Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

BBN4

BBN4

újonc

• fórumtag
  • 8 hozzászólás
Hello Szakik,

ahogy olvasgattam a fórumot, kedvet kaptam a "barkácsoláshoz", de mivel nem túl sûrûn van szükségem lámpára szeretném megúszni olyan akksi(k) nélkül, amit semmi másra nem tudnék használni. Az elsõ kérdésem tehát az, hogy lehet páldául a sokat "szidott" 4db AA elemmel használható lámpát csinálni?
Erdõben nem járok, aszfalton kellene látnom vele.
Köszi

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5.747 hozzászólás
DöG helyesen számolt.

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

sziasztok!
Egy power led hõmérsékletét így kell kiszámolni?:

thermal resistance: 9°C/W
P=5,58W
Tkülsõ=25°C
T=25+5,58x9=75,22°C ?

Ha ez igaz, akkor mért van megadva hogy 150°C-ot is elbír?

Én se igazán tudom, de valahogy így gondolom:

Tj= kristályhõmérséklet
Tcase= tok hõmérséklet (hûtõfelület led felöli oldala)
Tambient= környezet (levegõ hõmérséklet)

Az említett abszolút max 150°C az Tj kristályhõmérséklet, itt megy tönkre azonnal!!! Ha megnézed a led adatlapját, akkor meg van adva egy névleges élettartam, és ahhoz tartozó hõmérséklet (pl. 50.000 óra / Tc=85°C /70% maradandó fényerõ csökkenéshez) Mivel biciklin bõven elég 1-2000 óra élettartam is, ezért lehet följebb is engedni a hõfokot...

Szóval van több hõlépcsõ; ezeket kell külön-külön kiszámolni, és a hõfokokat összeadva kapjuk a végsõ levegõ- kristály hõkülönbséget.
-Pl. ha (Tj-Tc közt) 9°K/W a hõellenállás (led adat), és Pd led= 5,58W, akkor Tj-Tc=5,58×9=50,2°C.
-Ha a ledet egy 11°K/W-os hõellenállású bordára szereled, akkor Tc-Ta=5,58×11=61,4°C (Ez nyugvó levegõn értendõ, a menetszél miatt ennél jóval kissebb érték várható átlagosan)
-A led tokja, és a hûtõborda felület közti tökéletlen hõátmenetre saccoljunk pl, 1K°/W-ot, akkor delta Tszerelési=5,58×1=5,6°C

Tehát pl. 25°C-os környezeti hõmérséklet esetén Tj=25°C+61,4°C+5,6°C+50,2°C=142,2°C kb. a kristályhõmérséklet, :scared: de még elvileg ki kéne bírnia.
Én 100-110°C-nál semmiképpen nem engedném följebb a hõfokot, de a ledek hõdiagrammján látni, hogy igen hõfokfüggõ a hatásfok...

Y72

Y72

vendég

• fórumtag
  • 99 hozzászólás

Ez ugye a Luxeon K2 ? ..fejbõl hirtelen nem tudom.. Azok fûtenek rendesen!

Egyébként azt ne számold, mérd infra hõmérõvel!
A számítás jó elméleti síkon, amitõl a gyakorlat nagyon el tud térni
a nem pontosan megadott egyéb tényezõk függvényében.
Az a megadott érték, gondolom a réteg hõmérséklet lehet.
Egy 6mm-es mûanyag tükör nekem már megolvadt a led közvetlen közelében,
miközben a led talpa nem lépte túl a hetvenvalahány fokot.
Egyébként jogos a kérdés, mert ott jóval nagyobb akkor a hõlépcsõ.

Úgy tûnik nincs más megoldás, de a ház méretezéséhez valamibõl ki kell indulni.
A hatásfok vita alapján 20%-al számolva tényleg sok hõt kell elvinni. Kritikus pont a külsõ légáramlás. Ha nincs, lehet hogy felforr 10-15 perc alatt :). Hõcsövet szeretnék berakni de sehogy nem jó, túl hosszúak amit a boltban árulnak.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

sziasztok!

P=5,58W
Tkülsõ=25°C
T=25+5,58x9=75,22°C ?

