Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8729 replies to this topic

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 posts

azon gondolkozom, hogy agydinamóra kéne váltanom, minden nap bringázom, egész évben

ezzel kapcsolatban azért lenne kérdésem

1, jó lesz ez nekem egy sigma lighster után?

2, milyen az ellenállása, ha éppen nem üzemel?

3, milyen lámpát érdemes venni? kizárólag busch&mullert látok ledesben, de 30-100 euróig terjedõ árban. Melyik amelyiket érdemes megvenni? a Lighster szint lenne a minimum

4, milyen agydinamót érdemes venni és milyet kell kerülni?

köszi

1, Szerintem egy (agy)dinamóról hajtott egyszerû ledes lámpával (>2W; + jó optika, jó LED), valószínûleg legalább úgy látni...

2, Alacsony fordulatszámon ~0 a fékezõ erõ; Nagy fordolatszámon -amikor határolni kezd a védõ zéner-, akkor észrevehetõ fékhatást produkál (kb. annyit, mint amikor megy a világítás).
Ha a zénert kikötöd belül, akkor megszûnik az üresjárati fékhatás, (viszont ekkor vízhatlan kettõs szigeteléssel illenék kialakítani a világítási rendszert, hogy az áramütés veszély garantáltan kiküszöbölhetõ legyen -akár 80V üresjárati feszültség-)!

3, Én elsõ körben egy

#post1160741

ilyen XC-997-et megnéznék! :)

4, Passz (úgy saccolom, talán nem annyira jelentõsek a különbségek)...

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1,373 posts
  • LocationVeresegyház
Ez már talán túlzás, nem? :D

Feltöltött kép

"Olcsón, könnyűt, erõset. De csakis kettőt választhatsz!" - Keith Bontrager

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
azon gondolkozom, hogy agydinamóra kéne váltanom, minden nap bringázom, egész évben

ezzel kapcsolatban azért lenne kérdésem

1, jó lesz ez nekem egy sigma lighster után?

2, milyen az ellenállása, ha éppen nem üzemel?

3, milyen lámpát érdemes venni? kizárólag busch&mullert látok ledesben, de 30-100 euróig terjedõ árban. Melyik amelyiket érdemes megvenni? a Lighster szint lenne a minimum

4, milyen agydinamót érdemes venni és milyet kell kerülni?

köszi

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

ha nem tudod hogy jön ide, akkor magyaráznom is fölösleges. vannak pl szabályok is. de amúgy nagyon kedves tõled, hogy a saját testi épségeden kívül a másoké nem érdekel. igazi huszonegyedik századi gyerek vagy.

te _tényleg_ azt hiszed, hogy a városban az én villogó fényem fog bárkinek gondot okozni? nem az a kismillió másik villogó fény, ami még ott van, igaz? azok biztosan nem ártanak....
ne legyél demagóg légyszives.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

jano1980

jano1980

újonc

• fórumtag
  • 5 posts
Helló srácok.
Keresek olyan valakit Bp-rõl , aki mostanában rendelne a DX-rõl.Szeretnék venni egy lámpát, de nem vagyok ott regelve és Paypal-m sincs.
Pénzt természetesen elõre odaadom, aki rendelne.
Elõre is kösz.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Építeni sem volt olcsó mert a burkolat és a billentõ mechanika is perecíz gép munka, ráadásul a zoom is állítható, igaz nem menet közben de szét húzható és össze tolható az optikát tartó rész attól függõen, hogy milyen széttartást akarok beállítani.

Végül a legszûkebb állás a legjobb és még úgy is elég széles a fény az egymás mellett elhelyezett három darab 4 chipes leddel.
Majd lassan átalakítom. Kicserélem a ledeket 6 db XM-L re, ami elméletileg 1200 lument tudna darabonként de nem akarok a mostaninál több fényt, ez bõven elég. Viszont úgy jóval kisebb lesz a három led fogyasztása és hõ termelése és öregedése. Külön lesz közeli fény alul és szúró fény felül, ami mind külön is kapcsolható lesz. A legjobb kombinációkat hozom ki gyorsan átválthatóra, hogy minél egyszerûbb és használhatóbb legyen.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

BluElefantino

BluElefantino

törzsvendég

• fórumtag
  • 364 posts
Korrekt használat mellet természetesen ez sem zavaró! Gondolkoztam már én is ilyesmi lámpában de néha bicózok csak sötétben....ahhoz meg még drága!

