Jelentkezz be Regisztrálj

Látni & látszani!
Írta 2011. augusztus 29. - 18:55

Persze ebbe is beleköthetnek ha nagyon akarnak, de ha telematricázod a bringádat (a megfelelõ színûekkel), akkor biztos, hogy látható leszel és mégsem olyan ormótlanok, mint a mûanyag fényvisszaverõk.
Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."
Írta 2011. augusztus 29. - 18:20

Írta 2011. augusztus 28. - 13:41

Egyszer megjegyezte valaki, nálam nem is a lámpa van a bringán, hanem a bicaj van a lámpára szerelve,
pedig nem is volt ekkora az a lámpa!

Még szín kiegészítõ ledeket is épített bele a majestro, mint én annak idején.
Forrás: Worlds Brightest Bike
Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.
Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !
A találmányok már csak ilyenek..
Írta 2011. augusztus 23. - 10:01

Ígéretes darab mindkettõ.
Írta 2011. augusztus 19. - 14:14

@amargo: az én kis cégem, a BudapestScenes szervez ilyen bunkertúrát (2-2,5 órás vezetés a Csepel Mûvek területén, világháborús légókocka meglátogatásával). Most ajánlottam ki az éjszakai bunkertúrákat, ezek este 10-kor indulnak. További infót találhatsz a BudapestScenes | Facebook címen, a 'Magyarul' - 'Bunkertúránk' fülek alatt, vagy az 'Eseményeknél'. Az elsõ bevetés ma este lesz, a következõ alkalom, amire van szabad hely, szeptember 10. - ha érdekel, én bárkit várok szeretettel:D A föld alatti Budapestrõl egyébként a fenti címen, a 'Budapest bunkerváros' c. fotóalbumban találsz egy raklap képet.
Bocs az off-ért, kösz még egyszer a segítséget!
http://www.facebook.com/budapestscenes
http:/budapest-szinterei.blog.hu
http://www.youtube.com/user/budapestscenes
Írta 2011. augusztus 18. - 21:10

(Az elõírt szín hivatalosan borostyán sárga)
A következõ linken olvasható, milyen biztonsági berendezések megléte szükséges a
közúti forgalomban egy kerékpáron: Kötelezõ kerékpáros felszerelések

A képen lévõ visszaverõ nem szabályos színû!
A Lidl -ben rövidesen lehet majd ilyent kapni de tessék vigyázni vele, mivel küllõre nem szabványos
(a színe nem felel meg a KRESZ -nek), és többe is kerül, ezért inkább a panton boltban érdemes olcsóbban venni pl. egy 10 centis csíkot ami 122 centi hosszú az 500,-Ft. (Ilyen széles a tekercsük, annak a végébõl vágnak le tekercs szélességû darabot).
A Panton -ban nagyobb darabot is adnak olcsóbban mint a lidlben, olyant ami szabályosan narancssárga ill. iránynak megfelelõ, szükséges színû. Van még ott nekik vörös hátra és fehér elõre.
Sõt kék is kapható de az nem szabványos nekünk.
Írta 2011. augusztus 18. - 16:55

Nem barlangászáshoz kell egyébként, hanem valami hasonlóra - óvóhelyeknek ill. egyéb elhagyott helyeknek a felderítéséhez, valamint a Csepel Mûvek területén vezetett éjszakai bunkertúránkhoz:D Erõs fejlámpám már van, egy kézben vihetõ lámpára volna szükségem, szúrt és szórt fényre nagyjából ugyanolyan gyakran van szükség...
Én mindenképpen natúr, vagy melegfehér leddel szerelt valamit javasolnék, a hidegfehérekkel kicsit "fekete-fehérben" látszik minden; Ha rendszeresen használod, akkor LiIon akkus használhatóbb, megéri;
Akkukapacitást / áramfogyasztást / fényerõ igényt összehangolva érdemes választani (méret, teljesítmény)...
Sajnos nem ismerem a kínálatot, de index fórum elemlámpa topic-ban biztos sok segítséget kapsz lámpaválasztáshoz.

Írta 2011. augusztus 18. - 09:47

Írta 2011. augusztus 16. - 09:39

A ledlenser-ek speed focus technikája tényleg jó, egyszerûek. Minõségi darabok a lámpák. De kevés akkus verzió van belõlük illetve az üzem idõk igen csak soványak. A Maglite-ok szerintem felejtõsek az árukért sokkal komolyabb fényerejû és technikájú jó minõségû lámpát lehet kapni.
Kézbe valót én itt keresgélnék:
Fenix's homepages
JETBeam homepages
Nekem egy ilyenem van: TK21 U2 Special Edition
Én bicajra is használom. Szerintem jó a szórt fénye is a szúrt meg bõven.
A másik nagy elõnye összehasonlítva egy Ledlenser P7-el- a fényerõn kívül, a színe. Fehér falon kisebb fokozaton talán rá lehet fogni, hogy nagyon enyhén zöldes (magasabb fokozaton egyáltalán nem látszik) viszont erdõben, terepen ez sokkal kellemesebb a szemnek mint a Ledlenser igen csak kékes színe. Ez meg ugye nem igazán elõny mert ugyanolyan fény kibocsáltás mellett minél jobban közelít a lámpa színe a kékhez annál gyengébbnek látod.
Tesztképek:
fenix-TK21-U2-CREE-XM-L-LED-468lm

