Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

E-bike/pedelec

- - - - -

 • Lépj be és szólj hozzá
67 hozzászólás a témában

#61
marton

marton

  fórumfüggõ

 • fórumtag
 • 3.211 hozzászólás

 

Azt kell, h mondjam nagyon élvezem, nem a közértbe ugrom le vele, 60km a legkevesebb, de tegnap 130, ma 100km  volt a penzum. Itt ahol lakom elég változatos a domborzat, elég sok a húzós emelkedő. Több mint egy hónapja van meg villany, a társaim is savaznak, állom. Sík úton sehol sem vagyok, de az emelkedőkön "megfogom" őket. Számomra most nem erről szól a történet.

NEM barátom ! NEM !

Nem TE fogod meg, hanem a Bosch motorod. :-)))  És ezt mindig tartsd a fejedben ! Soha ne mondj olyat egy sima bringásra hogy megfogtam ! Kapcsold ki a motorod és úgy fogd meg a barátaid, akkor mondhatod. Amíg 200-300 watt rádsegít, addig kérlek ezt mindig tartsd észben, mielőtt veregeted a vállad magadban.

Merek pofázni, mert én is rendszeresen egy eBike-os barátommal tekerek. És nem sértődöm hogy gyorsabb felfelé a motorral, sőt, még spanol is sokszor hogy megfogjam a "nyúlat". De pl a haver kínosan vigyáz rá, hogy mikor együtt megyünk csakis a legkisebb fokozatban menjen, csakis a brutál emelkedőn vált fel egy-egy pillanatra.

Elfogadom az élményfaktort, elfogadom azt élethelyzetet vagy egészségi állapotot mikor szükség lehet ebringára, bár nagyobbrészt szerintem a lusták, szenvedni nem akarok vesznek ilyet.

Igen, jól olvasod. Mert mikor az 50 év feletti ismerős rommá törte magát motorral elhízott és legyengült. De !!  amúgy fanatikus bringás is a csóka, szóval a balesete után vett egy Speci Levot. Neki nagyon nagy segítség volt a felépülési időszakban. Ám egy idő után elkezdte a mobil app-al lejjebb szabályozni a motort és egyszer csak visszaült a normál bringájára. Tudom, ez nektek elképzelhetetlen de ő azt mondta, hogy inkább küzd magával és a heggyel mert ANNAK van igazi sportértéke.

Persze ti is megizzadtok, elfáradtok de azért ez más kicsit. Haverom is megmondja, a legkisebb fokozat felett az már csak motorozás. Igen, neked is mozgatni kell a lábad hogy segítsen de ha őszinte vagy, az már nem AZ a valódi kerékpározás.

És én is olvasom a Facebook eBike topikját de azt a sok elvetemült agybeteg megszállott barmot amit ott látok, azt nehéz elviselni. Akik szerint csakis a turbó fokozat az igazi kerékpározás, minden az alatti dolog marhaság....meg ilyenek.

Egyszer megírtam tapasztalataim haver Fazua motoros Focus bringájáról. Keresd vissza ! Jóhiszeműen azt gondoltam, milyen tök érdekes lesz a sok századik Bosch v Shimano-s bringa után végre valami mást is megmutatni a népnek. De nem...kár disznók közé gyémántot hajigálni, nem értékelik. Akkor minek ?

Ami ott jött kommentekben, az súrolta a diliházi beutaló szintjét. (minek vesz ilyet valaki, aki csak alapjáraton használja, ..nem ismerjük ugyan (ha nem Bosch, biztosan valami fos lehet) de az valami furcsa dolog lehet......a turbó fokozatban tekerő, na az a férfi a hegyen ! És még sok ilyen hasonló elmeroggyant színvonalú és stílusú komment. Kb ez a színvonal van ott (tisztelet a kivételnek) Haverral olvastuk azt a sok barmot...azon szó szerint csak sírni vagy röhögni lehet.

Szóval nagyon sok szép túrát neked ! És hidd el, mindig örülök mikor ebringást látok, mert legalább mozog ő is.

És mikor előzgetni támad kedved a haverokat, azt csak tisztelettel !


 • MJani01 és simon23 kedveli ezt
Marci

#62
simon23

simon23

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 915 hozzászólás

" A síkság közepén tényleg nem sok értelme van 25 km/h-s korláttal."

