Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8736 replies to this topic

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Írtátok, hogy li-ion akksival ne is rakjak a led elé soros ellenállást, csak megfelelõ multifuse-t.kérdésem: azalatt a néhány másodperc alatt, amíg a multifuse bemelegedik, nem ég le a led a túláramtól?

Magam részérõl úgy csinálom, hogy 7,4V-os akkut használok.
Így kettõ led chip kerül sorosan egy körbe, és ez a soros kör kétszer egymás mellé párhuzamosan.
Vagyis egy 4 chipes ledet tud így megtáplálni a 7,4 V-os kamera akku.
Az akku elektronikája úgysem tudna nagyobb áramot biztonságosan elvinni.

az akku pakk a derekamon van.
Onnan a sisakig 2X075-ös réz huzal viszi a tápfeszt.
Annak az ellenállása kevés ahhoz, hogy beálljon rajta az áram, ezért
még sorosan kötök vele 1 db 0,78 Ohmos ellenállást az akku csatlakozóban.
Még ugyanitt egy zárlat védõ multifuse-t is sorosan kötöttem, aminek az értéke 1,6-1,8A körüli.
Ennek nálam már volt is szerepe, amikor a csatlakozó dugóban egy elemi szál zárlatot okozott.

Ez így nekem normálisan meghajtja az MC-E ledet 6 órán keresztül 6600 mA/h-s akkuval.
A fényerõ csökkenése a vége felé kezd észrevehetõvé válni.
A 6 óra letelte után még jóideig világít de az már nagyon erõsen gyengülõ fényt jelent.

Szóval szerintem jó ez így is. Egy kisebb értékü multifuse karakterisztikáját kihasználva
lehet a fényerõ csökkenést valamennyire kompenzálni de sok értelme nincs sz'tem.
Amennyivel több a fényerõ azt úgysem látjuk meg.
Még azt is alig veszed /veszem/ észre amikor a fény a felére csökken,
legalábbis a jó látás szempontjából. Ahhoz közvetlen egymás után kellene látni a különbséget.
A fele fénnyel is még bõven jól látsz.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

nyalkascompo

nyalkascompo

vendég

• fórumtag
  • 30 posts

Üdv! BUÉK!

Végre összeraktam a sk. lámpámat, de ahogy tesztelgetem, hasonlítgatom az az érzésem, hogy a ledeknél megadott lm értékekkel valami nem stimmel.
4db CREE XPG led van benne. Erõsen világít, tök jó, de az asztali halogén lámpához képest gyengébb. 660lm-es az 50W-os izzó, a 4 led 1A-en meg 1380lm.
Jobb mintha készen vettem volna egyet 100.000-ért, de kicsit csalódás így. Jó a hûtése, túl lehet hajtani, 8 ledre bõvíthetõ, van benne még lehetõség, úgyhogy fejlesztem még egy kicsit.

Viszont sikerült olcsón szereznem Li-ion aksit. Ha érdekel valakit Február vége felé tudok még hozatni: http://www.batterysp...femaleplug.aspx
Kb. 11000 Ft töltõvel együtt.

Uf.

Szia!
én még nagyon amatõr vagyok a lámpaprojektekben, de szerintem az a 11e sok, ennyiért itthon is szerezhetsz:
1 ennél erõsebb cella 2000 körül van (láttam a vaterán már 3ah-t is), abból 4 az 8ezer, töltõt pedig nagyon jót találtam a vaterán, és nagyon pontos is: 4,17voltnál szépen beáll csepptöltésre, ráadásul egyszerre 2 pakkot lehet vele tölteni némi átalakítással (3000ft)

http://www.vatera.hu..._160482268.html nekem bejött és csak minimálisan kell átalakítani akupakk töltésére
JA ha pedig mindezt a dealextreme-rõl rendeled, kijöhetsz 8000 körül...

Volna egy kérdésem a szakikhoz:

Írtátok, hogy li-ion akksival ne is rakjak a led elé soros ellenállást, csak megfelelõ multifuse-t.kérdésem: azalatt a néhány másodperc alatt, amíg a multifuse bemelegedik, nem ég le a led a túláramtól?

Y72

Y72

vendég

• fórumtag
  • 99 posts

Szia!
...
Mennyire életképes ez az akku? Ténylegesen le tudja adni a ráírt kapacitást? Meg tudnád írni hogy mennyibe került a szállítás?

