Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8736 hozzászólás a témában

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.690 hozzászólás
Szerintem felszárították maguk elõtt az utat ! :-)))
Marci

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

..csak a pénztárca szabhat határt a vaksötétben való bringázásnak.
Vagy magad építs ha sok pénzed nincsen
. :)

Ez az, ha egy kicsi technikai érzéke van valakinek, akkor érdemes átgondolni hogyan lehet fejleszteni ami már megvan.
..esetleg átépítetni lehet, még az is olcsóbb a hasonló kategóriás gyárinál.

Arra kíváncsi vagyok, milyen véleményeket kapok a kölcsön lámpáimról, hogyan voltak vele megelégedve a versenyen.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

Ronin

Ronin

törzsvendég

• fórumtag
  • 844 hozzászólás
Balu1, köszönöm a bõséges olvasnivalót!

Szó ami szó, terepre tényleg alkalmatlan a lámpa amit vettem. Marhára zavar, hogy fix a fókusza és csak a közepe az ami igazán világos. Viszont masszív alu háza van, annyira azért mégsem gagyi, hogy sajnáljam a rááldozott pénzt. Tegnap este kutyasétáltatás közben áramszünet volt a kerületben, na ott kiválóan teljesített. :)

Világított már nekem terepen Hozé lámpás sporttárs, így volt szerencsém tapasztalni, hogy milyen az amikor az ember tényleg lát is a sötétben... az üzletek kínálatát és a teszteket olvasgatva meg üzem közbeni képeket, filmeket nézve tényleg csak a pénztárca szabhat határt a vaksötétben való bringázásnak. Vagy magad építs ha sok pénzed nincsen. :)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

..A vásárlás után kezdetem jobban belemélyedni a lámpák világába és így találkoztam a POWER - LUXEON - CREE ledes kifejezésekkel.
Ez a három név egy-egy led márkát takar vagy ezek egymástól valamiben eltérõ led típusok?
Mi a különbség az ezekkel az izzókkal szerelt lámpák között? Melyiket érdemes inkább venni?

A ledek megnevezése szerinti különbséget marton már leírta.
Azért megerõsítésképpen, minden nagyobb telesítményt felvenni tudó ledet "teljesítmény led"-nek nevezünk.
Az egy másik dolog, hogy a felvett teljesítményt melyik milyen hatásfokkal hasznosítja.
Ebben is különböznek az egyes típusok egymástól.
Minden gyártónak vannak jobb hatásfoku és régebbi olsóbb és gyengébb ledjei.
Ezt úgy kell érteni, hogy azonos fogyasztás mellett akár háromszoros fényerõt is el lehet érni
egy jobb korszerûbb leddel, a korábbi években gyártotthoz képest.
Rövidesen kijön ennél is hatékonyabb led, amit most õszre ígét a gyártó (Cree).

Melyik lámpát lett volna érdemes venni az általad idézett három közül..
Azt érdemes elõször megnézni, hogy milyen áramforrásról üzemel.
Tul'képpen mindegyik ledet meg lehet hajtani kisbb és nagyobb árammal, egy bizonyos határig.
Ennek egy nagy részben az áramforrás terhelhetõsége szabja meg a korlátját.

Hiába világítana jól a leded 1 Amper átfolyó áramon, ha bele teszel AAA-s elemeket v. akkukat.
Ezek nem tudnak nagy energiát sokáig leadni. Ha csak ez fér bele,
akkor nem is tervezték többre. Az akkor saját belsõ akkuval felejtõs.
Külsõ áramforrásban érdemes tovább gondolkodni.

Mivel az általad linkelt lámpák szinte mindegyike három AAA elemrõl mûködik, nagyjából egyformán,
fényerõ vagy üzemidõ szempontjából "nem sokra elég" kategóriába tartoznak.
Amelyik többet fogyaszt egy ilyen kicsi kapacitásu elembõl az nem tudhat többet üzemidõben.
Persze akinek korábban ennél jóval gyengébb lámpája volt az megelégedhet ezekkel is.

