhetőbb legyen (nem 2010-hez mert ahhoz képest már élhetőbb) de a nyugati színvonalat megközelítse a legszegényebb ember is, de ez még évtizedek múlva várható a lassú hazai növekedést figyelembe véve is, mert a korábbi időszakok vezettek odáig, hogy alul maradjunk, mert úgy álltak hozzá korábban, hogy "merjünk kicsik lenni". 

Azóta már merünk nagyobbakká válni, de az épüléshez idő kell, főleg arról a szintről, amit ránk hagytak 2010-ben egy felszámolt és elszegényedett, eladósodott országban, ahol még én magam mindenféle hitel nélkül is majdnem utcára kerültem (2009 decemberében), ami soha máskor még csak gondolati szinten sem volt elképzelhető.   

A kínaiak szempontjait majd 200 év múlva talán figyelembe tudjuk venni, de addig még önmagunkat kell előtérbe helyezni és rendbe tenni. kínát meg tartsák rendben a kínaiak, hiszen nekünk se segítenek amikor szükség lett volna rá.

Balu1 módosította - 2017. január 04. - 12:26

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Tudod mit? Vedd meg a legdrágábbat, a 25X-ös árút ha neked jut rá és meg tudod tartóztatni magad más célok elérésével kapcsolatban. Aztán majd rajtad kívül mindenki azt veszi amire elég a lehetősége, hogy még sok más helyre is jusson a keretből neki, mert az összetett szükségletek anyagi kielégítése fontos, hogy másra is jusson. Senki nem akar éhen halni és kilakoltatásra kerülni, mert meg kell fizetnie egy értéken felül árazott lámpát. Lehet, hogy Te vagy én még meg tudnánk venni de nagyon sokan örülnek ha kajára jut elég. (Egy éve vettem szöges gumit, az se volt olcsó, kb 64e volt a kettő, de abból nem volt olcsóbb megoldás, csak a házi építésű csavaros, amit még előtte pár évvel kipróbáltam és jól bevált a jeges hóban is, de kopott mint a csuda és nehéz volt mint a dög és a falevelet is összeszedte a hosszú facsavar és azon már csúszott, szóval ott nem volt más lehetőség mint a drágát megvenni). 

Nagyon elszálltál a fizikai valóságtól és a lehetőségektől a "scifi gazdaság" felé, de maradjunk itt a földön.

Keret nélkül nem lehet gondolkodni, mert az határozza meg a lehetőségeket. Ki az a hülye aki egy dolgot megvesz sokszoros pénzből, ha az nem nyújt annyira sokszoros lehetőséget mint az ár mutatja, amikor még másra is kell neki a keretből jusson. 

Ez amit itt eddig fejtegettél elméletileg lehet benne valami, de ha erre rámegy az embernek inge gatyája, akkor már nincs is miről beszélni! 

Viszont ha ezt teljesen őszintén mondtad és magad is tényleg lemondtál sok mindenről és neked valami negyedmilliós lámpád van és nem valami olcsó kínai, ugye.

Mert ha nem így volna, akkor hiteltelenné válna az mind amit itt elmondtál

és ez csak a bort iszik és vizet prédikál tipikus esete lenne!

Szóval milyen gyártmányú és milyen árban volt az 1000 lumen körüli terephez való fejlámpád?

Végül is vissza lehet itt keresni, mert írtál róla valahol. Csak, hogy az is a fejtegetésedet igazolja-e?  

Vagy csak megpróbálsz új sience fiction íróvá válni aki olyan mint a jó pap, bort iszik és vizet prédikál? 

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Azért kell kínai szürkét venni, mert a 4x drágább, márkás is ugyan ott készül, lehet, hogy ugyanabban a gyárban !! Ezt meg TE nem akarod megérteni.

Akkor maradunk az értetlenségnél, ahol próbáltam elmagyarázni hogy a sok plusz amit ráraknak nem csak rablás, hanem szabályozás, helyi munkabér, (elvileg) rendes garancia stb. Mintha úgy emlékeznék bringaboltban vagy valamiféle hasonló értékesítési területen dolgozol, téged nem ebből fizetnek véletlen? Szerintem még a legelején elhangzott hogy egy nagyker és a szabályok aminek ennek meg kéne felelnie, illetve a törvényhozás ami ezt elvileg szorgalmazza felülről (akiket te választasz) több nyomást tudnak gyakorolni a Kínai piacra mint ha mindenki ügyeskedik és kikerüli az egészet, nagy ívben lesz*rva a saját jövőjét is.

