Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8729 replies to this topic

DonMatteo

DonMatteo

vendég

• fórumtag
  • 162 posts

Az a baj hogy annyi közöm van az elektronikához mint hátaslónak a mozijegyhez:)
Esetleg ki tudnád fejteni hogyan(ha nem túl bonyolult?):D

Szia!

Hát az így nehéz lesz :)
Dióhéjban annyi hogy a telefon akkucelláját kell a töltendõ akkuval "helyettesíteni".

Üdv

nyalkascompo

nyalkascompo

vendég

• fórumtag
  • 30 posts

Szia!

Ha kordában akarod tartani a költségeket akkor töltésre mobiltelefont vagy mobilhoz való asztali töltõt is könnyen átalakíthatsz.

Üdv

Az a baj hogy annyi közöm van az elektronikához mint hátaslónak a mozijegyhez:)
Esetleg ki tudnád fejteni hogyan(ha nem túl bonyolult?):D

DonMatteo

DonMatteo

vendég

• fórumtag
  • 162 posts

Á de jó köszi:) kezdem érteni. a végén még télleg kijön a lámpa 5e ft-ból:)

Szia!

Ha kordában akarod tartani a költségeket akkor töltésre mobiltelefont vagy mobilhoz való asztali töltõt is könnyen átalakíthatsz.

Üdv

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Én nem találom... Lehet, hogy már nincsen fenn vagy csak vak vagyok?

Vak, vak... :D ..bocs a viccért ;)
http://gp.hu/adapterek

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

nyalkascompo

nyalkascompo

vendég

• fórumtag
  • 30 posts

Li Ion kissebb feszültségû, mint 4ceruza. Itt még ~ a visszahajló szakasz elötti tartományban dolgoznak a kissebb értékû multifusék, a nagyobbak meg kb. az optimális szakaszon. Így LiIonnál nem szükséges párhuzamos ellenállás, csak magában a multifuse. :) Kissebb multifusék már csak félig-meddig fognak stabilizálni, de sima ellenállásos hajtáshoz képest még így is kevésbé csökken a fényerõ...

Li Ion töltésnél mindenképpen precíz feszültséglimit szükséges! Akku speckókban általában 4,2V +/-50mV-ot írnak elõ végfeszültségként (típusfüggõ is).Fölfelé túllépve nagyon lecsökken a cella élettartama. ~4,35V nál instabillá válik, fölötte tönkremegy a cella (akár fel is gyulladhat / robbanhat)!!!
Alul töltés jót tesz az élettartamnak, de az utolsó néhány tized voltnál tárolódik az energia jelentõs része.

Köszi!
Akkor mindenképpen megérdeklõdöm, hogy az a 3,7 volt tényleg 3,7-e annál a töltõnél, amit szeretnék venni, nem akarom, hogy leégjen a lakás:)
Meg majd magam is megmérem.
Balu!Írtad, hogy a gp.hu-n van olyan kapcs. üzemû táp amit Te használsz
a celláidhoz. Én nem találom... Lehet, hogy már nincsen fenn vagy csak vak vagyok?

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 posts

Li-ionnál is (3,7v) kihasználható ez a karakterisztika?

Li Ion kissebb feszültségû, mint 4ceruza. Itt még ~ a visszahajló szakasz elötti tartományban dolgoznak a kissebb értékû multifusék, a nagyobbak meg kb. az optimális szakaszon. Így LiIonnál nem szükséges párhuzamos ellenállás, csak magában a multifuse. :) Kissebb multifusék már csak félig-meddig fognak stabilizálni, de sima ellenállásos hajtáshoz képest még így is kevésbé csökken a fényerõ...

Li Ion töltésnél mindenképpen precíz feszültséglimit szükséges! Akku speckókban általában 4,2V +/-50mV-ot írnak elõ végfeszültségként (típusfüggõ is).Fölfelé túllépve nagyon lecsökken a cella élettartama. ~4,35V nál instabillá válik, fölötte tönkremegy a cella (akár fel is gyulladhat / robbanhat)!!!
Alul töltés jót tesz az élettartamnak, de az utolsó néhány tized voltnál tárolódik az energia jelentõs része.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Az megoldás ha mondjuk egy multifuse segítségével nem engedem 4,2 fölé menni? felér egy védelmi elektronikával?:)

Nem.

