Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8736 replies to this topic

Y72

Y72

vendég

• fórumtag
  • 99 posts
Én is beszállnék a jedik saját készítésû lézerkard háborújába :) :
összetákolt, buherált, barkács lámpám: http://ledeslampa.atw.hu
8db lesz eladó sorban kb. 2hét múlva, elsõsorban ismerõsöknek, de szerintem marad belõle pár db. Ha ennél több kell akkor nov. végére tudnék komplettet adni.

Lehet csak házat is kérni, aki szeret barkácsolni annak tökéletes:
-saját áramkört tudsz beletenni, annyival olcsóbb...(pl: skori vagy itt található kapcsolások)
-XR-E és XP-G ledekkel is jó. XP-G hez még nem lehet optikát kapni, egyelõre saját készítésû tükörrel lehet használni ami gyártás alatt van (4db led / lámpa). Errõl nincs fent info.

ár: komoly érdeklõdõk email-ben kereshetnek, de aksi nélkül adnám, kivéve ha összejön annyi ember, hogy érdemes legyen egyben rendelni (én nagyon szeretnék sok akkut rendelni ui. nekem is kell).

Egyediben ennyiért találtam itthon:
14,4V/4600mAh - 8 db 18650 li-ion cellából, munkadíjjal, elektronikával,fóliával, kivezetéssel: br. 18.500Ft + töltõ 12.548 Ft + Áfa

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts
Látom néhányan nagyon komolyan benne vagytok a lámpa témában. Van egy ilyen lámpám

http://www.cateye.co...duct_detail/264

Lehetne ennek is valahogy javítani a fényerején?

Mtbsrác

Mtbsrác

vendég

• fórumtag
  • 263 posts
HA-III Cree SSC P7-C (SXO) 3-Mode 900-Lumen LED Headlamp Set (4*18650 included)
http://www.dealextre...ls.dx/sku.29489

Errõl a pilácsról tudna vki linkelni videot hogy mégis milyen kb.
Képeket nézegettem azok elég jók, ill. még azt kérdezném hogy villogó funkciója van-e a lámpának, de úgyrémlik hogy igen. 3h fullon az még tûrhetõ de tényleg csak 4,5óra a középteljesítmény ideje? (pontosan nemtudom hol láttam de ennyit írtak)

Mert ha vki rendel több mint valószinû bekapcsolódnák én is egy ilyen ketyerére. A kis hibáit leszámítva.

Szerk:
Itt láttam az idõket: http://www.goodluckb...ight-set-1.html

tgabor71

tgabor71

vendég

• fórumtag
  • 12 posts
Amit ítram az nem mûszaki hanem láthatósági tehát ami a szobában van 55W os spot halogén emellé került a lámpa itt látható a különbség az egyik az hidegfehér fényû a másik sárga. ezért írtam hogy 55W.Jelenleg 350mA rel hajtom ez 300lm.Dea múltkor kipróbáltam 700mA on és iszonyat fény jött elõ.A sötét udvaron világos lett.Lehet,hogy itt nem tudok senkit meggyõzni.Tettem fel képet a hirdetõbe.Köszönöm az észrevételeket.
Gábor

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 posts

Elképesztõ amit egy HOZÉ lámpa tud!
Sajnos hiába kerestem ,nem találtam HOZÉ-t.Sõt azt tudtam meg,hogy nem lesz az idén lámpa projekt.
Mivel amit láttam ,nem szolgált sok infóval ,annyit azért mégis sikerült találnom ,hogy egy trispot optikával volt az a lámpa szerelve amit ott és akkor láttam.
...
Luxeon led 350ma on 100lm ,700mA 160lm ebbõl van 3db egy panelon.
Amit ezelõtt magamnak építettem egy kissé robosztus lett ,mert egy K2 trispot +hûtõborda... 10 fokos optikával.A lámpatest alu a hûtés miatt.A csatlakozó valóban egy lengõ jack ...
LIpo akksival üzemel nálam.11.1V.

Szia! Hozé lámpa 1.0-ban Cree XR-E/P4 bin ledek voltak, 1.1-ben XR-E/Q5 bin, max 850mA-el hajtva!
Chipcadéknál kapni a ledet, meg van olyan 3-as optikájuk, amit Hozé is használt.