Tegnapi hírek (érdemes megnézni a második képet a felhőkarcolóval): Pekingben a részecskeszmog a WHO által meghatározott maximumnak a 24x-ét érte el. Több mint 100 repülőjáratot törölni kellett, Tianjin-ben 300-at és lezárták az autópályákat mert egyszerűen nem látni a légszennyezéstől. Gyakorlatilag vesztegzár van.

Nem lehet betűzni, ezért linkelem: ez a Reuters aktuális képe a szituációról

Nem tudom te hogy vagy ezzel de ha én tudom hogy valaki szenved akkor ha mást nem legalább ha lehet hagyom azt amitől még jobban szenvedne. Nem csak nekem kell megmentenem az emberiséget, mindannyiunknak egyűtt.

Pont úgy gondolkozol, mint az nyugat, hogy demokráciát kell exportálni a nem "demokratikus" országokba. Most megnézheted a napi hírekben a végeredményt.

Na ne, ez már fájt.

Tekergek módosította - 2017. január 04. - 01:31

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás

És ezért kell Kínai lámpát venni? Azt nem itt forgatják meg és nem itt működteti a gazdaságot. Körülbelül bármi más jobb mint a Kínai szürke import olyan áraknál amiknál nyilvánvaló hogy semmilyen szinten nem foglalkoznak bármiféle szociális vagy környezetvédelmi kérdéskörrel.

Azért kell kínai szürkét venni, mert a 4x drágább, márkás is ugyan ott készül, lehet, hogy ugyanabban a gyárban !! Ezt meg TE nem akarod megérteni. Ha lenne magyar (Eu-s ?) gyártói alternatíva, megvennénk többen - de nincs.

Az itthon vásárolt lámpa meg azért megfizethetetlen, mert 2-3 nagyker és a kisker ráteszi az összes szállítási költségét, adóját, hasznát, új kocsiját, új házának árát....mindenét és köszönöm de ha nem muszáj, én ezt NEM akarom megfizetni, mikor kapok egy névtelen de sokak által kipróbált és tökéletesen működő lámpát. Ami sokszor pontosan tök ugyanaz, mint a márkásra fölmatricázott lámpa. (váz, stucni, nyeregcső, bármi...)

A kínai gyártói kultúrát meg nem nekem, neked kell megváltani. Pont úgy gondolkozol, mint az nyugat, hogy demokráciát kell exportálni a nem "demokratikus" országokba. Most megnézheted a napi hírekben a végeredményt. Csak fogadd el, hogy egy teljesen másik kultúra úgy működik és kész. Hidd el, ott is nagyon sokat fejlődtek ezen a téren, emelkednek ott is a munkakörülmények és bérek, már nem egy tál rizsért dolgoznak de hát egy milliárdos lélekszámú országot kicsit nehezebb kormányozni. Nézz körül a "fejlett" Európában, 7-10 milliós kis országocskákat is nehéz kormányozni, nemhogy egy akkorát.

Szóval ez egy nagyon nehéz kérdés ezer szállal, szemponttal.

marton módosította - 2017. január 03. - 01:02

• blash és Sandman kedveli ezt
Marci

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Netán nekem kell megoldani a kínai problémát??

Ha még mindig felteszed ezt a kérdést akkor nincs értelme rá válaszolni. Szerintem elég értelmezhető: nem olcsó az "olcsó".

majd Te kiegészíted neki 240.000,-Ftal, mert le tudsz mondani arról az összegről, ahogy mondod.

Lemondok egy lámpáról, ezért másnak oda kell adnom az összeget amibe kerülne? Ez milyen logika? És ki mondta hogy mi a keretem? Szerintem legalább egyszer hangoztattam hogy keretfüggetlenül kell lemondani olyasmiről ami káros neked és a társadalomnak. Ettől függetlenül még mindig sokan cigiznek, de nehogy már engem nézz hülyének mert én eltanácsolok mindenkit tőle..

Szóval értelmetlen a vita, amíg magyarok pénzéből akarsz kínaiakat vagy a világ bármely táján élőket akár németeket, vagyis bárkit támogatni, amikor nekünk sincs sok.

Addig ételmetlen amíg nem érted hogy nem a pénzünkből akarok támogatni, hanem a pénzünk megvonásából, tudatosabb kiadásából, akármennyi legyen az. Ez azt jelenti hogy nem veszed meg a drága márkát ha nincs rá pénzed, de az "olcsó"-t se mert hosszú távon nem olcsó, sőt. Nem tudom szerinted hányszor mondtam olyat hogy mindenkinek Lupine-t kell venni, de röviden összefoglalom: sehányszor.