Köszi & üdv

Lehet különbözõ típusokat beszerezni újat és használtat is, de még nem teszteltem. Ez a kérdés kicsit olyan minta egy pékségben megkérdezném hogy a pultban lévõ kenyér ugyanolyan-e mint amit múlt héten ettem. Nyilván azt mondják, hogy igen.
Az ár újra vonatkozik mindennel együtt (szállítás is benne van). Ha gyorsan kell akkor hajóval 10 nap alatt van itt, de az szállításonkét 10000 Ft ami osztódik a darabszámmal.
Ismerõs szerzi be feb. végére így kevesebb a száll. költség, ezért max. 5db amit tudok hozatni. Ezért is írom ide és nem az apróhirdetésbe. Nagyobb tételben már mindenki hasznot tenne rá+ vám, stb.

A lámpám belseje (ledek mellet) szobahõmérsékleten, álló helyzetben kb. 1,5 óra alatt melegszik fel 50° ra 1A-en.Ekkor lekapcsol alacsonyabb fényerõszintre, de 10perc múlva már vissza lehet kapcsolni max-ra.
Másnak milyen tapasztalata van ez ügyben?

Ðave

Ðave

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,011 posts
Li-ion akksikat szeretnék összekötni, tud valaki olyan helyet GYÕRBEN, ahol csinálnak ponthegesztést?

Más eljárással is össze lehet csatolni õket?

DonMatteo

DonMatteo

vendég

• fórumtag
  • 162 posts

Üdv! BUÉK!

Viszont sikerült olcsón szereznem Li-ion aksit. Ha érdekel valakit Február vége felé tudok még hozatni: http://www.batterysp...femaleplug.aspx

Uf.

Szia!

A túlhajtást szerintem sem kell erõltetni, úgysincs olyan élõ ember a földön aki az erdõben lefelé döngetve érzékelné azt a pár lm-nyi plusszt. :)
Mennyire életképes ez az akku? Ténylegesen le tudja adni a ráírt kapacitást? Meg tudnád írni hogy mennyibe került a szállítás?

Köszi & üdv

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

halogén lámpához képest gyengébb. 660lm-es az 50W-os izzó...

Jó a hûtése, túl lehet hajtani...

Az autós halogéneknél 23 lm/W-ot szoktak megadni.
Az 500W-os vonal halogén izzóknál 19 lm/W-al lehet számolni.
Így már kedvezõbb az arány!

A túlhajtással kapcsolatban nem árt vigyázni.
Eleinte szinte észrevétlenül csökkenhet a led hatásfoka.
Sokkal késõbb veszed észre, hogy mennyit gyengült.
Szóval kockázatos. A gyárban ezeket kimérték, hogy mi az az érték,
ahol teljesíti a gyárilag megadott élettartamát. Az fölött ez gyorsan csökken.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

Y72

Y72

vendég

• fórumtag
  • 99 posts
Üdv! BUÉK!

Végre összeraktam a sk. lámpámat, de ahogy tesztelgetem, hasonlítgatom az az érzésem, hogy a ledeknél megadott lm értékekkel valami nem stimmel.
4db CREE XPG led van benne. Erõsen világít, tök jó, de az asztali halogén lámpához képest gyengébb. 660lm-es az 50W-os izzó, a 4 led 1A-en meg 1380lm.
Jobb mintha készen vettem volna egyet 100.000-ért, de kicsit csalódás így. Jó a hûtése, túl lehet hajtani, 8 ledre bõvíthetõ, van benne még lehetõség, úgyhogy fejlesztem még egy kicsit.

Uf.

Ðave

Ðave

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,011 posts

Vegyük jegyzõkönyvbe hogy én "javításpárti" voltam! :D

Nem értek hozzá:

Két ötlábú IC-t kellett cserélni rajta, de ha már ott voltunk akkor beledobtunk egy cree ledet is... világít mint a veszedelem...

DonMatteo

DonMatteo

vendég

• fórumtag
  • 162 posts

Adott volt egy halott sigma karma lámpa, már mindenki kimondta rá a nyugodj békébent, ekkor egy nem várt hõs felvállalta, hogy megnézi, és belevetette magát a mikroelektronika rejtelmeibe! A végeredmény több mint sikeres, a lámpa újra él, erõsebb mint valaha tervezõ mérnökei gondolták volna!

Köszi!

Vegyük jegyzõkönyvbe hogy én "javításpárti" voltam! :D

Ðave

Ðave

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,011 posts
Adott volt egy halott sigma karma lámpa, már mindenki kimondta rá a nyugodj békébent, ekkor egy nem várt hõs felvállalta, hogy megnézi, és belevetette magát a mikroelektronika rejtelmeibe! A végeredmény több mint sikeres, a lámpa újra él, erõsebb mint valaha tervezõ mérnökei gondolták volna!

Köszi!

DonMatteo

DonMatteo

vendég

• fórumtag
  • 162 posts

Szia,
Nov 24.én adták át, dec 14.-én hagyta el HK-t, 22.-én ért ide. Én is rendeltem közben ebayrõl, de az összescsomagom egy postán kötött ki, ezeket megtaláltam, azok visszamentek, mind1.

