Nem elírás, a stucni tényleg nehéz. Én csodálkoztam is, hogy a saját 120-as 3ttt Record 84-em 300 gramm volt. Bezzeg a Deda Spáda adapter&130as acélcsavaros stucni együtt csak 288 cakkompóder.
És ezerszer jobb a 4 csavaros előlap.
Más: A geometria-témához visszakanyarodva. Észrevettem, hogy a gerincemnek kényelmesebb, ha lapos elnyúlok, mintsem görnyedek. Ezért is vagyok hosszú stucnikkal pl.
21 évesen ültem először országútin, de előtte sokat sportoltam más területen, valamint cca. 15 évesen már teljesen tropán volt a gerincem (135 kg-ig engedtem a malacot, aztán elmebeteg edzésekkel& néha anorexiásokat megszégyenítő kalóriabevitellel volt, hogy 65-ig lecsoffasztottam magam (a bőrömet el lehet képzelni) s sikeresen összehoztam olyan gerincgörbületet, hogy rögönyön kígyónak néznek. Tanulság: ésszel mindent. Egyébként 80-85 a legjobb, ezt erőlködés-szenvedés nélkül tudom tartani, és ilyenkor a legélénkebb a szervezetem-agyam)
Legkomfortosabb tehát, ha kb. egyenes gerinccel szépen elnyúltan lazsulok. A kissé felegyenesedettebb tartás már érezhetően "nyírja" a derekam, a görnyedés meg szintén.
Nézegettem pl. kezdőként milyen geometriára voksolnék, s jó példát találtam a C'dale kínálatában:
Caad10
Caad8
Synapse AL
Aluvázak, de a felső a "versenyorientált" geometria, a középső a "sportosan kényelmes", míg az alsó a komfort. Nos, talán minden további nélkül azt mondanám, hogy a Caad8 egy arany középút. Ha túl magasnak találja valaki, egy 16-17 fokos kormányszárral még át tudja hidalni a méretproblémát, de, ha emelni akar, akkor elég 1-2 távtartó, nem kell "tornyot építeni".
Mondom ezt annak ellenére, hogy a sajtá vázam geometriája 1:1-ben a CAAD10-nek felel meg, és tökéletesen imádnivalóan kényelmes. kb. 1.42 körüli a stack:reach arány a méretemben (úgy rémlik..) ez se nem túl görnyedős, nem is égbeemelős. Amit nem bírnék már ki, az a FELT F szériás vázak 1.38 körüli stack:reach értéke, ahol kis túlzással közelebb lenne az arcom a földhöz, mint a talpam.
Nem tartom a 175-ös fejcsövet rövidnek az 575mm-es felsőcsőhöz, de a 160-as fejcső 580-as felsőcsőhöz már nagyon meredek lenne.
Ezért is szimpatikus amúgy a GTR (wilier) geometriája, ott ugyn magasabb a fejcső, de azt át lehet MÉG hidalni egy 16-os stucnival. Ellentétben pl egy igazi GF váznál már nem tudsz így játszani. Szóval az én alkatomhoz valahogy az arany középutas megoldás a leginkább megfelelő.
Vejne módosította - 2015. november 16. - 14:23