Amikor itthon megforgatják, az itt nekünk működteti a gazdaságot.

És ezért kell Kínai lámpát venni? Azt nem itt forgatják meg és nem itt működteti a gazdaságot. Körülbelül bármi más jobb mint a Kínai szürke import olyan áraknál amiknál nyilvánvaló hogy semmilyen szinten nem foglalkoznak bármiféle szociális vagy környezetvédelmi kérdéskörrel.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Vagy azért mert rászorulnak, a környezetszennyezés olyan formákat öltött hogy zavargások vannak és meg kell oldani mert különben felkel a nép és az ottani elit elveszti a hatalmát. Viszont ez még eltart egy ideig.

Netán nekem kell megoldani a kínai problémát?? Esetleg nekünk aprócska Magyarországnak kellene megmenteni a hatalmas Kínát?   :)  Na ne.. A mi amúgy se túl sok pénzünkből adjunk mindent a kínaiak vagy a németek jobb életéért, amikor úgy sem vagyunk gazdag ország és gazdag emberek.

Ezt komolyan gondolod?

A változásért folyó harc és a személyes döntéseid a saját kezedben vannak, kerettől függetlenül. Ha etikailag helyesen akarsz eljárni elkerülhetetlen dolgokról lemondani.        ...végülis a fogyasztó dönti el hogy mit vesz le a polcról, vagyis te meg én.

Vagyis ha kapok a kínaiból 25 db lámpát abból az árból amiért csak 1 db nyugati terméket tudok megvenni, ami valamivel jobb minőségű, akkor mondjak le a 24 db lámpa áráról és csak egyet vegyek meg és arra költsem rá a 25 árát ?

Akkor van egy ötletem, ha kell tudni lemondani, akkor majd hozzád irányítok mindenkit, aki lámpát akar venni, mert úgy látom tudsz lemondani, legalább is tanácsok terén könnyedén tudod osztogatni mások pénzét.  Majd oda küldöm akinek lámpa kell, hogy adjon bele amit rá szánt, azt a tízezer Forintot és majd Te kiegészíted neki 240.000,-Ftal, mert le tudsz mondani arról az összegről, ahogy mondod. 

Ugyanis bátran mondhatom nagyon sokunk nevében, mi nem tudunk lemondani 24 db lámpa áráról, hogy csak egyet kapjunk érte. 

Millió helye van annak a sok lámpa árának, ahova el lehet azt gazdaságosan és hasznosan költeni.

Aki viszont olyan jól áll, az csak szórja a pénzét drága márkás és 25-ször drágább holmikra, amíg nekünk az olcsó is megteszi helyette mert a célnak megfelel. Inkább takarékosan vásárolok egy kicsit gyengébbet sokkal sokkal olcsóbban és még marad sok másra is keret. 

Erre mondják, a "szegény ember vízzel főz!"

Szóval értelmetlen a vita, amíg magyarok pénzéből akarsz kínaiakat vagy a világ bármely táján élőket akár németeket, vagyis bárkit támogatni, amikor nekünk sincs sok.

Itt az utolsó néhány hozzászólás is erről szól:

http://forum.technok...997454#p997454 

...elsősorban azzal hogy választásnál azokra nem szavazunk akik a privatizáció és kiárusítás mellett állnak és azzal hogy nyomást gyakorlunk a mindenkori kormányra hogy ne engedje Brüsszelt Magyarországot továbbra is szolgáltató- és fogyasztó-gyarmatként használni...

Nem máról holnapra fog megváltozni a világ, de ha húsz évig tart, akkor húsz évig tart, attól még helytelen feladni.

Az ország kiárusítás a '90-es évek elejétől folyik. Felszámolták az ipart és azóta van így az amiről írtál (előtte az oroszok vittek el sok mindent).

Most viszont az se mindegy, hogy hazai működtetésre veszi valaki magánkézbe a közvagyont, hogy megfelelően mindannyiunk hasznára működtesse (mert valakinek működtetnie kell, különben nem gyarapodik) vagy a nyugatot támogatja a hasznával mint 2010 előtt? Akkor még a nyugati szolgáltatók és sok nyugati multi cég, kivitték az országból azt a hasznot, azt a pénzt ami az országot illette volna. Azt csak a hazai magánvállakozások tudják itthon tartani és itt forgatni működtetni, hogy az országnak is hasznot hozzon, itthon élénkítsen a hazai működő tőke. 

