Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Ne legyen több haláleset - Felvonulás: 2006. május 13. 11:00

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
1663 hozzászólás a témában

KisOcsike

KisOcsike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.090 hozzászólás
Végre valami értelmes dolog!
"felnövekvõ ifjúságot megtanítjuk a közlekedésre, szabályaira" -Itt a lényeg!!

Prefi

Prefi

törzsvendég

• fórumtag
  • 802 hozzászólás
kicsit off:
http://hirek.mti.hu/...d=126431&pub=12
nagyon on

bye
Prefi

lensver

lensver

bentlakó

• fórumtag
  • 5.944 hozzászólás
És annál jobb, minél több a tanúskodó? Vagy az nem számit semmit?

vendég_Master_*

vendég_Master_*
  • vendég
Persze hogy tanúskodhatsz, csak jól át kell rágni hogy mit akarsz beadni a tsz. bíróságnak. Úgy kell elõadni mintha te is ott lettél volna, egyforma történet és akkor nincs mibe belekötni. Tehát a lényeg a magabiztosság és a hitelesség. ;)

Monjuk ennyi erõvel én is tanúskodhatom ;D

lensver

lensver

bentlakó

• fórumtag
  • 5.944 hozzászólás
Yetimo, én nem is hallottam a történetedet, pedig én is részt vettem azon a versenyen. Ez elborzasztó, és engem mélységesen felháborit, hogy még neked kell fizetned ezek után.
Úgy hogy nem láttam a balesetedet és nem is hallottam róla, vajon tanúskodhatok-e?

Ras

Ras

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.021 hozzászólás
hát igen a merdzsó+napszemcsi+szoli+tar fej megnézném mire emlékszik estére az egészbõl... talán max a haver rendõrcsávóra akivel ott helyben lekezelt... :-X

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.355 hozzászólás
jo, az nem felejti el aki véletlenül csinalta..mármitn aki a "szenvedö" alanya volt, azaz nem tud mit tenni mar ellene... de pl. aki direkt kicentiz valakit, aki beesik alá, hopp. "ez a barom megis elesett. pedig fogadni mertem volna hogy nem fog. affene, piros lett a kocsi alja, most mehetek lemosni...és még a lengescsillapitokat is mozgasra kenyszeritette. nembaj, legalabb most kimozogta a 15 centit."
kategoria. mert mi masert jonne ra a 30-as gyerekcsoportra? véletlenül nem vette észre a 150 méterhosszu bicós-konvolyt???? ilyen is volt pl... megy a bicos tura, hulyegyerek nem akar elozni, megnezi, kimozogja e az osszeset. illetve hany embernel fullad le a kocsi. utana meg sirva kiszall, hogy jajj, nem lattam, nem en vagyok a hibas, csak veletlen volt, jajj, osszetort a kocsi. és elsétál...

Coyote

Coyote

törzsvendég

• fórumtag
  • 294 hozzászólás
Azért nem hiszem, hogy estére elfelejti.

Egy ismerõsöm (akit elütöttek az Istenhegyin ld. valahol feljebb) elütött egy gyalogost a csajszi piros lámpán akart átsétálni és féktávon belül belépett a srác elé aki már nem tudta elkerülni a dolgot és ugyan az autónak alig lett valami baja a csajt elvitték a korházba és hiába nem a srác volt a hibás egy hónapig legalább teljes lelki beteg volt... Szóval nem ilyen eccerû a dolog, hogy röhögve kiszáll ....

inkább az a kérdés hogy miért van az, hogy a legtöbb autós elõbb cselekszik és csak aztán gondolkodik ?! valami hibádzik a rendszerben vagy a fejekben. ???

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.355 hozzászólás
jo, még mielott belemkotne valaki: itt termeszetesen nem azokról az allatokrol beszeléek, akik szandekosan ugy kockaztatnak, hogy abbol baleset legyen, ahenm a normalisokrol. pl aki teker az ut szelen, nyugisan de a fax autos kicentizi. mert jo hogy ha velem megcsinaljak, akkor ok, mert pl nem vagyok szivbajos, de a nenike, aki epp a piac fele kacsazik, az szivrohamban meghal, mikozben beesik a kocsi ala... szal itt a nem kockaztato egyenekrol bezselek... es altalaban ezek szivjak meg, a kissebb rutinnak "koszonhetoen" ilyen fr allatot, akik az ut kozepen szlalomoznak, ritkan csapnak el...