Nekem pont ez volt a lényeg, h küzdjek is vele. Választhattam volna "S"-t is, de ha 45-ig segít, akkor az ember hajlamos a lustaságra. :-)

Sík úton, többnyire offolom a rendszert, egyenlőre csak a pulzus a mérvadó. Ebben még pont az a jó, ha fizikailag nem igazán vagy toppon akkor is tudsz menni egy jót tekerni, csak többet használod a rásegítést. A legnagyobb Bosch motor van benne egy 500-as akkuval. Tegnap Balassagyarmat felett tett ki egy barátom, viszonylag sík terep a 130km-ben cc 600 méter volt és 40% körüli tartalék volt az akkuban mikor betettem a vasat a garázsba. Ez nem ment volna ha csak a motort használom. Mindezek ellenére élveztem és jól esett. 


Ridley Noah Fast / Winora Sirius ix 11 


#63
nagylaci32

nagylaci32

  vendég

 • fórumtag
 • 161 hozzászólás

Volt lehetőségem kipróbálni egy Shimano rendszerrel szerelt csúcs közeli modellt, 25 km/h-s korlátozással. Én is úgy indultam neki, hogy most vagy bringázok vagy motorozok. Aztán az 1 órás tesztkörön az a véleményt alakult ki bennem, hogy nagyon élvezetes vele a mászás és síkon sem vészes 25 km/h felett. Jó mókának tartom, pedig motorozok is. Évi 1-2 alkalommal bérelnék hegyvidékes környéken. A síkság közepén tényleg nem sok értelme van 25 km/h-s korláttal.#64
simon23

simon23

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 915 hozzászólás

Nem bánom, és valszeg igazad is van DE!

Soxor olyan emberek köpnek a levesbe kik előtt nincs tányér. Értsd úgy, h sosem próbálták, de még az is előfordulhat, h még látni sem láttak. 

53 éves vagyok, az több kerékpár típust használtam, legrövidebb ideig rekut egy évig. Az utolsó az outi, amit több mint tíz évig gyötörtem. Lemondani nem szeretnék róla, volt két balesetem, kétszer elütöttek, természetesen itthon. Hosszú felépülés és közben közel 30kg plusz tömeg. Valljuk be őszintén, 100+ os rider outin nem egy szép látvány a többi hozadékáról nem is beszélek. Szeretnék visszaülni rá, a mozgás Q...vára hiányzik, (persze tudom van más megoldás is a fogyásra) így vettem egy villanybringát. Számomra nem volt újdonság, teszteltem egy kerékpárüzlet gépeit jó pár évvel ezelőtt még a kezdetekben. 

Azt kell, h mondjam nagyon élvezem, nem a közértbe ugrom le vele, 60km a legkevesebb, de tegnap 130, ma 100km  volt a penzum. Itt ahol lakom elég változatos a domborzat, elég sok a húzós emelkedő. Több mint egy hónapja van meg villany, a társaim is savaznak, állom. Sík úton sehol sem vagyok, de az emelkedőkön "megfogom" őket. Számomra most nem erről szól a történet. Az outival szinte mindig 130-as átlag és 170-180-as max pulzust produkáltam. Most az átlag 110-120 a max meg 140 körüli, ezt szeretném tartani és a hatását is érzem már! :-)

A kétkedőknek fikázóknak egy kis szösszenet:

 

"Előre leszögezem: az e-bike is pont olyan kerékpár, mint bármelyik másik. És mielőtt bárki azzal jönne „ez motorkerékpár, ez nem számít kerékpárnak, mert segít a motor”, nekik üzenem, amikor a downhill kerékpárt felszállítják a hegy tetejére, akkor ő önerőből jutott fel a csúcsra? Akkor a downhill kerékpár nem kerékpár? Nyugdíjasok, mert nem bírják megmászni a hegyet? Kötve hinném.

 

Egyszerűen el kell fogadni, hogy az e-bike-ok egy új stílust teremtettek. Lesznek olyanok, akiknek ez nem jön be, és lesznek olyanok, akik megtalálták az álmukat egy ilyen kerékpárban. Az összes olyan ember, aki megvetéssel néz a másik kerékpáros társára, hogy ő miért abban a stílusban teker, az ugyanazt csinálja, mintha valaki a másik zenei stílusát kezdené el szidni, hogy „hülye vagy, hogy ilyen sz@rt hallgatsz” (sajnos még sok ilyen ember sétál közöttünk).