Amikor itthon megforgatják, az itt nekünk működteti a gazdaságot.

Amit kivittek, az kint jelentett működő tőkét nyugaton és ők fölözték le a hasznát.

Ennyi a különbség.

Balu1 módosította - 2016. december 31. - 23:11

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

mert rájönnek, hogy a minőségit lehet eladni hosszabb távon.

Vagy azért mert rászorulnak, a környezetszennyezés olyan formákat öltött hogy zavargások vannak és meg kell oldani mert különben felkel a nép és az ottani elit elveszti a hatalmát. Viszont ez még eltart egy ideig.

Az externáliákkal  az országok sem nagyon foglalkoznak.
Hogyan is foglalkozzunk mi vele, amikor a legtöbbünk kerete még sokkal inkább be van határolva

A változásért folyó harc és a személyes döntéseid a saját kezedben vannak, kerettől függetlenül. Ha etikailag helyesen akarsz eljárni elkerülhetetlen dolgokról lemondani. Ez hosszú távon még pénzügyileg is megtérül, vagyis nem olcsóbb az olcsó lámpa, ha nem csak öt percre tervezel. Ha Japánban egy pár évtizeddel ezelőtt környezetvédelmi szempontból nagyobb nyomást gyakorolt volna a lakosság a kormányra a cégszabályozás úgy alakulhatott volna hogy a Tepco-nak nem érte volna meg egy pár milliót spórolni amiből most többszázmilliárdos kár van - amit nem ők fizetnek ki hanem a károsultak. Ha persze nem úgy gondolkodsz hogy "nem én/most fizetem ki a jövőbeli károkat, addig is van olcsó áramom!".

És ha most elég nyomást gyakorolnának a kormányra akkor nem engednék hatalmas kölcsönöket adni a cégnek ahelyett hogy hagynák csődbe menni és ahogy mondod emberközponti alapokon racionalizálhatnák az energiaellátást, nem a nyereségesség jegyében folytatni ami csak egy nagyon kicsi elitnek kedvez - és az is csak rövid távon. És nehogy félreérts, nem kommunizmus kéne "a kapitalizmus helyett" mert az pont ugyanazt eredményezi.

Ezzel elegen foglalkoznak: a Kyoto, Párizs féle megállapodások erről szólnak. Mindenkinek a saját politikájánál kell elérnie hogy ezeket tiszteljék is, ne csak üres szavak legyenek, elsősorban a fogyasztással kapcsolatos dönteseiden keresztül. Egy jó példa az ózonlyuk visszaszoritása a hűtő- és hajtógázok szabályozásával. Többek között a fogyasztó szervezetek érték el hogy kötelező legyen feltüntetni mi van a termékben, és ez alapján végülis a fogyasztó dönti el hogy mit vesz le a polcról, vagyis te meg én.

Ugyanezt el tudjuk érni bérezés szempontjából is (a kelet-német felkarolás jó példa hogy ha akarjuk lehet), elsősorban azzal hogy választásnál azokra nem szavazunk akik a privatizáció és kiárúsítás mellett állnak és azzal hogy nyomást gyakorlunk a mindenkori kormányra hogy ne engedje Brüsszelt Magyarországot továbbra is szolgáltató- és fogyasztó-gyarmatként használni. Még Kína is védi a saját ipart szabályozással: törvénybe foglalták hogy aki ott akar gyártani köteles helyi cégrészesedést elfogadni, illetve technológiákat megosztani. De pragmatikus kivételeket is tesznek, pl. a Tesla eddig nem volt hajlandó ebbe belemenni, ezért nemrég mégis megengedték nekik hogy ott gyártsanak mert egyszerűen szükség van a helyi légszennyezés sürgős megoldására.

Nem máról holnapra fog megváltozni a világ, de ha húsz évig tart, akkor húsz évig tart, attól még helytelen feladni.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Kínának jelentős tőkéje, saját piacra irányuló iparja, tudatos kutatási programjai, egyre gyorsabban növekvő szabadalmi halmaza van. Az önmagában nem meglepő hogy meg van nekik hozzá a technológiájuk. Az hogy az milyen szinten van hosszabb történelmi, cégkultúrális háttérrel rendelkező játékosokkal szemben, milyen a szórás, a minőségi kontroll, hogy bánnak az alkalmazottakkal, a környezettel megint más.

Az hogy a LatticeBright miért használ etikailag kérdéses tipusneveket vagy hogy a chip kinézete rájátszás, koppintás miatt ilyen vagy a megoldásból természetesen adódik az megint más téma. A hűtőlap kinézete, szövege a másodlagos hamisítók sara és azoké akik behunyják a szemüket miközben tudnak róla (Gearbest, DX, eBay stb).

