A ledek megnevezése szerinti különbséget marton már leírta...A vásárlás után kezdetem jobban belemélyedni a lámpák világába és így találkoztam a POWER - LUXEON - CREE ledes kifejezésekkel.
Ez a három név egy-egy led márkát takar vagy ezek egymástól valamiben eltérõ led típusok?
Mi a különbség az ezekkel az izzókkal szerelt lámpák között? Melyiket érdemes inkább venni?
Azért megerõsítésképpen, minden nagyobb telesítményt felvenni tudó ledet "teljesítmény led"-nek nevezünk.
Az egy másik dolog, hogy a felvett teljesítményt melyik milyen hatásfokkal hasznosítja.
Ebben is különböznek az egyes típusok egymástól.
Minden gyártónak vannak jobb hatásfoku és régebbi olsóbb és gyengébb ledjei.
Ezt úgy kell érteni, hogy azonos fogyasztás mellett akár háromszoros fényerõt is el lehet érni
egy jobb korszerûbb leddel, a korábbi években gyártotthoz képest.
Rövidesen kijön ennél is hatékonyabb led, amit most õszre ígét a gyártó (Cree).
Melyik lámpát lett volna érdemes venni az általad idézett három közül..
Azt érdemes elõször megnézni, hogy milyen áramforrásról üzemel.
Tul'képpen mindegyik ledet meg lehet hajtani kisbb és nagyobb árammal, egy bizonyos határig.
Ennek egy nagy részben az áramforrás terhelhetõsége szabja meg a korlátját.
Hiába világítana jól a leded 1 Amper átfolyó áramon, ha bele teszel AAA-s elemeket v. akkukat.
Ezek nem tudnak nagy energiát sokáig leadni. Ha csak ez fér bele,
akkor nem is tervezték többre. Az akkor saját belsõ akkuval felejtõs.
Külsõ áramforrásban érdemes tovább gondolkodni.
Mivel az általad linkelt lámpák szinte mindegyike három AAA elemrõl mûködik, nagyjából egyformán,
fényerõ vagy üzemidõ szempontjából "nem sokra elég" kategóriába tartoznak.
Amelyik többet fogyaszt egy ilyen kicsi kapacitásu elembõl az nem tudhat többet üzemidõben.
Persze akinek korábban ennél jóval gyengébb lámpája volt az megelégedhet ezekkel is.
Ezzel együtt nem kell elkeseredni mert jó lámpát vettél ahhoz, hogy abból még
néhány ezer forintnyi anyag beépítésével (cseréjével), jó lámpát lehessen építeni,
jobbat mint az általad megnevezett hamadik, a 14ezer forintos !
- a burkolat és a lencse megvan.
- kellhet hozzá valami korszerûbb led
- és egy nagyobb áram kapacitásu (nagyobb terhelhetõségü) akkumulátor.
Tehát ami a birtokodban van azt tovább lehet majd fejleszteni.
Pl. az én lámpáimmal most tekernek a 24 óráson.
A versenyt megelõzõ próba után az a vélemény jött viossza, jóval erõsebb mint amire szükség van.
Az egy másik dolog, hogy nekem erre van szükségem, hogy ott ne korlátozzon az éjszaka ahol megyek.
Most itthon nekem egy kb. olyan régebbi (saját építésü) lámpám maradt, amirõl harmadikként írtál
és azzal nem mertem elindulni, hogy meglátogassam a versenyzõket éjszaka.
Nekem már kell a nagy fény mert megszoktam, hogy szinte nappali látási viszonyok között tekerek éjszka is.
Ezen is múlik..

Sign In
Create Account

Back to top