 

Ha úgy gondolod, hogy ezekkel a kerékpárokkal nem lehet edzést végezni, nagyon tévedsz! Az e-bike nem a lusták kerékpárja, ha valaki késztetést érez, hogy keményen eddzen, bizony meg tud bőven izzadni ezen a bicajon is. A különbség csupán csak annyi lesz a „normál” kerékpárhoz képest, hogy ugyanazzal az erőfeszítéssel, amit beletenne a hagyományos kerékpárba, az e-bike esetében gyorsabban és messzebbre jut el. Egy hegyet megmászni akár fele annyi időbe is beletelhet, mint egy hagyományos kerékpárral, ami nem azt jelenti, hogy itt meg kellene állni az edzéssel, hiszen megmászhatja kétszer is, és ugyanannyit edzett, mintha egy hagyományos bicajjal ment volna, csak több élvezetet kapott. Ez a kulcsszó valójában az „e” kerékpárokra. Ezek a kerékpárok nem mások, mint „ÉLMÉNY KERÉKPÁROK”. Azok fogják venni és szeretni, akik nem a saját teljesítményük maximalizálásán dolgoznak, hanem csak élvezni akarják a kerékpározást, úgy ahogy ők maguk szeretnék. Ha kell izzadva és kemény edzéssel, vagy ha kell könnyedén, nagy sebességgel, akár hegymászásra.

 

Lehet rajta gondolkodni!   :-) 


 • szak kedveli ezt

Ridley Noah Fast / Winora Sirius ix 11 


#65
Bikertigger

Bikertigger

  maximus

 • fórumtag
 • 21.028 hozzászólás

rendszerek szerint :

nagy többség a magasabb kategóriában" shimano vagy bosch , kisebb számban brose vagy yamaha, alattuk meg a gyűjtönéven a szakmában  kínai-ként emlegetett rendszerek (itthon leginkább bafang és dapu amivel találkozunk)

ez utóóbiak középmotoros rendszerei sokkal kevésbé kifonultan működnek minta 2 "nagy" ,ellenben a dapu ált kissé lazáébban veszi a 25-öt (28-29) illetve van egy lengyel cég aki csinál 35 km limittel dapu-*s bringákat.

 

szvsz legszarabbak az első agymotoros rendszerek , egyéb betegségei mellett még kellemtlen meglepetést i okozhat gyakorlatlan bringásnak egy poros vizes cúszos felületen.


"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

#66
simon23

simon23

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 915 hozzászólás

"hu ezér a topikért mit fox kapni

jönnek az ortodoxok és savba mártott tollal szedík ízekre.... :)"

 

 


Ridley Noah Fast / Winora Sirius ix 11 


#67
Bikertigger

Bikertigger

  maximus

 • fórumtag
 • 21.028 hozzászólás

Sziasztok!!

 

Egyre többen használják  ezeket a bringákat. Szeretném ha ide írnátok a tapasztalataitokat, észrevételeiteket. Gondolom szívesen olvasná az is akinek még nincs, esetleg segítség is lehetne számukra. És azok is kik már birtokolják.  

hu ezér a topikért mit fox kapni

jönnek az ortodoxok és savba mártott tollal szedík ízekre.... :)

 

amúgy szvsz átlag bringásnak a gyári állapotű pedelec -hacsak nem kizárólag hegyen völgyöün használja kb használhatatlan, síkon még egy lepukkant egyed is 3 fordulat alatt leforgatja 25-ig ott jön a "moterfék" és cipeled a 20 kilós szerelvényt. hegynek fel nyilván kurva nagyot tol.

ellenben egy s pedelec monti már igen jó móka tud lenni. (egyik negativuma a jelenségbek hogy megint "tele lesz az erdő nem oda való jószágokkal) s persze lehet okádni rá hogy "ha motorozni akarok akkor azt veszek" azért tapasztalat hogy ha vannak bevált köreid simán el tudsz vele fáradni ugyanannyira csak fele annyi idő alatt. meg persze ésszel kell beosztani a gépi erőt is (nem véletlen kezdenek megjelenni a pót akku rekeszes hátizsákok).

 

szóval az értelmes használathoz vagy s-pedelec (ami itthon persze alapvetően szürke zóna jogilag) vagy tuning (ami meg szintén lehet kellemetlen egy balesetnél)


Bikertigger módosította - 2019. augusztus 04. - 15:10

 • simon23 kedveli ezt
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

#68
simon23

simon23

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 915 hozzászólás

Sziasztok!!

 

Egyre többen használják  ezeket a bringákat. Szeretném ha ide írnátok a tapasztalataitokat, észrevételeiteket. Gondolom szívesen olvasná az is akinek még nincs, esetleg segítség is lehetne számukra. És azok is kik már birtokolják.  


Ridley Noah Fast / Winora Sirius ix 11