Egyre jobban felfejlődik kínában az ipari termelés, egyre használhatóbb és árban is reálisabban elérhető szegmensét jelenti a világ termelésének, viszonylag kisebb kompromisszumokkal ami még mindig kedvezőbb mint a nyugati cégek horribilis árain megvenni egy néhány százalékkal talán jobbat. 

Igaz, régebben sokkal inkább voltak gyenge kínai utánzatok, de ezek lassan kihullanak,

mert rájönnek, hogy a minőségit lehet eladni hosszabb távon.

.

Az externalitások fogalmát nem ecsetelem tovább. Úgy néz ki nincs értelme, pedig ennek megértése a legfontosabb az egész vitában. Ha valami húsz évig tart mire téged személyesen érint akkor is érinteni fog, és a húsz évvel ezelötti most érint, a negyven évvel ezelőtti meg már húsz éve érint, és húsz év múlva a gyerekeidet/unokáidat fogja érinteni mindegyik, egyszerre.

Mellékesen el kéne gondolkodni hogy talán nem a minőségi termék a drága, hanem a keret aránytalanul alacsony 

Az externáliákkal  az országok sem nagyon foglalkoznak.

"Externália = (külsőség)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédia

A légszennyezés származó gépjárművek egy példa egy negatív externália. A költségek a légszennyezés, a többi a társadalom nem egyenlíti sem a gyártók, illetve a felhasználók a motorizált közlekedés.
Ebben a gazdaság , az externáliák az a költség, vagy előny, amely érinti a fél, aki nem dönt, hogy merülnek, hogy a költség vagy haszon. [1] A közgazdászok gyakran ösztönözze a kormányokat, hogy olyan politikát, amely "internalizálják" externália, hogy a költségek és a hasznok érinti elsősorban a feleknek, akik úgy döntenek, hogy merülnek fel őket. [2]

Például a gyártási tevékenységek okozó légszennyezettség szabhat egészségügyi és tisztítási költségek az egész társadalom"

Hogyan is foglalkozzunk mi vele, amikor a legtöbbünk kerete még sokkal inkább be van határolva és minimál költségvetésből

vagyunk kénytelenek kalkulálni és még azt is meggondoljuk legtöbben, hogy kiadhatjuk e érte. 

Az a másik, hogy a keret, amit költhetünk már legalább 60 éve így alakul és azóta maradt meg ezen a szinten. Igaz, 2004-2006-tól zuhanásnak indult de már kb 2010-től kezdődően nagyon lassan ismét növekednek a lehetőségeink, de az is csak néhány százalékot jelent még összességében ezen a távon, még ha folyamatosan növekszik is évről évre. Ahhoz még sokkal tovább kell ezt az ember központú ország irányítást így megtartanunk, hogy majd valamikor, jó néhány évtized múlva megközelíthessük a nyugatot legalább valamennyire a lehetőségek szempontjából, mert abba az irányba haladunk, ezt mutatja az emberek többségének a megfelelő helyen való pártállása is.  Mindenki (a legtöbb) az ember központú vezetést támogatja. Ezért van a helyén az ország ilyen szempontból mert látjuk legtöbben, hogy most legalább jó irányba haladunk, még ha lassan is. 

Sandman

Sandman

vendég

• fórumtag
  • 435 hozzászólás

. Ehhez hozzájön hogy egy márkás gyártó kevesebbet spórol a minőségi kontrollokon, a garancián, elérhetőségen, ügyfélszolgálaton.

Ennek sok ellenpéldáját látni kis hazánkban sajnos.

Plusz az általad leírtakkal együtt (forráshiány) teljesen érthető, miért vesz valaki gagyi utánzatot, megkockáztatva, hogy akár még egyszer ki kell adnia azt az összeget, mert elsőre nem jön be. Az érvelésed többi részével egyetértek.

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Ez tényleg érdekes. Elég összetett dolog egy az eredetihez hasonló és működő LED chipet és vele a komplett LED-et utángyártani. Ehhez komoly gyártási körülmények kellenek. Ez nem menne "sufni" körülmények között. Komoly és drága gyártó sort és spéci labor körülményeket igényel.