Ez ugye a Luxeon K2 ? ..fejbõl hirtelen nem tudom.. Azok fûtenek rendesen!

Egyébként azt ne számold, mérd infra hõmérõvel!
A számítás jó elméleti síkon, amitõl a gyakorlat nagyon el tud térni
a nem pontosan megadott egyéb tényezõk függvényében.
Az a megadott érték, gondolom a réteg hõmérséklet lehet.
Egy 6mm-es mûanyag tükör nekem már megolvadt a led közvetlen közelében,
miközben a led talpa nem lépte túl a hetvenvalahány fokot.
Egyébként jogos a kérdés, mert ott jóval nagyobb akkor a hõlépcsõ.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Hú most jól fel tetted a kérdés sort.
Erre mindre majd ki sem férne egyben a válasz.

Most az elsõ kérdésre válaszolok ami így hangzott:

...vajon ha 1 Wattnyi energiát 100%-osan fénnyé tudnánk alakítani, az vajon hány lm/W lenne? (szal mekkora a 100%-os hatásfok. Ez azért érdekes, mert ugye abból már ki lehet számolni ezeknek a hatásfokát)

Elõször azt kell tudnunk, hogy milyen a
szem fényérzékenysége a színek függvényében.
Itt a fekete vonal tartozik a világosban látáshoz.
Feltöltött kép
Feltöltött kép

A szemünk a leg érzékenyebb az 555 nm-es (nanométer) zöld színre.
Az 1 Watt teljesítmény 683 lumen fényteljesítményt hoz létre ezen a hullámhosszon.

A látható tartomány elején az infra felé haladva a fény láthatósága eléri a nullát. Az infrában lehet jókora teljesítmény ami akár égethet is,
de azt 700 nm alatt közvetlenül nem látjuk, habár még fénynek számít.

Az UV fény 400 nm fölött közvetlenül szintén nem látható, legfeljebb a hatására létrejövõ lumineszcencia jelenségbõl következtetünk rá.

Tehát a számításhoz nézzük a fenti láthatósági görbét és számoljunk 1 Watton.
A zöld szín (555 nm) adott = 683 lm
A vörös legyen (670 nm) = 20 lm
A kék legyen (440 nm) = 27 lm
Ezekbõl lehet átlagot számolni.

683+20+27
---------- = 243,3 lm átlag
. .. 3

Az eredmény ~243 lm, amiben szerepel a spektrumból vett minta arányosan.

A többit majd máskor...

Y72

Y72

vendég

• fórumtag
  • 99 hozzászólás
sziasztok!

P=5,58W
Tkülsõ=25°C
T=25+5,58x9=75,22°C ?

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás

Errõl most az jutott eszembe, hogy vajon ha 1 Wattnyi energiát 100%-osan fénnyé tudnánk alakítani, az vajon hány lm/W lenne? (szal mekkora a 100%-os hatásfok. Ez azért érdekes, mert ugye abból már ki lehet számolni ezeknek a hatásfokát)

Eh, hagy válaszoljak saját kérdésemre, mert épp meg is találtam a választ guglival: LINK
Ezen a lapon nagyjából középtájt van egy táblázat, amiben rengeteg féle lámpa benne van, köztük a LED is: 10-150 lm/W -ig terjednek, és azt írja, hogy ez 1.5-22% -ig terjedõ hatásfok.
A táblázat alján pedig ott van: 683 lm/W a 100%. Tehát 1 Watt energiából 683 lumen fényt lehet kinyerni maximum.
És ez azt jelenti, hogy az emberiség "fénytechnológiája" baromisz*r!
A létezõ legjobb fényforrásaink se nagyon érik el még a 30% -os hatásfokot se!
Azaz kétszerannyi energiát pazarolnak el - gondolom hõvé alakításhoz - még a legjobb lámpák is mint amennyibõl fény lesz!

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás

Azért ne aggódj, hogy gyenge a fényed, mindenki így kezdi.
Az már inkább indok ha más programod van akkorra.
Ha mégis el tudnál jönni,

Huh, és milyen jó, hogy nem voltam ott: bõrig áztam volna. :)

az azért is jó lenne mert látnál saját elgondolás alapján készített házi készítésü lámpákat ami ötletet adhat.
Ott lehet nézni, kérdezni, megbeszélni ötleteket.

