Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

. a pulzalo/villogo mod eleve nem szabalyos, a rendor ugyanugy buntethet miatta.

ott meg a fritzeknél

itthon lehet

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Sandman

Sandman

vendég

• fórumtag
  • 432 hozzászólás

en annyit szoktam csinalni, hogy ahol van rendes kozvilagitas, ott leveszem annyira, hogy en mar nem is latom. ahol viszont nincs ott bekapcsolom (kozepes a fenyero ilyenkor - kb a kozvilagitas szintjevel megegyezo a fenyfolt). a pulzalo/villogo mod eleve nem szabalyos, a rendor ugyanugy buntethet miatta.

A kresz 54/6 szerint már villoghat is 2017 óra ha jól tudom, bár ezzel együtt sem gondolom, hogy bárkit ezért büntetnének, ha egyébként van bármilyen világítása.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

en annyit szoktam csinalni, hogy ahol van rendes kozvilagitas, ott leveszem annyira, hogy en mar nem is latom. ahol viszont nincs ott bekapcsolom (kozepes a fenyero ilyenkor - kb a kozvilagitas szintjevel megegyezo a fenyfolt). a pulzalo/villogo mod eleve nem szabalyos, a rendor ugyanugy buntethet miatta.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.321 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

tényleg, csak nekem zavaró, hogy egyesek villogó módban használnak 1000 lumenes lámpákat városban?

...nem azért, de akkor sem lenne annyira zavaró, ha folyamatosan világítanának maximumon, mint így...

Lezyne lámpámon van commute mód, 150 lumen körül, csak úgy használom városban, folyamatosra téve és 60-70 fokban, kissé lefordítva az aszfalt felé, hogy ne vakítsa a szemből jövőt.

zscs módosította - 2018. november 14. - 09:26

• Balu1 kedveli ezt

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Képszerkesztővel nem nyúlnék bele.

Régen sem nyúltunk, most is minek, épp elég összehangolni, hogy ki milyen érzékenységgel fotóz.

Mindegy hogy csinálod, csak kb az látsszon arányaiban egymáshoz képest, amit a valóságban is láttatni enged. Az már mindegy, hogy ezt valamilyen utómunkával éred el vagy másképp.

Ez a "deviantRider" -féle lámpa megoldás tényleg ötletes! :)

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

deviantRider

deviantRider

fórumtag

• fórumtag
  • 73 hozzászólás
  • LocationNyíregyháza

Amúgy nem fényerőszabályzós, csak rossz volt a kontakt, ahogy csavartam befele a csavart. :-D Eredetileg egy kapcsoló volt ott, csak eltört, aztán helyette csináltam ezt a csavaros megoldást. Viszont nem rossz ötlet az se, bár ez csak egy kis irányfény, lejjebb tekerni nem nagyon kell.

Amúgy nehéznek nem nehéz megcsinálni, csak ötletelni kellett, hogy hogyan is álljon össze. Az első lámpa pl egy 1db AA-s elemlámpából készült, amit szétkaptam. A led és driver ment a kormány közepébe és oda is ragasztottam nagy nehezen. A kormány végéből toltam befele. Azt persze kifúrtam előtte és meg is reszelgettem a rést. Utána betömtem valami műanyag darabbal.

Az elemtartó részlegnél kellett leginkább kitalálni, hogy hogyan is legyen. De kb a lényeg, hogy az aksiból az egyik vezeték elektronikához megy, a másik, ami az elektronikából jön meg a kormány belsejéhez van szorítva, ezáltal maga a kormány is vezető lett, így az akku másik pontját már csak a kormány belsejéhez kellett valahogy érintenem . Ehhez volt régebben a kapcsoló, most meg ez a csavaros megoldás. Amúgy az akku egy külön vékony alucsőben van benne, nem egyből a kormányban. És ennek a cső végén pedig van egy erős mágnes, ami ott is tartja megfelelően. Egyáltalán nem rázkódik ki.
Persze kivenni is csak egy másik mágnessel tudom.

Kb ennyi.

A hátsó valamivel egyszerűbb. Oda egy beéptített li-ion akkus lámpát vettem direkt. De szétszedtem azt is. Egy hosszúkás COB led volt benne, amit ráragasztottam egy  kb15cm alu profil darabra, hogy kevésbé melegedjen. Az elektronika is erre volt ragasztva. Aztán mivel a saját aksija kevés volt kapacitásilag, tettem bele egy 18650-es li-ion aksit. (most perpill 3000mA) A kapcsoló kivezetése meg az ülés alatt van.