Mielõtt a véglegeshez hozzáfogsz, jó, ha tudod:
-Most jött ki egy új led, rebel méretben; sokkal jobb paraméterekkel: Cree XP-G, már kapható, ráadásul nem is drága! Szerintem optika kompatibilis lehet a rebelekkel XP-G teszt. Chipcadnál 950+áfa az R4bin emitter, árjegyzékben még nem szerepel (van állítolag staros verziójuk is). Chipcad>árlista>CREE ledek
1, 3, 4, 7 ledes alupanelosat meg pl. innen lehet behozatni. Cutter>XPG on MCPCB fül
-Ajánlom, hogy próbálj ki néhány optikát, mielõtt végleg döntesz, mert nagy fényerõ különbségek vannak (2-5×-ös is akár), és a szórásképük is más egyes típusoknak, még azonos szögnyílás esetén is! A kissebb átmérõjûek általában kevesebb központi fényt produkálnak, viszont több a szórt fény, ami néha jól jön.
Ha kormánylámpának szánod, akkor meggondolandó vizszintesen széthúzott fényt csinálni...

Jack csatlakozó nem praktikus (rövidzár veszély), akkor már inkább adapter, vagy RCA csatlakozó praktikusabb szerintem, de én az akkunál csinálnám bonthatóra, az úgyis védett helyen lessz, ott nem folyik bele a víz (Hozé is ilyen)...
A lámpa árban bilincs, akku, töltõ is benne van? Bilincs méret (normál, oversize, van sisakra rögzítési lehetõség is? Mekkora kapacitású, súlyú, méretû az akku? ~Hány % hatásfokú elektronika van a lámpában, van-e hõvédelem (látom, elég pici a lámpa)? Milyen funkciókat tud a lámpa (fokozatos / mentes) áramállítás, villogás, akkufesz jelzés... ?
Jó lenne majd tesztkép is a lámpa fényérõl, (pl Hozé-félével összevetve)...

Azt meg ne írd a hírdetésben, hogy 3 rebell az 55W-os gépkocsi halogénnal egyenlõ, mert az messze nem igaz!!! Halogén fényerõk

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Gábor, nem éretem pontosan amit írtál. Nem kötekedni akarok,
mert egy kb. 3-szor 160, vagyis 480 lm ~500 lumen fényteljesítményü lámpa
Li-polimer akkuval és töltõvel árban reális 30ezerért, de
azt nem tudom hova tenni amit korábban írtál a fényforrás halogénes megfelelõjérõl, vagyis a következõt:

Luxeon led fényerõ kb.55W os halogénnek felel meg. A lámpa az apróhirdetésben már látható.Üdv Gábor

"Luxeon led ... 700mA 160lm ebbõl van 3db egy panelon."
Vagyis 700 mA-en 160lm szorozva 3db = 480 lumen,
ami megfelel egy db 21 W-os halogén izzó fényének.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

tgabor71

tgabor71

vendég

• fórumtag
  • 12 posts
van néhány darab belõle.

tgabor71

tgabor71

vendég

• fórumtag
  • 12 posts
Üdv!A lámpa projekt lebonyolítása elképzeléseim szerint akkor kezdõdik ha lesz annyi jelentkezõ,hogy megéri a pénzt és a fáradtságot.Mivel én sem vennék olyat amit nem fogtam 1x a kezembe,hát igazából ez a nehezebb része a dolognak.Minden kezdet nehéz.
Ahhoz képest,hogy egy hónapja még nem volt nekem sem ilyen lámpám,nos azt hiszem jól haladok.

tgabor71

tgabor71

vendég

• fórumtag
  • 12 posts
Tisztelt érdeklõdõ sporttársaim!

Köszönöm az érdeklõdõ figyelmeteket.Nos az elejérõl.
Minap tekertem kb.2 hónapja munkába.Mikor láttam egy bicón egy fényvetõt.Kérdem a fiút:Mi is az és mit lát vele éjszaka?
Elképesztõ amit egy HOZÉ lámpa tud!
Sajnos hiába kerestem ,nem találtam HOZÉ-t.Sõt azt tudtam meg,hogy nem lesz az idén lámpa projekt.
Mivel amit láttam ,nem szolgált sok infóval ,annyit azért mégis sikerült találnom ,hogy egy trispot optikával volt az a lámpa szerelve amit ott és akkor láttam.
Itt kezdõdik a keresés.
Luxeon led 350ma on 100lm ,700mA 160lm ebbõl van 3db egy panelon.
Amit ezelõtt magamnak építettem egy kissé robosztus lett ,mert egy K2 trispot +hûtõborda.Felteszem a képét a shiningeye mellé.Ami a lényeg ennek 35W-os halogén fénye van.Tehát hogy a drága fény ne kóboroljon az erdõbe,ezért korlátoztam egy 10 fokos optikával.A lámpatest alu a hûtés miatt.A csatlakozó valóban egy lengõ jack és mivel úgy van összerakva,hogy ne kelljen eldobni az elsõ esõ után hát ezért talán vizálló.
De aki a víz allatt szeretné használni erre vannak nagyon jó búvár lámpák.
LIpo akksival üzemel nálam.11.1V.Akinek kérdése van,arra szívesen válaszolok.
Üdv Gábor.

