én 4 éve minden hónapban szoktam venni környéki diákbérletet, mivel fõleg itt közlekedek a városban (Budaörs)...nekem megéri a havi 500-700 forintot (ami ha napi két úttal számolunk, akkor 17-23 ft/út), hogy nyugodtna üljek a buszon, és zenét hallgassak/készüljek az elsõ órában írandó dogára, minthogy azon parázzak, hogy mikor jön ellenõr...aztán most januárban, amikor megdrágult a bérlet 1700 ft-ra, akkor fel volt háborodva mindenki, hogy milyen drága már ez, én sem akartam venni, aztán anyám meg közölte, hogy õ meg nem fog büntetést fizetni, és vett nekem egyet és belegyömöszölte a pénztárcámba titokban...(a tárcám mindig a kabátzsebemben van, és ezt õ is tudja)...aztán februárra megint visszakaptuk a támogatást, most kicsivel van 700 ft felett a bérlet ára. természetesen vettem ennyiért..
amúgy nekem az ellenõrökkel nem az a bajom, hogy vannak. hanem ahogy viselkednek meg bánnak az emberrel...múltkor volt egy német asszony (olyan 40 körül), akit az ellenõr szabályosan lerángatott a buszról pont elõttem (én a megállóban vártam). én meg úgyis másik buszra vártam, aztán megkérdeztem a kallertõl, hogy hát mégis mit tett a német..a kaller mondta, hogy nincs neki se jegye, se bérlete, büntit kell fizetni, és leszállni meg nem akart magától, ezért taszigálta-rángatta le. elmondtam a szitut a németnek angolul-németül vegyesen (németet csak 1,5 éve tanulok, angolt meg 10 éve..a kaller meg persze csak magyarul tud), és mondtam, hogy most vagy helyben fizet büntetést, vagy kap egy csekket, és majd azt kell feladnia...
mint kiderült, a német csak valami rokonoknál volt valahol gazdagréten 1 hétre, és ameddig a kedves rokonok dolgoztak napközben, addig õ nézelõdõtt erre-arra meg vásárolgatott...aztán aznap pont Budaörsön sétált meg nézelõdött (mondta, hogy szép kis város, a templom neki nagyon tetszett és hogy vicces, mennyi körforgalom van:D), meg vásárolt pár apróságot az auchan-ikea-decathlon hármasban...bérlete természetesen volt, csak mivel nincs a kallerrel közös beszélt nyelvük, a bkv-s karszalag meg nem mond neki semmit sem, ezért nem értette, mit akar a kaller, de van neki bizony bérlete, adtak a rokonok, hogy ne kelljen ilyesféle kínos szitukba keveredni. mutatja is a kallernak, erre az meg kinyög valami olyat, hogy "ánly Budapest"...német néz, hogy mivan?, aztán megnézem én is, és kiderül, hogy a kedves rokonok azt már viszont elfelejtették közölni, hogy a budapesti bérlet az csak Bp határain belül érvényes...a német hebegett-habogott, aztán mondta, hogy jó, akkor fizet ott helyben ("rendes német állampolgár vagyok...")...
megkérdeztem, mennyi a helyszíni bünti, erre a kaller közli, hogy 5000...na ez volt az a pont, ahol nekem a tököm tele lett a kedves kallerral, ugyanis a helyszíni büntetés bizony csak 2500 ft, de ennek a dupláját fizettette volna ki a némettel, mivel õ úgysem tudja ezt...közöltem, hogy tudomásom szerint a helyszíni bünti az bizony csak 2500 Ft, és igazán szeretném megtudni a tisztelt ellenõrbácsi nevét (alacsony kis pöcs volt erõs dohányszaggal meg nagy hassal, jobban félt tõlem, mint én tõle, a kora meg nem érdekelt igazán, aki idõs, de nem becsületes és sunyi, azt én nem tisztelem csak a kora miatt), hadd írjak már a bkv-nak meg az illetékes hivatalnak, hogy a dupláját szerette volna kifizettetni a helyszíninek...
erre az ellenõr még vitázott velem 1 percig, hogy de most felemelkedett meg minden, aztán meguntam és odaszóltam a németnek németül (a kaller azt hitte, hogy közlöm a fizetendõ összeget) , hogy "legyen szíves jönni, nem kell fizetnie", és a kallerra nevetve elindultam a némettel elfele. a kaller meg persze egybõl pattogott, hogy "és a büntivel mivan te kis taknyos,a kurva anyád" (így, szó szerint) énmeg közöltem, hogy a német nem fog dupla árat fizetni csak azért, mert német és pénzes, és a maga kurva anyját, viszontlátásra.
na erre a kaller úgy meglepõdött, hogy egybõl lement a helyszíni bünti ára 2500 Ft-ra, a német persze egybõl kifizette, amint mondtam neki az összeget, és ráadásul hálából meghívott egy fagyira:D
egyszerûen rühellem, amikor egyes emberek azt használják ki minél több pénz szerzésére, hogy a másik ember nem tudja a helyi szabályokat és nem érti a nyelvet. szerintem az illetõ ellenõr sem örülne neki, ha mondjuk némethonban neki duplaannyit kellene fizetnie egy sörért, mint a németnek, mert õ nem érti a német itallapot...