A multifuse olyan alkatrész ami bizonyos (rá írt) áram érték fölött
felforrósodik és nagyon megnövekszik az ellenállása.
Ezáltal szinte megszakítja a rövidzárat, vagyis egy nagy ellenállásu
(kis áramfelvételü) fogyasztóként van az áramkörben.
A kritikus érték alatt ismét lehül és megint pártized Ohmos vezetõvé válik.

Tehát a multifuse feszültséget nem korlátoz, csak áramot.
A feszültséget a töltõ kellene, hogy meghatározza.

A védelmi elektronika jobb esetben kell, hogy tartalmazzon egy beépített túláram védelmet. Ezt helyettesítheti a multifuse.

Megint csak jobb esetben van benne olyan áramkör ami lemerült akkunál
lekapcsolja a kimenetet, nehogy a fogyasztó mélyen kisüsse a cellákat.
Ezt lámpánál áramkör nélkül úgyis meglátod a fényerõ csökkenésbõl
ha nem kapcsoló üzemü tápot használsz, hanem akku feszültséghez illeszkedõt.

nyalkascompo

nyalkascompo

vendég

• fórumtag
  • 30 posts

-Nem, én "Én a dola.hu-n találtam egy jó leírást" Erre utaltam! :)

-A multifuse nagyobb feszültségesés esetén (4×NiMh fullon, vagy alkaline), kissé visszahajló karakterisztikájú. Azaz teli akkunál kissebb áramot enged a ledre, mint egy jócskán merültnél. A nagyobb tápfesznél hiányzó multifuse áramot egészíti ki az ellenálláson ilyenkor folyó nagyobb áram. Jó méretezésnál a kettõ eredõje kb. egyforma áramerõsséget eredményez a teljes feszültségtartományban. :)

Li-ionnál is (3,7v) kihasználható ez a karakterisztika?

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 posts

Szia!
http://li-ion.unas.h...ikk=unas_235553 -> erre gondolsz, hogy precíz töltõ? honnan tudod hogy lm317van benne?

Lehet, hogy nagyon hülye vagyok a témához, de minek a kisebbik áramhoz a multifuse mellé 15ohmos ellenállás?ugye elvileg azért, hogy szakadjon meg az áramkör? de akkor miért nem jó az eredeti 2,5ohmos ellenállás mellé? nem túl nagy az?

-Nem, én "Én a dola.hu-n találtam egy jó leírást" Erre utaltam! :)

-A multifuse nagyobb feszültségesés esetén (4×NiMh fullon, vagy alkaline), kissé visszahajló karakterisztikájú. Azaz teli akkunál kissebb áramot enged a ledre, mint egy jócskán merültnél. A nagyobb tápfesznél hiányzó multifuse áramot egészíti ki az ellenálláson ilyenkor folyó nagyobb áram. Jó méretezésnál a kettõ eredõje kb. egyforma áramerõsséget eredményez a teljes feszültségtartományban. :)

nyalkascompo

nyalkascompo

vendég

• fórumtag
  • 30 posts

A töltõ árammal nincs gond.
Az a kérdés, hogy a tölésnél mennyire megy fel a feszültsége, vagyis
az akku elektronikától várnak-e valami szabályozást.
A töltõ fesznek max. 4,2V-ig szabad emelkedni. Szerintem a boltban megmondják.
Ott viszont ragaszkodni fognak ahhoz, hogy elektonikán keresztül töltsd,
mert az a szabályosan szabványosan elfogadott, tudomásom szerint.
Hiába mûködik anélkül is. A védelemre sokat adnak.
Mondjuk a zárlat védelem tényleg fontos mert
rövidzár esetén tüzet is okozhat.

A mr.DöG féle áramkör a fényerõt szabályozza.
Friss akkunál a multifuse felmelegszik és csökkenti az áramot.
Amikor kisebb áram folyik, akkor lehûl és csökken az ellenállása.
Ettõl, amikor merül az akku akkor ráadja kicsivel jobban a kakaót.