P-MagicShine-MJ-810E-CREE-XM-L-100procent

Itt meg találsz még nagyon sok lámpáról teszképet:
fonarik.com :: testing of flashlights
Írta 2011. augusztus 16. - 09:24

Köszönöm,
jól fest a linkelt lámpa, de a kialakítása nem felel meg igazán. Nem barlangászáshoz kell egyébként, hanem valami hasonlóra - óvóhelyeknek ill. egyéb elhagyott helyeknek a felderítéséhez, valamint a Csepel Mûvek területén vezetett éjszakai bunkertúránkhoz:D Erõs fejlámpám már van, egy kézben vihetõ lámpára volna szükségem, szúrt és szórt fényre nagyjából ugyanolyan gyakran van szükség, így elõny, ha könnyen és megbízhatóan lehet fókuszálni a csóváját. Az ilyen nevesebb márkák, mint Mag-Lite, Led Lenser és társaival van valami tapasztalat? Gondolom olyan nagyon mellé nem lehet nyúlni velük.
Köszi
A Csepel Mûvek területén ezek az éjszakai bunkertúrák, hol érhetõek el? Mert hajt a kíváncsiság

Írta 2011. augusztus 15. - 19:02

jól fest a linkelt lámpa, de a kialakítása nem felel meg igazán. Nem barlangászáshoz kell egyébként, hanem valami hasonlóra - óvóhelyeknek ill. egyéb elhagyott helyeknek a felderítéséhez, valamint a Csepel Mûvek területén vezetett éjszakai bunkertúránkhoz:D Erõs fejlámpám már van, egy kézben vihetõ lámpára volna szükségem, szúrt és szórt fényre nagyjából ugyanolyan gyakran van szükség, így elõny, ha könnyen és megbízhatóan lehet fókuszálni a csóváját. Az ilyen nevesebb márkák, mint Mag-Lite, Led Lenser és társaival van valami tapasztalat? Gondolom olyan nagyon mellé nem lehet nyúlni velük.
Köszi
Írta 2011. augusztus 15. - 00:41

Ezert mint maskor is, most is azt irom, hogy szerintem a celnak megfelelo eszkozt kell valasztani. Barlangaszashoz gyari barlangasz lampat, vagy azzal egyenerteku/ugyanolyan funkciot betolto epitettet.
Írta 2011. augusztus 10. - 23:07

Sziasztok,
van évek óta egy Petzl Myo XP fejlámpám és e mellé lenne szükségem még egy lámpára, nem bringázáshoz, egészen más célra (föld alatti kalandok). Legalább ilyen erejû kéne, de kezelhetõ méretben, nem ilyen batár nagy góliát-elemes szörny. 3-4 ceruzaelemmel már boldog lennék, LED-es kéne leginkább. Látom, hogy van egy raklap cég, aki minõséget csinál, de pl youtube-os teszteken az adatok hasonlósága ellenére egészen másképp teljesítenek. Milyet lenne érdemes venni? Ár: max 20 ezer Ft-ig
Van esetleg valaki, aki átalakítást is vállal, hogy minél brutálisabb fényereje legyen a lámpának?
Ezt sokan használjuk és tényleg brutál:
MJ-808E HA-III CREE XM-LT60 3-Mode 1000-Lumen LED Bike Light Set (4x18650) - Free Shipping - DealExtreme
Írta 2011. augusztus 10. - 18:48

Sziasztok,
van évek óta egy Petzl Myo XP fejlámpám és e mellé lenne szükségem még egy lámpára, nem bringázáshoz, egészen más célra (föld alatti kalandok). Legalább ilyen erejû kéne, de kezelhetõ méretben, nem ilyen batár nagy góliát-elemes szörny. 3-4 ceruzaelemmel már boldog lennék, LED-es kéne leginkább. Látom, hogy van egy raklap cég, aki minõséget csinál, de pl youtube-os teszteken az adatok hasonlósága ellenére egészen másképp teljesítenek. Milyet lenne érdemes venni? Ár: max 20 ezer Ft-ig
Van esetleg valaki, aki átalakítást is vállal, hogy minél brutálisabb fényereje legyen a lámpának?
Nézz be ide , ennyi pénzért egy próbát megér, és van több fajta is ha ez nem tetszik. Vettem már náluk ledes zseblámpát kettõt is, eddig mûködnek rendesen az olcsóságuk ellenére.
Írta 2011. augusztus 10. - 18:00

