Az én tapasztalataim ferdepapucsos váznál, ( csúszópaucs amibe elõlrõl teszed be a kereket és ferdén hátra felfelé csúszik ) ilyen a legtöbb országúti váz.
http://bringaut.hu/f...SUSZOPAPUCS.GIFfantomkerék:
-nek alu monti fogat használtam, ami elhajlott és szétszakadt, tényleg dörzsölheti a villát.
- igazán nem lehet felfeszíteni jól a láncot, mert vagy egy kicsit laza vagy pedig a lánc vonóágát is megtöri a fantomkerék, mert nem tud lefelé annyit mozdulni a feszesség miatt.
- a ferdepapucsos váznál én ("a bringagyilkos") keresztbetapostam a kereket hiába bordázott, nagy felületû monti anyákat használtam kellõ nyomatékkal lehúzva.
Láncfeszítõ:
A hagyományos montis, (a láncot feszítõ) ketyerék nem jók,

http://bikestore.hu/alkatresz/lancfeszito/alkatresz/lancfeszito/lancfeszito-goergo/image_medium

mert fékezéskor (farolás skid) az alsó lánc lessz a vonóág és kiakar egyenesedni, emiatt valami engedni fog, vagy letépi a feszítõt, hajtja a villát, vagy elfordul a tengely a paucsban.
*Létezik a ferdepapucsos vázra, is a tengejt hátrahúzó, feszítõ kütyü, lelehet könnyen gyártatni.
íme:

valamint excenteres alátét közdarabot is lehet alkalmazni, amit szintén lekell gyártatni
A keréktengelyt hátrafeszítõ, egyúttal az elmozdulást gátló eszköz, a tuti. pl amit a streetesek, bmx esek használnak, a hátul nyitott vízszintes csúszópapucsokhoz (pájaváz).

a kismotoroknál is ezzel állítják a feszességet.
Egy alátét a 2 tengelyvégre, amibõl kiáll egy menetes szár. A papucs végére egy U alakú alátét kerül ami felfekszik a papucs végére és van rajta egy furat amin átmegy a szár. a szár végén egy anyacsavar, amivel tudod hátrahúzni külön külön a tengelyvégeket, ezel lehet a pegprecízebben belõni a lerék pozípióját. és megakadájozza a kerék keresztbefordulását is.
egy fordított rendszert találtam képen, ahol amenetes szárat forgatod

( *ezt az elvet lehet adaptálni a ferdepapucsos, vázakra)
Összességében:
-nekem a ferdepapucs szívás mert eltaposom kersztbe ( és kellemetlen állítani a lánc feszsségét a sok szabadságfok miatt)
- Ami bevált az a hátul nyitott vízszintess papucs, a fent említett montis kerékfeszítõvel.
szóval ez a tuti:
Http://www.kz.hu/ezmegaz/1x1_feszito.jpgkb ennyi. nemtudom mennyire volt jól érthetõ. a kezdõk számára is érthetõen szerettem volna leírni