Igen ez mondjuk jó ötlet amúgy.

Úgy látom, azokat a paramétereket írták mellé mint amivel a
négy évvel ezelõtt általam használt huzal kivezetésü ledek rendelkeztek.
Akkor azért használtam ilyeneket mert az akkori power ledek 40-50 lumen/Watt hatásfokkal mûködtek rendesen meghajtva.
Ezek a huzal kivezetésü ledek valahol a 80 lm/W körül, talán fölött mûködtek a kicsi áramhoz tartozó relatív nagy chip felületnek köszönhetõen. A mostani power ledek már ennél többet tudnak.

Errõl most az jutott eszembe, hogy vajon ha 1 Wattnyi energiát 100%-osan fénnyé tudnánk alakítani, az vajon hány lm/W lenne? (szal mekkora a 100%-os hatásfok. Ez azért érdekes, mert ugye abból már ki lehet számolni ezeknek a hatásfokát)

A szórt közeli és a koncentráltabb távoli megvilágítást érdemes külön választani.

Na ez az, amit semmiképp nem szeretnék.
Csak EGY lámpát szeretnék, nem kettõt.
Fejlámpát se szeretnék. (egyelõre legalábbis így gondolom, ez még mondjuk változhat)

A kérdés akkor tehát az, hogy ezekbõl a mai fejlett PowerLED-ekbõl lehet-e pontosan ugyanolyan fényt ugyanakkora fényerõvel produkálni, mint amilyen a huzallábas lámpád. Megoldható?

Ez utóbbit használd szerintem is. Az akkuhoz lehet kapni gyári töltõt.
A töltõ olyan, hogy több fajta Li-ion akkut is lehet vele tölteni, csak a csatlakozó betétjét kell kipattintani és a megfelelõt bele helyezni.
Vagyis ilyen akku csatlakozót külön lehet venni.

Ezzel meg lehet oldani az akku vezetékhez történõ csatlakoztatását.
Benne el fér egy-két alkatrész a zárlat védelem miatt és az áram korlátozáshoz a 0,68 Ohm ellenállás. Ez a fejlámpa vezetékével és az ellenállással be is állítja a szükséges max áramot.

A 7,2 V-os lítium ion akku egy MC-E ledet úgy tud legkönnyebben energiával el látni, ha kettõ-kettõ led chipet sorosan kötöd, majd az
így kialakult két csoportot párhuzamosan kapcsolod.

Jaah, de én úgy akartam mint Te, hogy szétcincálni az aksikat, kivenni a cellákat, és azokat használni párhuzamos kötéssel, és akkor nem 7,2V lenne, hanem 3,6V.

Ezzel a közvetlen megoldással el lehet kerülni a hirtelen fény lekapcsolást,

Miféle hirtelen fény lekapcsolás?

Egy olyan akku elektronikája amit mindjárt itt tárgyaltunk,
(többek korábbi tesztelései szerint) 1500 mA alatt még nem ment tönkre.
Fölötte volt ami már tönkre ment, viszont olyan is volt, hogy 2000 mA fölött is tartósan bírta.
Vagyis a tuti a másfél A alatti terhelés, annál a típusnál amit linkeltél olcsóbbként.

Akkor ezt most 1 db aksira érted?
Mert én konkrétan a benne lévõ cellára értettem, amibõl ugye 6 db van egy aksiban, abban is, amelyiket belinkeltem azzal, hogy 3 olyat akarok venni.
Ha viszont cellára értetted, akkor az azt jelenti, hogy - mivel 18 cellám lesz - folyamatosan 27 A -rel terhelhetem az egész "akkupakkot" amit ebbõl a 18 cellából párhuzamosan kötök. Ez pedig 3,6Volton összesen 97,2 Watt folyamatos teljesítményt jelent, ennyivel terhelhetem max, hogy biztosan ne menjenek tönkre a cellák.