Az megoldás ha mondjuk egy multifuse segítségével nem engedem 4,2 fölé menni? felér egy védelmi elektronikával?:)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Balu!
http://li-ion.unas.h...ikk=unas_235553
Errõl mit gondolsz? Tudom nincs sok infó róla de jó lehet 18650 cellát tölteni?
Elvileg a feszültség és a töltõ áram ok, nem?

A töltõ árammal nincs gond.
Az a kérdés, hogy a tölésnél mennyire megy fel a feszültsége, vagyis
az akku elektronikától várnak-e valami szabályozást.
A töltõ fesznek max. 4,2V-ig szabad emelkedni. Szerintem a boltban megmondják.
Ott viszont ragaszkodni fognak ahhoz, hogy elektonikán keresztül töltsd,
mert az a szabályosan szabványosan elfogadott, tudomásom szerint.
Hiába mûködik anélkül is. A védelemre sokat adnak.
Mondjuk a zárlat védelem tényleg fontos mert
rövidzár esetén tüzet is okozhat.

A mr.DöG féle áramkör a fényerõt szabályozza.
Friss akkunál a multifuse felmelegszik és csökkenti az áramot.
Amikor kisebb áram folyik, akkor lehûl és csökken az ellenállása.
Ettõl, amikor merül az akku akkor ráadja kicsivel jobban a kakaót.

nyalkascompo

nyalkascompo

vendég

• fórumtag
  • 30 posts

-A linkelt oldalon lévõ, LM317-el épített töltõ precíz, nem tölti túl a LiIon akksit. A potival pontosan 4,15...4,25V közé kell beállítani a kimenõfeszültségét!:)
-Sajnos -sokunk bánatára- nem lehet 18650-es teleptartót kapni. :(

-A honlapon van multifusés, illetve ellenállásos led meghajtás is! Ha a kissebbik áramot eddig ellenállással korlátoztad, akkor cseréld multifuséra, úgy jobban tartja a fényerõt, merültebb akkunál is. (Én 0,25A; vagy 0,3A-es multifusét ajánlok hozzá; soros ellenállást nem raknék be, csak vele párhozamosan ~15 ohmot)

"LM 317"-t: lámpába nem ajánlom: nagy a feszültségesése (1A-en: feszültség stabilizátorként ~2V; áramgenerátorként ~3,3V), ennél kissebb feszültségkülönbség esetén nem tud rendesen mûködni. Tehát legalább ennyivel nagyobb feszültségû akkumulátort kell magaddal cipelni, és annak energiáját feleslegesen elfûteni, mint egyéb kis feszültségesésû (=low dropout) megoldásokkal... :(

Szia!
http://li-ion.unas.h...ikk=unas_235553 -> erre gondolsz, hogy precíz töltõ? honnan tudod hogy lm317van benne?

Lehet, hogy nagyon hülye vagyok a témához, de minek a kisebbik áramhoz a multifuse mellé 15ohmos ellenállás?ugye elvileg azért, hogy szakadjon meg az áramkör? de akkor miért nem jó az eredeti 2,5ohmos ellenállás mellé? nem túl nagy az?

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 posts

1.A töltõnek nincsen védelme túltöltésre? vagy ez hülyeség?
2.Nem tudnátok ajánlani valami itthon kapható töltõt 18650 cellához?valami olyasmi volna jó ami akkupakkot tud tölteni úgy hogy 2-3ilyen 18650 cella van párhuzamosan vízhatlanítva és egy RCA csatlakozó megy ki a lámpához meg töltésre is.. legalábbis ilyet láttam...)
3.AA elemekhez ugye lehet kapni ilyen mûanyag elemtartót barkácsoláshoz, van ilyen 18650-es cellához is?

