Az az LM317 az micsoda, és holtudnám beszerezni(és mennyiért)-chipcad, lomex...?
Az elektronika tuti, hogy az áramerõsséget szabályozza?Adtam 1 "lámpafejnek" 2V-ot és megmértem a led két lába közt a feszkót és 2,9V volt:-)
Azt hogy tudom lecsekkolni, hogy áramerõsséget az elektronik szabályozza-e(egy fix értéket kéne mérjek a led lábain, ha 0,5 vagy ha 0,8 A-ert adok rá?
ui:Bocsi az okos kérdésekért...
Szia!
Az LM317 az egy szabályozható kimenetû feszültség-stabilizáló IC, ami annyit tesz hogy a bemenõ feszültséget lecsökkenti, viszonylag kis veszteséggel (hõleadás). A szabályozhatóság azt jelenti, hogy Te tudod beállítani a kimenetén használni kívánt értéket egy potméterrel vagy egy fix ellenállással.
Ha rákeresel a guglival vagy a www.alldatasheet.com on akkor megtalálod az adatlapját és próbakapcsolásokat is hozzá. Bárhol beszerezhetõ, olcsó (100Ft körül) és gyakori alkatrész.
Az ampermérõt ugyebár sorba kell kötni :-) a mérni kívánt fogyasztóval, vagyis a LED egyik lábát kell kiforrasztanod, és úgy kell mérned.
De szerintem ezzel a részével nem kell foglalkoznod, ha beállítottad 3V-ra az LM317-est akkor mérd meg hogy egy lámpafej hány mA-t vesz fel róla, és mérdd meg friss ceruzaelemekkel is (2darabbal, ahogyan eredetileg ment), ha nagyjából ugyanaz az érték jön ki akkor készen is vagyunk

Üdv