Kinának jelentős tőkéje, saját piacra irányuló iparja, tudatos kutatási programjai, egyre gyorsabban növekvő szabadalmi halmaza van. Az önmagában nem meglepő hogy meg van nekik hozzá a technológiájuk. Az hogy az milyen szinten van hosszabb történelmi, cégkultúrális háttérrel rendelkező játékosokkal szemben, milyen a szórás, a minőségi kontroll, hogy bánnak az alkalmazottakkal, a környezettel megint más.

Az hogy a LatticeBright miért használ etikailag kérdéses tipusneveket vagy hogy a chip kinézete rájátszás, koppintás miatt ilyen vagy a megoldásból természetesen adódik az megint más téma. A hűtőlap kinézete, szövege a másodlagos hamisítók sara és azoké akik behunyják a szemüket miközben tudnak róla (Gearbest, DX, eBay stb).

Na de ha a lényeget nézzük, akkor az ár és az élettartam valamint a fényerő összefüggésének arányában még így is jóval kedvezőbb az ára ezeknek a lámpáknak, még utángyártott leddel is. Így is sokkal inkább megéri ilyen, valamivel gyengébb tulajdonságút venni jóval olcsóbb áron, mint a többszörös felárért eredetit mert nem arányos az a többlet, amit ki kell fizetni érte.

Az externalitások fogalmát nem ecsetelem tovább. Úgy néz ki nincs értelme, pedig ennek megértése a legfontosabb az egész vitában. Ha valami húsz évig tart mire téged személyesen érint akkor is érinteni fog, és a húsz évvel ezelötti most érint, a negyven évvel ezelőtti meg már húsz éve érint, és húsz év múlva a gyerekeidet/unokáidat fogja érinteni mindegyik, egyszerre.

Mellékesen el kéne gondolkodni hogy talán nem a minőségi termék a drága, hanem a keret aránytalanul alacsony és hogy ez miért van és mit lehetne vagy kellene ezen változtatni. Neked. Csak egy gondolat: a világ éves GDP-jéből visszaszámolva a jelenlegi árfolyamnál az átlagbevétel havi ~394.000 Forint lenne. Ezt úgy képzeld el hogy jelenleg 2,5 milliárd ember él kevesebb mint havi 20000 Forinton.

Ez szörnyü !
1000 oränkent 4%-al jobban gyengül es csak 20ezer orät fog birni a ledem a lämpämban az eredeti Cree ledhez kepest.
Most mi lesz ?? :D :P :lol:

Alapvető önvédelmi tulajdonság hogy a saját magunkba vetett hitet és az önbizalmat nem sértheti semmi, mert azzal gyengülünk a létért folytatott harcban.

Ha a tények ellenére elvicceled beismered hogy ezt racionális alapokon nem tudtad elérni. A vicc ez esetben a közönség manipulációja: ha nincs igazad megfelel ha úgy tűnik nem lényeges hogy a másiknak igaza van.

Ezzel önmagadnak hazudsz, mások illó tetszésétől függsz ahelyett hogy belső erőből merítenél önbizalmat ami abból fakad hogy tudatában vagy hogy képes vagy változni, elismered hogy tévedsz és tanulsz belőle.

BTW: az élettartam statisztikai átlag (a Cree esetében amíg a LED eléri az eredeti erejének 70%-át), olcsóbb gyártmányoknál a normális eloszlás szélesebb és sokkal több olyan is lesz közte ami jóval rövidebb ideig működik elfogadhatóan. Az hogy nem számít mert ennél az árnál többet tudsz belőle venni érvelési hiba, lásd externalitások fogalmát. Ehhez hozzájön hogy egy márkás gyártó kevesebbet spórol a minőségi kontrollokon, a garancián, elérhetőségen, ügyfélszolgálaton.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Ez tényleg érdekes. Elég összetett dolog egy az eredetihez hasonló és működő LED chipet és vele a komplett LED-et utángyártani. Ehhez komoly gyártási körülmények kellenek. Ez nem menne "sufni" körülmények között. Komoly és drága gyártó sort és spéci labor körülményeket igényel.

Na de ha a lényeget nézzük, akkor az ár és az élettartam valamint a fényerő összefüggésének arányában még így is jóval kedvezőbb az ára ezeknek a lámpáknak, még utángyártott leddel is. Így is sokkal inkább megéri ilyen, valamivel gyengébb tulajdonságút venni jóval olcsóbb áron, mint a többszörös felárért eredetit mert nem arányos az a többlet, amit ki kell fizetni érte. 