No akkor kíváncsi lennék, mi a különbség a töltõ és a tápegység között?

Szia!

Köszi, ezekszerint Neked is kb. egy hónap volt.

A töltõ és a táp között az az alapvetõ különbség, hogy a táp az csak küldi ki a kakaót a nagyvilágba a meghatározott feszültség-értéken és a terhelhetõsége határáig; a töltõ viszont a hozzá tartozó akkumulátorhoz optimalizált áramot és feszültséget adja le (ha nem automata akkor Neked kell figyelned a töltés idejét, ha automata akkor meghatározott idõ/feszültség/hõmérséklet/stb elérésekor leáll vagy csepptöltésre vált).
Ez persze nem precíz magyarázat, csak amolyan "dióhéjban" összesürített meghatározás. :)

Üdv & Boldog Újévet Mindenkinek!

amargo

amargo

vendég

• fórumtag
  • 46 posts

Szia!

Neked végülis mennyi idõ volt a postázás?
Az én csomagomat nov 27.-én indították el, és csak ma érkezett meg.
A furcsa az hogy közben az ebayrõl rendelt szintén Hong Kong-i küldeményeim két hét alatt ideértek.

Ami a lámpához jár az egy TÖLTÕ, amiket otthon találtál azok pedig csak TÁPEGYSÉGEK. Használd a hozzá adottat a user manualban leírt módon. És ha elfogadsz egy személyes jótanácsot ne hagyd a cuccot õrizetlenül, és amint nincs rá szükség egybõl húzd ki a konnektorból. Láttam mostanában pár szénnéégett kínai tápot/töltõt... jobb félni, mint megijedni! :)

Üdv

Szia,
Nov 24.én adták át, dec 14.-én hagyta el HK-t, 22.-én ért ide. Én is rendeltem közben ebayrõl, de az összescsomagom egy postán kötött ki, ezeket megtaláltam, azok visszamentek, mind1.

No akkor kíváncsi lennék, mi a különbség a töltõ és a tápegység között? Mert amit ráakartam dugni azok között volt a PD-m töltõje, és egy akkumulátor töltõ bemenete:ansmann powerline 5. De megkérdezem akkor már még egyet. Van egy ultrafire wf-139, ezt pedig egy szintén egy másik akkumulátor töltõnek a töltõjével szeretném tölteni, ami 12V-os, de ennek az oldalán rajta is van, hogy mehet bele.

DonMatteo

DonMatteo

vendég

• fórumtag
  • 162 posts

Sziasztok!

Megjött a kínai csodalámpám, viszont lenne egy kérdésem a töltéssel kapcsolatban, van nekem is elég sok 12V/2000mA és 12V/1000mA -om is, ami hozzá van az 8.4V/1800mA. A kérdésem az lenne, hogy a hozzáadottnál van valami visszajelzõ, az enyémeken nincs. Lesz valami baja az akkumulátornak, ha sajáttal töltöm, azaz nem olyannal, ami jelzi a töltést?

Szia!

Neked végülis mennyi idõ volt a postázás?
Az én csomagomat nov 27.-én indították el, és csak ma érkezett meg.
A furcsa az hogy közben az ebayrõl rendelt szintén Hong Kong-i küldeményeim két hét alatt ideértek.

Ami a lámpához jár az egy TÖLTÕ, amiket otthon találtál azok pedig csak TÁPEGYSÉGEK. Használd a hozzá adottat a user manualban leírt módon. És ha elfogadsz egy személyes jótanácsot ne hagyd a cuccot õrizetlenül, és amint nincs rá szükség egybõl húzd ki a konnektorból. Láttam mostanában pár szénnéégett kínai tápot/töltõt... jobb félni, mint megijedni! :)

Üdv

nyalkascompo

nyalkascompo

vendég

• fórumtag
  • 30 posts

Li Ion kissebb feszültségû, mint 4ceruza. Itt még ~ a visszahajló szakasz elötti tartományban dolgoznak a kissebb értékû multifusék, a nagyobbak meg kb. az optimális szakaszon. Így LiIonnál nem szükséges párhuzamos ellenállás, csak magában a multifuse. :) Kissebb multifusék már csak félig-meddig fognak stabilizálni, de sima ellenállásos hajtáshoz képest még így is kevésbé csökken a fényerõ...

Li Ion töltésnél mindenképpen precíz feszültséglimit szükséges! Akku speckókban általában 4,2V +/-50mV-ot írnak elõ végfeszültségként (típusfüggõ is).Fölfelé túllépve nagyon lecsökken a cella élettartama. ~4,35V nál instabillá válik, fölötte tönkremegy a cella (akár fel is gyulladhat / robbanhat)!!!
Alul töltés jót tesz az élettartamnak, de az utolsó néhány tized voltnál tárolódik az energia jelentõs része.

