Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Igen, valószínûleg ez a kapcsoló átlagon alulira sikerült. A pergés az, amikor nyomod be vagy engeded el, az elektronika ott sok ki-be kapcsolást érzékel. Ez így normális, ezért szûrik elektronikával és/vagy szoftverrel. Ez a kapcsoló jobban pereg mint az átlag, az elektronika vagy a mikrovezérlõ szoftvere nem szûri ki eléggé. Ha beépítek a kapcsolóhoz (nagyon pici, felületszerelt alkatrészekbõl) egy ellenállás-kondenzátor szûrõt (vagy megnézem elõször, hogy így van-e megoldva, akkor kicserélem a meglévõ alkatrészeket nagyobb értékûre) valószínûleg megszûnik a jelenség, de ismeretlen elektronikába nem szívesen nyúlkálnék bele. Mindenesetre jónak tûnõ megoldás, ha a kapcsoló nem szerezhetõ be (ha mégis, akkor itt helyileg valószínûtlen, gyanítom Budapestrõl a 100 Ft-os kapcsolót 2000 Ft futárköltséggel le is küldik vagy külföldrõl ugyanez a helyzet.) Lehet persze sokkal bonyolultabb pergésmentesítése is, amivel ez a módszer nem mûködne.

Lassan megoldom magamnak a problémát, de remélem másnak is hasznos. :)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Akkor mégis a nyomógomb lehet a hiba oka. Bizonytalan a kontaktus benne, ezért megnyomáskor több szaggatott nyomásnak veszi ha egyszer nyomod is. Ilyent lehet kapni szerintem.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Lehet én is bevetem az "elbeszélgetés" vagy "LÁMPA" odakiabálós módszert.

Automatikusan sosem váltott funkciót. Csak akkor van gond, amikor megnyomom a gombot. Normális módon úgy mûködne, hogy a kikapcsoláshoz hosszan kell nyomni, bekapcsolás dupla kattintás (tiszta Microsoft), bekapcsolt állapotban egy gombnyomásra változik a fényerõ. Amikor gond van, a kikapcsolási kísérletre úgy veszi mintha két rövidet nyomtam volna és lemegy a fényerõ, vagy kikapcsol de azonnal vissza is. Nem mindig csinálja, most a szétszedés elõtt is normálisan mûködött. Sajnos új korától ilyen, az USA-ba nem akartam visszaküldeni. A másik ugyanilyen lámpával nincs ez a gond. Mikrokapcsoló hiba, most, hogy befújtam, talán megjavul, talán nem. De együtt lehet vele élni. Ha teljesen bedöglik, akkor majd kapcsolom az akkusaruról.

Szerk.: Nincs félig benyomódva a gomb, eleve a szilikongumin keresztül lehet benyomni, szóval rendesen meg kell nyomni.

Még az jutott eszembe, hogy lehet a kapcsoló pergésmentesítésével van gond, ha azt passzív alkatrésszel oldották meg (forraszhiba, alkatrész hiánya, hibája, stb.) Bár ha én gyártanék ilyet, a mikorvezérlõ programjából oldanám meg a pergésmentesítést. Az is lehet, hogy a szoftver rosszul van kalibrálva és ha a kapcsoló nem 100%-os, nem mûködik jól. 5 perc alatt javítanám ha a saját szoftverem lenne, de hát így nem tudok belenyúlni..

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

freddyke said

Nem tudom hogy lehetne elérni, hogy a kerékpárosok legalább egy ***** fényvisszaverõt rakjanak a biciklire vagy magukra.

Nálam már elérted :) Sok sötét bringásra én ráordítok, inkább utána ha majdnem nekem jön szembõl, LÁÁMPA!!

freddyke said

..(a lámpám vakít), az agyam kerepel mint a géppuska, biztosan láttak, hallottak. De nem húzódott le libasorba, még játszott a tûzzel, hátha nekimegyek. Nem értem ezeket.

Bevetik a kamikáze bringásokat, mint a japánok tették.. :-))

A lámpa kapcsolója inkább nyomógombnak néz ki elsõre a fotón. Ezek szerint az csak impulzusokat ad és a ki-bekapcsolást is az elektronika végzi.
Az a kapcsoló ami nálam van egy lámpa tokjában, az egészen más. Az ki-be kapcsol önmaga teljesen, viszont kicsit megszakítva üzemmódot vált.
Az üzemmódot ugyanúgy váltja ha az elemtartónál szakítom meg pillanatra.