Írta 2011. augusztus 02. - 11:32

ha van valakinek elfekvõben Cateye HL-EL135-ös lámpához való H-34-es bilincse szívesen átvenném sör/csoki fejében.
köszi.
Írta 2011. július 29. - 12:36

Jól mondod, legalább egy kicsi agy kell hozzá! :-))így szerintem kis aggyal kormányozhat úgy a szembejövõ, beton tükör sima bicikli úton, hogy nem egyenest a fényforrás közepe felé halad... Ennek bringával is kell mûködnie.
Az ösztönt csak önfegyelemmel tudatosan lehet módosítani.
Egyébként gyenge saját lámpával nehéz látni az út vonalvezetését mert oldalra nem látsz,
sõt azzal elõre is alig, ezért úgy csak bizonytalanul, lassan lehet haladni töksötétben.
Látom jól gondolkozol! Ez így lenne logikus. Azért is próbálom ezt megoldani ha ilyesmivel foglalkozom.Egyébként nekem az is furcsa, hogy azok a lámpák amik eleve bicajra teszem azt kormányra készülnek speciálisan nagy teljesítményû leddel, .. a tükrök alakjával darabolásával játszva az autókéhoz hasonló fényképet kialakítani. Gondolok itt arra mikor egy jól beállított tompított szép egyenes éles sötét/fényes határvonalú fényképet vetít a falra.
Írta 2011. július 29. - 11:56

De hiszen ez természetes ösztönös reakció, mert a sötét részt nem látja. Az a bizonytalan. Ott bármi lehet, szakadék, út széli fa vagy betonfal de akár a járható út is, amit viszont nem lát szembe fénynél aki nem használ elég jó világítást. Viszont ha a fény felé veszi az útját akkor biztos lehet a végeredményben, legyen az bármilyen is. Ez nem vicc!
Ez teljesen reális dolog lenne amit írsz de mivel a lámpám se egy polarizált fénnyalábot lõ a szembejövõre hanem terít rendesen így szerintem kis aggyal kormányozhat úgy a szembejövõ, beton tükör sima bicikli úton, hogy nem egyenest a fényforrás közepe felé halad.
Erre jó példa autóval mikor jön szembe velem vmi gyökér már elnézést vmi gagyi xenonnal vagy felkapcsolt reflektorral akkor én se indulok el az autóval a fényforrás felé hanem a lehetõségekhez képest próbálok nem belenézni és követem az utat. Ennek bringával is kell mûködnie.
Egyébként nekem az is furcsa, hogy azok a lámpák amik eleve bicajra teszem azt kormányra készülnek speciálisan nagy teljesítményû leddel miért nem lehet eléjük vetítõ lencsét tenni mint az autók estében (nyilván költség miatt csak magasabb áru lámpáknál) vagy mint a régebbi autólámpákban a tükrök alakjával darabolásával játszva az autókéhoz hasonló fényképet kialakítani. Gondolok itt arra mikor egy jól beállított tompított szép egyenes éles sötét/fényes határvonalú fényképet vetít a falra.
Írta 2011. július 27. - 01:32

Közben találtam egy olyan lámpa fotót amit rólam (az enyémrõl) koppintottak.Wow :cool2:
Képeket tudsz dobi róla? Akár éjszakai beamshotokat is
Ugyanazok a ledek, ugyanúgy vannak szerelve egymás mellé, ugyanolyan nagy lencse van elõtte. Ugyanolyan a vetítési képe.
Most ezt tudtam feltenni.
A fényfolt nem olyan kicsi, mint a képen látszik, sõt szélesen bevilágítja az utat.
Egy átlag autó fénye elhalványul mellette. A három led viszont annál szélesebb fény kévét vetít.
A képen kicsinek látszik mert nincs mihez viszonyítani.
Kb. így néz ki megemelve a fény. Amikor lebillentem akkor a fény kéve felsõ széle kerül a mostani alsó helyére, vagyis az egész fény közelebb kerül hozzám. Olyankor már túl sok a fény nekem is.
Középtávra és messzire viszont kiválóan világít!
Írta 2011. július 26. - 13:19

A LUMEN az össz. látható fény teljesítmény, ami a fényforrásból elindul bármerre is.
- Led 40-160 lument ad le Wattonként (korszerûség függvényében).
A korszerû, pillanatnyilag legújabb led, (a 160 lm/W-os) csak 100 lument ad le Wattonként, teljes meghajtás mellett, az egységnyi felületre esõ növekvõ meghajtó áram okozta hatásfok csökkenés miatt.
A 160 lumen/Watt (320lm/700 mA) ténylegesen csak max. ~2 Watt mellett teljesül.
Elvileg kb. 230 lumen látható fényt kapunk 1 Watt teljesítményü energia veszteség mentes felhasználásával. Természetesen veszteséggel mindenhol kell számolni, különbözõ mértékben.
Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy 20% amit felhasználunk vagy 20% amit elveszítünk.