Kara

Kara

újonc

• fórumtag
  • 5 hozzászólás
Van valakinek valami tapasztalata a Cateye HL-NC 260 as lámpáról. Egy 12W os, és egy 20W os halogén izzó van hozzá, aksi pedig kulacstartóba pakolható. Mekkora fénye lehet egy ilyennek? Pl.: Myo Xp-hez, vagy egy Fenix L2D Q5 höz képest?

golya

golya

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.347 hozzászólás
hogy tudom azt kitalálni, hogy mekkora áramot kap a LED a hl-el 320-a lámpában? az akkuknál 0,3A-t mérek, a lednek a kapocsfesze pedig 3V. ja igen és ez milyen led lehet??:confused:

http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Mindenképp szeretnék majd menni, de nem most. Egyrészt péntekre sajna már elígérkeztem, másrészt csak miután megépítettem a saját lámpámat, mert ami most van, azzal nem szívesen égetném magamat.

Azért ne aggódj, hogy gyenge a fényed, mindenki így kezdi.
Az már inkább indok ha más programod van akkorra.
Ha mégis el tudnál jönni, az azért is jó lenne mert látnál saját elgondolás alapján
készített házi készítésü lámpákat ami ötletet adhat.
Ott lehet nézni, kérdezni, megbeszélni ötleteket.

Balu!
Írtam a Szûcs Péternek, hogy kéne 200 db LED...
..igényt tartanék rá, de erre már nem válaszolt.
Most ilyenkor mit tudok tenni?

Azóta vannak már jó hatásfoku teljesítmény ledek! Azzal érdemes építkezni.
Ezeknek a színe is kellemesebb már, mint korábban.
A WWW.chipcad.hu oldalon meg találod a bolt címét, ahol érdemes "nézelõdni".
(Ez a tûzoltó u. 31. sarok. Forgó ajtón be mész és a portán mondják, hányadik emelet a "csipked".)

Az MC-E hidegfényü ledet érdemes választani ha nagy fényerõt szeretnél.
Ennél már csak a semleges színü lehet jobb, valamennyi fényerõ veszteség árán.
Habár ebbõl még csak hideg és sárgás meleg fényüt láttam.

Az említett MC-E led 8 lábu ic tokozásu ill. kivezetésü led, a felületén 4 led chip van.
Abban az esetben ha nem a gyári terv szerint szándékozol bekötni a lábakat akkor szükség lehet a meghajlítására. Ezzel vigyázni kell.
A lábaknál a tok nem bírja a hajlítás erejét, attól letörik a kivezetés sor és tönkre megy.
Ha mégis feljebb akarod hajlítani a kivezetéseket, akkor a led alatt és az aktuálisan, egyenként hajlítandó kivezetés sor fölött meg kell támasztani a led peremét. Vagyis arra az idõre le kell szorítani a szélét egy kemény lapon a lencséje mellett a láb fölött.

Néztem egyébként a vaterát:
A legolcsóbb amit találtam az 99ft/db árú.
LINK
Ez ugyan az a LED ami neked van?
Megvegyem ezt? Vagy honnan vegyek?
Viszont ha ezt meg is veszem, nem találtam hozzávaló ugyanilyen de zöld meg piros LED-eket, amikkel kiegészíthetném ugyanúgy mint ahogy a tiéd van.

Úgy látom, azokat a paramétereket írták mellé mint amivel a
négy évvel ezelõtt általam használt huzal kivezetésü ledek rendelkeztek.
Akkor azért használtam ilyeneket mert az akkori power ledek 40-50 lumen/Watt hatásfokkal mûködtek rendesen meghajtva.
Ezek a huzal kivezetésü ledek valahol a 80 lm/W körül, talán fölött mûködtek a kicsi áramhoz tartozó relatív nagy chip felületnek köszönhetõen. A mostani power ledek már ennél többet tudnak.

