Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Országútisok Bp-n!

- - - - -

• Please log in to reply
2065 replies to this topic

trek_2300

trek_2300

vendég

• fórumtag
  • 15 posts
Na ez az! Hogyan számolod ki a pulzusod 70% - át?
Nekem -ahogy írtam- a max. pulzusom 178!
Így a 70%=kb.125Ha viszont úgy számolok, hogy figyelembe veszem az ébredési pulzust, (pl.50)
akkor:
178-50=128 (vagyis az ébredési pulzust veszem 0-nak(!?)
128*70%=90 ("0" és max. pulzus közötti tartomány 70%-a)
90+50=140
Akkor most 140, vagy 125 a max pulzusom 70%-a????
Jelzem, hogy a 140 -nél egy "erõsen közepes" tempót tudok menni, viszonylag hosszú idõn keresztül, 125-ös pulzusnál pedig "eldõlök" a biciklivel

tpresident

tpresident

törzsvendég

• fórumtag
  • 898 posts
Annyi az állóképességi edzés lényege,h egyenletes tempóban max. 140-160as pulzussal(a max. pulzusod 50-70%a) kell tekerni-futni-úszni...stb. 2-6órán át(edzettségi szinttõl függõen).

Ezek mellé lehet csatolni résztávos futást, lépcsõzést...stb. ami kevésbé megterhelõ, mint pl. egy hegyi edzés kerékpárral, de mégis erõsítenek.

Röviden ennyi.

Én jelenleg pihenek.

Olyan jó volt dögleni egséz hétvégén, meleg szoba, délutáni szunyókálás, mozi-barátnõ, pizza, forrócsoki...stb.

Se verseny, se lelkiismeret-furdalás,hogy "kõne menni edzeni"...nagyon jó!!!!!

pcycle

pcycle

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,247 posts
Trek2300: ha már megfogalmazódtak ilyen komoly szempontok, akkor nincs más hátra a sportkórházban kérni egy tesztet, ott pontosan megfognak válaszolni és határozni sok mindent kérdéseidbõl. NAgyvonalakban edzésrendet is adnak. Ez nem kevés pénzbe kerül, de 1-2-szer megéri. És meg is van az árúkapcsolás: a Polar arra jó, hogy elõször megzavarjon, aztán újabb pénzt költsél. ;D Az adatok elég jók, fõleg a min. pulzus. Az a 165 körüli átlagos érték is, az edzés arra kell, hogy kb. ugyanennyi értékkel gyorsabban és könnyebben tudj menni. A max. érték is kitolható, bár nem feltétlenül kell. Az hogy nem megy fel, jelentheti azt is hogy a szervezet még nem "ismer" eléggé a nagy terheléseket, és védekezik. De másról is szó lehet...

trek_2300

trek_2300

vendég

• fórumtag
  • 15 posts
Ja! Még egy dolog...
A pulzus tartományok meghatározásánál: (alap állóképességi zóna, aerob-anaerob átmenet...stb) figyelembe kell venni az ébredési pulzust, vagy nem?
Két számításról hallottam, de nem u azt az eredményt adják...
1.) 0 pulzus és max pulzus közötti tartományt osztjuk fel?
2.) ébredési pulzus, és max pulzus közötti tartományt osztjuk fel, és adjuk hozzá a nyugalmi pulzust
(biztos értitek..?)

