Ma szereltem egy különleges fixit, lehet hogy másnak nem újdonság, de nekem az volt
Elmentem egy helyi óvodába hogy rendbe tegyem a kis bringákat. A többi között volt két régi orosz örökhajtós is 16-os kerekekkel, a kerékagyakon elcsodálkoztam:
Mûanyag (fogjuk rá hogy teflon) persely van az agyak belsejében és egy sima acél tengely forog bennük. Szorult, de miután kiszedtem, megpucoltam és beolajozva visszaraktam meglepõen finoman mûködött
Mellesleg a lánckerék egyben van az aggyal olyannyira, hogy az van kifurkálva és abba mennek a küllõk. Másik megközelítésben nézhetjük úgy, hogy a kerékagy peremébõl van kialakítva a lánckerék
Szerintem nekem ilyenem volt 4-5 éves koromban. Sõt, ez alighanem az a fajta, ami háromkerekûrõl kétkerekûre alakítható, apuka által... Az biztos, hogy fixi, mert háromkerekûként lehetett vele tolatni, erre tisztán emlékszem. (Kétkerekûként viszont nem úgy fékeztem, hogy visszatartottam a pedált, hanem letettem a talpamat a kavicsra. Amikor egy felnõtt azt mondta, hogy "kontrázzak", nem értettem, mit akar...)
Játék nem kell annak az ovodának? Lomtalanításkor találtam a padláson egy csomót...
Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!