Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8729 replies to this topic

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Az author vision-rõl vélemény?
http://www.szigetike...&category_id=63

A sebesség mindent megold.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Balu! Az több évvel ezelõtti K2! Az "új" K2 neve: K2 - TFFC.

A magyar lapon http://www.luxeon.hu....php?id=k2-tffc 180 lumen @1000mA a csúcs, de nem arról híres ez a bolt, hogy nagyon követné a készlet a legjobb hatásfokot.
Nekik ez van:
LXK2-PWC4-0180 hidegfehér 140° 1000mA / 180lm 1280 Ft

Igen, a régit néztem. Ami itthon kapható az még eléggé kevés az
egyéb lehetõségekhez képest. Majd lassan megjelennek a még jobbak is.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

Ðave

Ðave

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,011 posts

Sziasztok ajánljatok nekem valami nagyon jól észrevehetõ ledes hátsó világítást max 5 000 ft-ig. Elsõ ledes lámpából pedig olyat, ami távolra reflektorozza a fényt. Tehát lehessen vele bunkó autóst is vakítani. De azért a közeli dolgokat is erõsen világítsda meg. Árulja el nekem valaki mi a különbség az alábbi fogalmak között:

luxeon led
power led
nichia led
1w-os(3W-os 5w-os stb. led)

Laikusként azt tapasztaltam, hogy a gagyi lámpákba sok sok fókuszált fényû ledet tesznek. A jobbakbat viszont 1-5W-os szórt fényû ledekkel szerelik. Ezek a kis erõmûvek körbe minden irányba szórják a fényt és a lámpába épített foncsor tulajdonságai határozzák meg, hogy milyen szögben távozik a lámpából a fény.

Elsõ lámpárból ajánlhatom a sigmákat kalmit-karma-powerled, bár drágák, de faszák...sisakra is szerelhetõek!

vagy echte fejlámpából a petzl lámpákat mio xp-t pl...

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 posts

A Luxeon K2-nél -
- 1500mA / 140lm
http://www.luxeon.hu...p?id=k2-emitter

Ugyanez a jobb Cree ledeknél -
- 1000mA / 210-240lm

A K2 ledek jelentõsen kisebb hatásfokkal világítanak és több hõt termelnek.
A halogén izzónál azért valamivel jobbak.

Balu! Az több évvel ezelõtti K2! Az "új" K2 neve: K2 - TFFC.

A mostaniak már kb. a Cree XR-E-hez hasonló hatásfokúak.
A magyar lapon http://www.luxeon.hu....php?id=k2-tffc 180 lumen @1000mA a csúcs, de nem arról híres ez a bolt, hogy nagyon követné a készlet a legjobb hatásfokot.
Nekik ez van:
LXK2-PWC4-0180 hidegfehér 140° 1000mA / 180lm 1280 Ft

Külföldön
http://www.futurelig...t=500&width=800
jobb a helyzet,
LXK2-PWC4-0220, azaz min. 220lm @1000mA a legjobb elérhetõ
Neutral white-ból pedig a 180lm@1000mA: LXK2-PWN4-0180

Ez a hatásfok pedig már teljesen rendben van.

Kobuc

Kobuc

vendég

• fórumtag
  • 144 posts
Van valakinek tapasztalata Smart RL-307R hátsó villogóról. Csakugyan 600 m-rõl látható???

Kobuc

Kobuc

vendég

• fórumtag
  • 144 posts
Sziasztok ajánljatok nekem valami nagyon jól észrevehetõ ledes hátsó világítást max 5 000 ft-ig. Elsõ ledes lámpából pedig olyat, ami távolra reflektorozza a fényt. Tehát lehessen vele bunkó autóst is vakítani. De azért a közeli dolgokat is erõsen világítsda meg. Árulja el nekem valaki mi a különbség az alábbi fogalmak között:

luxeon led
power led
nichia led
1w-os(3W-os 5w-os stb. led)

Laikusként azt tapasztaltam, hogy a gagyi lámpákba sok sok fókuszált fényû ledet tesznek. A jobbakbat viszont 1-5W-os szórt fényû ledekkel szerelik. Ezek a kis erõmûvek körbe minden irányba szórják a fényt és a lámpába épített foncsor tulajdonságai határozzák meg, hogy milyen szögben távozik a lámpából a fény.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Ezzel kisérletezni kell. Egyébként nagyon jó a logikád. Nem kell szerénykedned. :)
Nekem is fõleg azok jutnak eszembe amit mondasz.
Elsõnek próbáld kívülrõl betekerni a lámpát alufóliába és nézd meg úgy.
Ha ez be ön akkor a bejseját ki lehet "tapétázni" vele.
Esetleg valamelyik elem pólusra rá lehet kötni a fóliát, ha másképp nem segít.
Szóval próba, próba és próba.

semmiho

semmiho

törzsvendég

• fórumtag
  • 637 posts
Érdekes dologra lettem ma figyelmes. Tegnap vásárolt CatEye Uno lámpámmal jöttem ma munkába, és a arra lettem figyelmes, hogy ha bekapcsolt a lámpa, nem veszi a mellkasi pulzusmérõ övem jelét (ami sajnos kódolatlan) a Ciclosport CM4.4A HR-es sebességmérõm. Lámpát kikapcsolva azonnal mûködik, majd lámpát bekapcsolva ismét nem.