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.355 hozzászólás
ja. és egy kocsik-bicó ütközésnél a bicós meghal, a kocsinak meg kell egy uj polir, meg 3 kalapacsutes.. amit a bizt. fizet. akkor kit kell sajnalni? jo, amelyik bicos hulye volt, azzal fizettetni kemenyen... de akkoris... a vezetõ röhögve kiszáll... jéé, ez meghalt, hivjuk a zsarukat. és elfelejti estére... meg nem látta. milyen kifogás ez már, a hegyalján is ez volt.. nem látta, és kihajtott. NEM KIFOGÁS. jön egy bojnyi bicós és nem látja... KAMU...

Ras

Ras

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.021 hozzászólás

és állítólag azt hozták ki a dologból, hogy õ volt a hibás mert az autós nem látta.... ???

nem értem a logikát.. az hogy az autós nem látta nem hinném hogy az õ hibája lenne... vagy már teljesen megszûnt a logika világa és bármit be lehet bizonyítani homlokegyenest mást mondó tényekbõl is ???

és sajna egyetértek... idén nyáron mindennél több kerékpáros balesetrõl lehetett hallani (legalábbis a szubjektív véleményem szerint)

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.355 hozzászólás
hát, ilyen volt.. verseny lefele hegyalja úton(izé, a BAH-bol amelyik a erzsébet hídhoz megy... tépnek lefelé 70el outisok, lezárt pálya, erre meg kihajt eléjük egy autó... namármost úgy hallottam mind2 meghalt, de ebben már nem vagyok biztos mert régen volt. akkor most ki szíd minket? mer szegény autósok...

Coyote

Coyote

törzsvendég

• fórumtag
  • 294 hozzászólás
Hát láttunk már ilyet. Pl Paizs Pétert aki a fõútvonalon szabályosan ment elütötte egy autó (képzeljétek el milyen állat módon jöhetett az autós, hogy több tíz éves pályás múltal se tudta elkerülni a balesetet)
és állítólag azt hozták ki a dologból, hogy õ volt a hibás mert az autós nem látta.... ???

Egyébként nem tudom mi van az autósokkal de szombaton rányitották az ajtót az egyik haveromra és õ most 6hétig nem bringázhat, tegnap meg két ismerõsömet ütötte el egy autó ! MI van az emberekkel teljesen meghülyültek ?? >:( >:(

Yetimo

Yetimo

vendég

• fórumtag
  • 10 hozzászólás
Sziasztok !
Talán emlékszik rám valaki én voltam az akit elütött egy autó a szilvásváradi maratonon május 24-én. Bírósági ügy lesz a dologból mert a biztosító nem fizeti meg az autósnak a kárát azért mert megállapították szakértõkkel ,hogy nem én voltam a hibás hiszen egy országon versenyen vettem részt az autós meg bejött a pályára és elütött. Viszont a rendõrség engem marasztal el és figyelmesztetésben részesít ,hogy nem adtam meg a jobb kéz szabályt az autósnak hiszen a rendezõség nem zárta le azt az útszakaszt így a kresz szabályait kellett volna betartanom(jobbra kanyarodva belecsapódtam a teljesen váratlanul elém kerülõ autóba a pályan Bélapátfalván 103km teljesítése után az autónak persze hiába integettek a rendezõk elõtte ,hogy ne menje a pályára õ nem zavartatta magát és bele hajott az õ felé száguldó biciklisekbe, engem eltalált).
Mivel az autós kártérítést idáig senkitõl nem kapott(engem meg hiába fenyegetett minden héten telefonon ,hogy fizessek neki 240000ft-ot mert állítólag ennyi az õ kára)beperelt az egri bíróságon és per nélkül azt állapította meg a bíróság ,hogy én vagyok a felelõs és fizetnem kell!
Én ezt most meg fogom fellebbezni és tárgyalást kérek mert nem érzem magam vétkesnek. Ezúton szeretném megkérni azokat a versenyzõtársaimat vagy akit ott voltak a helyszínen vagy bárkit aki úgy érzi ,hogy segíteni akar nekem az jöjjön el tanuskodni az ügyemben a bíróságra.
Sajnos azért is kell harcolnunk most ,hogy akkora versenyek mint például ez a maraton ahol több mint ezer induló vett részt jobban vigyázzanak a szervezõk az életünkre és maximálisan legyenek lezárva ezek a versenypályák.
Egyébbként az eset után 5 napig voltam az egri kórházban és utánna 3hétig táppénzen mert szétroncsolódott a nyakam és a térdem még jó ,hogy volt rajtam bukó mert befejeltem a szélvédõt.
Azt hiszem ,hogy Miskolcon elég sokan ismernek én vagyok az a szõke magas srác aki a marikooba dolgozik és egy fekete YETI bikeom van. Ha valaki tud segíteni az megtalál a boltba vagy a mobil számom: 06 20 375 15 15.
Gondoljatok bele ha ez egy külföldi maratonon történik szerintetek is a versenyzõnek kell megtéríteni annak a kárát aki behajt a pályára ész nélkül és elgázol????? Szerintem ez nevettséges !!!
Elõre is köszönöm a segítségetek ! Remélem nem fog így járni senki a jövõben!