Esetleg nézd meg az elem /akku/ tartót, hogy ott lehet-e a rázkódástól érintkezési hiba, mert attól inkább válthat funkciót.
Ahogy a nyomógombot látom, nem ott lesz igazán lesz baj.

Esetleg még azt is megnézhetnéd, hogy mechanikusan nincs-e nagyon szorosan benne a gomb összerakás után, vagyis félig benyomva..

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Befújás megtörtént, menetrözgítõt meg majd veszek (pech, ma jártam csavarboltban). Most nem csinálja, de nem csinálja mindig, majd kiderül.

Nem tudom hogy lehetne elérni, hogy a kerékpárosok legalább egy ***** fényvisszaverõt rakjanak a biciklire vagy magukra, és egy 500 Ft-ot tescos lámpát, hogy legalább látszódjanak. Kimondott kerékpárúton, kanyar után (a legrosszabb helyen) teljesen kivilágítatlanul, fényvisszaverõk nélkül jött szembe két biciklis, szerintem egymás mellett mehettek és az utolsó pillanatban húzódott le az én sávomból kereszbe a sajátja felé. Elõször csak az elsõ kerekét, villát láttam, megijedtem, satut fékeztem (hadd kopjon az 50 fontos gumi). Engem már egy kilométerrõl láthattak (a lámpám vakít), az agyam kerepel mint a géppuska, biztosan láttak, hallottak. De nem húzódott le libasorba, még játszott a tûzzel, hátha nekimegyek. Nem értem ezeket.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Micsoda szerencse, hogy szóba került, már egészen ki voltak lazulva a csavarok! Menetrögzítõt kell erre vennem, mert a szilikon szigetelõ lap miatt mindenképp lelazul. Szétszedtem, ilyen belülrõl. Nem tudom lehet-e ezt a kapcsolót kapni. Szét nem fogom pattintani, ha eltöröm, vége. Lehet elõször egy tisztítással kellene próbálkozni (befújni tiszta alkohollal).

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

freddyke said

Az egyik dinotteomban néha szarakodik a kapcsoló új korától (kettõt, hármat érzékel egy gombnyomás helyett), de eszembe nem jutna hozzányúlni, amíg tudom használni. Ha teljesen bedöglik, remélem lehet hozzá kapni pont ugyanilyen kapcsolót, átalakítani nem szeretném.

Esetleg amikor már nagyon nem ok a kontakt, akkor végszükségben a kapcsolót meg kell nézni hátha szét pattintható és ha már bele tudsz nyúlni akkor több a lehetõséged. Akkor már magáért beszél a felépítése, hogy hol a hiba, így bátrabban szerelheted. ..érzéked viszont van hozzá, ahogy olvasom.

freddyke said

Nyilván ha van hûtés akkor ok, de tipikus felhasználás, hogy fülledt meleg nyári estéken tekerek este, éjszaka, amikor nappal nem lehet a melegtõl. Lassú mászásnál olyan mintha állnék, simán túlmelegedhet.

Sokat próbáltam lámpákat zárt helyen is és ott minden esetben nagyon felmelegedtek. Ezzel szemben amikor szabadban volt bekapcsolva, akár álló helyzetben sem forrósodott fel annyira. Persze ezt lámpája válogatja. Amelyik szabad levegõn is túlmelegszik az szobában méginkább ezt tenné.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Korábban azért is ragaszkodtam a dinotte-hoz, mert AA aksikkal (lámpánként 4db) megy, amúgy is tele voltam ilyenekkel plusz jónak gondolt tõltõvel. A lámpák falják az akksikat (jó akksikkal 2 óra, gagyikkal 1-1.5 óra / szett). Kiderült, hogy kevés az akksim, belenyúltam a vacak akksiba is, amíg eljtutottam a jobb fajtáig plusz kiderült, hogy a töltõ sem szerencsés, vehettem másikat. Ehhez képest a 2 ezer forintos akksi vicc, Lithiumos még rátöltésre sem kényes és még több mint kétszer annyi ideig megy vele a lámpa a brutál fényerõ mellett.