Szerintetek megoldható valahogy, hogy árnyékolom a lámpámból sugárzó zavaró jeleket? (Alufólia bele a lámpatestbe, Faraday kalitka, amit szerintem nem tudok készíteni:) vagy valami hasonló?)
Abszolút laikus vagyok az ilyen elektronikai témákhoz, de remélem van valami nagyon egyszerû megoldás, amit még én is meg tudok csinálni. Lámpát még próbálom távolabb helyezni az órától, hátha az is segít, bár ennél távolabb nem nagyon tudom tolni, mint ahol most van.

Ðave

Ðave

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,011 posts
Én is sigmához kuncsorognék, bár nekem elég ha megmondjátok hogy pontosan milyen csatalkozója van a Powerled-nek(vagy a karmának)

Mert elmegy ez 4 elemrõl is(akku), hülye leszek venni hozzá gyári akksit 20e körül...

Amikor egy négyes elemtartó+csatlakozók+cerkaakksik kijönnek 5-6e forintból...

Elõre is köszi!

Gyalogkakukk

Gyalogkakukk

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,739 posts
Kedves fórumtársak,

nincs valakinek egy fölösleges akksija Sigma Mirage Evo lámpához? Sajnos a régi NiMh akksim (a féltégla) mára használhatatlan lett, de lámpát nem szivesen dobnám ki... annyira viszont mégsem ragaszkodok hozzá, hogy 15e-ért új akksit vegyek. :)
Ha valakinek van fölöslegbe (vagy valami jelképes áron) mûködöképes állapotú (amivel kb 1 órát kibír az 5Wos), szóljon légyszives! :)
Elõre is köszönöm.

tomidny

tomidny

maximus

• fórumtag
  • 13,954 posts
Hát én mindenképpen olyat vennék, ami külön-külön tölti a cellákat (ezek közül csak az Energizer tudja), és tud lemeríteni is. Ha most új töltõt akarnék venni, akkor tuti hogy Voltcraft IPC-1L, vagy IPC-1 töltõt vennék.
Tudom, hogy jóval drágábbak, mint amit linkeltél, de tényleg ezek a legjobbak.
Itt van is egy leírás, amibõl kiderül, hogy miért is a legjobb ;)
Bûnözõ vagyok.
Ordítok Füstölök

Boros_Mókus

Boros_Mókus

vendég

• fórumtag
  • 217 posts
Sziasztok!
hosszú idõd töltöttem el keresgéléssel, hogy melyik akksikat tartjátok jónak, de semmit hasznosat nem találtam, ezért kéne segítség.
Egy átépített cateye lámpám van, 4 AA-val mûködik. Most szeretnék bele venni új jó akksikat.
Ezekre gondoltam. Árban is ez férne most bele:
http://www.edigital....tor-p35927.html

http://www.edigital....tor-p46740.html -->8,5 órás töltési idõ

http://www.edigital....tor-p35936.html

Vélemények? Esetleg más márka? A lényeg, hogy tartós legyen és erõs.
Köszi elõre is!
Az az igazi legény, aki a tizenkilencre lapot kér!

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Mindenképp érdemes lenne jobb CREE-t bele tenni.
A lámpa burkolata fém v. mûanyag?
Fémnél könnyen megoldható a led hûtése.
Sokszor az a baj a gyári lámpánál, hogy nem lehet
egyszerüen hûteni a ledet, ezért legfeljebb 1 Watton járatják, mert
ott nem melegszik vészesen és egy kisebb fém lapocska is megoldja a hûtését.
Így viszont nem lehet jó fényerõt elérni.
Illetve ha valami hûtõ bordát fel lehet szerelni akkor
már mehet nagyobb áramon és jobb fényen.
Fém lámpa burkolat esetén más az is elég ha a led jó hõkapcsolatba kerül a fém tokkal.

Zoltikov

Zoltikov

vendég

• fórumtag
  • 100 posts
Fórumtársak!