Coyote

Coyote

törzsvendég

• fórumtag
  • 294 hozzászólás
Mintha ez lenne a legnagyobb gond, hogy a járdán bringáznak. Az anyámnak inkább mondanám, hogy menjen a járdán a maga 20km/h-s sebességével mint hogy az autók között kockáztasson...

És különben is inkább azt oldják meg, hogy az autók ne álljanak a járdára és ne kelljen gyalog az úttesten mennem mert valaki parkolónak használja a járdát (ez bringaútra is igaz)

lazus

lazus

vendég

• fórumtag
  • 112 hozzászólás
Hali!

Legutoljara a forum kezdesekor szoltam hozza, teljesen nem vagyok idegen. Csak mar nem emlekeztek ram.

Szoval: Nemetorszagban vagyok meg jan vegeig, bringazok. Sokat, versenyezgetek is. Helyi viszonyok: ha bringauton mesz, elsöbbseged van. Ha mesz a föutvonal mellett, es arrol akarnak jobbra kanyarodni, felveszik a tempodat, megvarjak, mig elmesz, es utana fordulnak el. Szerintem egyszerüen a kresz-oktatason kellene valtoztatni. Pl a zebran csak akkor van elsöbbseged, ha lelepsz. Ez szerintem BAROMSAG! Egyes Pest környeki varosokban nem lehet atmenni a föuton! Volt olyan, hogy a Goldmann György teren megvertem egy kocsit! Ezerrel mentem (gyalog), vilagosan latta, hogy a zebra fele tartok, erre ramegy. Es meg bena is volt, mert mehetett volna tovabb, hisz kanyarodo-sav van, de nem, megallt a zebran. felment bennem a pumpa, oszt jol epgyepaltam az autot. Az autosnak nem lett se jobb, se rosszabb, nekem viszont jobb lett. Na,de vissza az eredeti temahoz. Itt mas az elet, elfogadjak a bringasokat. Kedvencem az uj fökapitany: megbüntetik a jardan bringazokat. OK. Egyszer kellene tenylegesen figyelniük, hogy pl a rakparton mennyire adjak meg a bringasoknak az autosok az elsöbbseget, es minden autost megbüntetni. Rendört minden sarokra! En mar csak ebben bizom.

tovabbi kellemes napot!

lazus

Coyote

Coyote

törzsvendég

• fórumtag
  • 294 hozzászólás
Egyetértek Lensverrel és Macival is.

De, hogy visszatérjek oda ahonnét ez az egész kiindult szóval, szerintem nem Halálesetes felvonulásokat kéne tartani (persze meg értem a dolgot a baráti körömbe nem egy ismerõsömnek halt már meg barátja az utakon, pedig versenyzõk voltak és egy haverom is két éve majdnem ott maradt az Istenhegyin Az autónak ami kikanyarodott elé, összetörte az A a B oszlopát a motorháztetejét a szélvédót és behorpasztotta a tetõt is majd gerincen a patkán landolt. Szerencsére mostmár újra bringázik de csak a szerencséjének köszönheti.)
De inkább kéne olyan felvonulás, hogy de jó bringázni a városban hamarabb el érsz A-ból B-be (még ha szembe jön is egy vonat - ld ovodás matekfeladatok ;D) és,hogy mekkora jó sport ez meg, hogy attól még lehet valaki király ember hogy nem az autójára költ hanem a bringájára meg stb. persze tudom, hogy vannak ilyen szervezõdések de sajna gondolom az anyagi helyzetük nem engedi meg, hogy lezárassák a fél belvárost hétvégére és mondjuk csak bringával meg BKV-val lehetne közlekedni, meg persze mentõ-vel és tüzoltóval.

