Jelentkezz be Regisztrálj

Országútikról mindent
Írta 2011. augusztus 22. - 15:22

Írta 2011. augusztus 22. - 08:08

Bloke: Igen, természetesen sokmindent olvasgattam, viszont kevesekkel volt alkalmam eszmét cserélni róla-
Van köztetetek SZKSC-s?
Írta 2011. augusztus 22. - 07:34

Teljesen magamtól kezdtem országútival tekerni 1,5éve -itt a közelemben meg nem igazán hallottam értelmes tanácsokat ,meg egyedül járok tekerni, nem sok a tapasztaltabb outis a városban-vagy csak bujkálnak:)
(szóval eddig lehet nem is jól edzettem)
Átlag és távolság adatokat jegyeztem, ezek az adatok alapján tudtam mérni magam.
Természetesen nem maxon megyek, de nem tudom, hogy pl. egy 40 km-en 35ös átlag mire elég.
Egyébként nekem is ez a szimpatikus 2-3 70km körüli meg egy nagyobb túra hétvégén.
melyik város környékén tekersz?
Írta 2011. augusztus 22. - 01:21

Nem a mennyiség (persze az is), a minõség a lényeg, meg persze az, hogy mire készülsz.

Írta 2011. augusztus 22. - 01:02

Teljesen magamtól kezdtem országútival tekerni 1,5éve -itt a közelemben meg nem igazán hallottam értelmes tanácsokat ,meg egyedül járok tekerni, nem sok a tapasztaltabb outis a városban-vagy csak bujkálnak:)
Átlag és távolság adatokat jegyeztem, ezek az adatok alapján tudtam mérni magam.
Természetesen nem maxon megyek, de nem tudom, hogy pl. egy 40 km-en 35ös átlag mire elég.
Egyébként nekem is ez a szimpatikus 2-3 70km körüli meg egy nagyobb túra hétvégén.
Ezt nem tudom megérteni. Itt az internet, bármilyen információt megtalálhatsz rajta, csak egy kicsit keresni kell.
Írta 2011. augusztus 22. - 00:42

En meg most se tudok ilyet edzesen. Igaz nem Szegeden lakom, es hat az edzes java "szuszogasmentes".
En nem tudok csak 3 hetkoznap menni, akkor is csak 2 orat, ez egy fix 60k-s kor, 600m szinttel, ha kicsit van tobb idom, vagy speci. resztavok vannak, akkor valtozik. Most hogy mar korabban sotetedik, sajnos a 2 ora is egyre nehezebben lesz meg. Plusz hetvegek, ofcoz. Iden nem volt 400km-nel hosszabb hetem, ahogy most visszaneztem.
De ezzel a mennyiseggel is egesz sokat tudtam javulni, szoval inkabb a minoseg a lenyeg.
Ha tenyleg fejlodni szeretnel szerintem keress edzot. En mostani eszemmel banom, hogy 20 eve erre nem volt lehetosegem.
Írta 2011. augusztus 21. - 22:54

Írta 2011. augusztus 21. - 22:23

mert ha tudunk még 3 hónapot tekerni kellemes idõben akkor jó, de ha nem, és bejön a rossz idõ, akkor otthon ülsz edzetten, nézed a TV-t, és azon mérgelõdsz hogy miért most van rossz idõ és miért nincsenek versenyek most, amikor már "edzett" vagy...
viszont tavasszal érdemes beújítani, és összemérni az edzett eredményeket a most tavaszi eredményekkel..szvsz
szerintem az õsz arra való, hogy ha jó idõ van akkor nyomok heti 2-3 70Km-es edzést(kb 2 óra)
és ha úgy van, akkor hétvégén egy hosszabb(120-170Km) túra.
persze ez az én véleményem, nem vagyok az edzõd..

Flickr
Írta 2011. augusztus 21. - 22:14

10-15órát hetente. A mennyiség és a minõség együtt számítanak (minõség alatt nem azt értem, hogy maxon tekerünk, hanem azt, hogy értelmesen legyen felépítve az edzésterv).Persze fejlõdni szeretnék -szóval igennek veszem- de javíts ki, ez nem csak a megtett kilométer számától függ.
De valószinûsítem nem árt feljebbtornászni...
Ti mennyit mentek heti edzésként?
A sebesség mindent megold.
Írta 2011. augusztus 21. - 22:09

Persze fejlõdni szeretnék -szóval igennek veszem- de javíts ki, ez nem csak a megtett kilométer számától függ.
én a magam részérõl nem edzésként megyek, abszolút hobbi (és kényelmes

de ha többet mész, biztos hogy fejlõdni is fogsz, akár a tempót, akár a távokat növeled. amíg nem érzed túl mgerõltetõnek (ne adj' isten, kötelezõnek) a bicajozást, emeld nyugodtan az "adagot" és kitapasztalod, mennyit bírsz.
Írta 2011. augusztus 21. - 20:36