gorgo

gorgo

törzsvendég

• fórumtag
  • 649 posts
Egy kis kiegészítés a korábbi deal extremes pilácshoz:

http://www.bikeradar...luma-c-10-35357
fanatiX mtbc

dirobi

dirobi

vendég

• fórumtag
  • 139 posts

Köszi, tomi !
Aksi csatlakozót sem látok. Ilyen teljesítményhez kell valami komoly áramforrás.
tgabor71 ! Lehetnél egy kicsit bõvebb !

Ha jól látom az egyik képen akkor van a hátulján félig besüllyesztve egy lengõ Jack csatalakozó. Mondjuk ez azért teljesítményátvitelre elég komolytalan, meg a vízállóságával kapcsolatban is vannak kételyeim.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,690 posts
Köszi, tomi !
Aksi csatlakozót sem látok. Ilyen teljesítményhez kell valami komoly áramforrás.
tgabor71 ! Lehetnél egy kicsit bõvebb !
Marci

tomidny

tomidny

maximus

• fórumtag
  • 13,954 posts
Én megtaláltam Shiningeye néven, de ott sincs túl sok technikai konkrétum. Kúpszög, fogyasztás, szabályozhatóság, stb?
A lebonyolításról megint semmi. Persze ott egy mobil szám, de mennyivel egyszerûbb leírni egyszer, mint 100x elismételni telefonba?
Bûnözõ vagyok.
Ordítok Füstölök

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,690 posts

Indítok egy lámpa projektet..A lámpa az apróhirdetésben már látható.Üdv Gábor

Én vagyok a béna de nem találom az apróban. A "Világítás" rovatban legalábbis nincsen.
Lupine név alatt sem találok sehol, semmit.
Néhány konkrétum tényleg jó lenne. Ár, 1 fotó,...
Marci

dirobi

dirobi

vendég

• fórumtag
  • 139 posts
Írhatnál konkrétumokat. Mennyibõl jönne ki? , Hogyan képzelted a megvalósítását. s.t.b.

Indítok egy lámpa projektet.akit érdekel hívjon.Luxeon led fényerõ kb.55W os halogénnek felel meg.A lámpa az apróhirdetésben már látható.Üdv Gábor

tgabor71

tgabor71

vendég

• fórumtag
  • 12 posts
Lupine név alatt fut az új projekt.20 501 1118.

tgabor71

tgabor71

vendég

• fórumtag
  • 12 posts
Indítok egy lámpa projektet.akit érdekel hívjon.Luxeon led fényerõ kb.55W os halogénnek felel meg.A lámpa az apróhirdetésben már látható.Üdv Gábor

DonMatteo

DonMatteo

vendég

• fórumtag
  • 162 posts

Hogy tudok-e jól fotózni makróban az nem biztos, de talán látszik a lényeg.

Egy kis bütykölés egyáltalán nem áll messze tõlem. Esténként pedig bõven kell a MacGyver hajlam amikor a napközben leamortizált gyerekjátékokból kell reggelre mûködõt varázsolni. :)

Szia!

Sajnos csak most kerültem netközelbe, de látom a többiek már válaszoltak rá.
Pont most van itt nálam egy ismerõsömnek az ugyanilyen villogója LED-cserére, megnéztem a panelt, szerintem a LED-eket simán ki lehet forrasztani a panel kivétele nélkül is, úgyhogy minimális munkával megoldható az egész.
Egyébként ennek gyári állapotban valóban nagyon gyenge fénye van, de azért azt ne felejtsük hogy ez nagyon régi tipus (1994 körüli?) és akkoriban ez is izmosnak számított :-)
(Bár lehet hogy ahogy fejlõdtek a LED-ek úgy újabb és újabb tipussal szerelték, ami nálam van az '97-es gyártású.)