-A linkelt oldalon lévõ, LM317-el épített töltõ precíz, nem tölti túl a LiIon akksit. A potival pontosan 4,15...4,25V közé kell beállítani a kimenõfeszültségét!:)
-Sajnos -sokunk bánatára- nem lehet 18650-es teleptartót kapni. :(

-A honlapon van multifusés, illetve ellenállásos led meghajtás is! Ha a kissebbik áramot eddig ellenállással korlátoztad, akkor cseréld multifuséra, úgy jobban tartja a fényerõt, merültebb akkunál is. (Én 0,25A; vagy 0,3A-es multifusét ajánlok hozzá; soros ellenállást nem raknék be, csak vele párhozamosan ~15 ohmot)

"LM 317"-t: lámpába nem ajánlom: nagy a feszültségesése (1A-en: feszültség stabilizátorként ~2V; áramgenerátorként ~3,3V), ennél kissebb feszültségkülönbség esetén nem tud rendesen mûködni. Tehát legalább ennyivel nagyobb feszültségû akkumulátort kell magaddal cipelni, és annak energiáját feleslegesen elfûteni, mint egyéb kis feszültségesésû (=low dropout) megoldásokkal... :(

nyalkascompo

nyalkascompo

vendég

• fórumtag
  • 30 posts

A gp.hu lapon található boltokban lehet kapni olyan kapcsoló üzemü tápot
ami átkapcsolható 3 - 4,2 - 5 - 6,5 - 7 - 8,4 V feszültségek között.
Az igaz, hogy 4,2V állásban fel megy a feszültsége 4,32 Voltra de
olyan cellákhoz én is azt használom, amihez nincs gyári töltõ.
Legfeljebb leveszem amikor elérte a kívánt feszültséget.
Ha mégsem, akkor is 4,32-nél tovább nem megy.
Ezzel eddig nem volt gondom de lehet, hogy kicsivel hamarabb elhasználódik tõle a cella.

Mégegy dolog amit ajánlok, hogy a lomexnél vegyél multifuse biztosítékot.
Ez olyan, ami zárlat esetén leold de a megszüntekor ismét üzemképes lesz.
Különbözõ áramuakat lehet kapni. Olyant vegyél ami
a kivenni szándékozott áram fölött van kicsivel.

A túlságosan mély kisütéssel sem lesz gondod ha nem kapcsoló üzemü áramkört használsz. Elég sorosan egy-két ohm, azon be is kell álljon a max áram. Így használom én is és nagyon bejött.

Amikor már nagyon leesik a feszültség azt úgyis látod a fényerõn.
Töltött akkunál annyira sohasem fog annyira leesni, hogy az zavaró legyen.

A lítium cellán jó ha marad egy kis gyári összekötõ fólia mert azt könnyebben tudod forrasztani. Elemtartóval nem érdemes próbálkozni mert az bizonytalan érintkezás és nagy átmeneti ellenállás forrása lehet és egyébként nincs is lítium akkuhoz ilyen. (jobb is, hogy nincs)

Balu!
http://li-ion.unas.h...ikk=unas_235553
Errõl mit gondolsz? Tudom nincs sok infó róla de jó lehet 18650 cellát tölteni?
Elvileg a feszültség és a töltõáram ok, nem?

Ðave

Ðave

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,011 posts
Nem hiszem hogy probléma lenne, de adódhat belõle gond, hogy nem a gyári akksijával, hanem általam szerkesztett erõforrással szeretném üzemeltetni?

ez annyit tesz, hogy van egy Sigma powerled lámpám is, de ez elemes verzió volt, ebbõl kikaptam az elemtartót, bele egy aktiválos dobozba, forrasztás, kábel, csati, aztán lámpára rádug, örül mert mûködik....

Tehát a powerledet meghajtja probléma nélkül, de ezt nem(mindkettõnek a liion pakkot ajánlják, de ha a powerled ezzel elmegy akkor ennek is elkéne, nem? 4 darab cerkaakksi)

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5,747 posts
Hozzáértõnek érdemes vele eltöltenie max. 10 percet.
Ekkor az kiderül, hogy mi a rossz.

Természetesen lehet helyette másik elektronikát csinálni, de hogy az nem olcsó, az biztos.

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."

Ðave

Ðave

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,011 posts

Nos, lásd be, ez így nehéz.

Ezért csak általánosságban:
A javítás oszcilloszkópot feltételez....