Írta 2011. augusztus 21. - 20:28

Ez csak a fizikai állapotodtól és a céljaidtól függ.Üdv!
Edzéssel kapcsolatos témát dobnék fel- eddig a köreim 40és-75 km között voltak hetente 3-4 alkalommal.
Most találtam egy jó kis 90-es útvonalat, amit szívesen rendszeresítenék, a kérdés az lenne,
heti többszöri edzéstávnak ez sok, kevés vagy épp megfelelõ?
Az idõmbe, azt hiszem beleférne..
Vagy a legjobb lenne heti egyet menni ebbõl?
Zseni vagy.Megoldom eme holmes-i nehézségû rejtélyt. A "richie%" Richie-nek szól, és hogy õ tud-e esetleg százalékot.

Írta 2011. augusztus 21. - 20:17

Edzéssel kapcsolatos témát dobnék fel- eddig a köreim 40és-75 km között voltak hetente 3-4 alkalommal.
Most találtam egy jó kis 90-es útvonalat, amit szívesen rendszeresítenék, a kérdés az lenne,
heti többszöri edzéstávnak ez sok, kevés vagy épp megfelelõ?
Az idõmbe, azt hiszem beleférne..
Vagy a legjobb lenne heti egyet menni ebbõl?
Írta 2011. augusztus 21. - 20:05

"(magas hegyeken, 10% simán megy 20 km-en)"
az jó, én sztem nem bírnámerrefelé nincs ilyen emelkedõ, bár így meg nem igazán tudok fejlõdni mászásban.....
a "richie%" mit akar jelenteni? :confused:
H.Zoli: jogos, bringázzunk, ne matekozzunk....
Megoldom eme holmes-i nehézségû rejtélyt. A "richie%" Richie-nek szól, és hogy õ tud-e esetleg százalékot.
Írta 2011. augusztus 21. - 19:58

Le a kalappal! Titkon azt reméltem, hogy ilyesmi áttétellel sok lenne bárkinek, s pirulás nélkül nekimehetek 39/29-el... (ha elkészül egy másik bicikli centaurrali modernizálása; a tegnapi próba Shimano 8-assal szerelt géppel volt).
Így viszont marad a cikkcakkozásos próbálkozás, nehogy megmondd, hogy nyílegyenesen mentél. A hhh nem akadály, de edzeni nem szoktam, csak túrázni (magas hegyeken, 10% simán megy 20 km-en). Talán kéne?
Várom a többi versenyzõ tapasztalatát.
Csimpynek: A bp-i biciklimen nincs meredekség-mérõ, s nincs kitáblázva (legalábbis nem láttam; van egy Rox 9 mérõm, azt tud meredekséget is, majd egyszer elhozom Fro-ból.). Richie %?
Ehhez még nagyobb kalaplengetés - a csúcsom 1600 (s a vége csak 1670m), 39/26-tal.
"(magas hegyeken, 10% simán megy 20 km-en)"
az jó, én sztem nem bírnám

a "richie%" mit akar jelenteni? :confused:
H.Zoli: jogos, bringázzunk, ne matekozzunk....
Írta 2011. augusztus 21. - 14:53

Tényleg olyan fontos az a majdnem 4 ezred százalék eltérés, ami nagyobb, még kitekerhetõ emelkedõnél felmehet akár 1%-ra is?

Ez nem a matek topik, hanem arról volt szó, hogy egy emelkedõ kb milyen százalékban emelkedik. Úgyis csak elmélet az egész, mert nyílegyenesen , a teljes távon azonos szögben emelkedõ út csak a példákban van.
Írta 2011. augusztus 21. - 14:49

de ez egy kicsit "teraszos"...van benne lightosabb szakasz is
ebbõl 30 szint az uccsó 100-110m-n van
Írta 2011. augusztus 21. - 13:46

Végül is a tg arcsin (befogó/átfogó) is azt az eredményt adná, ha a számológépek nem kerekítenének közben.a kerékpár által megtett út az átfogó, az órád által mért magasságkülönbség a kisebbik befogó,az azzal szembeni szöget keresed.
a többi 9. osztályos matek.....ennyi
Írta 2011. augusztus 21. - 13:16

45fokos a 100%-os emelkedõ. A tangens számít.Nem értek egyet, szerintem a szinusz, nem pedig az általad megadott tangens számít, ahogy H.Zoli mondta. Az ok egyszerû, az emelkedést kell elosztani a valóságosan megtett úttal, azaz a szöggel szembeni befogó és az átfogó hányadosa. Ezek mérhetõek egyszerûen. A pontos térképészeti definíciót most nem keresem meg, de ld. pl.: Országútikerékpár-versenyzés - Wikipédia.
Visszatérve a Nyereg utcára, a szóbanforgó nyereg a Mátyás-hegy és a Remetehegy közti nyereg.