Ezzel együtt nem kell elkeseredni mert jó lámpát vettél ahhoz, hogy abból még
néhány ezer forintnyi anyag beépítésével (cseréjével), jó lámpát lehessen építeni,
jobbat mint az általad megnevezett hamadik, a 14ezer forintos !
- a burkolat és a lencse megvan.
- kellhet hozzá valami korszerûbb led
- és egy nagyobb áram kapacitásu (nagyobb terhelhetõségü) akkumulátor.
Tehát ami a birtokodban van azt tovább lehet majd fejleszteni.

Pl. az én lámpáimmal most tekernek a 24 óráson.
A versenyt megelõzõ próba után az a vélemény jött viossza, jóval erõsebb mint amire szükség van.
Az egy másik dolog, hogy nekem erre van szükségem, hogy ott ne korlátozzon az éjszaka ahol megyek.

Most itthon nekem egy kb. olyan régebbi (saját építésü) lámpám maradt, amirõl harmadikként írtál
és azzal nem mertem elindulni, hogy meglátogassam a versenyzõket éjszaka.
Nekem már kell a nagy fény mert megszoktam, hogy szinte nappali látási viszonyok között tekerek éjszka is.
Ezen is múlik..

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.690 hozzászólás
Nem szakértõként szólok hozzá. Power lednek hívnak minden nagyobb erejû, teljesítményû ledet. A Luxeon és a Cree ledeket (és még sok más elektronikai terméket) gyártó cégek nevei.
Nagyon jó fényû lehet ez a lámpa, amit vettél de félek, hogy terepen való bringázáshoz nem lenne elég. De gondolom nem is ez volt a szándékod vele.
A különbség a fényerõben, fogyasztásban, optikában,....stb. lehet. Hatalmas a szórás, felsõ határ a csillagos ég. (vannak 200ezer Ft-os lámpák is :-))
Olvass vissza itt a fórumon, sok érdekeset találsz.
Marci

Ronin

Ronin

törzsvendég

• fórumtag
  • 844 hozzászólás
Kedves Lámpások! A minap vettem egy Power Ledes no name bringás lámpát...ahhoz képest, hogy harmadába került a Petzl Myolite halogén izzós fejlámpámnak, annál "százszor" jobban világít. A vásárlás után kezdetem jobban belemélyedni a lámpák világába és így találkoztam a POWER - LUXEON - CREE ledes kifejezésekkel. Ez a három név egy-egy led márkát takar vagy ezek egymástól valamiben eltérõ led típusok? Mi a különbség az ezekkel az izzókkal szerelt lámpák között? Melyiket érdemes inkább venni?

Ezt a lámpát vettem, de talán inkább emezt kellett volna.
Az utóbbi nagyon hasonlít ehhez a Photon lámpához, talán annak valami másolata lehet.

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

Magicshine 808 lámpát használ valaki? Tapasztalat esetleg?

Láttam olyat világítani, jól eltalált darab. Kb. Hozé-lámpa tudású, teljesítményû. Egy árnyalattal kevésbé spotos a csóvája, de azért elég messzi elvilágít, több a szórt fény is. :) Ár-érték aránya meg kb. verhetetlen a hasonló tudású gyári lámpák között;)

alma

alma

újonc

• fórumtag
  • 6 hozzászólás
Megjelentek elég olcsó és jó 1w-os melegfehér ledek, azokkal oldottam-oldom meg.
De köszi a tippet.

alma

alma

újonc

• fórumtag
  • 6 hozzászólás
datasheet link pontositva: Seoul Semiconductor, Inc

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

...de ennek a fénye túl fehér, sárgább árnyalat kellene..

Régebben színes ledeket keveretem hideg fehérek közé és egészen jó lett az eredmény.
Próbáld keverni vörössel és narancs (amber) színnel és kevés zöld még jól jöhet mellé.
Így akár olyasmit ki lehet hozni mint a lemenõ nap fénye, csak a keverési arányon múlik.
Valami opálos szóró felületen keresztül jól keverednek a színek.