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

...és az mitõl jobb ha valaki 2000 lumenes bicó lámpával közlekedik?

Nálam 2400 lumennel megy max, fullra töltött akkuval de élesen határoltam a fény felsõ határ vonalát, hogy semmiképp ne legyen zavaró. Menet közben folyamatosan állítom a vetítési magasságot egy karral bowdenen keresztül a szükségnek megfelelõen. Nemrég találkoztam három rendõrrel a Rómainál, akik egy kék fényvisszaverõ fóliával bevont POLICE autó mögött leskelõdtek :-) A fénylõ kék tûnt fel elsõnek. A rendõröknek mell magasságig ért a fény de az arcukat nem érte de azért gyorsan még lejjebb billentettem, nehogy szóljanak. Csodálkozva néztek. Régebben is volt hasonló, akkor megjegyezte valamelyik, hogy ezzel meglátják az autósok!

Menet közben a lámpa fej billentõ karon van az ujjam, illetve azt úgy szereltem fel, hogy a lejjebb billentéshez szinte már az is elég ha a kormányt markolva jobban rátenyerelek a markolat belsõ szélére, ott a billentõ kar és máris lejjebb billen tõle a lámpa. Persze nem mindig használom mindhárom zónát fullon. A két szélsõ fény csóva (a középsõtõl balra és jobbra) csak kis fénnyel megy legtöbbször, csak a középsõt kapcsolom fullra a három egymás mellett lévõ reflektor zónából de van amikor azt sem. Hegyrõl lefelé viszont jól jön a széles, 3 x 800 lumenes fény, optikaként egyetlen nagy domború lencse mögött.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,683 posts
Egy kis intelligenciával lehet villogni is. A MagicShine is tud villogni, ráadásul a legerõsebb fényû állást (márpedig az brutál erõs) villogtatja de ha lefelé irányítod a fényt, nem fog senkit sem elvakítani mégis jól fogsz látszani. De azért ha valaki kicsit is értelmes, maga is el tudja dönteni, hogy álljon az a lámpa vagy villogó.
De néhány õrült tényleg fölfelé állítva használja a lámpáját. Nyilván azt gondolja, így biztonságosabb a közlekedés.
Marci

BluElefantino

BluElefantino

törzsvendég

• fórumtag
  • 364 posts
...és az mitõl jobb ha valaki 2000 lumenes bicó lámpával közlekedik? Sztm jobban lebarnulsz a fénye elött mint szoláriumban csõcsere után........ :D
Hozzáteszem hogy én "simán" használom a lámpáimat és eddig nem vettem észre hogy aki villogtatja az zavart volna!

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,513 posts

Nem szarok mindenkire, de a leírt szabályok (pl. kerékpáros kresz) tényleg idejét múltak és nevetségesek. Látszik rajta, hogy akik írták azok tényleg 10 évesen ültek utoljára biciklin még az elõzõ rendszerben, amikor a Kemping volt az AM gép. És miután tényleg jobban látszom villogva mint nem villogva, hát villogok.

De mivel nem szarok mindenkire, kellõen elõre döntött villogóval teszem mindezt és soha de soha az életben még nem szólt be nekem senki ezért. Szóval ez is egy olyan dolog amit lehet helyesen és helytelenül is alkalmazni. Ez pedig megint az emberen múlik nem az alkalmazott technikán.

helyesen szóltál ;)

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1,373 posts
  • LocationVeresegyház

nem tûntél ilyen szarok mindenkire csávónak.

Nem szarok mindenkire, de a leírt szabályok (pl. kerékpáros kresz) tényleg idejét múltak és nevetségesek. Látszik rajta, hogy akik írták azok tényleg 10 évesen ültek utoljára biciklin még az elõzõ rendszerben, amikor a Kemping volt az AM gép. És miután tényleg jobban látszom villogva mint nem villogva, hát villogok.