Van nékem egy BBB Nitecharger lámpám. Van hozzá adapter, csak rá kell dugni és tölti is. Namost a benne lévõ fényforrás meglehetõsen gyenge hatásfokkal és még rosszabb fénykévével vetít az útra. Érdemes, és lehet-e ebbe a lámpába erõsebb fényforrást, netalántán CREE ledet belevarázsolni, vagy többe kerülne, mintha vennék egy normálisabb lámpát?
Van egy Hozé (áldassék a neve) lámpám, de városban, délutáni edzéseknél, fölösleges, ezt a BBB-t csak zsebre vágom, ha elúsztunk idõben és ránksötétedik, feldobom.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
A Luxeon K2-nél -
- 1500mA / 140lm
http://www.luxeon.hu...p?id=k2-emitter

Ugyanez a jobb Cree ledeknél -
- 1000mA / 210-240lm

A K2 ledek jelentõsen kisebb hatásfokkal világítanak és több hõt termelnek.
A halogén izzónál azért valamivel jobbak.

Y72

Y72

vendég

• fórumtag
  • 99 posts
Nagyon köszönöm a részletes választ, ennyire még nem mélyedtem el a témában. Viszont már megvettünk 10db luxeon k2-t, szóval azzal kipróbáljuk.
Kérdés hogy mennyire fog melegedni.
A felsorolt 1 chip-es ledek mennyire kompatibilisek egymás optikájával?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Szépen össze foglaltad! Már én is akartam válaszolni, de kevésnek éreztem egy-egy típust leírni. Ennyire kivesézni meg nem volt türelmem. :)

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 posts

A Cree és Philips (K2) ledek közül melyik a jobb ha nagyobb fényerõt szeretnék?
Egy Cree ledet pl. farnell-ban 400lm-nek jelölnek, doksiban nincs is benne mennyi a max fényereje, csak egy diagram amire nem fért rá már ez az érték.

Haverokkal építünk lámpát, tervek szerint 1250lm lesz max-on (5db LXK2-PWC4-0180) De ha Cree ledek jobbak akkor azt teszem be.

Jelenleg itthon kapható legjobb ledek gyári adatai:
1 chipesek:
-Luxeon K2 with TFFC max 1,5A
-SSC P4 max 1A
-Cree XR-E max 1A
-Cree XP-E max 0,7A
4 chipesek:
-SSC P7 max 1×2,8A
-Cree MC-E max 4×0,7A

A legtöbb gyár 350mA/chip-nél speckózza a fénykibocsájtást, így ~jól összehasonlíthatók az egyes típusok. :) Konkrét áramhoz tartozó értéket a flux/mA görbérõl mért szorzótényezõvel lehet saccolni, ez típusonként különbözõ. :(

SSC, Cree ledeket, optikákat én Chipcadéknál szoktam venni. :)
körülbelüli fényerõk típusonként (jelenleg legjobb beszerezhetõ bin-jüek)
lumen (350mA/max mA):
-K2/180bin: 85/250(1500mA)
-P4/Ubin: 100/240(1000mA)
-XR-E/Q5bin: 112/210(1000mA)
-XP-E/Q5bin: 112/200(700mA)
-MC-E/Mbin: ~140/800(4×700mA)

1 chipesek közül hatásfokra a Cree-k közt vannak a legjobbak jelenleg, de a fentiek közül ~mindegyik típusban, a legjobb fényerejû változatok nagyon jók. Fényerõben a nagyobb áramúakból kicsit többet ki lehet préselni chipenként (rosszabb hatásfokkal).

4 chipesekkel kevésbé lehet spotos fényt csinálni, de arra a nagy fényerõ miatt nincs is szükség. Legtöbb optikával kicsit egyenetlenebb lessz a fény, mint 1chipesekkel, viszont kevesebb leddel, kevesebb optikával, térfogatban, olcsóbban megoldható a lámpa! :)

2-3 MC-E-vel már nagyon brutál lámpák építhetõk!! (Nekem elég 1-is) :)

golya

golya

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,347 posts
ma rendeltem egy Cateye HL-EL320-as lámpiont 9990-ért. majd írok tapasztalatokat.

Y72

Y72

vendég

• fórumtag
  • 99 posts
A Cree és Philips (K2) ledek közül melyik a jobb ha nagyobb fényerõt szeretnék?
Egy Cree ledet pl. farnell-ban 400lm-nek jelölnek, doksiban nincs is benne mennyi a max fényereje, csak egy diagram amire nem fért rá már ez az érték.

Haverokkal építünk lámpát, tervek szerint 1250lm lesz max-on (5db LXK2-PWC4-0180) De ha Cree ledek jobbak akkor azt teszem be.
Majd ha elkészül (hamarosan) biztos írok ide, jóval olcsóbban lehet megépíteni. Ilyen lámpa 5-600$. Decathlonban láttam búvárlámpát K2 leddel, 60.000 Ft 4 leddel. kicsit sokk.