Vagyis ebből a valamivel gyengébből is sokkal többet vehetünk abból a pénzből, amiből egy eredetit meg tudunk vásárolni. Szóval még így is megéri, ha azt nézzük, hogy hat-tíz-tizenezer Ft körül lehet egy kicsivel gyengébbet megvenni, de abból az árból egymás után már többet is megkapsz belőle, ha az előző netán tönkre menne, de még mindig jobban a pénzednél vagy. 

Itt lehet számolgatni és mérlegelni, hogy mit hoz magával az olcsóbb gyártmány a világban, de szerintem alig van olyan ember aki arra szánja a kis vagyonkáját, hogy az olcsóbban elérhetőhöz képest tízszeres árat megfizetve megváltsa a világot és arra adja a pénzét, hogy szerinte "minden jobb legyen" magasabb szinten is. Akkor nagyon sok mindent nem vehetnénk meg amit így "olcsón" olcsóbban még reálisan el tudunk érni. 

Hidd el, ez akkor is nagyon a realitásoktól elszállt ötlet, amit pártolva körüljártál.

Akinek van annyi, hogy negyed millóért csak egyetlen lámpát vegyen és nem hiányzik neki sehonnan, az vegye meg, sőt vegyen 7dl bort annyiért, ami a Titanicon volt, az már tényleg a saját dolga, ha tud rá annyit költeni, de ezek nem természetes és nem általánosan megengedhető dolgok. 

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás

Ez szörnyü !

1000 oränkent 4%-al jobban gyengül es csak 20ezer orät fog birni a ledem a lämpämban az eredeti Cree ledhez kepest.

Most mi lesz ?? :D :P :lol:

• Balu1 kedveli ezt
Marci

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Aztán pl. az XM-L led is adott, abból sincs olyan mint hamisítvány vagy eredeti.

Közben ebbe botlottam bele:

4.jpg

Valamikor 2014 vége, 2015 eleje környékén kezdtek (kínai) LatticeBright LED-eket (és Samsung 3535 féléket) pakolni a hűtőlapra amire simán ráírják hogy "Cree" (és úgy tervezik a "csillagot" is hogy hasonlítsón a Cree-re). Ezt szerintem vehetjük hamisításnák. Egyébként a LatticeBright amellett hogy feltűnően a Cree-hez hasonló tipusneveket használ (XM, XE, XL, XG stb.) feltűnően hasonló kinézetűkre is gyártja őket. Ha most rendelsz Kínai oldalakról feltűnően olcsó cuccot jó esély van rá hogy ilyet kapsz és egyre nehezebb megkülönböztetni őket.

Ha csak az egyenesen összehasonlítható adatokat nézzük: 700 mA, Tj=85°C (zárójelben a Cree PDF oldal, források alul):

Cree XM-L U2: 300 Lumen (3.), 2,9V (2. typical forward voltage), vagyis ~148 Lumen/Watt
Cree XM-L2 U3: 320 Lumen, 2,85V - ~160 Lm/W
LatticeBright XM: 300 Lumen, 3,0 V - ~143 Lm/W

Tehát a Kínaiak saját bevallásuk szerint a legjobb esetben is 3,5-12%-al kevésbé hatékonyak, még magasabb feszültségnél is. Emellett a LB maximum 125 °C-t bír (Cree 150-et), tehát kevésbé jobban tűri a hőt, vagyis még gyorsabban hanyatlik a hatékonyság magasabb megterhelésnél ("5000" Lumen).

Eddig az elmélet. Empirikusan 8-16% a különbség egy LB "XML2 T6" és a Cree XM-L2 T6 között ami igazolja a teljesítmény növelésével kapcsolatos feltevésemet. A színösszehasonlítás magáért beszél.

Bár nem adnak forrást, még 2 érdekes adat a fenti képből:
- LatticeBright élettartam: 22.000 óra - Cree: 50.000 óra
- LatticeBright fényerő veszteség: 7% per 1000 óra - Cree: 3% per 1000 óra.

Ha megnézzük hogy mit mondanak a magas terhelésnél (3A) elért hatékonyságról akkor a saját adataik alapján a LB ~280%-al, a Cree 330%-al több fényt ad (mint 700 mA-nél), vagyis 18% a különbség. Papíron. A cikk szerint ha Cree U3-as bin-t használtak volna 100 foknál 36% a különbség a két gyártó legjobbjai között (közben viszont már van U4-es is ami ezt tovább növeli).

A Budgetlightforum szerint a Gearbest ráadásul törölte a hamisítással kapcsolatban feltett kommentárt. Olyat is olvastam hogy eleinte Cree LED volt rajta, aztán későbbi sorozatokban lecserélték LB-re. Még egy érdekes megjegyzés hogy a koppintások jobb minőséggel kezdenek de ahogy a különböző klónok közötti harc is nővekszik ez az árnyomás alatt csökken (vagyis az önmagában gyengébb gyártókból is a gyengébb bin-eket rakják rá).