Nem rossz a dinotte, fejlámpának, kiegészítõnek nagyon jó lesz a másik mellé, ha rászánom magam egy komolyabbra.

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
Ennek teljesen mezei aksijai vannak. Pontosabban, ebben a teljesítménytartományban általános, hogy ezeket a 18650 jelzésû Li-os aksikat használják. Távol-keletrõl olcsón beszerezhetõek, de itthon sem kerül többe 2k/db-nál (amik persze szintén onnan valók) és forrfüles kivitelben is kapható.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Igen, köszönöm, ezekkel az alap dolgokkal tiszában vagyok, elektronika, forrasztás jól megy. Az egyik dinotteomban néha szarakodik a kapcsoló új korától (kettõt, hármat érzékel egy gombnyomás helyett), de eszembe nem jutna hozzányúlni, amíg tudom használni. Ha teljesen bedöglik, remélem lehet hozzá kapni pont ugyanilyen kapcsolót, átalakítani nem szeretném.

Nyilván ha van hûtés akkor ok, de tipikus felhasználás, hogy fülledt meleg nyári estéken tekerek este, éjszaka, amikor nappal nem lehet a melegtõl. Lassú mászásnál olyan mintha állnék, simán túlmelegedhet.

Egy barátom nemrég vett, ha nem tévedek ezt a típust. A 200 lumenes lámpám fénycsóvája látszik mellette, de eltörpül (ebbõl van nekem kettõ). Sokkal fényesebb még úgy is, hogy szemre, minimum háromszor akkora körben terít. Árban sem rossz, de megvárom mi lesz a tapasztalat. Az nem tetszik, hogy saját akksija van (ilyen teljesítményben sajnos mindegyiknek), a rögzítésétõl sem vagyok elájulva (nem lehet gyorsan állítgatni fel-le, gyorssínes megoldás van, ami gyenge pont).

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
A ledes lámpák a mechanikus igénybevételt különösen jól bírják, legfeljebb a filléres kapcsolók lehetnek bizonytalanok benne. Hasonlót masszívabb kivitelben viszont 150 Ft-ért lehet már venni, csak ki kell cserélni. Annak van esélye, hogy csak kis kreativitással lehet beépíteni. Egyébként a különbözõ funkciókat a kapcsoló pillanatnyi megszakítása váltja. Ha elég masszív akkor nem lehet ezzel baj. Ami még kontakt gondot okozhat az akku, de ezek apró hibák, mind meg lehet oldani..

freddyke said

Hozzátéve, ha a melegedési problémák nem lennének, talán meg is venném. :) 400 lumen után elég jelentõs upgrade.

Egy hasonló lámpa meleghedése mindíg attól függ, hogy mennyire mozgó levegõnél használod.

Pl.:
- Lakásban, zárt szobában negyed óra múlva többnyire túlmelegszik egy lámpa.
- szabadban álló helyzetben mindíg mozog annyira a levegõ, hogy csak langyos (enyhén meleg) lehet a burkolat.
- haladás v. száguldás közben (után) alig veszed észre, hogy melegedett mert jól áramlik körülötte a levegõ ami hûti.

Ezeket többnyire menet közben használod, azért nem lehet vele nagy gond.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Hozzátéve, ha a melegedési problémák nem lennének, talán meg is venném. :) 400 lumen után elég jelentõs upgrade.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Jó ár a lámpáért, arra lennék kíváncsi mennyire bírja a strapát (a belseje a rázkódást, vagy ha elesel és ütést kap). Nekem a Dinotte-on gumipántos rögzítés van, nem a legstabilabb, de nehezen mozdul el, menet közben is könnyen állítható a terepviszonyokhoz (fel-le), eséseknél az védte meg, hogy elfordult a kormányon.

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás

zscs said

Ha már lámpa: a Dx-en a nemrég új leddel upgrade-elt Magicshine MJ-808E után itt az új nagykaliberû fényágyú:
MJ-872 Waterproof 4-CREE XP-G 4-Mode 1600-Lumen White LED Bike Light with Battery Pack Set - Free Shipping - DealExtreme

Az ára sem piskóta, mivel 145 USD, ami olyan 28e HUF körül mozog most - így valószínûleg vámköteles lesz, sajnos. De ígéretes darab! Belsõ felépítésében valószínûleg hasonlít a Light & Go Foride-hoz, ami nem véletlen, mivel utóbbit is a Magichine készíti, bizonyos fórumok szerint. (Külsejét tekintve pedig a Fireball-hoz.)

