Jelentkezz be Regisztrálj
Országútikról mindent
Írta 2013. február 21. - 13:22
Írta 2013. február 21. - 13:04
Javaslom: ezentúl senki ne a bringája tömegét írja meg a fórumba, hanem a saját+bringa össztömegét!
Mi a bringámmal ma reggel 69,0 kg vagyunk! (Volt már idén kevesebb, és lesz is még.)
Én ezzel tudok dicsekedni, bocs.
Na látod én 100 vagyok a bringával, az a 30 kg már nem mindegy....
Írta 2013. február 21. - 13:02
Egy hobbi bringásnak teljesítmény szempontjából nem sokat számít, általában placebo amit érez. Egy versenyzõnél nagyon sokat számíthat (bár azt mondják, hogy aki erõs az mindennel erõs
), éppen a hiányzó pár watt miatt leszakadhat. Írtam is errõl régebben egy cikket, de nem jelentettem meg, majd talán egyszer. Jelenleg egy új-zélandi magazin foglalkozik ezzel a kérdéssel, elvileg a következõ számban a kerék tömegérõl fognak írni (szerintem arra sem fog kijönni egy eget rengetõ különbség).
Köszi! Így már oké.
Írta 2013. február 21. - 12:50
Jól látom, hogy a kerékpár súlya nem nagyon befolyásolja adott táv leküzdéséhez szükséges wattokat. Síkon 1-2 watt különbség. Hegyen 10-15 watt 9kg kontra 6.5 kg bringa... vagy valamit elszámoltam, rosszul értelmezek. Nincs ilyen kalkulátor ami a kerék tömegét is nézi, kerületen... könnyû felni+gumi kontra nehéz mit jelent wattokban?
Egy hobbi bringásnak teljesítmény szempontjából nem sokat számít, általában placebo amit érez. Egy versenyzõnél nagyon sokat számíthat (bár azt mondják, hogy aki erõs az mindennel erõs
A sebesség mindent megold.
Írta 2013. február 21. - 12:42
En most 76kg. De versenyszezonra 70 alatt lesz. A bicikli ebbol -4kg!
Írta 2013. február 21. - 12:20
Mi a bringámmal ma reggel 69,0 kg vagyunk! (Volt már idén kevesebb, és lesz is még.)
Én ezzel tudok dicsekedni, bocs.
Írta 2013. február 21. - 12:01
Na igen, ezzel tisztában vagyok én is. A mindig jobbat akar az ember, májer faktor stb stb. Talán még placebo hatása is van, sõt biztos, de a kérdésem arra irányult, hogy számokban ez mit jelent. A linkelt kalkulátor azt mutatja, hogy nevetségesen kicsi a különbség...
Versenyen ilyen nevetséges kis különbségekkel lehetséges adott esetben 1-1 helyezéssel jobbat elérni.
Írta 2013. február 21. - 11:37
Mi értelme a 600 lóerõs kocsiknak? Mert ugye egy 10 éves suzuki is elviszi a segged akárhová.
Mi értelme a 200ezres telefonnak? Van, akinek ez a hobbija, és nem sajnálja rá a pénzt. Egy adott szint után számíthat, én most 106kg vagyok, nekem édes mindegy, h 11, vagy 8kg a bicaj, de egy 60kg-os versenyzõnél ez %-osan már többet jelent.
Na igen, ezzel tisztában vagyok én is. A mindig jobbat akar az ember, májer faktor stb stb. Talán még placebo hatása is van, sõt biztos, de a kérdésem arra irányult, hogy számokban ez mit jelent. A linkelt kalkulátor azt mutatja, hogy nevetségesen kicsi a különbség...
Írta 2013. február 21. - 11:35
Írta 2013. február 21. - 11:33
Ezt értem, de akkor mi értelme a 6 és fél kilós bringának? Hegynek felfelé. Most nem a profikról beszélünk ahol minden tized számít. Azért eléggé költséges dolgok ezek. Ugyan ennyit ledobsz a saját testsúlyodból akkor az sokkal többet számít ha jól tudom.
Mi értelme a 600 lóerõs kocsiknak? Mert ugye egy 10 éves suzuki is elviszi a segged akárhová.
Írta 2013. február 21. - 11:32
Írta 2013. február 21. - 11:29
Hat sikon nem szamit szinte semmit, ez fizika. Kulonben a TGV sose menne 575-tel.
A konnyu kerek konnyebben gyorsithato, de tempot tartani hegyre fel ugyanolyan nehez vele, mint egy nehezebb kerekkel. (ha a bringak tomege azonos!)
Ezt értem, de akkor mi értelme a 6 és fél kilós bringának? Hegynek felfelé. Most nem a profikról beszélünk ahol minden tized számít. Azért eléggé költséges dolgok ezek. Ugyan ennyit ledobsz a saját testsúlyodból akkor az sokkal többet számít ha jól tudom.
Írta 2013. február 21. - 11:15
Jól látom, hogy a kerékpár súlya nem nagyon befolyásolja adott táv leküzdéséhez szükséges wattokat. Síkon 1-2 watt különbség. Hegyen 10-15 watt 9kg kontra 6.5 kg bringa... vagy valamit elszámoltam, rosszul értelmezek. Nincs ilyen kalkulátor ami a kerék tömegét is nézi, kerületen... könnyû felni+gumi kontra nehéz mit jelent wattokban?
Síkon a súly semmiféle szerepet nem játszik a sebességedben. Ott csak a gördülési ellenállás (csapágyak-lánc-gumik tapadása) számít, illetve adott sebesség fölött döntõen a légellenállás. Lefele a nagyobb tömeg jobban gurul, felfele ugye nagyobb energiát kell befektetni adott sebességhez.
Írta 2013. február 21. - 10:42
Mit tudtok szenvedni a bringa súlyán...
![]()
Ez az, köszi.
Írta 2013. február 21. - 09:11
Sok dolgot együtt mértem. Pl. a váz+stucni+középcsapágy+nyereg+nyeregcsõ=2050, vagy a kerekek komplett gumikkal+gyors szárral fogsor nélkül=2290. A hajtómûvet komplett mértem, 609g. No, de viszont a bandázst tényleg nem mázsáltam le.Ráugrik még ez az. Lehet a vázadat kormánycsapágy, nyeregcsõbilincs nélkül van, a hajtómû csavarok nélkül, aztán ott van a felniszalag, a zsír, a bandázs
Ridley Noah Fast
Írta 2013. február 21. - 08:01
"a Giant tulaj meg mit mûvelt "
Szerintem sokat megy alsó fogással. Ha lejjebb forgatná a kormányt, az alsó fogásban kényelmetlen lenne, a csuklója feszülne.
nagyon sok "volt" pályabringásnak igy van beállitva a kormánya.
Írta 2013. február 21. - 07:56
Írta 2013. február 21. - 06:49
..ez egy furcsa történet, mert összeadva elméletben, papíron 6725g, megmérve meg már 6940g. Nem tudom hogy kerül rá valamivel több mint 20dkg. Igaz a bowdenek nincsenek benne a papírformában, meg ugye a zsír amivel a hajtómûvet raktam be. Sokat gondolkodtam, de nem találom a többletet. Majd az idén õsszel megint szétbombázom, darabonként össze, és egy-egy komponens hozzáadásakor mindig mérem, majdcsak rájövök így.simon,
Egyben merted, vagy osszeadtad?
Ridley Noah Fast
Írta 2013. február 21. - 01:18

Belépés
Felhasználó létrehozása

Ugrás az oldal tetejére