Források:
http://budgetlightforum.com/node/41084
http://www.extremeli...ket-bad-really/
http://www.extremeli...d-chips-or-not/
Cree XM-L PDF: http://www.cree.com/...ng/XLampXML.pdf
Cree XM-L2 PDF: http://www.cree.com/...g/xlampxml2.pdf
LatticeBright: http://www.latticebr...cpzs/cpzs1.html
Latticebright XM: http://www.latticebr.../file/XM(7).jpg

TLDR: igen, hamisítják, azért olcsóbb mert kevesebb fényt ad, magasabb feszültségnél, feleannyi se az élettartama, gyorsabban romlik az ereje, jóval kékebb is.

Tekergek módosította - 2016. december 29. - 12:32

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Csak télen a lámpát a sisakra kell tenni és az akkut a ruha alá testközelbe, hogy

ne hűljön le "0" fok alá. Különben csak kb harmada üzemidőt bírja.

A lámpa fejnek meg kimondottan jót tesz a hideg. :)

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.169 hozzászólás

Nem tízezer, hanem valamivel drágább, 48 dollár: Nitefighter BT40S. Mondjuk csak eu villásdugóátalakítót kaptam hozzá... Naja, mindig ezt ajánlgatom (:

Most kerestem csak rá, s az első találaton 25 dollárért van az a Solarstrom X2.

Olvass bele azért ezekbe: candlepowerforumsmtbr.

köszi, átolvasom a powerforumos linket. újra kedvet kaptam az éjszakai tekeréshez. :)

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

blash

blash

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 875 hozzászólás

ez így ennyiért mennyire zsákbamacsek?

http://apro.bikemag....a-l361216.html#

Nem tízezer, hanem valamivel drágább, 48 dollár: Nitefighter BT40S. Mondjuk csak eu villásdugóátalakítót kaptam hozzá... Naja, mindig ezt ajánlgatom (:

Most kerestem csak rá, s az első találaton 25 dollárért van az a Solarstrom X2.

Olvass bele azért ezekbe: candlepowerforumsmtbr.

blash módosította - 2016. december 24. - 23:56

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.169 hozzászólás

ez így ennyiért mennyire zsákbamacsek?

http://apro.bikemag....a-l361216.html#

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.381 hozzászólás

Mint most is minden nap bringán ülő és reggel/este folyamatosan villogó arcként hagy ne értsem már meg ha valakit zavar ("útban van") egy nyeregcsövön és a kormányon lévő villogó. Ennél egyszerűbb megoldás kevés van. Miben zavar ?

Azon kívül ugyan élőben még nem láttam de nem tűnik túl erősnek a fénye. Én nem bíznám rá az életem, nyeregcsőre biztosan sokkal feltűnőbb fényforrást találni.

Főleg országútra vennék valami atomvillanást !

amit linkeltem tacx cucc csak arra kéne,h ilyen ködös időben is lássanak. hátul nem zavar semmiben a villogó,de a kormányon lévő lámpa az órámat is meg tudja zavarni. én nem járok éjszaka,vagy sötétben bringázni,így nekem pont elég lenne. 

91_8442.jpg

nekem most így van felszerelve előre egy külső aksis lámpa. az első fék csavarjával van rögzítve egy konzolon. csak ebben a formában nem kavar be a vdo órámnak. ez így elég nehéz cucc. sztem legalább 1 kg a konzol,lámpa,aksi szett. szóval nekem tökre elég lenne a tacx is

Columbus Genius: http://framebuilding.com/Genius.htm

D.S.B.=Differential Shape Butted: http://framebuilding.com/Butt.htm

Bianchi Genius: https://dl-web.dropb...jeyW8DLm0pEa_1A

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás

Mint most is minden nap bringán ülő és reggel/este folyamatosan villogó arcként hagy ne értsem már meg ha valakit zavar ("útban van") egy nyeregcsövön és a kormányon lévő villogó. Ennél egyszerűbb megoldás kevés van. Miben zavar ?

Azon kívül ugyan élőben még nem láttam de nem tűnik túl erősnek a fénye. Én nem bíznám rá az életem, nyeregcsőre biztosan sokkal feltűnőbb fényforrást találni.

Főleg országútra vennék valami atomvillanást !

marton módosította - 2016. december 22. - 00:22

Marci