Mit jelent a verzatilis?
Szerintem éppen fénykorát éli a kompakt, rengetegen használják. De ha kérdezed, hogy mi a probléma vele, tányér 50/34-en kívül nincs normális árban hozzá és szűk a kínálat, nagy a lépcső az 50 és a 34 között, sűrűbb sor kell hátra, ugyanez a probléma megvan 52/36-nál is, de tényleg jobb lenne gyárilag 52/36-tal.
Szinte majdnem mindegyik kombinációt használom (52/39, 53/39, 50/34, 50/36) többet-kevesebbet és azt kell, hogy mondjam, hogy nincs optimális. Versenyre itthon az 53/39 a nyerő de simán edzésre egyedül vagy laza bringázásra az 53/21 néha sok, ha azt szeretném, hogy forogjon is a lábam. Ennél jobban meg nem szívesen váltok keresztbe sokáig. Tavasszal alapozáskor ezért szinte végig kistányéroztam síkon is, csak az emelkedőkön tettem nagyra erőt fejleszteni (néhányan hülyének is néztek ezért :-) Tavaszra és egyedül bringázáshoz az 50/36-ot tartom most a legjobbnak 11/25-ös sorral. Ha legközelebb bringát veszek akkor az már 11-es lesz és azt hiszem ezzel a felállással fogom venni. Kistányért meg lehet kapni reletíve olcsón. abból elég az egyszerű is mert általában nincs rajta semmi extra váltást könnyítő csap vagy megmunkálás (a dura ace-n legalábbis nincs) a trükkök mindig a nagytányéron vannak, azok a drágák. és akkor marad a 34-es kistányér a Dolomitokra, mert oda meg kell, vagyis nem árt.
Persze, ha valakinek 70-80-as a kényelmes fordulata akkor mehet az 53/42 is