Ez csak egy példa volt kicsit demagógia szóval nem az egész várost lezárni csak részeket...

lensver

lensver

bentlakó

• fórumtag
  • 5.944 hozzászólás
Szerintem a bringások nyugodtan átmehetnek ilyen helyzetekben a piroson, de csakis abban az esetben ha látják, hogy nincs autó, semmi sem veszélyeztetné az életüket! Én biztos, hogy nem várnám meg a piros végét. Az én városi közlekedésem általában biztonságos rám és másokra nézve, de voltak már rossz esetek is, amikor csak egy hajszálon múlott, hogy belém ne jöjjön az a kocsi. Volt hogy rajta múlott, de volt olyan is, hogy én voltam a hibás, és a vezetõ reakcióidejének köszönhetõen nem lett bajom.
A városban közlekedõ bringásnak muszáj rendelkeznie vasidegekkel és villámgyors manõverezési képességgel.
Ezeket csakis a veszélyes helyzetekben fejlesztheti ki és viheti tökélyre. Már ha túléli azokat - de a legtöbben túlélik. Volt már úgy, hogy béna voltam, és túl lassan vagy késõn mentem be egy kocsi elé, az dudált és meg kellett állnia, hogy ne üssön el. Ezekbõl az esetekbõl mindig tanulok, és úgy érzem, egyre jobban közlekedem.
Minél fiatalabb valaki, annál tüzesebb, igy számomra nincs benne semmi meglepõ ha egy 19-22 éves átmegy mindenen és gyûjti a veszélyes helyzeteket.
Lehet mondani nekik, hogy igy veszélyes úgy helytelen, hinni csak a saját szemüknek fognak. Valamilyen szintig nekik kell megtapasztalniuk a határokat. Igy majd megfontoltabb, ügyesebb city-riderek válnak belõlük.

medveczki

medveczki

vendég

• fórumtag
  • 123 hozzászólás
Hello!

Nem személyeskedésnek szántam a tegnapit, de mint kerékpáros és mint gk. vez egyaránt közlekedem. Sajnos tény, hogy mind a két táborban van relitenskedõ és a gond az, hogy mint a közmondás is tartja az erõsebb kutya ba...ik. Sajnos a vezetõképzés kishazánkban nem arra terjed ki, hogy más is van az utakon, hanem, hogy tudja nyomkodni a pedálokat és rángatni a váltót. Egy felmérésben olvastam valahol, már hol nem tudom, de a lénye az volt, hogy megvizsgálták azokat a fiatal kerósokat, akik mint bicajos is szart bele a rendbe hogyan és milyen kultúrával vezetnek autót. A felmérés igazolta, hogy a közlekedési moráluk a béka segge alatt volt.
Írtad, hogy vezetsz Te is, akkor tudod, hogy nem az idegesít fel, hogy mikor húz el melletted egy bicajos, hanem a közlekedõk nagy része, a szarul beállított lámpák a gyalogosok figyelmetlensége stb. Egy napi 4-5 órás vezetés után gondolom a Te figyelmed is lankad, ez természetes, és biztos vagyok benne, hogy Te is fordultál már úgy, hogy nem figyeltél a bicjos útra kellõképpen, csak akkor már mikor rajta voltál. Nem tagadom én voltam ilyen helyzetben, szerencsére nem jött kerós. De ha jött volna, akkor én lettem volna az a büdös paraszt aki nem adja meg a biciklisnek az elsõbbséget, még akaratlanul is. Én amikor bicajjal megyek és ilyen helyzet áll elõ elõször nyelek egy nagyot és uána mérlegelem, hogy mit is csináljak, de a legtöbb esetben csak a fejemet ingatom. Persze ez nem vonatkozik arra, mikor a kocsi mellet megyek el és látja, hogy ott vagyok mégis csinál egy bukó fordulót. Akkor viszont, mikor egy pirosnál, vagy táblánál látom, hogy indexel jobbra azért nem megyek mellé és elõzöm ki, mert biztos vagyok benne, hogy rám fog fordulni hiszen egy jobbos kanyarnál a vezetõ a balról érkezõket vizslatja és csak az utolsó pillanatban veszi észre, hogy egy kerós mellé gurult. Ilyenkor inkább balról kerülöm ezzel védem az épségem. Ezzel csak annyit akartam, hogy sok esetben elkerülhetõ a baleset, de a kerósok között is van olyan, aki azt modja, egyenesen megyek nekem val elõnyöm, vagy bicajos uton megyek itt én vagyok az úr. Sajnos a biciklis utak nagy része nem úgy épült, hogy biztonságos legyen. Biztos jártál a Galvani úton, ott a kihajtás csak úgy lehetséges, hogy a kocsival elfoglalod a kerékpár útat, mert egyébként nem látod a keresztirányúforgalmat, vagy olyan megoldások is vannak, hogy védjék a gyalogost és a keróst sövényt ültetnek a fõ út és a kerékpár út közé, ezzel megakadályozzák a forgalomra való rálátást, így mindenképpen rá kell hajtani a kerós útra.Most ilyenkor a kerékpárosoktól olyan beszólásokat kapok, hogy a maradék hajam ég le, pedig nem állt szándékomban akadályozni õket, de perceket töltök azzal, hogy kitudjak fordulni a kocsival. azthiszem Te írtad, hogy a gk. vezetõket keróra kellene ültetni, én azt mondom, hogy a kerékpárosokat pedig volán mögé így ferr a játszma. A mindkét oldalt ismerõt egyébként ki lehet szúrni a forgalomban, mert az úgy közlekedik, hogy lehetõleg ne akadályozzon mást, vagy esetleg még segíti is a bicajost.
Említetted a teherautót, ami inkább követett és nem letaposott, erre nekem is van jó néhány esetem és ami szép benne itthon történt. A Fóti úton mentem Fót felé és a helyközi VOLÁN busz vezetõje husszú percekig követett azzal a 20-30km-es sebességel, nem dudált nem anyázott. Ami pedig hab volt a tortán, mikor észrevettem, hogy nem tud elmenni lehúzodtam teljesen a szélre és mikor elhagyott a szokott elakdásjelzõs köszönéssel köszönte meg. Mi ez ha nem fejlõdés? Ezeket is észre kell venni. Ezzel a gesztusával az egész napomat megváltoztatta. A volt oktatóm mindig azt mondta, hogy egymást segítve a közlekedésben messzebre és gyorsabban jutunk el. Ebben teljesen igaza volt és én azóta is ehez tartom magam.

