Igen, láttam a Flea fényét és majdnem olyan erõs, mint az én nagy lámpám egyik csóvája takarékon.
A Fleaban 4 led van és 40 lumen fény teljesítményt ad le, gyári adat szerint. Az ledenként 10 lumen.
Valamilyen speciális Nichia led van benne. 100 mA áramot vesz fel teljes fényerõn, az ledenként 25 mA .
Az is elképzelhetõ, hogy külön a Flea gyártóinak a megrendelésére készült a jó hatásfokú huzal kivezetésû led, vagyis csak a lámpa gyártó megrendelésére és kiszolgálására készült.
Viszont ha csak azt nézzük, hogy hol tartanak a led gyártók, és
a legkorszerûbb fejlesztésû led kristályból betokoztatnak kicsi huzal lábas lednyi chipeket,
akkor máris valahol ott tartunk a huzal lábas leddel a korszerû technológia csúcsa közelében.
Az kérdés, hogy azután kereskedelmi forgalomba kerül-e egyáltalán ilyen mint alkatrész.
A HL-EL135 -ös lámpához ismét kerestem adatot, ami eléggé ellentmondásos, mert 60% plusz fényerõt említenek és fényerõ értékként 80 candelát adtak meg 120 helyett.
"Új, szélesebb fénysugár, nagyobb fényerõ.
Folyamatos/villogó üzemmód. 80 candela "
Forrás ehhez: Cateye HL-EL135 elsõ világítás
Lehet ez a hirdetés hibája, de kerekítsünk felfelé. Legyen 150 candela és a széttartás 24 fok széttartás, ami elég nagy. Az így túlbecsült fényáram hozzávetõlegesen 20,595 lumen lenne. Ezzel szemben a kicsi Flea 40 lumennel világít.
Viszont ha az ..EL135 -nél, 120 lumen 20 fokos széttartással számolunk (régebbi ledekkel), akkor becsült fényáram mindössze 11 lumen.
Akárhogy is, bármilyen jóindulattal számolgatom a ..135-öst és próbálom össze vetni a Flea 40 lumenjével, sehogyan nem lesz annál több, de még közel annyi sem. Azért a kis Flea mégis csak a kis Flea..
Flea, ahoz képest mekkora és mennyibe kerül, fasza lámpa.
Illetve neki szintén adnék egy esélyt, ha olcsó és jó fényû pilács kell: http://www.biker.hu/...-2_0-elso-lampa