trek_2300

trek_2300

vendég

• fórumtag
  • 15 posts
Sziasztok!
Köszi a segítõ hozzászólásokat. Lehet, hogy túl általánosan fogalmaztam meg a kérdéseimet, (és/vagy túl sokat tettem föl egyszerre. A helyzet a következõ:
család mellett kevés idõm van tekerni, (nagyrészt a hétvége, esetenként egy egy kora reggeli 40km) de minden lehetõséget elkapok, hogy edzzek. Mivel pesten dolgozom, reggelente konditeremben szoktam kezdeni, ahol súlyzóval, és futógépen is edzek. Futógépen mértem max pulzust, de nem igen tudok mit kezdeni az adatokkal.
Futás max pulzusom: 178 (életkor (38) alapján számított érték: 182!?) Tekerés közben ritkán megyek 160 fölé!Pld. Amikor Pcycle-el "üldöztük" a bolyt a Horváth Tamás versenyen, 165 volt végig a pulzusom, kb. 35km/h -nál. Hegyen "elõfordul" hogy 170 fölé sikeredik, ha keményebben nyomom. Az ébredési pulzusom:50 környékén mozog, mértem már 45-öt is. Igazán nem sokat tudok leszûrni ezekbõl az adatokból!
Versenyzéssel kapcsolatban nincsenek túl nagy ambícióim, de szeretnék az elsõ 1/3 ban beérni... ;)
Ha képbe kerülnék, hogy egy egy alapvetõ edzésformát, (intervall...stb.) hogyan érdemes végezni, illetve hogyan vegyem figyelembe a pulzus változást, már lehet, hogy "közelebb kerülnék az igazsághoz"!!??? :-\

Rezsö

Rezsö

vendég

• fórumtag
  • 186 posts
Szia Trek2300! Most lehet, hogy jobban össze vagy keveredve. Ha versenyen szeretnél menni, és eredményesen, valóban az a legjobb ha valakivel összeszervezed , vagy megkeresel egy klubot, az Bp-n egyszerûbb, vidéken is vannak számosan, a lakóhelyedhez a legközelebbit érdemes elõször választani, aztán hadd szóljon. Fontos, hogyha nem is tudsz elmenni mindegyik edzésre, folyamatosan ellenõrzés alatt tudjanak tartani.
Egy biztos, már csak 2 hét pihi ;)

Marchello

Marchello

törzsvendég

• fórumtag
  • 345 posts
A hegyi futást én is szeretem :P friss hóban iszonyatosan megedzi a lábakat, lépcsõfutást tavaly én is csináltam heti 1 alkalommal (1-2óra). Konkrét edzéstervet meg nem igazán lehet megadni, mert mindenkinek másképp reagál a szervezete és nem utolsósorban más erõállapotban van. Lehetõségek: 1. edzõ, 2. hozzácsapódni más(ok)hoz, akiknek van már némi tapasztalata az edzésekkel kapcsolatban

pcycle

pcycle

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,247 posts
GYanúm hogy Trek2300 valami konkrét edzéstervet szeretne. Ehhez egyrészt elõször is a Marchello által említett felmérés a leggyorsabb megoldás (hacsak egy edzõ már hónapok óta nem ismer), aztán egy edzõ és valami titkos edzésterv megszerzése, ugyanis nemigen elérhetõek (sematikus edzésterv itt is volt valamikor, a Bikemagen). KErékpárosedzõk sem szaladoznak mindenhol.
A futás a legjobb téli edzés -- csak megerõsíthetem. Rövid idõ alatt akkora terhelést szerezhet be az ember, mint bicajon 2-3 szoros idõ alatt. Egy résztávos edzésen gyorsan kiderül az állapot. A kis súlyokkal való erõsítés mellett még a lépcsõzést tudom ajánlani (páros lábbal és eggyel, fokonként és 2-3 fokkal. stb.) ld. Puskás stadion és toronyházak. A legkeményebb dolog: hóban hegyen futni, "látványosság" 0 (6 perces ezrek), eredmény 100%.

Marchello

Marchello

törzsvendég

• fórumtag
  • 345 posts
A pulzus értékkel való tekeréshez elõször is kellene csinálni egy terheléses vizsgálatot, hogy pontosan megmondják mennyi a max pulzus, savasodási érték stb. és így pontosan be lehet lõni hogy pl alapállóképességi munkához milyen pulzuson dolgozzál stb. én most max 140-es pulzussal megyek ki és csak bringázok, nézelõdök közben, semmi erõlködés.
Téli munkát én a futásra alapozom, mert bármilyen körülmények között lehet csinálni, a keringést kiválló szinten tartja és kevés bringázás után "átültethetõk" a futóizmok bringásra. Ezen kívûl jó a hidegben a monti, spinning, úszás, tornatermi edzés és kell a konditerem is.

trek_2300

trek_2300

vendég

• fórumtag
  • 15 posts
Ez egy 5-10hetes idõszak, ezalatt feláll az az alap-állóképesség, amire már lehet minõségi edzésmunát rávinni(intervallum, hegyi edzés, gyorsaság- erõ- növelése, testsúly-csökkentése(leszálkásítás)...stb.)