A szórt közeli és a koncentráltabb távoli megvilágítást érdemes külön választani.
Pl. most egyelõre használok egy fejlámpát aminek a felépítését kicsivel korábban itt láthattad.
Mellette a kormányra rögzítve van egy 4 chipes MC-E led amit kisebb proci hûtõ bordára szereltem és egy L alaku alu idomot ragasztottam fölé a kísérlet idejére, hogy ne vakítsa a szembe jövõt. Nincs sem burkolata sempedig külön optika nincs elõtte.
Ez adja a szórt fényt. (Ez nélkül közelre nincs szórt fényem.)
A táp ellátása az az akku (amirõl írtál ~8000,-Ft) egy kormány táskában lóg a próba idejére.

Múltkor ennek a próba verziónak el szakadt az egyik vezetéke út közben.
Elsõ pillanatban nem tudtam mi történt. Olyan érzésem volt mint amikor egy kivilágított utcában hirtelen elalszik a közvilágítás és csak egy távolabbi lámpa fénye világít, körülöttem pedig sötét van.

Itt az elsõ MC-e fénye tûnt "közvilágításnak".
A távolabbi fény a fejlámpa kettõs (szûkebb és szélesebb) csóvája volt.

Másik:
Ezen az akkun gondolkodtam, hogy veszek belõle kettõt:
....
Viszont ahogy most nézegettem, találtam egy ilyet is:
LINK
7,2V 6600mAh 8125 ft.
Ebbõl viszont 3-at is vehetnék ugyanabból a pénzbõl, sõt 24e-bõl.
És akkor lenne .. 39,6Ah kapacitás..
Ezutóbbival úgy tûnik jobban járok, Te is inkább az utóbbit választanád?
Gondolom nincs különösebb hátránya a második konstrukciónak...

Ez utóbbit használd szerintem is. Az akkuhoz lehet kapni gyári töltõt.
A töltõ olyan, hogy több fajta Li-ion akkut is lehet vele tölteni, csak a csatlakozó betétjét kell kipattintani és a megfelelõt bele helyezni.
Vagyis ilyen akku csatlakozót külön lehet venni.

Ezzel meg lehet oldani az akku vezetékhez történõ csatlakoztatását.
Benne el fér egy-két alkatrész a zárlat védelem miatt és az áram korlátozáshoz a 0,68 Ohm ellenállás. Ez a fejlámpa vezetékével és az ellenállással be is állítja a szükséges max áramot.

A 7,2 V-os lítium ion akku egy MC-E ledet úgy tud legkönnyebben energiával el látni, ha kettõ-kettõ led chipet sorosan kötöd, majd az
így kialakult két csoportot párhuzamosan kapcsolod. Ekkor (fejlámpa esetén)
A hátsó mez zsebtõl a sisakhoz futó hajlékony vezeték, 2-szer 0,75-ös
keresztmetszet esetén képez egy minimális áram korlátot.
Ezzel sorosan már csak a 0,68 Ohmos korlátozó ellenállás beépítésére van szükség, hogy teljesen feltöltött akkunál ne lépje túl az áram
az itt megengedhetõ chipenkénti 700 mA-t.
Azért ezt le kell mérni pontosan, hogy ne legyen nagyobb.

Ezzel a közvetlen megoldással el lehet kerülni a hirtelen fény lekapcsolást, mert
az üzem idõ vége felé (6 óra) már szemmel láthatóan csökken a fényerõ.
Ezzel együtt még arra elég, hogy ki találj a sûrûbõl, esetleg haza érj vele ha elszámoltad volna magad az idõvel.

Ja meg még1 kérdés: Szerinted egy ilyen cellát maximum hány amperrel lehet terhelni?

Egy olyan akku elektronikája amit mindjárt itt tárgyaltunk,
(többek korábbi tesztelései szerint) 1500 mA alatt még nem ment tönkre.
Fölötte volt ami már tönkre ment, viszont olyan is volt, hogy 2000 mA fölött is tartósan bírta.
Vagyis a tuti a másfél A alatti terhelés, annál a típusnál amit linkeltél olcsóbbként.
A két kör párhuzamosan 1400 mA-t fogyaszt fullra töltött akkunál, ha jól beállítottad.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
semmi gondom nincs vele az eg vilagon, pedig mar megvan egy ideje. az igaz hogy az akksi nagy, de en bele szoktam rogziteni a kulacstartoba, inni meg tudok a camelbak-bol. :) a fenyerore nem lehet panasz
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

