Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8729 replies to this topic

dhcodoki

dhcodoki

vendég

• fórumtag
  • 51 posts

Jártam kint és rámsötétedett Csobánkánál, a Hosszúhegyi út elején.
Ez adta az ötletet, ha már állvány és kamera is van a hátizsákomban,
akkor lefotózom a fényem billentés közben. Ilyen nézetbõl még úgysem fotóztam.

Ez milyen lámpa??

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Errõl csak hallottam, hogy létezik nagyobb teljesítményû a hagyományosnál. A 12W értéket valahol olvastam, de most nem találom hol is. Viszont találtam a témáról érdekes oldalt: DYNOTEST
Igaz, ezek nem nagy teljesítményûek.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
12 wattos agydinamó?
ki gyárt olyat?

ez viszont olyasmi, amire neked szükséged van:
DIY hub dynamo usb charger » arenddeboer.com

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Jártam kint és rámsötétedett Csobánkánál, a Hosszúhegyi út elején.
Ez adta az ötletet, ha már állvány és kamera is van a hátizsákomban,
akkor lefotózom a fényem billentés közben. Ilyen nézetbõl még úgysem fotóztam.

Feltöltött kép

Egy kicsit még világos volt és ez látszik a fotókon.
Egyre inkább és gyorsan sötétedett, de az a kis fény talán már nem zavaró.

A helyet nem választottam meg elég jól, így utólag, beljebb mehettem volna az erdõbe
mert magasabban itt már nincs növényzet amin jól látszana a megemelt fény (legfeljebb a párán).
Ez az ami nem vakít ha nem emelem fel szem magasságig mert éles a fény felsõ határvonala.

A lítium akkujaim lassan kezdik megadni magukat, fõleg hidegben.
Pár éve még több mint 6 órát bírt. Most talán másfél órát használtam és volt amelyik kör már kevésnek bizonyult.

Igaz, hidegnem ezek a Lítium ion akkuk kevésbé bírják, fõleg ha már kissá viseltesebbek.
Asszem be kellene szereznem egy 12 Wattos agygenerátort (agydinamót),
amivel menet közben is rá lehet tölteni valami trükkös és egyszerû kapcsoláson keresztül.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
A kormányon legyen valami szórt fény amivel látod magad elõtt az utat. Az a kötelezõ fény.
Az kell is hivatalosan és jó is mert mindent látsz közvetlen magad elõtt a perifériás látásból,
még ha távolabbra is nézel a fejlámpával.

A sisakon kell egy jó erõs fény. Azzal viszont oda nézel ahova kell.
Egy jó fejlámpa mellett nincs sötét éjszaka számodra, (na persze olyannal ami nem merül ki az út felénél).
Épp ezért az üzemidõ is lényeges. Azt viszont te tudod mennyit szoktál teljes sötétben tekerni.

Funki

Funki

vendég

• fórumtag
  • 147 posts
Üdv,

Itt a lámpás topicban sokat olvastam,hogy dealextremerõl rendeltetek nagyon sokan,mire kellene figyelnem egy esetleges rendelésnél?
http://www.dealextre...-pack-set-82509 ez a lámpa fejlámpaként és a kormányon egy sigma powerled elegendõ fényt biztosít éjszakai bringázáshoz,esetleg fordítva?
Válaszotok köszönöm,és bocs a félig offért.

Üdv,Péter

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

A tesztek alapján nekem az jött le, hogy az egyik legjobb ár/érték arányú lámpa a Magicshine MJ-872.

mondjuk a felhasználási területet is nézni kell

városban kicsit mások az elvárások, mint terepen, bár a fényerõ sehol nem hátrány :)

_Mickey_

_Mickey_

vendég

• fórumtag
  • 136 posts
A tesztek alapján nekem az jött le, hogy az egyik legjobb ár/érték arányú lámpa a Magicshine MJ-872.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
itt van egy elsõ teszt a Cateye NanoShot-ról:
Cateye Nano Shot – 2012 Mtbr Lights Shootout | Mountain Bike Review
(2 oldalas a cikk)

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

_Mickey_

_Mickey_

vendég

• fórumtag
  • 136 posts
Üdv!