Hát épp erre gondoltam! Érdekelne, hogy nálad tipikusan hogyan "néznek ki" ezek az edzéstípusok? Idõben, felépítésben, milyen idõközönként váltogatod ezeket,...stb
Illetve érdekelne, hogy aki pulzusmérõt használ, hogyan használja az adatokat a gyakorlatban? Én egy polár 520- ast vettem (!?) Enyhén szólva is "zavarba ejtõ" a kezelési utasítása. Nagyon részletesen dobálózik a különbözõ fogalmakkal, mint: 1. számú visszaszámláló, pulzus-célzóna határérték, pulzusmegnyugvás számítás...stb. Egyet nem ír le: MIRE JÓ EZ NEKEM? Vagyis hiányzik az "egyenes beszéd"
Például: ha hegyre akarsz edzeni, ezt, és ezt mérd, így és így állítsd be, az eredményekbõl ilyen, és ilyen következtetést vonhatsz le...
Tudom, hogy ezek több oldalt betöltõ témák, de ha leírtok néhány jó tapasztalatot, szívesen végig olvasom! ;)
Üdv

-tibi-

-tibi-

vendég

• fórumtag
  • 24 posts
Feltettem a hungaroringrõl fotókat a http://neorider.freewebpage.org cimre .Bizony kellett egy fokú mazochizmus olyan idõben végigtekerni.De legalább mindenkinek jól esett ;D

tpresident

tpresident

törzsvendég

• fórumtag
  • 898 posts
Vége a versenszezonnak sajnos.
Ilyenkor tud pihenni a szervezet.
Minden évben kell 1-2hónap, mikor "csak" szintentartó edzésekkel tartja karban magát az ember.
Ilyenkor lehet biciklizni, úszni, futni, sífutni...stb.
Teljes egészében állóképességi edzések.

Szabadidõtõl függõen Novembertõl lehet kezdeni az alapozást, ekkor már nem csak hébe-hóba, hanem rendszeresen(az addigi heti 1-3alkalom helyett 2-5alkalommal kell menni).
Ezek még szintén csak állóképességi edzések, 2-5óra hosszban.
Ez egy 5-10hetes idõszak, ezalatt feláll az az alap-állóképesség, amire már lehet minõségi edzésmunát rávinni(intervallum, hegyi edzés, gyorsaság- erõ- növelése, testsúly-csökkentése(leszálkásítás)...stb.)

Kb. ennyi

Ha korán kezdesz alapozni jó leszel a szezon elején(Március-ápr.) de augusztus-szpt.re már fáradtabb leszel, mint aki csak január-febr. kezdte az alapozó munkát.

Én ilyenkor biciklizni szoktam, ha az idõjárás engedi.
§fok felett, ha nincs nagy szél még ki szoktam menni tekeregni, ha hó van, inkább futok, többnyire erdõben.
Ha van 5-10cm hó, abban még magas szárú sportcipõben is tudsz futni, akár sötétben is(a hó visszaveri a fényt).
Ha esõ-latyak van, inkább úszni járok.

Biciklizni egyébként lehet -10fokban is, pl.: Montizin.
Ha van 5-20cm friss hó az erdõben sokat javíthatsz a technikádon, ha elesel(márpedig el fogsz) akkor sem zúzod le magad.
Egy olcsóbb(50-80e Ft) montival lehet jókat nyomni, és megfázni sem fogsz, mert nincs nagy sebesség(se fel, se lefelé).
12-15km/h átlagokat szoktam menni ilyenkor...és nincs szebb, mint a csendes téli erdõ...sokkal több állatot látni ilyenkor, mert elüt a színük a környettõl, és barátságosabbak is, mert éhesek(többször etettem már kézbõl õzet!!!).