Igazából távolabbról nézve összemosódik a fény, mert nem gyenge, így nem látni, hogy felkiáltó jel alakú. De közelebbről már igen. :-)

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Ötletesek ezek a megoldások, hogy csináltad?

Ez a outbound lighting féle megoldás tetszik, hogy ilyen burát vagymit csináltak:

A szó amit keresel, az a "tükör"

Szép fénye van, de ha ezt nem lehet rendesen lefelé irányítani, akkor országúton pont felejtős.

Közben látom, hogy van road és trail edition a 425 dodós csomagban, szóval gyakorlatilag tompított és távfény :D

Már csak az ára húzós.

RelakS módosította - 2018. november 09. - 13:30

blash

blash

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 875 hozzászólás

Nem szokványos lámpa kivitelezés:

Első: https://youtu.be/NFEX1QEC3Vw
Hátsó: https://youtu.be/SEO9mQfEOfE

Ötletesek ezek a megoldások, hogy csináltad?

Ez a outbound lighting féle megoldás tetszik, hogy ilyen burát vagymit csináltak:

Assembly-10.jpg

Szép egyenletes és jó nagy szögben világít, bár ez az összehasonlítás kicsit fura, hogy Niterider Limuna Oled 1100 Boosttal és Brighteye 1600 Lumen Heliosszal mutogatják. Kicsit sok darabjáért 225 dollár, vagy a kettőért 425... Ennyi pénzért már barkácsolhattak volna valami távirányítót is.

Tetszene, ha a kínaiaknál is terjedne az ilyen nagyon tükröződő búra. Főleg városban használt lámpának lenne jó ilyen, mint ez a Pathfinder usb akármi, csak ennek béna a felfogatása, gyenge az akkuja, ráadásul nem cserélhető, ezeken kívül egész jó ötlet volt :DD

https://www.youtube.com/watch?v=hHPRgrFt7Nw

blash módosította - 2018. november 09. - 01:43

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Előre ilyen rejtett lámpát még "Dhpage" épített magának.

Még megvolt a Rekettyés büfé a HHH-n amikor néztük teleholdason.

Mondta, hogy ezt aztán kint tudja hagyni, mert meg sem látják, hogy

van rajta lámpa, amíg nem kapcsolja be. Viszont annak nem volt ilyen fényerő szabályozása.

A hátsó már tényleg eredetinek tűnik, legalább is még nem láttam ilyen felkiáltójelet formázó kivitelt.

Pedig ennek tényleg pszichológiai figyelem felkeltő hatása is lehet a formája miatt.

deviantRider

deviantRider

fórumtag

• fórumtag
  • 73 hozzászólás
  • LocationNyíregyháza

Nem szokványos lámpa kivitelezés:

Első: https://youtu.be/NFEX1QEC3Vw

Hátsó: https://youtu.be/SEO9mQfEOfE

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Képszerkesztővel nem nyúlnék bele.

Régen sem nyúltunk, most is minek, épp elég összehangolni, hogy ki milyen érzékenységgel fotóz.

Az ideális helyet meg még lehet, hogy keresem, mert az autó fényeivel összehasonlítás is cél volt. Ahhoz majd lehet, hogy a poros utas képet feltöltöm, aztán a kocsit legközelebb hagyom a fenébe :D

A vicc, hogy a bringalámpámmal jobban látok, mert az autók fényszórója újabban valahogy olyan, hogy egy nagyon világos foltot csinál előtted, amitől a fény távolabbi részét alig látod. Mondjuk ezt nem emlegettem már? :)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Úgy látom nincs különösebb gond a Te képeiddel sem,

legfeljebb kicsit zajos, de nem zavaró, a célnak megfelel. 

A lényeges információk benne vannak, csak egy kis utómunkát igényel,

Kicsit felhúztam a világos részeket és jobban a sötéteket.

A mobiltelefon saját képszerkesztőjébe töltöttem fel (Huawei) és abban, így ez jött ki belőle.

Persze mindegyik fotó azonos mértékben lett módosítva, hogy a változás azonos legyen.