Üdv

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

..
Egyébként szerintem nem kell szétszedni, elcsíphetõk a benne lévõ ledek, a törmelék már kiforrasztható. Az új ledeket meg picivel hosszabb lábbal a régiek helyére lehet forrasztani -oldalról alányúlva-! :)

Az is megoldás ha pl. CREE vörös teljesítmény chipeket teszel bele.
Persze annak nem kell nagyobb áramon járnia, a fénye a nagyobb chip kisebb áramon jobb hatásfoka miatt lesz nagyobb.

Éppen most raktam össze magamnak két ilyen power chipbõl valami vöröset hátulra.
Egy átlátszó mûanyag rúd a fényt szóró felület, amiben kicsi buborékok vannak.
Ilyent lehet kapni búcsúkban és a kínai piacon. Az átlátszó fényt szóró rúd eredetiben három különbözõ színü leddel van felváltva megvilágítva. Amikor mozgatják akkor különbözõ színü csíkokat lehet látni. Erre jó az eredetije, vagyis optikai játék.

Egy ilyennek a mûanyag rúdját használtam fel.
A két végén kis bemélyedést martam bele és két Cree chip került oda átlátszó mûgyantával felragasztva. A ledekkel sorosan van kötve egy 170 mA-es multifuse. Így nyugodtan ráköthetem szinte bármilyen akkura ami a fõ fényforrást táplálja mert a multifuse azonnal lekapcsol kicsi áramra és csak a hátsó világításhoz szükséges áram fog átfolyni a ledeken. Igaz, így még elég sok a fény hátulra és 80-150 mA között változik az áramfelvétele a hõmérséklet változás hatására de kisebb multifuse biztivel vagy soros ellenállással ez csökkenthetõ, sõt akár folyamatosan szabályozhatóvá is lehet tenni..

..ha meg egy gyári villogtatós komlett hátsó lámpa tokba teszünk ilyen ledet az a gyári dizájnt is megadja a jó fényerõ mellett és nem is kell annyit kötögetni, csak behelyettesíteni a régieket. Ilyenkor a hûtéssel sincs gond a kis áramok miatt.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 posts

SZiasztok!
Tudnátok rövid véleményt mondani errõl az akkuról:

http://zselesakku.hu...html?keyword=6v

Más: 4XP-G ledbõl szeretnék lámpát csinálni(mármint kicserélni a ledet 4db tesco-s lámpában:), ezt a ledet mennyire nehéz beforrasztani(van belöle "star-verzió")?Mennyivel ég jobban mint egy P4es(gondolom utóbbit mérete folytán könnyebben be tudnám forrasztani)?
köszi

Ólomakkuk nehezek ~2-3 évig jók, ha rendszeresen karbantartják (töltik).

SSC P4/U bin ~100lum/350mA; ~240lum/1A (kb 1,2A-ig túlhajtható, de csak kicsit nõ a fénye)
Cree XP-G/R4 bin ~135lum/350mA; ~345lum/1A (túlhajtva 1,5A/~430lum) Szóval 1 ledbõl nagy áramon lényegesen több fény kicsiholható, ráadásul a nyitófesze is kissebb, ezért kapcsoló üzemû cuccban még nagyobb lessz az eredõ hatásfok különbség...

XP-G-nél anódot+ hûtõrészt lehet közös vörösrézlemez darabra forrasztani (pl. tönkrement teljesítmény tranyó hûtõlemezét lebányászni), az ~jól elvezeti a hõt. a lelógó katódra kell ügyesen vékony drótot forrasztani, hogy ne érjen a hûtõfelületnek. Ügyes kéz, forrasztási gyakorlat nem árt, de kivitelezhetõ. Így +-on lessz a hûtõfelület, akár csak a P4-nél.
Ha több ledet kell egy lámpába rakni, vagy szigeteltnek kell lennie a hûtõfelületnek, akkor feltétlen sztár kivitelt javaslok, ott a hûtõfelület teljesen szigetelt. :)

hátsó lámpa

valószínüleg az a három kis fekete pötty tartja (a házból kiálló pöcköket melegen szétnyomják: éles késsel lemetszhetõk, és akkor leemelhetõ lessz talán a nyák. De az is lehet, hogy még az elem-érintkezõket is le kell forrasztani...

Egyébként szerintem nem kell szétszedni, elcsíphetõk a benne lévõ ledek, a törmelék már kiforrasztható. Az új ledeket meg picivel hosszabb lábbal a régiek helyére lehet forrasztani -oldalról alányúlva-! :)