ProPedalGreg

ProPedalGreg

törzsvendég

• fórumtag
  • 946 hozzászólás
Es Tamas neked mi a tapasztalatod a niteflux-al mert mar kapasbol itt az emlitett oldalon irtak ketten is akiknek problemaik voltak (mindamellett hogy a lampa maximalisan megfelelo a celra) Egyiknek a kabellel a masiknak a battery pack-al es a ledekkel is gondja volt viszonylag rovid idon belul a vasarlastol szamitva.

golya

golya

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.347 hozzászólás
mi lehet a különbség a HL-EL320 és 320G között, hogy a G-nek jóval kisebb az üzemideje? ilyet kapta ma boltba(G) este madj formálok véleményt, eddig tetszik:)
http://www.cateye.co...duct_detail/432
http://www.cateye.co...duct_detail/325

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás

Nekem az egyik nagy álmom lámpák terén, egy Cateye Triple Shot Pro! Azzal már be lehet világítani az egész erdõt!:D Amúgy ennél jobb lámpát árusítanak?

lupine, use, hope vagy a niterider par gyarto igy hirtelen ami eszembe jut, de sok komolyabb lampa van mint ezek. nekem a kormanyon Niteflux photon max van, meg egy hoze lampa a sisakra, ezek szoloban is sokkal jobban vilagitanak mint az a cateye.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás
Mindenképp szeretnék majd menni, de nem most. Egyrészt péntekre sajna már elígérkeztem, másrészt csak miután megépítettem a saját lámpámat, mert ami most van, azzal nem szívesen égetném magamat. :) (Látszódni is alig lehet vele, meg egy óra után lemerül az ócska négy db tölthetõ ceruza-akku)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Nekem is ez volt, amíg meg nem láttam Balu lámpájának fényét. :)

Sz'tem erre gyere fel a HHH-ra ha jó lámpákat akarsz látni!
Ott lehet válogatni milyent is építs.
Az is kiderül ki hogyan rakja össze.
Várunk mindenkit akit érdekel !

[Telehódas Topik Túrák]
http://href.hu/x/9ymt

A korábbi válasz még csúszik egy kicsit.

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

szeretném tudni, hogy az agydinamós megoldás milyen árkategóriában elérhetõ? ...A helyzetjelzõ fényeket jobban örülnék ha nem kéne konnektorról töltenem, így is elég töltenivalóm van - meg ha jól értem, a tényleges világítás céljára csak fejlámpa alkalmas, az meg úgyis elfoglal majd egy konnektort...

Esetleg így is tölthetõ, nem csak dinamóval. Még tekerni se kell, egy kormánytáska tetején valószínüleg elfér, annyi szuflát valószínûleg ad, hogy átlagos "látszani" lámpa elmenjen róla, napi használat esetén is. :)

Kormánylámpában is lehet olyat építeni, amivel kielégítõen látni, de ugyanolyan teljesítménybõl fejen jobban használható fényt lehet produkálni.

Van arra mód, hogy egy Cateye HL-EL220-ból több fényt ki lehessen
hozni led-csere ilyesmi vagy nem érdemes vele foglalkozni. ...

Szerintem csak az járható, hogy a lámpa elejét lefûrészelni (elemtartó, felerõsítés marad); utána powerledet optikával, hûtéssel odabiggyeszteni, + elektronika tuning... Szóval egyszerûbb egy újat venni! :(

Tescoban állítólag elég jó ledekkel szerelt lámpát kapni! Ha igaz, akkor 1/3 Hozélámpa, vagy 3-4db Cateye HL-EL500-as sorozatú lámpa fénye!
Feltöltött kép
Valahol talán még rúdlámpához való kormánybilincset is lehet talán venni... :roll:

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás

Nekem az egyik nagy álmom lámpák terén, egy Cateye Triple Shot Pro! Azzal már be lehet világítani az egész erdõt!:D Amúgy ennél jobb lámpát árusítanak?

Nekem is ez volt, amíg meg nem láttam Balu lámpájának fényét. :)