Sziasztok!
Még 1 valamit nem értek. Dög írta, hogy ha li-ion akksit használok, akkor ne tegyek be soros ellenállást csak multifuset a kisebb áramhoz.De:

1.ha a töltõ mondjuk maxra van töltve, és csak egy 300mA-es multifuse van odarakva védõelektronikának akkor:
A telep a 300ma-nél jóval nagyobb áramot ad le vagyis amíg egy bizonyos érték alá nem merül az aksi addig a multifuse mindig túl lesz melegedve és "megszakítja az áramkört" nem??? (úgy tudom, hogy a multifuse a névleges feszültségének kétszeresénél növeli az ellenállást nagyságrendekkel)

Ti hogy raknátok össze a lámpát ha adott egy mondjuk 4,2v max feszültségû li-ion telep és egy 5w-os luxeon led, és a 2 fokozat 350 illetve 1000ma? a kisebbikhez soros+multifuse vagy elég a multifuse magában?
2. Akkora soros ell. mindenképpen kell, ami a max telepfeszültséget leveszi úgy, hogy legrosszabb esetben se égjen el a led nem?

köszi!

fehege

fehege

újonc

• fórumtag
  • 2 posts
Sziasztok!

Nem szeretném reklámozni az alábbi website-ot, de sok kerós világítási probléméjára megoldást nyújthatnak az itt megvásárolható LED lámpák.

Kormány adapterrel - vagy Fenix fejlámpa adapterrel - szinte az összes lámpa használható kerékpáron is.
Kis barkácsolással lithium akkupak készíthetõ hozzájuk, ha igazán keró komfortosság a lényeg.

Cree MC-E vagy az újabb Luminus SST-50 leddel szerelt lámpák 100 Euro körüli áron ...
Érdemes elgondolkodni ezeken a modelleken, ha valaki komoly lámpát szeretne.

A site:http://taktikailampa.hu/

A kinézett modelt máshol is megveheted, lehet hogy olcsóbb ... !

amargo

amargo

vendég

• fórumtag
  • 46 posts
Sziasztok!

Megjött a kínai csodalámpám, viszont lenne egy kérdésem a töltéssel kapcsolatban, van nekem is elég sok 12V/2000mA és 12V/1000mA -om is, ami hozzá van az 8.4V/1800mA. A kérdésem az lenne, hogy a hozzáadottnál van valami visszajelzõ, az enyémeken nincs. Lesz valami baja az akkumulátornak, ha sajáttal töltöm, azaz nem olyannal, ami jelzi a töltést?

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 posts

köszi a választ, még annyi kérdésem lenne, hogy fix akkuja van vagy cserélhetõ?

Cserélhetõ: 5 db 1.2 (?) V-os AA méretû. Kényelmesebb tölteni, mint cserélni, mert a töltõt csak rá kell dugni a lámpára. Emellett ellenõrzendõ, hogy a 2200 Ft körüli árban van-e akku; szerintem nincs (az - mármint egy ötös csomag - kb. ugyanannyiba kerülhet).

blueshark

blueshark

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,190 posts
köszi a választ, még annyi kérdésem lenne, hogy fix akkuja van vagy cserélhetõ?
Team Heavy Pedal - Szeged

A tehetség az, amikor többet tudsz, mint amennyit tanultál.

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 posts

Használ valaki ilyet: http://ebike.hu/term...lso-lampa/5420/ ? Elsõsorban városi használatra kellene

Igen, vagy két éve. Pontosabban télen, ha nagy a hó és rücsköskerekû hegyibiciklivel járok. Emellett családom több (3) tagja is, azaz meg vagyunk elégedve. Készletben vettem az elsõt, abban töltõ is volt (+ jó hátsó lámpa; 34 eu.). Elég jó a fénye, sötét úton 30km/h-ig elég (nekem mintha 15 lux-ot hazudtak volna). Kb 2.5 óránként kell újratölteni. Elõnye az egyszerû rögzítés, jó fény, hátránya a rövid ciklus, s ha már jelzi, hogy gyenge, pár percig bírja csak. Ezért fejlámpa is van a zsebemben.

semmiho

semmiho

törzsvendég

• fórumtag
  • 637 posts
Egy kis érdekesség. Már az mtbr.com-on is olvasható és nézhetõ (videó!) teszt a "híres" Magicshine MJ-808 lámpáról. ;) Ez a ~83-85 USD-s ár tényleg sokkoló lehet sok gyártó számára.