Ti honnan szoktatok 18650 Li-Ion-cellákat szerezni? Van esetleg tapasztalatotok a külföldrõl olcsón rendelhetõ Trustfire-Surefire-Spiderfire meg hasonló fantázianevû akkukkal? Én sokat használnám õket, heti 2-3 kisütési/töltési ciklust kapnának, bírnák ezek azt? A _tényleges_ kapacitásuk hogy viszonyul a névlegeshez?
Vannak "protected" verziók is, ezeknek az elektronikájuk mennyire megbízható?
Huhh, az elõbb majdnem beugrottam a DealExtreme-n kapható ócska Li-Ion aksiknak.

Nézelõdtem, - s közbe számolgattam picit - nézem milyen olcsó cellák vannak már itt, ez a TrustFire meg UltraFire cellák.
Há mondom vazee, ekkora árakkal felennyi pénzbõl megcsinálhatom ugyanazt a pakk-ot amit tervezek.
De aztán csak kibújt a szög a zsákból:
Alaposabban nézve a DealExtreme-n a lapokat, kiderült, hogy ez a TrustFire meg UltraFire (ez egy cég lehet) ezek rendre hazudnak!!
Pld a 2600 mAh -s cellájuk valójában csak 1800mAh, és a többi is hasonlóan erõs túlzás. A valós adatokkal számolva persze már mindjárt nem is olyan olcsó fajlagosan nézve. (azaz több cellából tudnám ugyanazt produkálni amit kinéztem)
Bár még a valós adatokkal számolva is picikét olcsóbbak mint az általam kinézett LiMnNi, (ja és nincs házhozszállítás DealExtreme-n, azaz picit mégolcsóbb) de rájöttem, hogy más dolgok miatt még se jók ezek.
Pld kiszámoltam, hogy az energiasûrûsége az nagyon sz*r! Ilyen 60-80 Whr/kg, szemben a LiMnNi 163 Whr/kg-jával! Azaz ezekbõl a cellákból kétszer nehezebb lenne ugyanaz az összkapacitás! Azért az nem mind1, hogy másfél kiló, vagy 3 kiló!
Továbbá, ezek a cellák 300 töltés-merítés ciklus után 20%-át elvesztik a kapacitásuknak (minden 18650-es cella ilyen, ilyen a kémiájuk) szemben a LiMnNi 1000 töltés után veszít csak 20%-ot!
Valamint ezeken nincs forrfül se (azaz macera a szerelése), kérni se lehet rá, szemben a LiMnNi -el.
Ja és ezek a sima Li-Ion-ok sokkal veszélyesebbek is a LiMnNi-nél, biztosan nagyobbat is szólnak ha baj van velük.
Szal picit olcsóbbak, de cserébe sz*rabbak ezek a DealExtreme-es TrustFire meg UltraFire cellák.
Ez a LiMnNi ez viszont nem kamu 4000 mAh, ez tényleg meg van ennyi, sõt picit még több is!
Ahogy
EZEN a képen látható is, ez egy mérés,
EBBEN a fórumban.
Tehát részemrõl maradok továbbra is a LiMnNi -nél.