Itt vannak sorban a felvételeid a módosítás után, ahogy feltetted.

Szépen látszik a környezet is a sötét részeken.

"Fehér, poros út"

1-Feher-Poros-Uton-v1.jpg

"Aldi-Parkolo"

2-Aldi-Parkolo-v1.jpg

"Kivilágítatlan út."

3-Sotet-Betonut-v1.jpg

Látszik minden a sötét részeken még a távolban is.

Egyébként ha egy nagyjából egyenletesen és gyengén, szórt távolabbi fénnyel megvilágított úton készíted a felvételeket (mindig ugyanott), akkor a környezeti alávilágítás ad egy alap szintet, amire rá jön mindegyik lámpa fénye. Érdemes egy referencia képet készíteni, csak a természetesen megvilágított útról, hogy látsszon mi az alap. Így már a láthatósági küszöb fölé kerülnek a felvételen a lámpa fényének a gyengébb részei is.

Szerintem ezt még meg lehetne próbálni. 

Vagy keress egy olyan képszerkesztőt, ahol külön fel lehet húzni a sötétebb részek fényerejét.

Ezzel mindegyik fotó sötét részeit azonos szinttel feljebb lehet húzni a világosabb felé.

Itt a képken feljebb látható az eredmény.

.

.

Esetleg lehet még világosabbra is húzni a sötéteket, de szerintem az már természetellenesen "homályosnak" látszik.

Az utolsó képen még egy repülőnek is lefotóztad a fényét (az úttól jobbra, kicsit feljebb). Vagy az "E. T. a földönkívüli" járt arra a világító ujjával?

1440.jpg

Balu1 módosította - 2018. november 05. - 04:11

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Próbáltam fényt fotózni, de meg vagyok lőve, hogy errefelé szinte bárhol emberbe botlok...
Fehér, poros út
Feher-Poros-Uton.jpg
Ami azért jó, mert szépen látszik a fény, viszont nincs mihez mérni a távolságot.

Aldi parkoló
Aldi-Parkolo.jpg
Ugyan a távolságot van mihez mérni, de 30m elég? Ha kicsit kijjebb állok, akkor a távolabbi padka 50m.

Kivilágítatlan út.

Sotet-Betonut.jpg
Van vonalazás, amit le kell mérni, és van gyakori távolságjelzés :D

Majd még az első helyhez közel az autópálya alatt megnézem, mennyire görbe az aszfalt, bringával lehet, az is jó, és vannak autópályát tartó betonelemek díszletnek :) Ez-e az-e

Vajon hol lenne jó ezentúl összehasonlító képeket lőni? :D

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Amikor ezt fotóztam, féltem, nehogy épp arra jöjjön valaki nagy sebességgel, mert időlegesen elvesztette volna a látását. 

Szerencsére már üres volt az erdő!   ...ne de azért még időben lekapcsoltam volna, rajta volt a kezem, ha mégis v.ki arra jár, nehogy miattam baleset legyen. 

Talán a zöld is megfonnyadt a fény foltban..  :D

Igen, azt néztem én is, hogy ez eléggé arconrúgás pozitív, ha valaki szembe jön :D Az autók is a jobb oldalt világítják meg jobban, nem a balt :) (legalábbis jobb oldali közlekedés esetén)

• Balu1 kedveli ezt

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Egyébként azt a széles fényt ugyanabból a lámpa fejből össze tudom húzni egészen keskenyre is.

De mivel egy db LED van most beépítve, ezért csak akkor lenne széles és keskeny fény is együtt benne, ha eltolt fókusszal tennék bele egy másik LED-et is.

Viszont ahhoz már lusta lettem, mint RelakS, azaz bocsánat, annyira talán mégsem, mert ebben azt hiszem Ő az etalon....  :rolleyes:  :) ..tartok tőle, ebben meg fog erősíteni :D   

m0ch3tmjmocif0dbonti.jpg

Szóval ezért gondolkodtam el a kívülről a billenthető fejre erősíthető kis USB lámpán, vagy inkább lámpákon.

Amikor ezt fotóztam, féltem, nehogy épp arra jöjjön valaki nagy sebességgel, mert időlegesen elvesztette volna a látását. 

Szerencsére már üres volt az erdő!   ...ne de azért még időben lekapcsoltam volna, rajta volt a kezem, ha mégis v.ki arra jár, nehogy miattam baleset legyen. 