Ajánlom figyelmetekbe a következõ oldalakat, ahol fényképpel( rögzített zársebesség és rekeszérték) és fénymérõvel tesztelnek több tucatnyi lámpát.
2012 Bike Lights Shootout – Backyard Beam Pattern Photos | Mountain Bike Review | Page 3
Bike Lights Shootout Light Meter Measurements | Mountain Bike Review

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
..még úgy lehetne azt használni, hogy a kormány egyik felén van egy közelebbre szórtabb fényt adó lámpa
és a másikon a távolsági szûkebb fény messzebbre.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
nincs még ára, csak a minták jöttek.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

holnap csinálok róla rendes fényképezõs képet is.
meg ha lesz türelmem, akkor a többi Cateye lámpáról is, ami itt van a kirakatban.

Az a lámpa éppen a szúró fény miatt világít távolabbra, viszont pont ezért kormányra kevés a szélessége.
Szerintem sisakra viszont jó, éppen a könnyû irányíthatóság miatt.
Igaz, kormány bilincs van rajta, de ez részlet kérdés.

Esetleg kormányon való használatra lehetne elé tenni egy vízszintesen széthúzó elõtétet és akkor egy keskeny vízszintes sávban világítana, de minden átlátszó dolog ami a fény útjába kerül kb 8% reflexiós veszteséget okoz, hacsak nincs antireflexiós bevonata. Ezzel is számolni kell.

Mi az ára egy ilyennek? (nem mintha nekem.. csak úgy általánosságban)

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 posts

Köszi az aksi tippet, szerintem a védelemmel ellátott megér +50centet aksinként. Úgy látom errõl a típusról egész jó véleménnyel vannak.
A lámpát egyenlõre nem szándékozom megbuherálni, elég macerás lenne az árammérõ söntöket kultúrált módon kivezetni és kapcsolgatni, ráadásul úgy hogy a vízállósága se romoljon le. A vezérlõ szoftverét lenne inkább jobb megbuherálni úgy hogy a villogó mód helyett egy még kisebb fényerõs állás lenne.
Bár a leghasználhatóbb szerintem a következõ módon lenne szerintem: kikapcsolt állapotban egy katt -> bekapcs. Bekapcsolt állapotban csak két fényerõ lenne (fényszóró, tompított) ahol egy nyomással az oda-vissza váltás menne, a kikapcsolás pedig egy hosszú nyomással történne.
Azt lehet tudni milyen mikrovezérlõ vezérli a lámpát? A Microchip gyártmányú PIC-ekre szoktam programot fejleszteni.

Ezt találtam a belérõl, én még nem láttam közelebbrõl. Pic-ekhez sajnos nem konyítok, de a ledmeghajtó IC-k teljesítménye PWM vezérléssel biztos hogy leszabályozható...

benjami

benjami

vendég

• fórumtag
  • 133 posts

kék trustfire cella védelem nélkül (nekem ilyenek vannak, elégedett vagyok vele)
trustfire cella védelemmel
komplett 7,2V, 5,2Ah-s akkupack védelemmel
Komplett akksipack beszerzése helyett valószínûleg jobban jársz, ha veszel még egy lámpaszettet (legfeljebb bónuszként eladod a lámpafejet akkupack nélkül)
-Ha az eredeti akkupackot megbontod, és a bennelevõ cellákra párhuzamosan kötsz 2-2 +cellát, akkor megúszol egy új védõáramkör beszerzést, viszont mindig 2× akkora sújt kell cipelned, 2× annyi ideig tart a töltés, viszont 2× addig bírja a merítést is!... (Mielött rákötöd az új cellákat, ~egyenlítsd ki a feszültségeiket néhány 10-ed ohmos ellenálláson kersztül, különben dróttal direktbe kötve esetleg túl nagy kiegyenlítõáram jöhet létre!);)
-Leg költség kímélõbb lenne, a lámpa elektonikájába belenyúlnod: valahol kéne benne lennie egy 10-ed ohm környéki áram érzékelõ ellenállásnak. Azt ahányszoros értékûre növeled, elvileg annyiszorosan nõ az üzemidõd (csökken az áram) /esetleg egy + kapcsolóval rövidre zárhatóra csinálni az új, sorosan kötött kiegészítõ ellenállás tagot, -így elérhetõ az eredeti, nagyáramú üzemmód is-.:)