-A processzor (a SO8 tokozású PIC) 1. es lába a tápja. Itt a 8. lábhoz képest kellene tudni mérni 2-5V között. Ha ez nincs meg, akkor a belsõ segédtáp rossz.
-A kapcsoló egyik lába a proc-ra megy, másikra meg vagy a föld, vagy a proc tápjára. Ami nem a tápra megy, ott változást kell látnod, ha nyomkodod a gombot. Ha nincs változás, alaposan nézd meg a kapcsolót, meg a környékét. Lehet rossz a gomb.
- Ha a jel bemegy a proc.ba. akkor onnan ki is kell jönnie.
Meg kell nézni a többi lábát, és a nyomógomb függvényében változásnak kell lennie.
Ha nincs, akkor két dolog lehet: vagy mérné a betáp jelet, és az nem tetszik neki(végig kell követni az aksi vezetékeit, és azon tuti van egy ellenállás osztó) vagy maga a proc. szar.
- A nyák két oldalán van egy-egy fojtó. (tekercs 6R8 felirattal)
ezeknek az egyik lábán négyszögjelet kellene látni (több száz kHZ) . Ha ez nincs meg, -és a processzor kiad valami jelet- akkor a kapcsoló elem lesz a roszz. Ami az a kis fekete valami sok lábbal.

Kb. ezek az egyszerû hibák....
Nos tulajdonképp ezt csak azért írtam le, hogy belásd mennyi az esélyed megjavítani.
Sajnálom.

... nem jó hírek...

ki foglalkozna a problémával, egyáltalán hozzáértõnek érdemes e foglalkoznia vele?

Új, akár házilag készített elektronikával helyettesíthetõ?

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5,747 posts
Nos, lásd be, ez így nehéz.

Ezért csak általánosságban:
A javítás oszcilloszkópot feltételez....

-A processzor (a SO8 tokozású PIC) 1. es lába a tápja. Itt a 8. lábhoz képest kellene tudni mérni 2-5V között. Ha ez nincs meg, akkor a belsõ segédtáp rossz.
-A kapcsoló egyik lába a proc-ra megy, másikra meg vagy a föld, vagy a proc tápjára. Ami nem a tápra megy, ott változást kell látnod, ha nyomkodod a gombot. Ha nincs változás, alaposan nézd meg a kapcsolót, meg a környékét. Lehet rossz a gomb.
- Ha a jel bemegy a proc.ba. akkor onnan ki is kell jönnie.
Meg kell nézni a többi lábát, és a nyomógomb függvényében változásnak kell lennie.
Ha nincs, akkor két dolog lehet: vagy mérné a betáp jelet, és az nem tetszik neki(végig kell követni az aksi vezetékeit, és azon tuti van egy ellenállás osztó) vagy maga a proc. szar.
- A nyák két oldalán van egy-egy fojtó. (tekercs 6R8 felirattal)
ezeknek az egyik lábán négyszögjelet kellene látni (több száz kHZ) . Ha ez nincs meg, -és a processzor kiad valami jelet- akkor a kapcsoló elem lesz a roszz. Ami az a kis fekete valami sok lábbal.

Kb. ezek az egyszerû hibák....
Nos tulajdonképp ezt csak azért írtam le, hogy belásd mennyi az esélyed megjavítani.
Sajnálom.

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."

Ðave

Ðave

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,011 posts
Jó, akkor vegyük sorra a lehetõségeimet

1. kidobom...
2. valami úton javítható a jelenlegi???
3. kiszedem belõle az elektronikát és direkt táplálom a ledet(mûködik??)
4. szerzek valahonnan egy ilyen elektronikát...

nos, melyik a járható? az elsõt nem szeretném :D

DonMatteo

DonMatteo

vendég

• fórumtag
  • 162 posts

Azért egy mikroprocesszoros elektronika javításánál
az "érintsd össze" meg a "kösd át" típusú dolgok ritkán jönnek be.
Én szóltam.

Persze, de ez is lebontható részegységekre: ha azt vesszük hogy van egy nyomógombunk meg egy elemtartónk amit le kell ellenõriznünk akkor máris nem olyan emberfeletti a dolog.