egy versenyző állítja, hogy féktárcsától sérült meg, amit egy hátulról érkező bringáról kapott, de tovább tudott menni és csak később lett rosszul.
amit tudunk eddig:
- a féktárcsa a bal oldalon van, a versenyző pedig a bal lába elülső részén, a térdkalács alatt sérült meg. oda hátulról elég nehezen integrálsz be egy féktárcsát, ha meg elölről kapod akkor elég nagy skill kell, hogy ne bukj a hozzá tartozó biciklin keresztül
- több független, helyszínen lévő újságíró és készült fotósorozat is állítja, hogy a mezőny azon részén egyetlen egy, tárcsát tesztelő csapat versenyzője sem volt a bukáskor
- a versenyző csapata a tárcsafék fejlesztésben komoly lemaradásban lévő gyártó legnagyobb nevű szponzoráltja és a kerékpárgyártójuknak sincs még egyetlen tárcsás modellje sem, csak prototípusról keringenek hírek
Jómagam egy roubaix disc-t próbáltam a balaton bike fest keretében, engem meggyőzött, hogy amatőr szinten bizony lehet létjogosultsága a tárcsaféknek országúton is, de ezt innen, ahol alapvetően ritka a tartósan csapadékos időjárás és olyan nagy hegyeink sincsenek meg a nehezebb csomagos túrázás is max a balaton körülre korlátozódik nehéz megítélni.
A profi pelotonban nyilván piaci érdekek vannak, de én a "botrány" kirobbanása óta még nem olvastam semmiféle nyilatkozatot se caspatfőnöktől, se versenyzőtől, se gyártótól, ahogy a tesztek felfüggesztése is csak tűzoltás, az érdemi UCI vizsgálat és jelentés még hetekig tarthat.
Kérdés melyik piaci érdek a jobb: ha a tárcsafékkel nehezebb időjárási viszonyok között lehet megelőznek csomó bukást (vagy ugye klasszikusokon sem feltétlen maximális a felnifék fékhatása) vagy ha egy amúgy is veszélyes sportban még ezt a rizikót bevállalják....én utóbbi mellett tenném le a voksom, az, hogy ugyanazon médiafunkciót 5-8 motoros tölti be, akik akár át is vehetnék egymástól az anyagokat és akiket pl. kordonnal lezárt pavékra is beengednek közvetlen a mezőnnyel, az szerintem nagyobb gond. egy 300 kilós motor azért tud nagyot ütni.
(nem tudom, ki írta lentebb, de én úgy tudom a UCI csak olyan alkatrészeket enged használni, amik biztonságosan törnek bukásnál...más kérdés, hogy attól még egy 40 km/h-val feléd repülő bringa simán ki tud ütni meg hogy pl. a mindenféle kilógó Garmin és fedélzeti kamera tartók nem pontosan ennyire veszélyesek e szerencsétlen együttállás esetén, mint egy 28" kerék közepén lévő, nehezen hozzáférhető kis tárcsa)
ez az en velemenyem a dologrol... meg annyival egeszitenem ki, hogy egy endurance bringat jo esellyel pl sose fognak versenyen hasznalni, hetkoznapi hasznalatnal meg nem hiszem, hogy eltero lenne a balesetveszely, egy montihoz kepest.
DaveRider módosította - 2016. április 14. - 16:48