Kb. ennyi!

trek_2300

trek_2300

vendég

• fórumtag
  • 15 posts
Sziasztok!
Próbálnék valami elõre vivõ témát..vagy hasonlót ;)
Érdekelne, hogy a közelgõ õszi, téli idõszakban ki, hogyan tartja magát formában? (vagy ahhoz közeli állapotban) Tekerés? erõsítés? futás? egyéb...
Ha ez nem titok, akkor mit? milyen rendszerességgel? Minden ötletet szívesen veszek!
Üdv!

tpresident

tpresident

törzsvendég

• fórumtag
  • 898 posts
Pcycle:

Én nem azt mondtam,h kenyéren és vizen!!!!

Ha szavakon lovagolsz, és kiforgatod azokat az építõ jellegû gondolatokat, amit ide írok, és nem partner vagy egy beszélgetésben, hanem óbégatsz egyfolytában,hogy nics kaja meg pia, dobogó, meg WC a verseny után, akor nem tépem tovább a számat.

ÉN versenyezni járok egy versenyre. Élvezem minden percét a rajttól a célig, a felmerülõ problémákat megoldom aztán hogy a célban mi vár, zsíroskenyér vagy Energy Gél már édesmindegy.
Megiszok általában 1-1.5liter gyümölcslét(a sajátomat) ez kb. 200-300Ft, 1-2 mûzliszeletetet(100-250Ft) aztán rá 10-30percre eszek zsíroskenyeret is.

Versenyenként 300-600Ft-ot kell befektetnem, éves szinten ez 6-10000Ft.
Ez a költség vág haza???????
Évi 10.000Ft 10-20 versenyre elosztva??????
Na ne...

Nekem a versenyzés a fontos, neked a körülmények tökéletessége....
Így sosem fogunk egyetértésre kilyukadni...

Így gondolom.
Nincs ebbõl sértõdés, de homlokegyenest más a mércénk, így felesleges tovább tépni a billentyûzetet.

Béke veletek!!!

lazus

lazus

vendég

• fórumtag
  • 112 posts
Rezsõ!

Egyetértek veled is, legfõképpen arra, hogy ne a WC elé állítsák az embereket. És azt hiszem, elmondtad a kulcsmondatot: A többi jó ha van.
És a díjazással is egyetértünk, de azt hiszem, azzal nem szokott probléma lenni. Legalábbis én még nem láttam olyat, hogy a gyõztes ne kapott volna valamiféle elismerést (érem, kupa, tárgyjutalom, persze nem feltétlenül mindhárom). Ha valahol ez elmarad, akkor az szégyen, meg sem érdemli a verseny elnevezést!

pcycle

pcycle

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,247 posts
Rezsõ, beleestél az én hibámba, burzsuj luxust kívánsz! Csak keményen, kenyéren és vízen! Emlékeztetlek az itt uralkodó általános vélekedés egyik megnyilvánulására: "Aki meg gondoskodásra, babusgatásra, sok-sok dícséretre, vállveregetésre, PowerBar-ra, tésztára, 100%-os gyümölcslére és minden földi jóra vágyik az menjen teljesítménytúrázni."

Rezsö

Rezsö

vendég

• fórumtag
  • 186 posts
Szerintem a víz alapkövetelmény, a többi tényleg jó ha van, (15 éve amikor fociztam, amikor hozzánk jöttek annyi üveg szódát adtunk a vendégeknek ahányan jöttek, illetve kaptunk ha idegenbe mentünk, pedig mindenhol volt csapvíz!! Ez a lagalsó osztályban!!)
Még egy fontos dolog: a gyõzteseket ne egy WC elé állítsák a földre! Egy dobogó és egy érmet (ne adj Isten pezsgõt a férfiak, csokor virágot a nõk) megérdemelnek, összegben sem megterhelõ (max 10e), erkölcsileg viszont megfizethetetlen!

lazus

lazus

vendég

• fórumtag
  • 112 posts
Kedves tpresident! Kivételesen egyetértek veled. én is mindig úgy indulok el, hogy semmi nem lesz, aztán ha van jó sok és sokminden, akkor nagyon örülök.
Erdõkertesen csak pia volt, de az is nagyon jól esett, és nem haltam éhen.
Szolnokon semmi sem volt, csak baromi meleg, meg egy kocsma, ami megcsinálta évi bevételét, de szintén nagyon élveztem.
Mátra-körön volt minden, és szintén tetszett.