Az értékelõ szerint flood, azaz nagyon szór a fénye az eddigi MagisShine-hoz képest. Szerintem nem rossz.
Plusz még valamennyire vízálló is.

A 78 USD-s lámpára (az új XM-L-es MagicShine-t rendeltem, pár hete érkezett meg) olyan címke volt rakva, hogy Value=26 USD és Gift, azaz ajándék. Ennyit a vámkötelességrõl.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Ötletet szeretnék adni azoknak, akik nem tennének prizmát (bénán néz ki, nehéz, letörik), de szabályosak szeretnének lenni.

A felmatricázott felnis kerekem gallyra vágtam, csináltam egy kresz szerint szabályos verziót. Annyival jobb, mint a prizma, hogy könnyebb, nem feszíti a küllõket, nem tud eltörni és stabilabban áll (ha elmozdul, akkor sem tud leesni). Mûanyag lapból vágtam ki az alapot, a kábelkötegelõknek (a küllõkkel vonalban) kivágtam a helyet, erre ragasztottam fel a matricát mindkét oldalán. Elég ótvar, de a kresz ezt kívánja, hát legyen.

Hátulra egy ilyet készítettem prizma gyanánt, szintén mûanyag lapból vágtam ki a nyeregtáskám lámpatartó fülébe illeszkedõre, nagyon könnyû, strapabíró, nem mozdul el. Szintén mûanyag lap az alapja, piros fényvisszaverõ matricával.

A villa lábaira elöl félkörívben egy-egy ezüst, hátul a fékcsõre (és egy helyen a vázra) 2cm-es csíkokban piros kiegészítõ fényvisszaverõ matricákat ragasztottam. Mindegyik nagyon megdobja a láthatóságot és esztétikailag is elmegy.

A sárga matricát méterre vettem 5cm x 1m 1290 Ft, a piros és az ezüst bélyegje (3M) helyi kerékpárboltban 100 Ft / db. A mûanyag lap ingyen volt.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Egyre szigorúbban ellenõrzik a közutakon a kerékpárok biztonsági berendezésit és az aktív és passzív láthatósági eszközök meglétét.

Rászálltak a bringásokra a rendõrök - Blikk.hu
Feltöltött kép

CSD

CSD

vendég

• fórumtag
  • 50 hozzászólás

zscs said

így valószínûleg vámköteles lesz

Kínaiak mindig hamis vámárú-nyilatkozatot töltenek ki, és mivel nem kommersz, könnyen beazonosítható cuccról van szó, esélyes, hogy átmegy a vámon, szerintem.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.325 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee
Ha már lámpa: a Dx-en a nemrég új leddel upgrade-elt Magicshine MJ-808E után itt az új nagykaliberû fényágyú:
MJ-872 Waterproof 4-CREE XP-G 4-Mode 1600-Lumen White LED Bike Light with Battery Pack Set - Free Shipping - DealExtreme

Az ára sem piskóta, mivel 145 USD, ami olyan 28e HUF körül mozog most - így valószínûleg vámköteles lesz, sajnos. De ígéretes darab! Belsõ felépítésében valószínûleg hasonlít a Light & Go Foride-hoz, ami nem véletlen, mivel utóbbit is a Magichine készíti, bizonyos fórumok szerint. (Külsejét tekintve pedig a Fireball-hoz.)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Pont ilyenbe építettem két éve egy 4 chipes ledet.
Az is agydinamóról megy és ahhoz képest nagyon jó fénye van.

Feltöltött kép
http://ebike.hu/imag...d556ca2cf62.jpg

Feltöltött kép
http://kv.dmag.hu/al...kepek/054_n.jpg
Forrás: Mi a baj a világításommal? | Criticalmass.hu (11. hozzászólás)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Itt találsz több infót errõl : http://forum.bikemag...85/#post1065165

Mi a baj a világításommal? | Criticalmass.hu