Köszi az aksi tippet, szerintem a védelemmel ellátott megér +50centet aksinként. Úgy látom errõl a típusról egész jó véleménnyel vannak.
A lámpát egyenlõre nem szándékozom megbuherálni, elég macerás lenne az árammérõ söntöket kultúrált módon kivezetni és kapcsolgatni, ráadásul úgy hogy a vízállósága se romoljon le. A vezérlõ szoftverét lenne inkább jobb megbuherálni úgy hogy a villogó mód helyett egy még kisebb fényerõs állás lenne.
Bár a leghasználhatóbb szerintem a következõ módon lenne szerintem: kikapcsolt állapotban egy katt -> bekapcs. Bekapcsolt állapotban csak két fényerõ lenne (fényszóró, tompított) ahol egy nyomással az oda-vissza váltás menne, a kikapcsolás pedig egy hosszú nyomással történne.
Azt lehet tudni milyen mikrovezérlõ vezérli a lámpát? A Microchip gyártmányú PIC-ekre szoktam programot fejleszteni.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
holnap csinálok róla rendes fényképezõs képet is.
meg ha lesz türelmem, akkor a többi Cateye lámpáról is, ami itt van a kirakatban.
a kukát azért céloztam meg, hogy látszdjon valami a képen :) a földre is világitottam vele, de azt nem adta vissza a telefonos kép rendesen.

dhcodoki

dhcodoki

vendég

• fórumtag
  • 51 posts
Így képrõl sztem is szûk. Az Author X-guard 5 jobban terít. (ezt szigorúan csak a kép alapján mondom)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Ezen a fotón csak a telefonos fotó miatt lászik sötétnek ugye?
A leírás szerint 250 lumen a fénye. Ilyen kicsi szögben vetítve azért kell, hogy látsszon távolabb is.

Ebben én egyetlen hibát látok. Kormányra rögzítve túl szûk a fénye, nagyon imbolyog az út egy keskeny részén, meg sem lehet választani, pontosan hová essen, legfeljebb annyit mozog amennyit imbolyog a kormány.

Fejlámpának sisakon tudnám elképzelni jól használhatóan, mert akkor oda fordítod ahová kell.
Sisakon, lehetne vele pásztázni, keresgélni.

Tényleg nem rossz (a leírás alapján) de kormányra túl szûk.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
van uj Cateye lámpa (HLEL620RC - NanoShot), lõttem róla egy telefonos képet:

Feltöltött kép

a kuka a képen a fényképezõ optikájához képest 5m-re van

Feltöltött kép

pici, USB-s tölthetõ, li-ion akkus.

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 posts

A megadott teljesítményeket meg nem 'kis' hanem nagyon is nagy fenntartással kezelem, pont ezért tettem fel a kérdést. Az nyilvánvaló hogy a névleges kapacitást egyik sem éri el, ezért olyat keresek ami legalább többé-kevésbé megközelíti azt. Azokat szeretném elkerülni amik még az 50%-ot sem tudják, meg amik a 10. feltöltés után megpusztulnak. Tavaszig van idõ, addig még az aksi is megérkezne :D

kék trustfire cella védelem nélkül (nekem ilyenek vannak, elégedett vagyok vele)
trustfire cella védelemmel
komplett 7,2V, 5,2Ah-s akkupack védelemmel
Komplett akksipack beszerzése helyett valószínûleg jobban jársz, ha veszel még egy lámpaszettet (legfeljebb bónuszként eladod a lámpafejet akkupack nélkül)

-Ha az eredeti akkupackot megbontod, és a bennelevõ cellákra párhuzamosan kötsz 2-2 +cellát, akkor megúszol egy új védõáramkör beszerzést, viszont mindig 2× akkora sújt kell cipelned, 2× annyi ideig tart a töltés, viszont 2× addig bírja a merítést is!... (Mielött rákötöd az új cellákat, ~egyenlítsd ki a feszültségeiket néhány 10-ed ohmos ellenálláson kersztül, különben dróttal direktbe kötve esetleg túl nagy kiegyenlítõáram jöhet létre!);)

-Leg költség kímélõbb lenne, a lámpa elektonikájába belenyúlnod: valahol kéne benne lennie egy 10-ed ohm környéki áram érzékelõ ellenállásnak. Azt ahányszoros értékûre növeled, elvileg annyiszorosan nõ az üzemidõd (csökken az áram) /esetleg egy + kapcsolóval rövidre zárhatóra csinálni az új, sorosan kötött kiegészítõ ellenállás tagot, -így elérhetõ az eredeti, nagyáramú üzemmód is-.:)