Ezt már csak azért sem mondhatom mert nekem is a 15-25W közötti ledsoromAz egyedi optika mellett talán számít az egyedi elektronika is.
(akkufesz. függõen) elektronika nélkül van a bringán.
Az egyik teliholdason ott voltam, mindenki felhördült, hogy milyen fénye van,
pedig felfelé menetkor is kiélveztem, hogy úgy látok mint nappal, még két oldalt az erdõben is!
Igaz, az oldal és a fõ fény között van egy kicsit halványabb terület, de ez a legkevesebb.
Korábban indultam, közben a HHH tetõ környékén már beértek és többen felismertek, "jézusom.. "

pedig glória nem volt fölöttem
"...szia Balu!" ..én meg csak kérdeztem te ki vagy.. és te..?
Azután megállt a társaság egy helyen.
Másokon ment a sok kicsi néhány ledes, néhány powerledes fejlámpa
kis világító körökkel amerre fordultak. Ezzel együtt úgy tûnt, hogy van közvilágítás is.
Aztán gondoltam, ..akkor minek megy a lámpám.. lekapcsoltam a fényt.
Sötétbe borult az a rész, csak a jónéhány halványnak tûnõ kicsi fénykört adó fejlámpa világított.
Aztán inkább felkapcsoltam megint. Akkor odajöttek többen és
még jobban megvizsgálták mi is ez a szélesen világító nopocska.
Pedig az enyémben aztán abszolút semmi elektronika nem került beépítésre.
Nem tartottam szükségesnek.
..Azért írom ilyen részletesen mert a tévhiteket szeretném eloszlatni.
Az elektronika teszi a dolgát egy bizonyos logika szerint.
Az a kérdés mennyire tesz eleget az igényeinknek,
mik az igények és mit tud az elektronika.
Végülis bármire meg lehet tervezni az egyéni szükségletet kielégítõ áramkört.
magam részérõl mégsem használok ilyent, legfeljebb ha egyszer nagyon ráérek akkor megnézem
mit lehet kihozni vele a gyakorlatban, hoigy a hátrányait kiküszöböljem de
azt nem ígérem, hogy benne is hagyom, legfeljebb kisebb teljesítménynél.
Az elektronika lehet jó és takarékos, fõleg amikor kisebb fényerõn használod a lámpát.
Akkor annyi energiát vesz csak ki az akkuból amit a led felhasznál, talán 10-20%-al többet.
Ezzel szemben bizonyos esetekben abszolút felesleges és még pazarló is lehet, amikor felfelé dolgozik.
Vagyis akkor is erõvel elõállítja a ledek (akár nagy fényhez szükséges áramát)
ha az akku önmaga már nem lenne képes a ledet meghajtani, (ez nem mindegyikre igaz).
Ilyenkor az akkuból azt az utolsó párszáz mA-t szippantja ki perceken belül, gyorsan halványulva, ami
elektronika nélkül még egy ideig elvilágítana aközönséges bringalámpák
fényerejének a szintjéhez közelítve.
Magyarázatnak erre szokták mondani, "aki olyan hülye, hogy nem tudja beosztani.."
márpedig a tekerés hevében nem tudja.. hol tart, viszont látni akar.
Ha meg egész úton azon kell parázni, hogy mikor kapcsol ki az áramgenerátor által
az utolsó percekben is terhelt Li-ion akku védõ áramköre, akkor vagy egész úton csak
kisebb fénnyel mehet, vagy addig nem érdekel, csak amikor egyszer lakapcsol az akku és sötét lesz.
Ezekben a szabályzó körökben sem minden olyan mint "a tengerparti napozás".
Szóval ez olyan mint a colt, ha magad felé fordítod akkor is elsül, hiszen "õ" csak mûködik.
Azért a teljes igazsághoz azt is hozzá kell tenni, hogy azok a fejlámpák, az
általam megvilágított területen belül egy kicsi töredék területen erõsebb fénypontot hoztak létre, viszont mellette minden sötét marad.
Szóval az én lámpámnak a széles félkörben világítás az erõssége, na meg a fényerõ sem kicsi. Persze a szúrófény kicsi területen lenyomja.
Még visszatérve a szükséges fényre, az összfényre, az eloszlás arányára, a
megvilágított terület nagyságára, inkább legyen az ergonómikus látótéren belül
félkörben szórt erõs fénnyel megvilágított terület, mint egy kicsi szemkápráztató folt a sötétség közepén.
Lehet valamivel, akár jóval erõsebb a fõ fény, de az arányok, a lépcsõzetesség nagyon fontos, különben a szem káprázását idézi elõ.