Néhány fotó a bringán akkoriban fent lévõ kevert fényrõl (még huzal kivezetésü ledekkel) :
http://img6.tar.hu/b.../22519351.jpg#3
http://img6.tar.hu/b...e2/22519498.jpg

Azt így utólag már bánom, hogy narancs színt nem kevertem hozzá
mert azzal komplettebb lett volna a természet közeli hatás.

alma

alma

újonc

• fórumtag
  • 6 hozzászólás
Lámpaépítõket talán érdekelni fogja:
Maradt 10 db új SSC P4 3w-os ledem (U-Bin)http://www1.dealextr...342_1_small.jpg
SSC MPU/Model # W42180-U (color bin: SW0 - pure white)
http://www.seoulsemi...spec/W42180.pdf címen a datasheet.
Lakásban cserélném le a világítást ledesre, de ennek a fénye túl fehér, sárgább árnyalat kellene. 0 percesek, kivéve az egyik, amelyik kb. 5 percig világított mielõtt a feleségem azt nem mondta, hogy ezt ne :-)
Nem akarok nyerészkedni rajta, 6000 ft-ért vihetitek a 10 darabot, vagy darabja 700 ft (én 4 dollárért vettem darabját)

manston91

manston91

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.013 hozzászólás
Magicshine 808 lámpát használ valaki? Tapasztalat esetleg?
"Ride today, heal tomorrow"

pauly

pauly

vendég

• fórumtag
  • 90 hozzászólás

Köszönöm! Tartalmas cikk volt, asszem most hogy kénytelen vagyok lerakni a bicajt (idõhiány miatt) elkezdek gyüjteni egy normálisabbra :) rem Debrecenben van olyan birngás bolt ahol nem kérnek el 10-15 ezret értük...

Szerintem érdemes szétnézni pl intersportban vagy hervisben.Én interben vettem sisakot 5 ezerért,és szerintem teljesen jó,inmoldos,bogárhálóval,jobb nem is kell,felesleges kiadni 10-15 ezret tényleg sisakért...

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Sok sikert !

Spriteboy

Spriteboy

vendég

• fórumtag
  • 26 hozzászólás
Köszönöm! Tartalmas cikk volt, asszem most hogy kénytelen vagyok lerakni a bicajt (idõhiány miatt) elkezdek gyüjteni egy normálisabbra :) rem Debrecenben van olyan birngás bolt ahol nem kérnek el 10-15 ezret értük...

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
..hogy a témánál maradjunk, fejlámpát pántos rögzítéssel is fel lehet tenni a fejedre,
ha a koponya épsége túl sokba is kerül, de azért megéné többért is.
Katt --> fejedre! - bringás sisakot :)

Spriteboy

Spriteboy

vendég

• fórumtag
  • 26 hozzászólás
Barátnõméknek használtcikkes boltjuk van :) Tudtam h töröttle már nem szabad menni, mindig nézegettem õket, semmi bajuk nem volt (persze látszólag). MEg tényleg filléres dolgok 500 Ft.... múltkor adtak el hát ilyen Cross sisak vagy mi az vagány volt,azt is 3 ezerbe,de annyi a baj h ezek majdnem mind gyerek cuccok,ritka a felnõtt...

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

mondjuk azzal is el kéne beszélgetni aki ilyet elad.

szerintem õ sem tudta

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás
mondjuk azzal is el kéne beszélgetni aki ilyet elad.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Igen, már ezen én is gondolkodtam. Lehet érdemes lenne beszerezni egyet, csak a sisak is marha drága, német hasz. cikkesnél nézegetek de ott mindig csak gyereket találok :S De kénytelen leszek beruházni egybe,mert a biztonság csak fontosabb a pénznél :)

használtat ne vegyél

ha már buktak vele akkor kuka

haverom vett egy elég drága sisakot használtan, aztán késõbb látta, hogy 10cm hosszan el van repedve