Talán a zöld is megfonnyadt a fény foltban..  :D

Balu1 módosította - 2018. november 01. - 06:46

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Jó ez a kis USB-s lámpád. Kormányra szerelve egy szélesebb csóvájú erős lámpa távolra világító szúrófényeként mindenképp használnám. 

Nekem úgyis inkább csak a közeli és fél közeli terítésem az ami jó, de azt hiszem egy vagy kettő ilyen szúrót még rá lehetne szerelni a (kormányt markolva kezelhető, bowdennel billenthető) lámpa fej egységemre, csak nem tudom hogy lehet megrendelni. Nem nagyon szeretem az előre utalgatást,  meg egyáltalán a virtuális pénzkezelésben nem bízok, inkább a kézbesítéskor fizetést tartom biztonságosnak. Hogy is megy ez? Van ilyen módja?

Itt látszik az egy db XMLT6 fénye, amire kicseréltem a 2008-ban, még 10 éve beépítettek helyére mert már illett... 

Annak a fény cakknak nem ott lenne a helye, hanem a kerék előtt egy méteren belül ha nem emelem meg a magasságát, de mivel nincs távoli szúró fényem, ezért megemeltem az üres erdei úton (épp tegnap). Azért van mellette a sisakon kettő kicsi, valamivel szúrósabb fényű fejlámpám, de a fotón az nem volt bekapcsolva.   

sg30tbr32ks658cq1fyq.jpg

A következő képen nagyobbra, szélesebbre állítottam a széttartást, mert zoomolható a lámpa test,

de középen a távolban így még nagyobb a sötéten maradó terület.

06oti0vmr77hwrvu9vpn.jpg

Igaz, van egy kicsi Lidl-es lámpa mellette a kormányon (a szűk hidegebb csóva), még használható is ha jól van beállítva de az nagyon halványka ide.

cindercone82

cindercone82

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.530 hozzászólás

Üdv!
Azóta próbáltam csinálni egy másik videót amin talán jobban látszik a lámpa fénye.
Ami számomra fontos volt a lámpánál hogy egy homogén foltot világít. Mert sok lámpának sajnos olyan a fénye, hogy középen van egy nagyon világos folt, a szélén egy sötétebb perem, mint egy glória. az eltérő intenzitás miatt számomra ezek használhatatlanok, zavaróak.Ennek a lámpának méretéből adódóan (nincs olyan széles reflektora) nem olyan széles a folt amit világít, de amit bevilágít azt homogén csóvával teszi. 

Szembe jött velem egy lámpáról készült videó...

Érdekes lehet, habár elég szűk a fénye, de USB-s powerbankról működik és hosszú kábel tartozik hozzá.

Szerintem a szűk fénye miatt a leginkább sisakon lenne elképzelhető. 

• Balu1 kedveli ezt

Minden bonyolult problémának van egy egyszerû, világos és rossz megoldása.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Jártam a szigeten sötétedés után, kicsit éjszakai fotózgatni.

A szökőkút felől jött egy erős fényű bringás, nagyon látványosan jó fénye volt. 

Azt nem tudtam megnézni, milyen lámpát használ, mert ahhoz már túlságosan is sötét volt és a lámpa eléggé túlvilágította a szemem. :)

Most megosztom veletek a képet.

tmcbypfi2sxtllm4fhrb.jpg

Nagyításhoz katt a képre, úgy látványosabb.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Szembe jött velem egy lámpáról készült videó...

Érdekes lehet, habár elég szűk a fénye, de USB-s powerbankról működik és hosszú kábel tartozik hozzá.

Szerintem a szűk fénye miatt a leginkább sisakon lenne elképzelhető. 

• donciccio kedveli ezt

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

(Békás után, Budakalász felé a patak mellől készült) felvételen látszik, hogy egy kerékpár lámpa már messziről jó láthatóságot biztosít.

Még csak távoli kicsi pont a képen, de feltűnő a fénye

Ezért érdemes bekapcsolni, hogy a forgalomban számítsanak ránk a közlekedés többi résztvevői.

w9ctg2vt90xoxsfpwho3.jpg

Katt a képre a nagyításhoz...

Balu1 módosította - 2018. október 18. - 01:31

• donciccio kedveli ezt