De mivel nem szarok mindenkire, kellõen elõre döntött villogóval teszem mindezt és soha de soha az életben még nem szólt be nekem senki ezért. Szóval ez is egy olyan dolog amit lehet helyesen és helytelenül is alkalmazni. Ez pedig megint az emberen múlik nem az alkalmazott technikán.

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,513 posts

Na de ez miért meglepõ? Állítottam valaha az ellenkezõjét annak amivel egyetértettem vagy Stellaz ellenes a mosolyom az avataromon? :D

+1

nem tûntél ilyen szarok mindenkire csávónak.

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1,373 posts
  • LocationVeresegyház

aha

Na de ez miért meglepõ? Állítottam valaha az ellenkezõjét annak amivel egyetértettem vagy Stellaz ellenes a mosolyom az avataromon? :D

a villogót is lehet úgy dönteni, hogy ne legyen zavaró

+1

blueshark

blueshark

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,190 posts
a villogót is lehet úgy dönteni, hogy ne legyen zavaró
Team Heavy Pedal - Szeged

A tehetség az, amikor többet tudsz, mint amennyit tanultál.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

"37. § (6) Villogó fényt a világító, illetõleg fényjelzõ berendezés - az irányjelzõ, a megkülönböztetõ lámpa, a figyelmeztetõ lámpa...stb. lámpák kivételével - nem bocsáthat ki."

Viszont a ruházaton már nincs tiltva a villogó fény használata mivel az nem a kerékpár része. Oda azt teszel ami jólesik.
Amikor leszállsz már nincs is a kerékpáron villogó fény. Csak a kerékpárra szerelt villogó fény tiltott, viszont az valahol máshova felrakva nagyon hasznos a városi fény kavalkádban, különben láthatatlan lehetsz a sok piros féklámpa és borostyán színû villogó irányjelzõ között.

Akkora forgalomban leginkább, irányoknak megfelelõ színû folyamatos fény csíkkal (ledszalaggal) körbe ragasztva (esetleg a felsõ testen ruhára rögzítve, két kar borostyánsárga és a háton vörös csík) lehetne legbiztonságosabban közlekedni. Igaz, azt még táplálni is kell és a sok led fogyasztása sem olyan nagyon kevés energiában.

Ha valami az öltözékünkön villog vagy nagyobb felületen világít az méginkább észrevehetõ és akkor biztosan nem húzzák rád a kormányt mintha ott se lennél. A saját életünk és biztonságunk a jól felfogott érdekünk. Éjszakai közúti forgalomban a minimál kötelezõ világítás már veszélyesen kevés. Ezzel sem érdemes vitatkozni. :)

Még más..
A Terostat VII árát éppen most néztem, már "kicsivel" drágább mint annak idején volt.
Amikor még én vettem akkor 3-500,-Ft volt egy tekercs a TVK mintaboltban, ami már megszûnt.
Mosanra a Henkel gyárt ilyent és 10.766,-Ft az ára egy tekercsnek. Igaz, sok dologra használható.

Kicsit off..
Még a fotós optikáról is lekapja a port és az ujjlenyomatot, csak gyorsan kell lerántani egyszerre kicsi felületrõl és maradék nélkül lejön.
Legalábbis a régi TVK változat ilyen volt. Egy órás ismerõsöm (akinél megismertem) portalanításra és harmadik kéz helyett használta mert nyom nélkül lejön, csak a szennyezõdést zárja magába.

TÖMITÖSZALAG LÁMPÁHOZ TEROSTAT VII 11246Z
Itt autós lámpa búra vízmentesítéshez ajánlják de kreatívan használva még sok dologra jó lehet.

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,513 posts

Min? Hogy osztom Stellaz véleményét a témában? :)

aha

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1,373 posts
  • LocationVeresegyház

ezen meglepõdtem.

Min? Hogy osztom Stellaz véleményét a témában? :)

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,513 posts

Ennyi!

ezen meglepõdtem.

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1,373 posts
  • LocationVeresegyház

figyu, ha a tapasztalatok alapján jobban észrevehetõ vagyok egy villogóval, mint egy sima lámpával és ezen adott esetben az életem múlhat, akkor telibef*som, hogy milyen szabályt alkotott valaki, aki vélhetõen kerékpárt közelrõl 10 évesen látott utoljára

Ennyi!