Most ennyi mert menem kell, üdv Maci

Coyote

Coyote

törzsvendég

• fórumtag
  • 294 hozzászólás
Maci: Nem minden piroson megyek át ! Vasárnap délben nehogy már ott álljak fél órát a lámpánál amikor télleg 0 a forgalom. Ha átmegyek a piroson azt álltalában azzal indoklom, hogy minél elõbb kiérjek a városból és mehessek nyugodtan az o.úton. Sajnos van hogy csak du 6.-kkor tudok elindulni és ha még szürkületbe haza akarok érni akkor minden perc számít persze ilyenkor se lahajtott fejjel megyek. Ha városba közlekedek mondjuk megyek suliba vagy munkába akkor inkább idõben elindulok és tudok nyugodtan tekerni.

Az autósok idegeit én bizti nem szoktam felb*szni ha csaka puszta jelenlétemmel nem. NEm szoktam beszólni nekik még akkor se ha éppne el akarnak ütni, mondjuk olyan már volt, hogy a köv pirosnál elbeszélgettem az emberkével de azért ez sem általános (és akkor is nyugodtan és kultúráltan).

Ha meg az idegesíti fel, hogy én átmentem azon a piroson ahol õ ott áll akkor az kb olyan mintha az idegesítené fel , hogy a másiknak miért van 600-as mercie amíg neki csak valami rosszabb. ???

Egyébként 3 éve tartozok a gk vezetõk népes táborába. Én mindíg nagy ívben kerülöm a bringásokat nem akarom õket minde áron megelõzni, ha városba látom, hogy jön jobbról és én lassan megyek akkor kicsit beljebb húzódok, hogy jobban elférjen. Ha jobbra akarok kanyarodni akkor már nem elõzöm be a még elöttem menõ bringást stb... Egyébként erre próbálom tanítani a körülöttem lévõ embereketet is Apámat nem kell hiszen õ is bringázik már pár éve. Azt hiszem a haverjaim nagy részét is sikerült leszoktatni a városi versenyzésrõl. PErsze csak arról tudok nyilatkozni amikor benn ülök mellettük de szerintem leszoktak róla.

A lámpákat meg nem arra kéne használni, hogy az autósok idegeit tönkretegyék a forgalmat akadályozzák, hanem hogy a szabályozzák azt. MEnnyiszer van, hogy a szembe párhuzamos forgalom megy és mi ott állunk és várunk, de mire amikor a velünk párhuzamos összes gyalogos lámpa is zöld (Andrássy út)... Nem tudsz meggyõzni, hogy ilyen helyzetben ott álljak mint a hülye gyerek. A Dózsa Györgyön is vannak olyan lámpák, hogy kb 10 percig piros mert keresztbe eljön 1 autó de a Dózsán jól összetorlódik az összes autó és persze, hogy az autósok idegesek...