De ha lehet választani, hogy mi legyen, akkor inkább megeszem a magam energia/müzliszeletét, és utána jóllakom zsíroskenyérrel. Ha van. Ha nincs, akkor jóllakom a magammal vitt pizzástekerccsel.

Ezen a héten jó lesz az idõ, tekerjetek. Tegnap sajnos lesérültem, nekem pihi van.

tpresident

tpresident

törzsvendég

• fórumtag
  • 898 posts
Miért biciklizünk???
Válasz: A magunkal azonos érdeklõdési körû, és beállítottságú emberek között töltsük el a szabadidõnket.
Ennek két fomája van: a verseny.(Én ezt élvezem)
Aki szereti magát szétszakítani, az egekig tornázni a fájdalomküszöbét vagy az endorfin/adrenalin-szintjét az menjen(jöjjön) versenyezni.

Aki meg gondoskodásra, babusgatásra, sok-sok dícséretre, vállveregetésre, PowerBar-ra, tésztára, 100%-os gyümölcslére és minden földi jóra vágyik az menjen teljesítménytúrázni.

DE!!!! :

Sajnos ebben az országban nem tudja megtenni.

ÉS!!!! :

Ebbõl adódik az egész konfliktus, amirõl most beszélünk.

Én szeretek versenyezni, versenyekre járok, viszem magammal a kaját-piát, mert ha nem adnak, akkor is van, ha meg van, hát hazaviszem, és elteszem legközelebbre.
Tudom,h 1-1 verseny után mit tolerál a szervezet, mennyit biciklizem még hazáig...stb.
Én azt tekintem az alaphelyzetnek,hogy NEM LESZ KAJA.
Ha lesz, csak jó dolog történhet....

Aki meg fintorog,h nincs elég kaja-pia, meg nincs az amit õ szeret mikor az élboly után XX. perccel célba ér...na, neki nem a versenyzés való, hanem egy jó kis TT...de az meg nincs...sajnos.
Nem akarok példával élni, de sem ebben a sportban, sem más sportban, sem az élet más területein nem várnak az utolsókra, nem kapja ugyanazt az utolsó, mint az elsõ.
DE:

Lehet cél a tökéletességre való törekvés(pl. a 215.célba érõ a 16km/h átlagával is kapjon nagy ovációt, tapsot, gratulációt, vállon veregetést, enni-innivalót...stb.)...ha erre töreked(né)nek a szervezõk, mindenképpen elõre jutnánk.

Rezsõ:

Én nem védem a Rónai Ferit, attól még, hogy "nála" (is) biciklizem nem tehetek arról,h van 1-2(sok) elcseszett húzása.
Én segítek a MTB és DH versenyek és városi rendezvények-demonstrációk, érdekképviselések lebonyolításában, és országúton versenyzek.
Az õ dolga,h mit hogyan szervez o.úton, én abban csak tanácsokat tudok adni, amit vagy megfogad...vagy nem.

Ez az én véleményem...talán van benne v.mi ráció.

pcycle

pcycle

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,247 posts
A mazochizmust arra értettem, aki a versenyt kifejezetten élvezi, mert azért kevesen lehetnek azok, akiknek a versenytempó, annyira könnyû, hogy kellemesen elvannak. Ha nagyon jó az edzettség, talán akkor mondható, hoy kemény volt de jól sikerült a verseny.
A dányin nem voltam, az csak véletlen lehetett. Nem értem én ezt, 2 müzliszeletért (+ még amit irkáltam) nem lelkesedtek, de zsíroskenyért igen. Csak annyit akartam itt kimagyarázni, hogy az élettanilag fontos anyagok gyors bevitele a szükséges, minden ízlésbeli dolgon kívül, aztán már lehet enni körömpörköltöt is (saját számlára). De úgy látom nagyon nem érti senki.
Nem fair erre a Mátra-körre hivatkozni, ha nem kapok komoly görcsöt (két megállás az utolsó 2 km), máshogy alakul (simán felmegyek nagy tárcsán Mfüred elejéig). 8)